Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Dags att byta tak?

22 jan 2018

Det kommer en tid då ett tak är bortom reparation och där man helt enkelt måste byta ut det. Ett tak har en lång hållbarhet, men ibland så måste ett byte ske och här finns det faktiskt ett ganska stort värde sett både ur ett ekonomisk och ett levnadsmässigt perspektiv. Ett tak som inte håller den standard man kräver släpper ut din varma luft inifrån och ger samtidigt kall luft fri lejd in - något som påverkar din uppvärmningskostnad negativt. Och; genom ett nytt tak så minskas draget, klimatet inomhus blir behagligare och ni som familj kommer säkerligen att vara mindre mottagliga för diverse sjukdomar. Fördelar som definitivt ska räknas vid ett takbyte - det lönar sig ofta redan från dag ett. 

Mervärde med professionell takläggare

Ska du då lägga ditt nya tak själv eller ska du ta hjälp? Vårt råd är att du anlitar en takläggare och att du ser till mervärde då du gör detta. Visst, det kommer att kosta några kronor - men du får valuta för dessa pengar också. Dels så får du ett tak som håller längre, dels så får du ett tak som inte kräver samma underhåll och dels så slipper du en massa jobb också - att byta tak får du göra själv, men det är definitivt inte lätt. 

Hitta rätt takläggare

Det finns dock ett lite krux med att anlita en takläggare. På samma sätt som inom alla andra branscher så finns det en varierande kvalitet mellan de olika aktörerna på marknaden. Det kan, helt enkelt, vara så att du anlitar en takläggare som gör ett undermåligt jobb och så står du där efter några år med ett tak som måste repareras eller bytas. Vi har dock några knep som kan underlätta och leda dig rätt; tips som vi tänkte rada upp här nedan: 

  • Ta in flera offerter. Nöj dig inte med en takläggare - kontakta flera stycken och jämför priserna. Ibland så kan det löna sig att anlita en lite större firma där även rabatt på material kan ges och där en längre garanti ofta ingår i priset.
  • Ring tidigare kunder. Tidigare kunder är idag viktigare än någonsin; ett gott vitsord betyder egentligen mer än all marknadsföring. Det bör du också använda dig av. En takläggare som saknar referenser är helt krasst förmodligen ingen du ska anlita. Men, du ska också se till att ringa de nummer du får.
  • Garanti. Vi nämnde garanti ovan och vi fortsätter trycka på denna viktiga punkt. Arbetsgarantin ska vara så lång som möjligt och det ska även finnas garanti på materialet som används.
  • Betalningen: Du betalar din takläggare då jobbet är klart och besiktigat - aldrig före. Ska något betalas i förskott så bör det vara extremt välmotiverat. 

Här hittar du information om en takläggare: www.takläggaren.se.

Anlita en målare för bättre jobb

16 jan 2018

Hur agerar du om du ser att färgen på din fasad börjat släppa eller ser allmänt risig ut? Troligt är att du - liksom många andra - börjar planera för att måla om. Troligt är – dessvärre – även att du tänkt dig att göra det på egen hand. Vi säger inte att du inte kommer att klara av att måla om ditt hus själv; det vi säger är att du kommer att underskatta vilket arbete det handlar om, att du kommer att planera dåligt och att projektet i fråga kommer att ske under tidspress – något som leder till att du stressar och sedermera fuskar. 

Måla själv blir sällan bra

Det är nämligen det som händer då många privatpersoner målar fasaden på sitt hus och de är därför vi råder att man – för ett sådant omfattande jobb – tar hjälp av en målare. Ska du måla om invändigt i sitt hus i Uppsala så har du lite mer svängrum, där kan ett misslyckat resultat korrigeras och göra som till ett billigare pris. Att måla om fasaden kostar dock mer pengar och där har man inte råd med att misslyckas på samma sätt. Om vi pekar på hur ditt jobb skulle te sig och ställer detta mot hur en målare i Uppsala skulle agera så kan följande punkter vara intressanta: 

  • Du skulle lita på vädret. I och med vårt nordiska klimat så sker utvändiga målerijobb under sommaren i Sverige. Men, hur ser vädret ut då? Säg att du har fyra veckors semester och ska måla om huset i Uppsala under den tiden. Gott om tid, visst – men vad händer om det regnar? Den svenska sommaren har inte solgaranti och skulle du anlita en målare så skulle denna ha detta i beräkningen och se till att väderskydd finns till hands även om solen lyser med sin frånvaro.
  • Du skulle lita på fel utrustning. En stege är inte särskilt stabil att stå på. Betänk även att du har en färgpyts och en pensel i händerna. Tror du att din balans klarar detta under en längre tid? En mobil ställning är bättre - men långt ifrån optimal sett till att många privatpersoner inte orkar ställa om de reglerbara benen då den ska flyttas från en plan yta till en mer kuperad sådan. En målare sätter upp en ställning som löper längs hela den del av fasaden som ska målas. Det ger ett säkrare och mer effektivt jobb.
  • Du skulle lita på att färgen fäster. En stor del varför jobbet av en målare håller över en längre tid förklaras av noggrannheten vid grundarbetet. Du som privatperson kanske slipar lite på måfå, du kanske putsar lite och du kanske spacklar igen de värsta blessyrerna på din fasad. Detta då du vill komma igång med det viktiga (i dina ögon): att måla. En målare däremot – han skulle lägga ner absolut mest tid på grundjobbet – en rimlig tidsdisponering är ungefär 70-30 – då han vet att det är avgörande för hur färgen fäster och vilken livslängd huset i fråga får. Du kanske skulle lägga 30 % på grundjobbet och 70% på måleriet. En väldigt skillnad som på sikt kommer att visa sig. För mer information om målare i Uppsala läs: målareuppsala.net.

