Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Varför inte välja nya fönster med nya funktioner?

26 apr 2018

”Var din pappa glasmästare?” brukar man fråga någon som inte uppfattar att han eller hon står i vägen för någon annan. Vara glasmästare är ett gammalt hederligt yrke med sin egen yrkeskonst. Nu blir ju inte alla som utbildar sig till glasmästare någon konstnär. Och tur är väl det, annars skulle vi bli utan service när våra fönster går sönder. Det är ju en glasmästares uppgift att installera nya fönster om de gamla har gått sönder. Det är otroligt många nya funktioner på fönsterglas; såsom glas med solskydd, brandskyddsglas, bullerdämpande glas, värmeisolerande glas och säkerhets- och skyddsglas.

Nya fönster har nya karmar i integrerade material

Även fönsterkarmarna har nya och bättre funktioner. Vi har karmar som har integrerade aluminium- och träkarmar som skyddar mot väder och vind, men med trämaterial i karmarna för känslan av trä och ett klassiskt utseende. Sedan har vi fönsterbågar med andra funktioner, såsom vridbara bågar som underlättar vid fönsterputsning. Dessutom, på tal om fönsterputsning, finns det även numera fönsterglas som underlättar för smutsen att rinna bort. Något som behövs nära vi har fönsterglas som byggmaterial i hela fasader i de moderna byggnader vi ser idag.

Att butiker och affärer behöver inbrottsskyddande fönster är relativt givet. Då har de särskilda lamellglas som inte splittras utan hänger ihop även om de utsätts för skada utifrån. Det är glas som inte splittras även om det blir sprickor i glaset. Sedan finns det givetvis skottsäkra fönsterglas, men det är sällan vi behöver den typen av mycket dyra fönsterglas.

Vilka nya fönster önskar du dig till ditt hus?

När det kommer till att renovera hemma med nya fönster kan det vara en god idé att tänka igenom vilken typ av fönsterglas man önskar sig med tanke på det stora utbudet av fönsterglas med olika funktioner, om det nu finns fönster med funktioner som kan underlätta hanteringen, så gäller det utnyttja den typen av fönsterglas. Framför allt om man bor i någon av storstäder Stockholm, Göteborg, Malmö är det något lättare att få tag i glasmästare som kan erbjuda dessa olika fönster med speciella funktioner. Utbudet är större i storstäderna och man kanske vill välja en leverantör som har ett stort sortiment att välja ur. Bara i Stockholm finns det över 300 glasmästare, hur ska man hitta en bra glasmästare? Varför inte välja någon som är erfaren, som har arbetat med detta i över 30 år? Anlitar man en glasmästare med den kunskapen och erfarenheten vet man att både fönster och montering blir väl utförda. Läs mer här om en glasmästare i Stockholm.

Heltäckningsmattor och 70-talsinredning – skapade viral succé

20 apr 2018

Inför visning är det många som väljer att städa i flera timmar. Parkettgolvet ska glänsa, nybakade bullar ska skapa en härlig doft i hela lägenheten och allt ska vara perfekt för att köparna ska vilja köpa lägenheten. Andra väljer en hel annan väg – och får mängder av klick på Hemnet. 

I början av 2018 lades en bostad från Stockholm ut på Hemnet. En annons som blixtsnabbt skulle få mycket stor uppmärksamhet. Bilderna var nämligen allt annat är säljande, vilket annars är extremt vanligt vid lägenhetsförsäljningar i Stockholm. 

Är inredningsstilen från 1970-talet tillbaka?

En brun heltäckningsmatta skapade känsla av 70-tal och med en tjock-TV i samma bruna nyans som heltäckningsmattan ser det ut som att tiden stått stilla i minst trettio år. Däremot kunde man inte se större delen av mattan då det låg stora högar av tidningar överallt. På golvet, i fönstret, i fåtöljen och på bordet. Annonsen blev snabbt en viral succé. Detta inom flera olika kategorier. En del spred den på sociala media för att visa hur ovanligt det var med en ostädad lägenhet på Hemnet. Detta samtidigt som vissa inredningsintresserade kunde visa upp hur en klassisk 70-talslägenhet kan se ut i Stockholm idag. 

Fotografen hade helt enkelt blivit ombedd att ta bilder på lägenheten i ”befintligt skick”. Säljaren orkade eller ville inte försköna verkligheten. Ett val som uppenbarligen var lyckat för sällan har en lägenhet i Stockholm fått så stor uppmärksamhet både genom Expressen, andra tidningar samt inte minst via sociala media. Till mäklaren var det till och med vissa som kommenterade att säljare verkligen ”stylat” snyggt. Att man hittat en känsla att förmedla genom att matcha inredning med stil. Men det handlade inte om styling kommenterade mäklaren – utan att spegla verkligheten. 

Ärliga beskrivningar

Mäklarens beskrivningar säger en hel del. Vardagsrummet beskrevs exempelvis med ”Vardagsrummet har en mörk korthårig heltäckningsmatta och ljusa tapetserade väggar” och hallen med ”Mörk korthårig heltäckningsmatta och tapetserade väggar med mönster i hallen”

Mäklaren förstod även att de flesta intresserade köparna skulle göra om lägenheten rejält och nämnde det även i annonsen. Utöver behov av egen renovering väntade även stamrust under samma år. Men med priset på ca 2,7 miljoner och ett lysande läge i Vasastan får priset ändå anses vara billigt i förhållande till vad lägenheter i Stockholm kostar. De som kunde tänka sig ha heltäckningsmattor i de flesta rum, klassisk 70-tals tapet och 40 år gammal köksinredning kunde däremot se framemot ett riktigt ”billigt” kap. Är du intresserad av den nya trenden med heltäckningsmattor med både kort och lång lugg? Läs mer om var du kan köpa heltäckningsmattor i Stockholm på denna sajt.

