Bergvärme är ett av de mest effektiva sätt som finns då det kommer till att sänka sina kostnader för uppvärmning och energi. man kan räkna med att en korrekt installerad bergvärmepump i kombination med ett rätt dimensionerat borrhål kan sänka kostnaderna med upp till 80% - per år.

“ En annan viktig detalj gällande bergvärme handlar om miljön. Bergvärme släpper i jämförelse med fjärrvärme ifrån sig 97 % lägre utsläpp av CO2. En vinst för oss alla “

Det som dock alltid talar emot bergvärme är att det handlar om en dyr installationskostnad. För att nå bergvärme så krävs det att man borrar och ju djupare hål det handlar om - desto dyrare blir det. Själva värmepumpen och installationen för den är inte det som kostar mest pengar - det är arbetet med borrning.

Räkna med att det kostar ungefär 100.000 kronor och att om siffran börjar stiga över denna summa så kanske det inte är värt det. Då kan förmodligen exempelvis sjövärme, jordvärme eller markvärme vara en bättre investering. För - du vill naturligtvis tjäna pengar i slutändan. Det brukar ta ungefär tio år innan du kan räkna hem vinsten.

Vinsten för bergvärme kan dock inte enbart räknas rent ekonomiskt. En av de största fördelarna - och en fråga som blir allt mer aktuell för varje dag - handlar om miljön. bergvärme har 97 % lägre utsläpp av CO2. Man tar tillvara på energi som lagrats i berggrunden, återvinner den och skapar i och med detta energi som är att anse som grön.

Passar bergvärme för exempelvis ett radhus i Stockholm?

Avgörande för bergvärme och om denna energibrunn går att använda är vilket typ av område man bor i. Det krävs alltså rätt förutsättningar rent geologiskt; något som tarvar en undersökning innan. Vilket typ av hus du har är av en mer akademiskt betydelse. Det spelar ingen roll om du bor i en fristående vill eller i ett radhus - men den senare boendetypen är lite mer speciell.

Det finns nämligen några detaljer som gör att bergvärme inte fungerar på det sätt man vill. Ett borrhåll får exempelvis inte ligga närmare än tjugo meter från ett annat, och det får heller inte ligga närmare än tio meter från grannens tomt. Något som alltså kan ställa till det sett till att radhus ligger närmare varandra och har mindre tomter. Även i Stockholm där man bygger lite tätare än i andra städer kan bergvärme - av ovan nämnda skäl - bli problematiskt.

Undersök alltid detta innan och hör gärna med dina grannar hur de ställer sig till dina planer om bergvärme.

3 Jan 2018