Rot-avdraget gör en målare mer prisvärd

Där hade vi några avgörande skillnader och anledningar till varför man ska anlita en målare. Idag så är inte heller priset samma extrema faktor som det tidigare varit – detta tack vare den skatterabatt som är möjlig att använda sig av. Rot-avdraget innebär att du kan anlita en målare och dra av 30% av det totala priset för arbetet (arbetskostnaden – inte materialet) med ett årligt tak på 50.000 kronor. Det gör stor skillnad för plånboken. 

På sikt så kommer en målare att spara pengar till dig. Du sparar kanske X antal kronor genom att på egen hand måla om huset i Uppsala. Ser man till att du kommer att få måla om betydligt tidigare än vad fallet varit med en anlitad målare så märker man dock att denna besparing varit rent initial. En slags Pyrrhusseger för din egen plånbok. 

Vad kostar bygglov i Tyresö?

12 jan 2018

Vid större renoveringar, tillbyggnationer eller nybyggnationer behövs ofta ett bygglov. När du gör en budget över ett större projekt bör du alltså inte enbart se på vad snickareren erbjuder för pris. Även om snickare kan erbjuda totalentreprenad och därmed hantera hela bygget så är bygglovskostnaden något som tillkommer. I vissa fall kan snickarna hjälpa till med att utforma bygglovsansökan men detta kan variera mellan olika företag. På Tyresö kommuns hemsida finns en undersida med just titeln ”Vad kostar ett bygglov?”. Där tar de upp att det är flera olika faktorer som avgör priset. Bland annat vad det är för byggnation och var den är belägen. 

Det är kommunfullmäktige i Tyresö som fastslagit nivåerna och kommunen är tydliga med att kostnad inte bara uppkommer vid bygglovsansökan utan även vid andra tillfällen. Exempelvis kan de ta extra betalt vid ”kompletteringsutskick”. Med det menas att ansökan inte vara komplett när den kom in till Tyresö kommunförvaltning. Det som krävs är ”fackmannamässigt utförda bygglovshandlingar”. 

När en snickare anlitas önskas ofta tydliga ritningar på hur man tänkt sig att bygget ska bli. Att göra korrekta bygglovshandlingar fyller därmed dubbla funktioner då det även blir lättare för snickaren att följa dessa och skapa ett så gott resultat som möjligt. Det går även att be snickaren om hjälp både gällande idéer och struktur samt utförandet av bygglovet. 

Onlinerabatt

Om ansökan om bygglov sker på nätet ges 10% rabatt men maximalt 1000kr. Blir kostnaden över 10 000 kr kommer alltså bara 1000 kr att dras i rabatt. 

Exempel på olika kostnader

Återkallad ansökan – Med en återkallad ansökan menas att man avbryter processen och drar tillbaka ansökan. I vissa fall kan man behöva betala en viss avgift. Snittavgiften i Tyresö var år 2017 på 1 113kr. Det kan exempelvis handla om att snickaren blev sjuk, att ekonomiska förutsättningarna ändrats drastiskt eller man helt enkelt ångrat sig av andra skäl. 

Avvisad ansökan – Med det menas en ansökan som inte blivit godkänd. Man får ändå betala en viss summa. Snittpriset vara 1558kr. 

Mur eller plank vid enbostadshus – Om bygglov behövs eller inte beror i detta fall på höjden på muren eller planket. De flesta snickare och murare vet gällande gränsnivåer men kom ihåg att det även kan skilja mellan olika kommuner. Ta därför för vana att kontakta kommunen och dubbelkolla.

Fasadändring - Vid mindre fasadändringar är priset ca 2 200 kr och vid större fasadändringar ungefär det dubbla. 

För mer info läs: www.snickaretyresö.se eller gå in på Tyresö kommuns hemsida eller ring kommunens växel för att bli kopplad till rätt personal. 

Bergvärme har många fördelar

3 jan 2018

Bergvärme är ett av de mest effektiva sätt som finns då det kommer till att sänka sina kostnader för uppvärmning och energi. man kan räkna med att en korrekt installerad bergvärmepump i kombination med ett rätt dimensionerat borrhål kan sänka kostnaderna med upp till 80% - per år.

“ En annan viktig detalj gällande bergvärme handlar om miljön. Bergvärme släpper i jämförelse med fjärrvärme ifrån sig 97 % lägre utsläpp av CO2. En vinst för oss alla “

Det som dock alltid talar emot bergvärme är att det handlar om en dyr installationskostnad. För att nå bergvärme så krävs det att man borrar och ju djupare hål det handlar om - desto dyrare blir det. Själva värmepumpen och installationen för den är inte det som kostar mest pengar - det är arbetet med borrning.

Räkna med att det kostar ungefär 100.000 kronor och att om siffran börjar stiga över denna summa så kanske det inte är värt det. Då kan förmodligen exempelvis sjövärme, jordvärme eller markvärme vara en bättre investering. För - du vill naturligtvis tjäna pengar i slutändan. Det brukar ta ungefär tio år innan du kan räkna hem vinsten.

Vinsten för bergvärme kan dock inte enbart räknas rent ekonomiskt. En av de största fördelarna - och en fråga som blir allt mer aktuell för varje dag - handlar om miljön. bergvärme har 97 % lägre utsläpp av CO2. Man tar tillvara på energi som lagrats i berggrunden, återvinner den och skapar i och med detta energi som är att anse som grön.

Passar bergvärme för exempelvis ett radhus i Stockholm?