Renovera billigt och miljövänligt

13 apr 2018

Är det dags att renovera hemma? Vill du renovera i modern tappning, eller vill du återställa ett äldre hus i dess form som huset en gång byggdes i och ta hänsyn till den tidsepok som det var tänkt att se ut, från början? Det som är bra  med att renovera i gammal stil, är att det både kan vara miljövänligt (man köper inte nytillverkade saker som slösar på energi) och det kan sänka kostnaderna för byggmaterialet samtidigt som det passar med stilen som huset en gång byggdes i.

Bra att slå två flugor i en smäll, eller hur? Det är enkelt att leta efter begagnade byggvaror på nätet. Googla byggmaterial begagnat och sedan ortsnamnet där du bor. Du kan även leta efter det på Blocket, till exempel. Vill du ha spegeldörrar, är det en relativt stor marknad som inget hellre vill än bli av med sina gamla spegeldörrar och som till och med har hakat av dem och inte använt dem på många år, vilket betyder att de är i ganska gott skick och dessutom vill de gamla ägarna inte ta något betalt, utan är glada över att slippa frakten av dem till soptippen.

Arbetskostnaden bruakr vara störst utgiften

Det som brukar höja kostnaderna för en renovering är arbetskostnaden, och det är något som är relativt svårt att sänka på något sätt, om man inte själv råkar vara händig och kan utföra de flesta tjänsterna på egen hand. Med ROT-avdraget kan du alltid sänka kostnaderna med så mycket som 30 procent, som max. I övrigt är det så gott som ingen idé att försöka pruta på de kostnaderna, eftersom billigast inte alltid är bäst, tvärtom. Och när det kommer till renoveringar i ens hem, vill man inte ha en slarvig och mindre nogräknad hantverkare. I värsta fall måste man ta in en annan hantverkare som gör om jobbet om de är illa utfört, och det vill man inte.

Anlita hantverkare med totalentreprenad

Den bästa hantverkare är den som kan erbjuda totalentreprenad, antingen så att alla hantverkarna arbetar på samma firma, och därför kan erbjuda alla olika typer av tjänster, eller som har bra kontakter med andra slags hantverkare och på det sättet kan erbjuda både VVS-montörer, elektriker, svetsare, borrare maskinister och så vidare.

Med möjligheten att dra av arbetskostnaden med så mycket som 30 procent sänker det även byggkostnaderna. Som tidigare sagt är inte alltid billigast bäst när det kommer till kostnader för hantverkare. Läs mer här om byggfirma i Stockholm.

Då det är dags renovera badrummet

9 apr 2018

Behöver du en renovering av ditt badrum? Ska du göra renoveringen själv eller anlita totalentreprenad eller ska du renovera på egen hand? Bäst är ju om du har renoverat badrum tidigare. Då vet du vilka fällor som finns och vad du bör se upp med. Särskilt riskabelt är det överallt där du ska hantera ytor som utsätts för fukt, som i badrum och kök. I alla de våtutrymmena bör du kakla och lägga klinker. Lägger du inte det, bör du svetsa en våtrumsmatta. I övriga köket och badrummet bör du måla med våtrumsfärg, som till exempel i taket och på fönsterlister.

Installera rör för vatten och sanitet

När väl våtrumsmattan är på plats , eller du har kaklat och lagt klinkers färdigt i badrummet gäller det att montera rören för vatten och sanitet. Du bör få hjälp med att installera rätta rör. Sedan bör du montera handfat och toalettstol, duschkabin eller badkar. När du väl har kommit så här långt har du kommit ganska långt. Det sista du bör göra i din renovering är att få en elektriker som installerar elektricitet och lampor i badrummet. Många installerar en taklampa med lampkupa i badrummet. Det är det mest ekonomiska, men kanske inte det finaste man kan tänka sig. Varför inte installera en kristallkrona? Har du ändå ett fint kakel och en vacker badrumsinredning som andas lyx, är en kristallkrona kronan på verket. Det senaste är en badrumsspegel med LED-belysning.

Inred med kombinerade färger

Du kan även renovera och kakla, lägga klinker och inredning i färgkombinationer. Varför inte prova en färgkombination som passar bra ihop och som går i trendigt grönt, rosa eller varför inte azurblått? Det finns en hel uppsjö med vackert kakel som går i nyans. Färgtrenderna i år går i pastellfärger. Många badrum blir väldigt snygga i pastellfärger. Årets färg går i "Salvia", en blandning mellan ljusgrönt och grått. "Salvia" går mycket väl med ljust grått, eller vitt, eller gammelrosa, med en nyans i grått. Har man mycket färg i väggar och golv är det bra att inreda med vitt handfat, toalettstol och badkar. Då framträder kaklet och klinkern bättre.

Anlita proffs för en gedigen inredning

Tycker du att det är svårt kan du alltid anlita hantverkare för arbetet. Googla renovera badrum Stockholm, om det är i Stockholms som du bor. Annars skriver du ortsnamnet där du bor. Begär offert, det är absolut det första du ska göra. Annars kan du få en obehaglig överraskning när renoveringen är färdig. Efter det bör du fråga efter referenser. En nogrann hantvekrare har bra referenser. Även om en firma tar lite mer betalt, är ofta dem med högre priser bättre att anlita. Billigast är inte alltid bäst.

En sådan hantverksfirma ska du anlita

22 mar 2018

Mycket kan man renovera på egen hand, men trots att man är den händiga typen och kan läsa sig till en hel del om hur man renoverar hemma, är det vissa saker man inte bör göra själv. Badrumsrenoveringar till exempel. Det gäller alla ställen hemma som har med våta utrymmen att göra. Lägger du själv golvet hemma, är risken stor att du bygger in vattenskador och inte får vattnet från dusch och badkar att rinna ner i avloppet och golvbrunnen. Då har du antagligen gjutit golvet i fel vinkel. Det avråder från att göra. I sådana fall, är det mer ekonomiskt att anlita en riktig hantverkare än att bygga in fel i badrum, vilket är lätt hänt. Man vill ju heller inte tappa balansen varje gång man går över badrumsgolvet. En hantverkare vet precis vilken lutning som ska till utan att man känner att badrumsgolvet lutar.

Hur gör man när man anlitar en hantverkare?

För det första bör du be om offert så att du kan jämföra kostnaderna mellan olika firmor som gör badrumsrenoveringar. Be sedan om referenser. Faran är att om du frågar vänner och bekanta om ett företag som de rekommenderar, att de är nöjda med någon som du inte är nöjd med. När du kommit så här långt, kan du ta kontakt med en firma. Fråga då om de tar hand om ROT-avdragen åt dig så du slipper ansökningsblanketter från Skatteverket. Fråga om de är behöriga inom alla områden som rör VVS, elektricitet och våtutrymmen, om du frågar någon som tar ett helhetsansvar för din renovering. Ta reda på om de har garantier på sitt arbete. Det bör de ha om de är seriösa hantverkare, plus att de bör ha egen försäkring på sitt arbete, ifall något skulle hända när de är hemma hos dig och arbetar. Det ska inte belasta din egen hemförsäkring. Du kan förlora din eventuella bonus på din hemförsäkring, och i alla fall kommer du att behöva betala egen avgiften om de inte har en egen försäkring på sitt jobb.

Fråga om de kostnadsfria offerter och hembesök

Svarar de ja, på alla dessa frågor kan du gott och väl anlita dem. Då har du försäkrat dig om att de arbetar som de bör göra. Jo, du kan också fråga om de ger kostnadsfri service efter utfört arbete, och om de gör kostnadsfria hembesök hos dig innan de sätter igång. Det är ju viktigt att de får höra hur du har tänkt dig det hela, och vilket material du vill ha det, om du vill byta plats på handfat, dusch och badkar – och kanske även toalettstolen? Många installera två handfat. Det är väldigt praktiskt om man är flera som ska samsas om samma badrum på morgnarna och kvällarna. Läs mer här om en firma som utför badrumsrenoveringar i Täby: http://www.badrumsrenoveringtäby.nu.

Ska du renovera kök och badrum?

17 mar 2018

Funderar du på att renovera badrum och kök? Undrar du över hur fräscht VVS-system du har när det kommer till avlopp och sanitet? Det kan vara svårt att avgöra det på egen hand. Hur ska man veta att rören till avlopp och vatten ser ut som de ska?

Som lekman är det omöjligt, men inte för ett VVS-företag som arbetar med rör och rörsystem. Anlitar du en certifierad rörmokare, kan du få hjälp med att inspektera dina rör. De går i så fall in med mini-kameror och tittar på rören inifrån. Det kan hända mycket under årens gång. Har en tidigare rörmokare gjort fel, finns risker för vattenskador. Allt det kan ett VVS-företag titta på och varna för vattenskador. Ingen önskar sig vattenskador, men har det häntatt man har fått en vattenskada i sitt hus, måste man riva upp allt kring den och vädra ut ordentligt så att golv, eller väggar torkar. Sedan måste lägger man nytt golv och reparerar väggar och det material som har tagit skada av vattnet. För att förhindra vattenskador bör en inspektion göras med jämna mellanrum.

Att göra ett stambyte

Att byta ut rör är ett stort och kostsamt arbete. Man river ut hela badrummet och köket om man måste göra ett stambyte. Det är inte bara kostsamt för dig som husägare, det är också ett slöseri på jordens resurser då nya material är energikrävande. Vi måste ju alla börja tänka på ett mer hållbart sätt. Vi måste skona jordens resurser och inte fortsätta leva som vi gör i dagsläget. Visste du att var och en av oss i Sverige lever som om vi hade resurser av fyra jordglober var, per år? Det är inte hållbart. Därför bör vi alla tänka mer på att återanvända det vi redan har istället för att slänga och köpa nytt.

Att återanvända rör är mer miljövänligt

Att återanvända de rör som du har, förutsatt att rören inte har åstadkommit någon vattenskada, är det mest miljövänliga du kan göra. Istället för att byta ut rören kan du göra en relining, eller en rörinfodring. Det innebär att man inte river ut hela golv och hela badrums- och köksinredning. Istället tar man bara bort handfat, badkar och toalettstol när man via avloppet går in i rören. Därefter går de in via avloppet och armerar rören inuti med plast. Med hjälp av tryckluft ser de till att plasten lägger sig som en hinna inuti rören. På det sättet stärker man rören och ser till att de håller för minst 30 år framöver. Det är bland det mest miljövänliga du kan göra och också hållbart för miljön.

Hur hittar man ett VVS-företag?

Du kan börja med att fråga runt, bland arbetskamrater, vänner och bekanta om de har erfarenhet av ett bra VVS-företag. Du kan kolla upp dem, via allabolag.se, så att de inte är konkursfärdiga. Är de det, kan de ha försvunnit innan arbetet är färdigt. Ser de ut att gå bra, kan du begära att få offert och referenser av dem. Referenser är viktiga. Du vill helst ha ett företag som arbetar noggrannt än ett som fuskar. När det kommer till rör är det mycket viktigt att de är certifierade, gör all nödvändig dokumentation och kan ge garantier. Du vill väl inte ha fuskjobbare hemma hos dig? Får du inte tag på någon bra rörmokare via vänner oche bekanta, kan du alltid googla efter ett. Då skriver du till exempel relining Stockholm, om du råkar bo där. Annars skriver du relining och sedan namnet på orten där du bor, så får du flera sådana förslag. Lycka till!

Vad har vi betong till?