Avgörande för bergvärme och om denna energibrunn går att använda är vilket typ av område man bor i. Det krävs alltså rätt förutsättningar rent geologiskt; något som tarvar en undersökning innan. Vilket typ av hus du har är av en mer akademiskt betydelse. Det spelar ingen roll om du bor i en fristående vill eller i ett radhus - men den senare boendetypen är lite mer speciell.

Det finns nämligen några detaljer som gör att bergvärme inte fungerar på det sätt man vill. Ett borrhåll får exempelvis inte ligga närmare än tjugo meter från ett annat, och det får heller inte ligga närmare än tio meter från grannens tomt. Något som alltså kan ställa till det sett till att radhus ligger närmare varandra och har mindre tomter. Även i Stockholm där man bygger lite tätare än i andra städer kan bergvärme - av ovan nämnda skäl - bli problematiskt.

Undersök alltid detta innan och hör gärna med dina grannar hur de ställer sig till dina planer om bergvärme.

Badrumsrenovering Solna

31 dec 2017

Bor du i Solna och behöver hjälp med badrumsrenovering? Då kommer du att lätt kunna hitta behöriga hantverkare och elektriker som kan hjälpa dig med de bitar som känns för svåra eller som inte är tillåtna att utföra själv, som tätskikt och elarbeten. I Solna kommun finns gott om elektriker som har erfarenhet av badrumsrenovering och kunskap om elinstallationer i våtrum. Även hantverkare och plattläggare med våtrumsbehörighet kan vara bra att anlita om man vill att ens badrumsrenovering ska ha bästa tänkbara förutsättningar att bli lyckad.

Totalentreprenad

Att anlita en renoveringsfirma på totalentreprenad innebär att man överlåter till firman att sköta hela  renoveringen av badrummet. Vanligtvis tar en badrumsrenovering 10-14 dagar om arbetsinsatserna samordnas på ett bra sätt, gör man det själv och ansvarar för att ta in hantverkare kan det ta betydligt längre tid.

Den största fördelen med att ta in en firma för totalentreprenad är alltså att det går snabbare men även att man får in kunnigt och erfaret folk i hela projektet. Att renovera ett badrum är något av det känsligaste projekten man kan ta sig för i sin bostad, och man har allt att vinna på att se till att det blir så bra utfört som möjligt. Det är framför allt tätskiktet, fuktspärren som måste bli fackmannamässigt utförd. Det görs bäst av en våtrumsbehörig hantverkare eller plattsättare. En renoveringsfirma ser även till att en behörig elektriker utför elinstallationerna i badrummet, något som det ju är lag på.

Jämför offerter

Det kostar en del att anlita en firma på totalentreprenad, å andra sidan vet man innan vad slutkostnaden kommer att bli och har chans at ta in offerter från flera företag. På arbetskostnaden, som är en stor del av priset, kan man även göra ROT-avdrag på 30%, något som sänker priset avsevärt. En badrumsrenovering är dessutom helt klart att betrakta som en förbättring av lägenheten, något som ger dig rätt att dra av priset från reavinsten om du säljer bostaden inom fem år.

Om du bor i en bostadsrättsförening kan det även hända att föreningen delar ut bidrag för badrumsrenoveringar, till exempel för byta av golvbrunn. Ett krav kan då vara att arbetet utförs av en fackman med intyg.

Göra en del själv

Är du händig och har tid är det såklart möjligt att göra en del av jobbet själv för att ytterligare få ner kostnaderna, men tänk då på att försöka samordna de hantverksinsatser du behöver hjälp med så att inte arbetet blir stillastående i perioder. Det är viktigt att renoveringen tar så lite tid som möjligt eftersom badrummet är obrukbart under tiden.

För att försäkringar ska gälla krävs vanligen att tätskikt och ytskikt är fackmannanmässigt utförda, och om du inte känner att du klarar det måste du överlåta det arbetet åt en fackman med våtrumsbehörighet. Gör du det själv måste du se till att dokumentera ditt arbete med bilder och text så att du kan visa på att arbetet blivit korrekt utfört om en fuktskada skulle uppkomma. Annars riskerar du att bli utan ersättning från försäkringsbolaget.

Elarbeten slutligen får du inte göra själv utan där måste du anlita en behörig elektriker, annars kan det få allvarliga konsekvenser och din försäkring kommer inte att gälla. En renoveringsfirma har ofta behöriga elektriker anställda som har stor vana av badrumsrenoveringar.

Behörigheter och intyg

Att använda behöriga fackmän vid badrumsrenoveringen är det allra bästa. I Solna är det inte svårt att hitta behöriga elektriker och våtrumstekniker som kan utföra din renovering på ett korrekt sätt. Sök i bekantskapskretsen och på nätet efter bra renoveringsfirmor i Solna som tillhandahåller hantverkare och elektriker. Du kommer dessutom att få ett intyg när renoveringen är klar på att ditt badrum har renoverats på ett fackmannamässigt sätt av behöriga elektriker i Solna.

Alternativa golv

29 dec 2017

Vill man ha ett lite annorlunda och roligare golv än det vanliga trägolvet kan det vara intressant att kolla på mattmarknaden. Förutom den hederliga heltäckningsmattan finns många spännande alternativ. Vill man ha professionell hjälp med att välja material och lägga golv finns många bra mattläggare i Stockholm som gärna hjälper till. Att anlita mattläggare för att lägga in golven är ett bra sätt att försäkra sig om att jobbet blir ordentligt gjort och höjer bostadens värde.