10 mar 2018

Varför använder vi betong? Att använda sig av cement, och betong är inte någon modern uppfinning, ifall det nu var någon som trodde det. Så länge människan har varit fast bosatt, och inte varit nomader, har vi använt oss av vatten och sand för att tillverka krukor, tallrikar – och hus. Vi har murat med sand och vatten i olika former. Man har hittar lämningar ända sedan Romarriket, då man använde sig av ett slags tidig betong som fungerade som bindemedel av bränd kalk, kiselsyra, krossat tegel och vulkanaska. Detta material använde man i byggnader, akvedukter, amfiteatrar, hamnar och dammar. Efter Romarrikets fall, glömde man byggnadskunskapen om betongen, men den dök upp igen under medeltiden och man byggde Vitruvius kloster med betong i Schweiz. Efter det spred sig sättet att bygga med betong i Europa. I Sverige ser vi första huset som byggdes med cement 1834 och den första cementfabriken  uppfördes 1871 i Sverige. 

Betong ett utmärkt byggmaterial

Varför man använder betongen så mycket när man bygger hus, har mycket att göra med att gjutbetongen är ett utmärkt material att använda, både som bärande stomme och när man vill bygga en yta mer puts. Betongen har fördelarna att den inte riskerar att drabbas av fukt, mögel, att det blir värmetrögt och brandsäkert. Betongen brukar inte drabbas av insekter och skadedjur. Det är heller inte särskilt brandfarligt, och kräver inte särskilt stor underhållning. Den påverkas heller inte av väderförändringar som andra byggmaterial kan drabbas av. Betong har en lång hållbarhet. Ska man till exempel bygga hus som värmer sig själva är betong det material de måste byggas av. Det går också alldeles utmärkt att återanvända betongen. Först krossar man den, sedan går den att formas på nytt till nya betongprojekt. Betong innehåller till 80 procent sand och sten och vatten, cement som är gjort på krossad kalksten.

Ska du bygga hus?

Det finns en hel del fördelar som betongen för med sig när man bygger hus, broar, hamnar och vägar. När du bygger ett hus bygger du alltid grunden först, sedan stommen, väggar, golv och sist tak. Funderar du på att bygga hus, kommer vi med några bra tips inför husbygget.

Det första du måste göra, stavas planering. Hur mycket får det nya huset kosta? Vad har du för tidsplan? Hur ska huset se ut? Var ska huset stå? Har du svaren på dessa frågor kan du sedan starta ditt husbygge.

1. Bygga ett modulhus

Här är både kostnaden och tidsramen viktig. Bygger du helt och hållet från grunden själv, kommer det att ta längre tid. Bygger du med ett modulhus går det väldigt snabbt från ingenting till ett färdigt hus. Väljer du att bygga ett modulhus, kommer huset mer eller färdigt till dig. Tillverkaren kan bygga färdigt huset åt dig och du får en nyckel så att du kan flytta in. De tar ansvar från grund till taknock. Du behöver inte bli indragen i bygget alls, om det inte är så att du önskar det.

2. Totalentreprenör 

Bygger du själv tar du ansvar för bygget. Här kan du överlåta ansvaret på en totalentreprenör. Du håller kontakten med firman som tar på sig ansvaret för att bygga huset. De själva ser till att betongen gjuts på rätt sätt, att elektriker drar elen och VVS-montör ansvarar för alla rördragningar.

3. Bygga själv från grunden

Du ansvarar för alla olika hantverkare. Om du inte vill anlita en totalentreprenör som tar helhetsansvar för bygget av ditt hus, kan du själv välja att anlita olika hantverkare för alla olika delar; ett företag som kommer och gjuter betongen, en annan som bygger reglar, stommar och alla snickerier, en elektriker och VVS-montör och så vidare.

Anlita företag som hanterar betongen

Oavsett hur du väljer att göra, är det bra att veta att när det kommer till betong och gjutning av detta, bör du anlita ett företag som är experter inom betong och som kan och vet hur den fungerar och vad som behöver till för att få den såsom du önskar. Ibland vet man heller inte vad den kan användas till, och då är det bra att få veta det av dem som är kunniga inom betonggjutning. Den allra senaste betongen behöver ingen vibrering, utan har en annan konstruktion som lägger sig självt i alla vrår och fyller ut alla tomrum. Betongen har en hel del olika egenskaper som kan utnyttjas till olika saker. Därför är det viktigt att anlita hantverkare som kan hantera den på rätt sätt och utnyttja betongen för de behov som du har i ditt bygge. Läs mer här om betonggjutning.

Här hittar du en asbestsanerare

5 mar 2018

Alla som arbetar med asbest måste bära särskild skyddsutrustning. Asbesten är som farligast när man hanterar den. Men att bara ha asbest i sitt hus, är också farligt, eftersom det handlar om mycket små partiklar som är farliga att andas in. I det långa loppet kan det tyvärr ge andningssvårigheter. Gör man inget åt asbesten kan man också  få cancer, så att avlägsna asbesten är mycket viktigt.

På sin tid, när man använde asbest i byggmaterial, ansåg man att det var bra att isolera med. Ofta använde man det som brandskyddsmaterial i tak, i källare och eventueltl i garage. Asbesten är sex olika mineraler, som finns i naturen. Det finns olika sorters asbest, vit, blå och brun. Det är den blå asbesten som är värst, men som tur är använde man inte den så ofta. Den vita och bruna är också farlig. Därför omges de som arbetar med asbest av många säkerhetsföreskrifter om hur man ska hantera det och vilket skydd de bör ha som arbetar med det.

Så gör de

Först bör du leta rätt på en sanerade som arbetar med asbest. Bor du till exempel i Stockholm kan du leta på nätet och googla asbestsanering Stockholm. Annars skriver du asbestsanering och så namnet på den ort där du bor. Då kan du sedan ta kontakt med de företag som google föreslår åt dig. Be om offerter, är det bästa som en första kontakt. Då vet du ungefär hur mycket det kommer att kosta. Sedan kan du även be om referenser. När du väl har bestämt dig för ett företag kan du boka in ett första möte med dem. Då berättar de vad de gör.