Textilplattor

Textilplattor är ett bra alternativ till heltäckningsmatta när man vill ha den lugnande, värmande och ljuddämpande effekten ett textilgolv ger. Fördelen med textilplattor är att de är lättare att lägga och att man även kan experimentera ännu mer med mönster, man kan till exempel lägga plattorna i ett rutmönster eller enkelt ”dela upp” ett rum med hjälp av olika färger på plattorna på olika områden av golvet. Om golvet får en svårborttagen fläck eller blir skadat på något annat sätt är det dessutom hur enkelt som helst att byta ut den berörda plattan, så ser golvet helt och snyggt ut igen.

Textilplattor är minst lika effektiva som heltäckningsmattor när det gäller att dämpa ljud och minska golvdrag. De passar därför lika bra i en kontorsmiljö som på en förskola, eller hemma i sovrummet eller barnkammaren. Mönstervariationen och möjligheten till kreativ passning gör textilplattor till ett självklart val för esteten.

Linoleummattor

Linoleum har fått något av en renässans de senaste åren. Linoleumens fördelar när det gäller tålighet, ljuddämpning och dessutom värmeisolering uppmärksammas alltmer. Lioleum är ett naturligt material, tillverkat av linolja, harts, sågspån och färgpigment. Det klassiska oljemönstret är inte längre allenarådande utan linoleum finns i många olika mönste roch färger. Det de har gemensamt är att de ger ett genuint och naturligt intryck. Linoleumgolvet är skönt att gå på och tåligt. Får det en smäll brukar det laga sig själv efter ett tag. Det passar därför bra i kök och andra miljöer där det ibland är hårda tag. En linoleummatta tål dessutom att slipas!

Linoleummattor är inte helt lätta att handskas med när de ska läggas in, och oftast är det bäst att anlita en mattläggare för jobbet.

Vinylmattan

En annan typ av golv är vinylmattan, eller plastmattan, som är ett lite billigare alternativ till linoleum. Det är dock mindre miljövänligt än linoleum, eftersom det är en oljeprodukt. I övrigt är vinyl ett bra material för golv, det fördelar värme jämnt och passar därför bra med golvvärme. Det är mer lätthanterligt och därmed relativt lätt att lägga. Vinylmattor är slitstarka samtidigt som de har en förmåga att se nya och fräscha ut länge.

Även vinylmattor finns i många olika färger och mönster så det är lätt att få till ett golv som passar ens stil. Tillverkare av vinyl- och plastmattor är också ofta häpnadsväckande skickliga på att imitera andra material, som olika typer av trägolv till exempel.

Anlita en mattläggare i Stockholm

Alla är inte hemmafixare, eller ödmjuka nog att inse att det oftast i längden är bäst att satsa på kvalitativt hantverk. Vill man ha ett golv som ska se snyggt ut länge och hålla för en närmare inspektion vid exempelvis en lägenhetsförsäljning, bör man anlita en mattläggare. Med ROT-avdraget blir kostnaden för en mattläggare i Stockholm sällan särskilt hög, speciellt som det oftast rör sig om något enstaka rum när man vill lägga in en matta eller textilplattor. Alla förbättringar av bostaden kan man dessutom dra av från reavinsten när man säljer lägenheten.

Glöm inte grönskan inför innergårdsrenoveringen

10 nov 2017

Att planera för växter och grönska bör vara en självklar del i planeringen kring en innergårdsrenovering. Särskilt viktigt kan det kännas i större städer som till exempel Stockholm, där asfalt och betong annars dominerar stadsbilden i mycket hög grad. För den som bor i Stockholm eller centralt i en annan större stad kan en vacker och grönskande innergård bli en avslappnande oas att komma hem till. I den här texten ger vi konkreta tips på hur du kan planera för grönskan inför en kommande innergårdsrenovering.

Skissa upp dina idéer

En bra början är att göra en skiss. Det blir då betydligt lättare att göra allt i rätt ordning, samtidigt som du blir mer tids- och kostnadseffektiv. Med en bra och utförlig skiss kommer du att ha lättare för att välja rätt växter när det väl är dags att handla in dem.

Om du ansvarar för en innergård i en bostadsrättsförening är det säkerligen många olika gruppers behov som ska mötas. Barnfamiljen vill säkerligen ha lekytor, medan äldre i huset kanske vill ha mer lugn och ro. När du ska göra en innergårdsrenovering har du chansen att försöka balansera alla gruppers behov så gott det går. Oavsett vad du planerar att utföra med din innergårdsrenovering är en skiss en bra början. Rita in gångstråk, rabatter, träd och eventuella odlingar.

Grönska som insynsskydd och inramning

Att ha stora och täckande buskar kan fylla flera funktioner på en och samma gång. För det första kan det lukta gott och vara vackert och se på, för det andra kan det skapa en fin inramning för innergården och för det tredje kan det fungera utmärkt som insynsskydd – allt detta samtidigt. Valet av växter blir därmed viktigt om dessa ska fylla alla funktioner. Spaljéer, skärmskydd och flätad pil (där vissa kan beklädas med grönska) är alla utmärkta alternativ som kan övervägas under en innergårdsrenovering.

Kompromissa inte med funktion

Som tidigare nämnt är det en viss balansgång med att renovera en innergård, eller bygga en från första början. Om det bor många barnfamiljer i fastigheterna bör lekytorna inte förglömmas – utan snarare prioriteras. Särskilt viktigt kan det vara i större städer som Stockholm, där lek ute på gatan inte är säkert. Det här gäller givetvis inte bara i Stockholm, utan i många andra städer i landet. Att ta bort lekytorna till förmån för grönska, för att det ser bättre ut, är att bädda för missnöje. Försök istället att anpassa växterna efter hur innergården faktiskt ska användas.

Läs mer om hur du kan få en trivsam och snygg innergård här.

Vilken renovering passar dig bäst? Och vad ökar husets värde mest?

8 nov 2017

Funderar du på att ge huset ett lyft, men vet inte riktigt vad du ska göra? Det finns i princip alltid något som kan göras, men det är bäst att lokalisera det som verkligen är i behov av lite omsorg. Kanske passar en fasadrenovering bäst för dig? Eller en köksrenovering? I den här texten ger vi exempel vad man kan göra för att lyfta ett hus i renoveringsväg.

Fasadrenovering

Fasaden är husets yttre skydd mot väder och vind. Därtill är det också av ett högt estetiskt värde. En fasadrenovering kan få hela huset att nästan se nytt ut. Bor du i en tätbebodd närförort utanför Stockholm till exempel, kommer särskilt många att se ditt arbete – en fasadrenovering syns väl utåt. En badrums- eller köksrenovering syns bäst för dig själv, familjen eller gäster som kommer över.

Alla renoveringar, även fasadrenoveringar, har potential att öka värdet på huset. Ofta brukar man tala om procentuella värdeökningar, så om bostaden är dyr (kanske ligger den relativt attraktivt i Stockholm?) finns goda chanser att få tillbaka pengarna för sina utlägg. Ibland gör man till och med goda vinster på fasadrenoveringar.

Badrumsrenovering

Badrummet är ett av de mer personliga utrymmena i hemmet. Ska man göra en badrumsrenovering är det således viktigt att tänka långsiktigt, och att badrummet står sig bra även vid en försäljning. Bäst är att renovera det i tidlösa och neutrala färger och material. Det är sedan med detaljer, textilier och möbler som badrummet verkligen kan göras personligt.

En badrumsrenovering går att få tillbaka pengarna på. Dock brukar det anses vara något svårare än när det gäller till exempel köksrenoveringar, även om åsikterna går isär något. Om man dock inreder med prisvärda material i en tidlös och neutral stil finns vissa chanser att till och med göra vinst på renoveringen. Störst chans har man kanske i Stockholm generellt, med de höga bostadspriserna.

Köksrenovering

Ett nyrenoverat kök kan göra en hel del för budgivningen vid en försäljning av huset. Om personerna på visningen börjar tänka på att de kanske själva måste börja renovera köket, finns en överhängande risk att de budar mindre. Om köket däremot är nyrenoverat i en neutral och tidlös stil gör de istället potentiella köpare säkerligen mer benägna att buda.

Har du både gjort en fasadrenovering, en köksrenovering och en badrumsrenovering kan du säkerligen räkna med en markant värdeökning. Särskild tur har du om bostaden ligger i ett attraktivt område (till exempel Södermalm i Stockholm), då man brukar tala om enskilda faktorers påverkan på slutpriset i procentuella termer. Ju dyrare fastighet – desto mer kan du vinna på dessa renoveringar.

Byta eluttag själv

28 okt 2017

Elektricitet ska behandlas med respekt, det är nog de flesta av oss överens om. Att komma i kontakt med el och få en stöt från ett vanligt lamputtag kan i värsta fall leda till döden. I de allra flesta fall ska en elektriker anlitas, här i Stockholm går det ofta lätt och fort att hitta en bra behörig elektriker. Det finns dock vissa saker man har rätt att göra själv, förutsatt att man besitter de nödvändiga kunskaperna. Detta gäller de vardagliga sakerna som att byta ut en trasig lampa eller byta ut en trasig propp.

Tillåtet

Men det finns även lite klurigare saker som man har tillåtelse att göra själv. En av dem är att byta ut eluttag i lägenheten. Ett gammalt eluttag som börjat lossna lite från väggen och ser allmänt slitet ut är ingen ovanlig syn i svenska hem. Har man ett sådant uttag är det hög tid att byta ut det. Nya uttag får man lätt tag på i ett byggvaruhus eller hos en järnhandlare. De finns i alla möjliga utföranden, vill man ha ett gammaldags uttag som passar in i lägenhetens stil finns det gott om specialbutiker för eltillbehör som säkert har det du letar efter.

Det är viktigt att poängtera att om du känner dig det minsta osäker på vad du håller på med så ska du ta kontakt med en elektriker.

Stäng alltid av elen först

Oavsett vad du ska göra för elarbete ska du alltid börja med att dra ut den berörda proppen eller stänga av strömmen helt. Har du smältproppar drar du den berörda proppen rakt ut, har du säkringar stänger du av rätt säkring genom att flippa den nedåt. Kontrollera att rätt uttag har berörts genom att testa lampor eller annat som är inkopplade i det berörda rummet.

Så här gör du

Börja som sagt med att slå av strömmen. Skruva sedan av det yttre locket från det gamla uttaget och avlägsna det. Skruva sedan motsols loss klorna och fästringen så att dosan blir lös. Lossa jordkabeln, fasen och nolledaren, eller nollan Fasen och nollan sitter fast med symmetriska skruvar nära mitten av dosan, fasen till vänster, markerad med ett L; nollan till höger markerad med ett N, och jordkabeln sitter vid sidan av. Var noga med att notera färgerna på kablarna och var de satt. Ta bort den gamla dosan. Det kan vara bra att tvinna trådarna i kablarna så att de sitter ihop bättre innan du skruvar fast dem i den nya dosan.

Ta det nya uttaget och avlägsna det yttre locket så att dosan frigörs. Kolla på förpackningen var jordkabeln, fasen och nolledaren ska sitta och skruva fast dem. Vrid dosan några varv så att trådarna  tajtas till lite och skruva sedan fast dosan i hålet. Därefter skruvar du fast ytterhöljet i dosan. Klart!