Så här gör ett företag i Stockholm

Det är mycket viktigt att de arbetar enligt de föreskrifter som Arbetsmiljöverket har satt för denna typ av arbeten. Först bör de spärra av det utsatta området och sätta upp säkerhets- och luftslussar, för att skydda dem som bor i huset. När det är gjort går de in  och river i det gamla materialet. De bör också själva ha en särskild utrustning för arbetet, som till exempel P3-filter i sina ansiktsmasker. De bör även ha särskilda filter som fångar upp partiklarna i sin dammsugare och luftrenare. Sedan ska allt våttorkas noga innan de lämnar saneringszonerna och se till att få en ordentlig efterventilation. De bör också ta hand om allt avfall och transportera det till rätt sorts deponering. Lär mer om asbestsanering i Stockholm på: http://www.asbestsaneringstockholm.nu.

Renovera efteråt med bra material

Efter det bör du få en renovering av området med rätt sorts material. Ofta kan asbest finnas i gamla eternitplattor, i kakelfogningar, i isoleringsmaterial i väggar och golv, som svartlim mellan betong och till exempel golvmattor. Det kan även förekomma som armerad plast, i frånluftkanaler, som brandskydd i tak, källare eller i garage. Det kan också finnas i gamla golvplattor och golvmaterial. Så det är allra bäst att sanera allt det, där du misstänker att det finns. Du kan också rådfråga ett företag som arbetar med asbestsanering. De lär veta var du kan hitta asbesten i ditt hem.

Du kan göra avdrag av arbetet

Med hjälp av ROT-avdraget kan du dra av som mest 25 procent av arbetskostnaderna, men inte mer än 50.000 kronor per år och per person. Ju fler som äger huset, desto större avdrag kan man göra. Då kan nämligen var och en dra av arbetskostnaderna. Dock inte eventuellt arbetsmaterial, inte heller resor till och från ditt hus.

Inte dyrt renovera badrummet

26 feb 2018

Det behöver inte bli så dyrt att renovera sitt badrum. Det finns hela badrumsinredningar på Ikea som inte kostar skjortan. Vill man inte ha ett badrum som alla andra har, kan man titta på begagnat marknaden. Det lönar sig att kika på den eftersom man kan komma rejält undan med låg kostnad. Många formligen skänker bort sin gamla badrumsinredning. Då kan det vara tacksamt att erbjuda sig att forsla bort inredningen efter att de har rivit ut den. Många som väljer att renovera sitt badrum, har helt enkelt tröttnat på den gamla badrumsinredningen, utan att det är något annat fel på den. Gillar man en lite äldre stil, kan man med fördel titta runt på Blocket. Ibland kan företag ha bestämt sig för att byta ut sitt badrum. Då kan du till och med komma över en ganska påkostad inredning.

Riv först bort allt

Innan du kan installera din nygamla inredning bör du riva bort den gamla. Börja med att tömma hela badrummet på alla saker innan du börjar skruva. Allt ska bort. När du väl fått bort allt, kan du börja skruva isär delarna i din gamla inredning. Släng badkar, eller ta bort duschkabinen, som du har. Skruva bort speglar och lampor.

När hela badrummet är helt tomt, kan du lätt se vad som behöver åtgärdas. Då kan du antingen kakla om själv, eller ta in hantverkare som gör jobbet åt dig. När du väl har fått kaklet och kanske klinkern på plats, är det dags för handfat, badkar och kanske ny toalettstol?

Se över dina rör

Se till att rören är oskadda. Det är svårt att göra det på egen hand, eftersom skadan kan sitta längre in i röret, än vad du med blotta ögat kan se. Låter du en professionell VVS-montör göra det, kan de gå in med en liten kamera och titta på rören längre in. Upptäcker de då något fel, kan de gå in och byta ut rören.

Om du inte vet hur du ska montera och bygga i våtutrymmen för att få rätt lutning på golvet bör du anlita en professionell hantverkare som kan det. Det är nämligen väldigt viktigt då du kan bygga in fel i badrummet, så att vattnet inte rinner ner i avloppet. Har du själv byggt felet, kan du gå miste om försäkringen ifall något händer i badrummet. Här kan du läsa mer: badrumsrenoveringfarsta.se.

Så mycket kostar det med golvslipning

19 feb 2018

Vad kostar det att få golvet slipat? Det som främst avgör detta är vilken efterbehandling av golvet som önskas. Det går visserligen att enbart beställa golvslipning men att sedan låta golvet vara obehandlat är absolut ingen rekommendation. Ett obehandlat golv slits betydligt snabbare än ett som är behandlat. 

Parkettslipning

Det billigaste alternativet är att enbart välja en parkettslipning. Det betyder att en golvslipning sker med passande maskiner så att repor, hack och missfärgningar försvinner. I detta fall betalas ca 100-120 kr per kvadratmeter. Är det en mindre yta kan priset gå upp något eftersom det annars inte är värt för företaget att åka ut och genomföra jobbet. 

Slipning, lackning med utseende som obehandlat golv

Som nämnts ska aldrig golvslipning ske utan att efterbehandling sker relativt nära inpå. Detta även om man vill att golvet ska se obehandlat ut. Eftersom denna önskan finns hos vissa konsumenter finns 2-komponentslack framtagen som gör att golvet ser obehandlat ut. Golvet kommer därmed få en ljusare nyans än vid andra lack. Denna lack är lite mer ”exklusiv” än vanlig lack och priset kan därmed bli något högre. Prisnivån beror även på vilken lack som används och varierar mellan ca 250-300 per kvadratmeter. 

Slipning med enkel lackning

Här sker först golvslipning och sedan lackning med 1-komponentslack. Det kan därmed sägas vara ”bastjänsten” hos många företag som slipar golv och behandlar dessa. Med slipning och lackning får golvet ett snyggt utseende utan att det kostar allt för mycket. Kostnaden hamnar på ca 150 kr per kvadratmeter. Priserna är angivna före eventuellt ROT-avdrag och inklusive moms. 

Prisförfrågan krävs oftast

En del företag väljer att tydligt skriva ut priset på olika golvslipningar på sina hemsidor. Detta utifrån tjänst och kvadratmeter på golvytan. Andra anger att kunden måste höra av sig så att företag kan lämna en offert efter hembesök. 

Ta alltid in offert från flera bolag

Om det är ett större golv som ska slipas bör alltid offerter tas in från minst 4-5 företag. Det finns nämligen tusenlappar att spara på att jämföra företagens priser och tjänster mot varandra. 

  1. Sök lokalt och regionalt

Bor du Södertälje kanske det känns logiskt att söka efter företag som kan utföra en golvslipning i Södertälje. Det är också ett bra första steg att kontakta dessa för att få offert. Men man kan lika gärna tänka lite mer regionalt och söka efter företag över större delen av Stockholm. Detta inte minst om det är större arbeten då transportkostnaden för företagen är mycket liten i förhållande till vad ett större arbete ger. 

  1. Anlita samma företag för hela processen

Som visas ovan går det att enbart beställa slipning. Men då får man behandla golvet på egen hand eller anlita ett annat företag för detta. En stark rekommendation är att använda samma företag för hela processen. Det kan annars bli problem med garantin m.m. 

  1. Sök referenser

När det kommer till att anlita hantverkare bör man alltid söka referenser. Detta då främst bland människor man känner. Använd exempelvis Facebook för att få kontakt och åsikter. Skriv att du söker ett företag som kan utföra golvslipning i Södertälje (eller gällande stad) och fråga om någon har åsikter om vilka företag man kan anlita – eller bör undvika. 

Låt någon annan renovera badrummet

15 feb 2018

Är det dags att renovera hemma? Vad har ni för planer? Ska ni renovera allt i er hem, eller bara delar av det? Det är lätt hänt att när man en gång börjar med att renovera delar av det, ser man skillnaden mot de andra rummen, och bara fortsätter av farten när man väl ser hur slitna tapeter, golv och lister blir efter några år. Bland det mesta som slits ut är golv, och de golv vi går mest på är i kök och badrum. Därför gäller det att satsa på bra material på de golven, såsom klinker, eller riktiga trägolv. Man kan till och med göra så att man satsar lite mer på golven, medan man bara låter måla om väggarna, som ju inte slits ut på samma sätt.

Gör en så realistisk budget du bara kan

Ska ni renovera badrum är det viktigt att lägga upp en så realistisk budget som det bara är möjligt. Hur mycket ska ni renovera? Endast delar, eller hela badrummet? Ska man totalrenovera badrummet, brukar man räkna med några tusen kronor per kvadratmeter. Det är en bra tumregel. Då är det endast byggmaterialet inräknat. Ska ni renovera själva eller ta in hantverkare. Ska ni kakla om, blir det bäst om man avlägsnar handfat, duschkabin eller badkar. Om ni däremot vill flytta handfat, duschstället eller badkaret då behöver man ta in en rörmokare. Ska man flytta handfatet brukar man även flytta badrumslampan. Man brukar vilja ha mest ljus där man står vid handfatet. Gör först en grov budget. Ta sedan in offerter från olika hantverkare, ifall ni ska ta in dem. Det finns ju bra hantverkare – och så finns det sådana som inte är så noggranna och ska man renovera badrum är det viktigt att arbetet blir så noggrant som möjligt.

Redo att hugga in?

Ska ni göra renoveringen själva, kan ni hoppa över offertförfrågningarna och hoppa direkt in på renoveringen. Då gäller det att riva det som behöver rivas. Ska ni flytta på handfat, toastol, duschkabin eller badkar, bör ni ta in en rörmokare. Flyttar ni på handfatet måste ni anlita en elektriker, eftersom man inte får dra nya elledningar själv. Man får endast flytta på elsladdar, men inte flytta på eluttag, till exempel. Tar ni in hantverkare, bör ni ändå ta in rörmokare och elektriker som kommer och drar nya rör och elledningar. De bör ju förslagsvis komma när hantverkarna är färdiga med kaklandet, eller efter att de har lagt klinkern på golvet. För att det ska gå så smidigt som möjligt, bör du göra ett schema då de olika hantverkarna ska komma. Som de flesta vet kan hantverkare vara svåra att få tag i, så välj en som garanterat svarar i telefon eller som ringer upp efteråt.

Annars kan du anlita en hantverkare som tar det totala ansvaret och agerar totalentreprenör. Då slipper du oroa dig för att inte rörmokaren eller elektrikern inte dyker upp när de bör göra nästa del av jobbet.

Har du provat att spola dina rör?

14 feb 2018

Om man har stopp i sina avlopp kan man med billiga metoder få bort det som gör stoppet. Antingen kan man själv agera sin egen rörmokare. Du vet, när man skruvar isär rören och rengör dem för hand. Kom bara ihåg att ta en bild på rörsystemet innan du skruvar isär dem, annars är det lätt att man har glömt bort hur de satt ihop och rören får en konstig vinkel, plus att plötsligt när du är klar med rören har flera delar kvar.

Stopp i handfatet

När du tittar under handfatet ser du det rör som leder direkt under det. Under det röret ser du något som ser ut som ett lock. Ställ först en hink under röret när du skruvar av ”locket”. Annars rinner all gegga på golvet. Ta en mjuk svamp med miljövänlig såpa och rengör insidan av röret. Spola sedan med varmt vatten. Går inte stoppet bort, kan du koka vatten och hälla (minst en liter) kokhett vatten i handfatet. Förhoppningsvis har stoppet gett vika och du kan skruva ihop rören.