Gör det du klarar av i din lägenhet och avsätt tid

28 sep 2017

Många har storslagna planer för sina bostäder och tyvärr har även många en slags övertro på sig själva då det handlar om att genomföra dessa projekt. Det vi menar med detta är att många verkar tro att exempelvis en lägenhetsrenovering är ett jobb som går fort och som man inte behöver någon extern hjälp för att klara av och visst – tar man bort elektriker och rörmokare som måste anlitas enligt lag – så kan de flesta projekt skötas av privatpersoner.

Men, det är inte särskilt enkelt och det är här många gör fel. I detta ligger att man kanske bestämt sig för att genomföra en omfattande lägenhetsrenovering och börjar med att riva ut hallen. Då man gjort detta så sätter man därefter igång med att riva ut köket, följt av badrummet och där resan sedan slutar i vardagsrummet – och så står man där i ett byggkaos där det inte finns någon väg ut.

Ett proffs skulle här – vid samma lägenhetsrenovering – istället jobba metodiskt och efter ett schema där han inte lämnade ett uppdrag förrän det var slutfört. Börjar man i hallen så gör man också klar denna innan man förflyttar sig till nästa rum. Privatspersoner gör ofta tvärtom och påbörjar något nytt innan de är färdiga med det gamla och ofta är det också det faktum att arbetet börjat bli för svårt. Man sätter alltså igång med en lägenhetsrenovering och så fort det börjar ta emot så börjar man med något nytt. Det här är faktiskt väldigt vanligt och ett tecken på att man tagit sig vatten över huvudet. Som privatperson bör man alltså om man ser att man börja skena iväg antingen avbryta och kontakta ett proffs eller sätta sig ner och i lugn och ro göra ett schema. Det vill säga; man skriver ner allting som ska göras i varje rum och hur lång tid – uppskattat - detta ska ta.

Klarar du av att slutföra projektet

Här gäller det även att man är ärlig och om vi säger att man uppskattar att en lägenhetsrenovering ska ta några veckor så har man nog ljugit för sig själv. Alla typer av renoveringar tar tid – betydligt längre än vad man tror – och det är det som problemet. Otålighet, stress och okunskap leder alltid till att projekt inte slutförs. Vi uppmuntrar alltså inte här till att man inte ska försöka sig på en lägenhetsrenovering, det handlar om att tänka artionellt, inse sina begränsningar, följa det schema man gjort upp och framförallt – inse att det kommer att ta lång tid innan man blir färdig.

Känner man minsta tveksamhet så bör man kontakta ett företag istället och bara njuta av det färdiga resultatet. Allt är inte lika enkelt som det ser ut på tv och som det kan framställas i tidningar. Naturligtvis spelar även en fallenhet för händiga arbeten in samt även vana och vilket typ av projekt det handlar om också – vi klarar alla av olika saker. Men generellt sett så är en omfattande lägenhetsrenovering något som väldigt få privatpersoner klarar av att utföra på egen hand.

Ett bra pooltak ger bättre livslängd

20 sep 2017

Drömmen om en pool är något som de flesta husägare har och om man har en tomt som passar – varför inte? Det som en pool medför är att man ökar sin egen livskvalitet och där man under sommardagar kan njuta av ett svalkande dopp utan att behöva lämna sin egen bostad. Många villaägare som installerat en pool har dock missat en liten detalj och detta rör det svenska klimatet. En pool i Sverige och skötseln av en sådan skiljer sig nämligen markant åt om man jämför med en pool installerad i exempelvis Spanien.

Kort sagt; man måste vara beredd att lägga ner mycket tid på skötsel om man vill att poolen ska hålla under en längre tid. Det vill säga, ju bättre man sköter sin pool – desto slängre tid kan man också njuta av den. Det gäller således att man dels städar poolen, att man skaffar ett väldigt bra rengöringssystem samt att man skyddar den ordentligt under de kalla månaderna under året.

Här rekommenderas att man köper ett riktigt pooltak snarare än att man bara lägger ut en skyddande matta. Ett pooltak kan nämligen vara den bästa investeringen som man som poolägare kan göra i Sverige. Dels så får man genom ett pooltak skydd från snö, regn och annan nederbörd och dels så isolerar det också så att man slipper se att pollen i fråga fryser och spricker i kaklet. Det som många tänker då man nämner pooltak är en lösning som förfular intrycket; att det är permanent och ger skugga – något som man sällan vill ha just vid sin pool.

Där har man dock missuppfattat och underskattat den stora utveckling som skett inom området. Dagens pooltak skiljer sig markant mot gårdagens och lösningarna man i dagsläget får är både flexibla, mobila och väldigt lätta att sköta om. Dessutom – och detta är värt att poängtera – ett pooltak ger även skydd mot annat än väder och vind; det förhindrar även olyckor.

Ett pooltak ger dig trygghet

Att ha en pool som barnfamilj kan vara ett riktigt lyft och något som barnen i fråga verkligen kan använda och uppskatta. Det sätter dock höga krav på säkerheten och att man som förälder ständigt måste ha översikt så fort barnen närmar sig poolen i fråga. Ett pooltak kan vara exakt det som gör att föräldrar kan slappna av på ett annat sätt.

Menas med detta – och här återkommer vi till utvecklingen vi nämnde ovan – ett pooltak ger inte bara skydd uppifrån utan man kan även välja lösningar som skyddar från sidorna. Använder man inte sin pool – ja, då drar man bara för sitt pooltak och låser detta. Ett perfekt skydd både för att förhindra olyckor och oinbjunda gäster o man exmepelvis befinner sig på en resa.