Stopp i badkar

Har du på samma sätt stopp i badkaret, behöver du ta loss vattenlåset och rengöra det. Ofta är det rester från hår som kan täppa till avloppet, eller rören till avloppet. Tittar du under badkaret, eller på sidan (idag har badkaren olika konstruktion för sitt avlopp) ser du röret från badkaret som går ner i en golvbrunn. Ta loss röret och rengör dem. Sedan bör du ta loss vattenlåset i golvbrunnen. Vattenlåset kan du rengöra på samma sätt som handfatets rör; med en mjuk svamp och lite såpa. Sedan rengör du hela golvbrunnen. Spola varmt vatten i golvbrunnen. Förhoppningsvis har du fått bort alla hårtestar och kan spola vattnet i badkaret fritt.

Stopp i duschen

Även här är det oftast hårtestar som kan orsaka stopp i avrinningen i duschen. Du kan komplettera avloppet i duschen med en hårfälla, som du köper billigt på till exempel Clas Ohlson. Då får du ett mer effektivt stopp för hårrester som gärna täpper till brunne där vattnet ska ta vägen vid dusch. Gör på samma sätt som när du rengör vattenlås och golvbrunn. Rengör med en svamp och såpa. Spola sedan rikligt med varmt vatten.

Stopp i vasken

I vasken kan du inte ta loss något vattenlås och ta bort rör under diskhon är ganska svårt. Däremot kan du så snart du ser matrester i diskhon, hålla borta dem och slänga dem i soporna. Sedan kan du med jämna mellanrum spola med varmt vatten. Hjälper inte det, kan du koka vatten och hälla minst en liter varje dag. Det borde göra susen och få vattnet att rinna till igen. Har du en vasksug, kan du försöka få till ett sug och på det sättet få igång vattnet. Att hälla i starka kemikalier som propplösare är absolut inte att rekommendera. Vi måste tänka på vad vi låter åka i väg i avloppet.

Anlita ett företag som spolar rören

Om du fortfarande inte får avloppsvattnet att rinna undan behöver du inte genast byta rören. Mycket fett samlas i våra rör, vilket orsakar de flesta stopp. Du kan be ett VVS-företag att kontrollera rören. Då går de in med en kamera som de styr med hjälp av en dator. De kontrollerar så att rören inte är för gamla och behöver bytas ut. I stället för ett stambyte kan du göra en relining. Då byter de inte ut stammarna, utan placerar plaströr innanför rören. Det är billigare och du slipper böket med att de river upp golv och rör. Om du har helt funktionella rör, men ändå har stopp i dem kan de spola stammarna så att avloppsvattnet rinner till igen. Det är det klart billigaste alternativet för den som ofta har stopp i sina avlopp. Behöver du få tag i ett företag som spolar stammarna åt dig kan du läsa mer på:lgt.se/tjanster/stamspolning-stockholm.

Vad kostar en badrumsrenovering?

8 feb 2018

Många vill renovera sina badrum och inspireras av inredningsbroschyrer. Man behöver numera inte vara miljonär för att renovera dem som man kanske önskar. Hur mycket det blir allt som allt beror på vad man vill genomföra för slags renovering. Ny toastol, handfat och kanske en ny dusch kan gå mellan 3.000 till 5.000 kronor. Då är rör, fogmassa och fuktspärr och badrumsskåp medräknat. Räknar man med ett nytt badrum på en slags standardnivå räknar man med mellan 5.000 till 10.000 kronor per kvadratmeter.

En mycket lyxigare variant kan gå på det dubbla; mellan 10-20.000 kronor per kvadratmeter. Tycker man det är dyrt kan man välja ett dyrare material till golvet och ett lite mindre dyrt till väggarna. Golvet slits mer och ger ett bättre helhetsintryck med ett dyrbart material som klinker på golvet.

Kostnaden för hantverkare

Priset för hantverkare kan kosta mellan 400 och 600 kronor i timmen, alltså kan man räkna sammanlagt på mellan 5.000 och 10.000 kronor i arbetskostnad per kvadratmeter, om du gör det alltså från grunden. Då river man först ut det befintliga badrummet och lägger allt nytt. Detta är beräknat med moms, men innan ROT-avdraget. ROT-avdraget kan sänka kostnaderna till hälften, eller maximalt upp till 50.000 kronor per år och person, för den som äger huset eller bostaden. Är man fler som äger den, kan samtliga dra av avdraget på sin skatt, vilket sänker kostnaden betydligt. Denna beräkning kommer från kostnadsguiden.se. 

Ibland behöver man inte byta ut allt i ett badrum. Det kan räcka att byta ut ett badkar, badrumsskåp eller sätta in en ny duschkabin och måla om. Det gör mycket för att förnya badrummet.

Fler alternativ i storstäderna

Bor man i storstäderna som Stockholm, Göteborg eller Malmö har man många olika hantverkare att välja mellan. Det lönar sig alltid att ta in offerter från flera olika och jämföra, samt gärna ta referenser. Det finns som bekant både bra och noggranna hantverkare och de som inte är det. Bor du till exempel i en förort till Stockholm, som i Sollentuna, finns det många duktiga snickare. De som är mindre duktiga i yrket, faller oftast bort i den hårda konkurrensen. 