Vårt nordiska klimat ställer höga krav på skötsel och skydd för sin pool – ett pooltak uppfyller de flesta av dessa krav och det här måste man överväga om man står inför att bygga en pool på sin tomt.

Tips – så inreder du din nybyggda balkong

13 sep 2017

Att bygga balkong är ett stort steg mot en större trivsel och ett nytt uterum i din bostadsrätt. Men hur inreder man en balkong på bästa sätt. Speciellt balkonger i lägenheter som bostadsrätter är ofta trång och relativt svårinredda. Det gäller att utnyttja varenda kvadratcentimeter på ett smart och uttänkt sätt.

Här bjuder vi på några tips om vad du kan tänka på när du ska inreda din nybyggda balkong:

  • Utgå från ytan när du planerar. Din personliga smak är självklart viktigast när du ska inreda en balkong som du kan verkligen kan trivas med. Men tyvärr så finns det andra faktorer som påverkar, och ofta begränsar möjligheterna. Utrymmet är förstås det tydligaste exemplet på detta. Ett snyggt och maffigt loungeset som inkluderar soffor, bord och fåtöljer må vara snyggt, men kan ge ett trångt och ihoptryckt intryck på en mindre balkong. Ett smidigt och elegant caféset kan se småttigt ut på en större balkong. Det bästa du kan göra är att vara realistisk och mäta upp balkongen ordentligt innan du bestämmer dig för att investera i möblemanget. Grovskissa på golvytan med tejp, ett bra sätt att få en bra bild av utrymmet. Om möblerna tar för mycket plats så finns det säker något du kan välja bort.
  • Materialval. Trä är alltid vackert och känns levande och genuint, me glöm inte att det är ett levande material som kräver extra omtanke. Trämöbler måste man olja på regelbunden basis, annars räcker inte fuktskyddet till. Känns det att detta kommer att leda till för mycket service så går det att hitta enklare och mer lättskötta material. Exempel på detta är plast eller elegant konstrotting.
  • Användningen. Ska du använda balkongmöblerna bara på sommaren eller året runt? Olika material är olika hållbara mot väder och vind. Har du tänkt att dina balkongmöbler ska plockas in på hösten så kan du välja i stor sett vilket material som helst. Men det nordiska vinterklimatet sliter hårt på möbler som står utomhus året om. Aluminium, konstrotting eller konstrotting klarar av hårdare påfrestningar än trämöbler. Men om du vill ha dina balkongmöbler i bra skick en längre tid så gör du nog bäst i att i alla fall täcka över dem lagom till vintern.

Här kan du läsa mer om att bygga balkong i bostadsrätt.

En kontrollansvarig förhindrar fuskjobb

8 sep 2017

Det kommer alltid att förekomma fuskjobb och det handlar om att förebygga dessa så gott det bara går. Därför har vi i Sverige vissa regler som man måste förhålla sig till då man ska genomföra en nybyggnation, en tillbyggnad eller någon annan sorts byggnation. Först och främst så handlar det här om att man som första steg ansöker om ett bygglov och detta skickas till Boverket som därefter bestämmer huruvida bygget i fråga ska tillåtas eller inte. Som steg nummer två så upprättar man som byggherre därefter – vid ett jakande svar från Boverket – en kontakt med en kontrollansvarig som kommer och går igenom byggets framtida uppförande. Ska du exempelvis här bygga ett hus i Stockholm så kommer du att anlita en kontrollansvarig som först och främst upprättar en kontrollplan som sedan måste följas till punkt och pricka.

Du som byggherre och den kontrollansvarig som du anlitat kommer sedan att – genom regelbundna kontakter – kontrollera att den firma du anlitat verkligen följer kontrollplanen i fråga. Det handlar i stort om att säkerheten, husets framtida skick och att regler tillämpas. Detta sätt har visat sig effektivt mot fuskjobb och även om det fortfarande slinker igenom enstaka falla så har dessa begränsats rejält sedan man började tillämpa regeln om en kontrollansvarig vid varje byggnation. Det som fortfarande kan vara en svårighet – en liten sådan – är att verkligen se till att en kontrollansvarig är obunden och opartisk.

Det finns fall i Stockholm där det i efterhand visat sig att en kontrollansvarig haft personliga band till byggherren – svåger-, nära vänner och annan relation – och därför har låtit felaktiga byggen fortgå; trots att kontrollplanen inte följts och tillämpats. Här ska man dock som sagt veta att detta är undantag som bekräftar regeln – systemet fungerar i det stora hela bra och detta över hela Sverige och inte bara i Stockholm.

Här hittar du en kontrollansvarig i Stockholm

Om du skulle vara i behov av en kontrollansvarig så är detta något som du kommer att hitta på samma ställe som där du sökte ditt bygglov – nämligen hos Boverket och på deras hemsida. Där har man listat alla certifierade kontrollansvariga och detta är också den lättaste vägen att gå. I övrigt kan du även hitta en kontrollansvarig på exempelvis Sitac – en av ackrediterade certifieringorganisationens hemsida.

Det du ska komma ihåg här är att en kontrollansvarig och du som byggherre kommer att ha mycket kontakt med varandra och att du inte ska göra ett av de vanligaste misstagen som sker vid byggen – det vill säga; se inte en kontrollansvarig som en fiende utan en som hjälper dig att få ditt bygge så bra som möjligt. Många byggherrar ser sin kontrollansvarige som någon som står i vägen för sitt projekt, men man ska istället se det precis tvärtom.

En byggansvarig kommer att hjälpa dig, komma med råd och verkligen få allt som rör din byggnation att bli så bra och säker som det bara går.

Om du vill komma i kontakt med en kontrollansvarig i Stockholm kan du klicka här.

 

Rörmokare i Stockholm har alltid fullt upp

3 sep 2017

I en större stad som Stockholm så kommer många olika branscher väl till pass och får arbeta i stort sätt hur mycket som helst. Här ser vi främst att arbeten inom byggnadssektorn påverka – detta då man i stockholm bygger så pass mycket som man ändå gör. I Stockholm är ju nämligen antalet nyinflyttade större än vad det finns befintliga bostäder och detta gör att snickare, målare, grovarbetare och andra yrkesgrupper alltså alltid har en massa jobb att utföra. Men det här inkluderar och drar med även andra yrkesgrupper som exempelvis rörmokare som tack vare denna byggnadsexplosion alltså även de får fler jobb än vad en rörmokare i en mindre stad kanske får. Detta är ju naturligt i och med att Stockholm är större men det är även sett till jobbens variation väldigt intressant – en rörmokare i en mindre stad får nämligen kanske mestadels rikta in sin verksamhet på underhåll av befintliga bostäder medan en rörmokare i Stockholm får helt andra uppdrag. I alla nybyggen blir det ju nämligen väldigt viktigt att rör och ledningar dras på rätt sätt och här spelar alltså rörmokare en stor roll.

Visst, en rörmokare i Stockholm arbetar ju även med de mer traditionella sakerna i form av underhållsarbeten men just det här med nybyggnationer gör att en rörmokare i Stockholm – jämfört med en kollega i en mindre stad – ändå får ett mer varierande yrke. Ena dagen kan en rörmokare i Stockholm alltså jobba vid ett stort lägenhetskomplex som håller på att byggas och sedan nästa dag ägna sig åt att rengöra ett avlopp i en villa – detta ger alltså en rörmokare i Stockholm större utmaningar som i sin tur leder till mer arbetsglädje och ett roligare arbetsklimat.

En rörmokare i Stockholm får större vana

Det här är ju naturligtvis en väldig generalisering, men det är ändå ett ganska vedertaget faktum att varierande arbetsuppgifter leder till att man tycker att sitt yrke är mer spänannde och roligt och detta alltså oavsett om man är en rörmokare i Stockholm eller en kontorist i Västerås. Det händer ju naturligtvis även att en rörmokare i en mindre stad även han får roliga uppdrag i form av större projekt som ett nybygge – men då sker det kanske främst vid villor och småhus snarare än vid större lägenhetshus som alltså är fallet i Stockholm.

Är då en rörmokare i Stockholm bättre än vad en rörmokare i Västerås är? Nej, det går absolut inte att påstå något sådant. En rörmokare har ju trots allt samma utbildning och ska genom denna klara av att utföra de jobb som han ställs för. Däremot kan man ju alltså säga att en rörmokare i Stockholm – genom de varierande uppdragen – kanske på ett snabbare sätt kan slutföra dessa genom sin rutin. Det här går ju att överföra till vilket yrke som helst också – jobbar man mycket med olika saker så går det också fortare än vad det skulle göra för en person som saknar samma vana. Därför kan alltså en rörmokare i Stockholm vara snabbare – men sett till själva resultatet så är det ändå i slutändan lika bra.

Plastfönster är ett billigare alternativ

30 aug 2017

Att man som husägare upptäcker att de fönster man har börjat tjäna ut sin rätt är ingenting unikt – fönster har, liksom allting annat på ett hus, en begränsad livslängd och det som måste ske i ett sådant läge är att man byter ut dessa mot nya. Det vill säga – går inte fönstren att laga så måste man byta; något som även är bra sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det här är det nämligen inte många som tänker på – man tar för givet att kostnaden, en relativt hög sådan, är ett nödvändigt ont och att det är något som enbart påverkar klimatet inomhus till det bättre. Så är det inte; läckande fönster är en enorm energitjuv som låter kall luft komma in i huset samtidigt som varm luft släpps ut. Ett byte av fönster är således något som sänker uppvärmningskostnaden och detta ska således ses som en investering snarare än som en utgift.

Dessutom så finns det idag flera alternativ inom fönster och man är inte på något sätt bunden till att välja dyra träfönster. Nej, idag kan man gott överväga andra lösningar och en av dessa ska vi titta lite närmare på här – detta i form av plastfönster. Plastfönster, tänker många här och ryggar tillbaka. Man gör detta av den anledningen att man förknippar plastfönster med någonting fult som inte håller den kvalitet man som husägare kräver. Sanningen här är att man har helt fel.

Många fördelar med plastfönster

Plastfönster idag har en väldigt lång livslängd och de håller minst lika länge som träfönster – samtidigt som de är betydligt billigare och kräver mycket mindre underhåll. Just underhållet är något som många inte tänker på då det kommer till träfönster och man räknar inte med det faktum att dessa måste skötas noggrant för att de ska hålla.

Minst en gång varannat år måste man plocka ned träfönster för att slipa, pusta, skrapa och måla dem – annars håller de inte över en längre tid. Underhållet för plastfönster innebär inte mer jobb än att man tvättar dem någon gång per år.

Men: hur fungerar det rent miljömässigt med plastfönster? Jo, det är inte bra för naturen att tillverka dessa och även om mängden Polyvinylklorid (pvc) är minimal så är det inte optimalt för naturen. Men å andra sidan – då man rengör och fixar med sina träfönster så använder man produkter som är allt annat än bra för miljön och det är i många fall betydligt värre; sett till det faktum att detta sker så ofta som vi ovan nämnde.

Här finns ett företag som tillhandahåller såväl moderna plastfönster som mer klassiska modeller.

← Äldre inlägg