Göra renoveringen själv

Ett tredje alternativ för billigaste renovering är att köpa nytt material och göra arbetet själv. Då blir kostnaden begränsad till inköp av materialet. Det många inte räknar med när de bestämmer sig för att renovera själv är att även tid är pengar, som bekant. Ska du göra renoveringen själv, tar det mycket av din tid, om du inte är en van renoverare. Då kommer allt att ta längre tid än om du tar in en snabb hantverkare. Du kanske måste lägga lediga helger och semster för att renovera själv, i värsta fall måste du ta ledigt från jobbet, vilket blir kostsamt för dig. Då kan det bli lika dyrt som att ta in en hnatverkare. En annan nackdel är att det är svårt att göra rätt. Gör man på egen hand fel och bygger in fukt kan du riskera att behöva göra om allt från början. Och du kommer att få svårt att ersättning från försäkringsbolaget.

Hissar är nödvändiga och ingen lyx

31 jan 2018

Redan under medeltiden började man använda sig av hissar – drivna med handkraft – för att få verktyg, material och människor på plats till högre belägna områden. hissen som idé är således inte något nytt påfund; det handlar om ett hjälpmedel som funnit under en lång, lång tid. Ser man till hur vissa i Stockholm resonerar så kan man dock tro att hissar är någonting helt nytt och någonting som ska anses som ren lyx. 

Läser du en bostadsannons så trycker man ofta på det faktum att det finns hissar i fastigheten. Vi menar att detta inte borde behövas - vi anser att hissar egentligen borde vara standard i alla fastigheter i Stockholm. Även i äldre sådana. 

Det går ofta att bygga hissar i Stockholm, även i äldre fastigheter och det är också där som de verkligen kan behövas. Detta då just sådana – här generaliserar vi lite – ofta har äldre personer boende i lägenheterna: personer som kan upplever svårigheter att ta sig uppför långa trappor och vars vardag alltså kan bli lidande om hissar inte finns. 

Är hissar på väg att bli standard i Stockholm?

Då man förr kanske såg hissar som lite av en lyx så är det idag mer av standard. Bygger man en fastighet i Stockholm idag s är inte frågan om man ska bygga hiss – frågan är hur många hissar som behövs. Det finns några detaljer som visar på att behovet kring hissar gjort hjälpmedlet till mer standardiserat och vi tänkte räkna upp några av dessa här: 

  • Postgången: Beställer du hemkörning av möbler, vitvaror eller andra saker så kräver företaget ofta hiss för att leverera produkten in i bostaden. Annars placeras den nere i trapphuset och där du får lösa resten av problemet.
  • Högre byggnader. Stockholm har redan nu börjat inse värdet av att bygga på höjden - någots om kommer att ske än mer frekvent i framtiden. Högre byggnader kräver bättre hissar; fler och snabbare sådana.
  • Enklare vardag. har man hissar så underlättas vardagen radikalt. En familj med små barn kan handla, bära tunga kassar och dra barnvagnar – men ändå ta sig till sin lägenhet. Finns inte hissar, ja, då blir det mer problematiskt. 

Skräddarsy era hissar

Det fina är att även befintliga hissar kan anpassas och på ett bättre sätt fylla våra behov. Det går att bygga ut en hiss, det går att byta ut en äldre modell mot en modernare sådan och det går att få en säkrare hiss som kräver mindre underhåll. 

Vi har lite annorlunda krav idag än vad vi förr hade; fler personer ska få plats - med exempelvis barnvagnar - och hissarna ska gå lite snabbare. Det som krävs är att man anlitar rätt företag som kan anpassa - och skräddarsy - lösningar efter hur behoven i fastigheten ser ut. 

Detta gäller även för hissar anpassade för äldre och handikappade; något som i många fall innebär en sitthiss – personhiss – placerad längs trappräcket. 

Låt någon annan göra rivningsjobbet åt dig

29 jan 2018

Att riva en vägg, eller ett hus kräver sina maskiner. Det är sällan man har tillgång till sådana själv. Dessutom är det ganska farligt att göra det på egen hand. Till det krävs att man har utrustning som riktiga byggjobbarskor, hjälm, handskar och ibland rep för höga höjder. Det är också sällan man har en maskin med en tung rivningskula av järn, vilket man sällan har numera, men de finns. I övrigt behöver man ha riktiga sågar, som en vajersåg och redskap för att kapa av elkablar med mera. 

Farligt damm kan komma när man river

Vid en rivning kan det damma olika farliga sorters damm som kan vara hälsovådliga att inhalera. Då behöver du rätt sorts skydd som hindrar farliga partiklar att komma in i din kropp.

Behöver du rivningslov?

Ska du riva ett helt hus behöver du också ett rivningslov om ditt hus befinner sig inom ett detaljplanerat område. Vid en rivning kan man också riva upp PCB, asbest och annat farligt material. Ibland kan man till och med behöva explosivt material för att få till den sorts rivning man behöver. Allt beror på vad det är som ska rivas.

Varför inte anlita ett riktigt rivningsföretag?

Då kan det vara läge att ta kontakt med ett rivningsföretag. Bor man i Stockholm är det lättare än på andra ställen i Sverige att få tag i ett rivningsföretag som kan ta på sig att riva hela hus. De har nödvändig utrustning och redskap för arbetet. De vet hur man ska gå till väga för att inte förstöra annat i onödan, något som kanske är lätt hänt om man inte vet hur man egentligen ska gå till väga.

Sedan huset är ordentligt rivet, måste material forslas bort och hamna på rätt avstjälpningsplats. Ett rivningsföretag tar hand om allt det där. De kan också se till att det inte yr upp en massa farligt material vid en rivning. Ibland kan man behöva göra en besiktning innan man river, i vart fall behöver man planera rivningen så att den går till på rätt sätt. En amatör kan förstöra istället för att riva på rätt sätt. Det är inte bara den egna hälsan som då står på spel, även omgivningens hälsa kan riskeras vid fel hantering.

Efter rivning är det roliga jobbet kvar

Efter att allt rivet material har forslats bort är det bara att bygga upp på nytt – vilket ofta är den roligare delen av bygget. Men se till att anlita hantverkare som river på rätt sätt och som inte riskerar egen eller andras hälsa.

← Äldre inlägg