Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Tips – så inreder du din nybyggda balkong

13 sep 2017

Att bygga balkong är ett stort steg mot en större trivsel och ett nytt uterum i din bostadsrätt. Men hur inreder man en balkong på bästa sätt. Speciellt balkonger i lägenheter som bostadsrätter är ofta trång och relativt svårinredda. Det gäller att utnyttja varenda kvadratcentimeter på ett smart och uttänkt sätt.

Här bjuder vi på några tips om vad du kan tänka på när du ska inreda din nybyggda balkong:

 • Utgå från ytan när du planerar. Din personliga smak är självklart viktigast när du ska inreda en balkong som du kan verkligen kan trivas med. Men tyvärr så finns det andra faktorer som påverkar, och ofta begränsar möjligheterna. Utrymmet är förstås det tydligaste exemplet på detta. Ett snyggt och maffigt loungeset som inkluderar soffor, bord och fåtöljer må vara snyggt, men kan ge ett trångt och ihoptryckt intryck på en mindre balkong. Ett smidigt och elegant caféset kan se småttigt ut på en större balkong. Det bästa du kan göra är att vara realistisk och mäta upp balkongen ordentligt innan du bestämmer dig för att investera i möblemanget. Grovskissa på golvytan med tejp, ett bra sätt att få en bra bild av utrymmet. Om möblerna tar för mycket plats så finns det säker något du kan välja bort.
 • Materialval. Trä är alltid vackert och känns levande och genuint, me glöm inte att det är ett levande material som kräver extra omtanke. Trämöbler måste man olja på regelbunden basis, annars räcker inte fuktskyddet till. Känns det att detta kommer att leda till för mycket service så går det att hitta enklare och mer lättskötta material. Exempel på detta är plast eller elegant konstrotting.
 • Användningen. Ska du använda balkongmöblerna bara på sommaren eller året runt? Olika material är olika hållbara mot väder och vind. Har du tänkt att dina balkongmöbler ska plockas in på hösten så kan du välja i stor sett vilket material som helst. Men det nordiska vinterklimatet sliter hårt på möbler som står utomhus året om. Aluminium, konstrotting eller konstrotting klarar av hårdare påfrestningar än trämöbler. Men om du vill ha dina balkongmöbler i bra skick en längre tid så gör du nog bäst i att i alla fall täcka över dem lagom till vintern.

Här kan du läsa mer om att bygga balkong i bostadsrätt.

En kontrollansvarig förhindrar fuskjobb

8 sep 2017

Det kommer alltid att förekomma fuskjobb och det handlar om att förebygga dessa så gott det bara går. Därför har vi i Sverige vissa regler som man måste förhålla sig till då man ska genomföra en nybyggnation, en tillbyggnad eller någon annan sorts byggnation. Först och främst så handlar det här om att man som första steg ansöker om ett bygglov och detta skickas till Boverket som därefter bestämmer huruvida bygget i fråga ska tillåtas eller inte. Som steg nummer två så upprättar man som byggherre därefter – vid ett jakande svar från Boverket – en kontakt med en kontrollansvarig som kommer och går igenom byggets framtida uppförande. Ska du exempelvis här bygga ett hus i Stockholm så kommer du att anlita en kontrollansvarig som först och främst upprättar en kontrollplan som sedan måste följas till punkt och pricka.

Du som byggherre och den kontrollansvarig som du anlitat kommer sedan att – genom regelbundna kontakter – kontrollera att den firma du anlitat verkligen följer kontrollplanen i fråga. Det handlar i stort om att säkerheten, husets framtida skick och att regler tillämpas. Detta sätt har visat sig effektivt mot fuskjobb och även om det fortfarande slinker igenom enstaka falla så har dessa begränsats rejält sedan man började tillämpa regeln om en kontrollansvarig vid varje byggnation. Det som fortfarande kan vara en svårighet – en liten sådan – är att verkligen se till att en kontrollansvarig är obunden och opartisk.

Det finns fall i Stockholm där det i efterhand visat sig att en kontrollansvarig haft personliga band till byggherren – svåger-, nära vänner och annan relation – och därför har låtit felaktiga byggen fortgå; trots att kontrollplanen inte följts och tillämpats. Här ska man dock som sagt veta att detta är undantag som bekräftar regeln – systemet fungerar i det stora hela bra och detta över hela Sverige och inte bara i Stockholm.

Här hittar du en kontrollansvarig i Stockholm

Om du skulle vara i behov av en kontrollansvarig så är detta något som du kommer att hitta på samma ställe som där du sökte ditt bygglov – nämligen hos Boverket och på deras hemsida. Där har man listat alla certifierade kontrollansvariga och detta är också den lättaste vägen att gå. I övrigt kan du även hitta en kontrollansvarig på exempelvis Sitac – en av ackrediterade certifieringorganisationens hemsida.

Det du ska komma ihåg här är att en kontrollansvarig och du som byggherre kommer att ha mycket kontakt med varandra och att du inte ska göra ett av de vanligaste misstagen som sker vid byggen – det vill säga; se inte en kontrollansvarig som en fiende utan en som hjälper dig att få ditt bygge så bra som möjligt. Många byggherrar ser sin kontrollansvarige som någon som står i vägen för sitt projekt, men man ska istället se det precis tvärtom.

En byggansvarig kommer att hjälpa dig, komma med råd och verkligen få allt som rör din byggnation att bli så bra och säker som det bara går.

Om du vill komma i kontakt med en kontrollansvarig i Stockholm kan du klicka här.

 

Rörmokare i Stockholm har alltid fullt upp

3 sep 2017

I en större stad som Stockholm så kommer många olika branscher väl till pass och får arbeta i stort sätt hur mycket som helst. Här ser vi främst att arbeten inom byggnadssektorn påverka – detta då man i stockholm bygger så pass mycket som man ändå gör. I Stockholm är ju nämligen antalet nyinflyttade större än vad det finns befintliga bostäder och detta gör att snickare, målare, grovarbetare och andra yrkesgrupper alltså alltid har en massa jobb att utföra. Men det här inkluderar och drar med även andra yrkesgrupper som exempelvis rörmokare som tack vare denna byggnadsexplosion alltså även de får fler jobb än vad en rörmokare i en mindre stad kanske får. Detta är ju naturligt i och med att Stockholm är större men det är även sett till jobbens variation väldigt intressant – en rörmokare i en mindre stad får nämligen kanske mestadels rikta in sin verksamhet på underhåll av befintliga bostäder medan en rörmokare i Stockholm får helt andra uppdrag. I alla nybyggen blir det ju nämligen väldigt viktigt att rör och ledningar dras på rätt sätt och här spelar alltså rörmokare en stor roll.

Visst, en rörmokare i Stockholm arbetar ju även med de mer traditionella sakerna i form av underhållsarbeten men just det här med nybyggnationer gör att en rörmokare i Stockholm – jämfört med en kollega i en mindre stad – ändå får ett mer varierande yrke. Ena dagen kan en rörmokare i Stockholm alltså jobba vid ett stort lägenhetskomplex som håller på att byggas och sedan nästa dag ägna sig åt att rengöra ett avlopp i en villa – detta ger alltså en rörmokare i Stockholm större utmaningar som i sin tur leder till mer arbetsglädje och ett roligare arbetsklimat.

En rörmokare i Stockholm får större vana

Det här är ju naturligtvis en väldig generalisering, men det är ändå ett ganska vedertaget faktum att varierande arbetsuppgifter leder till att man tycker att sitt yrke är mer spänannde och roligt och detta alltså oavsett om man är en rörmokare i Stockholm eller en kontorist i Västerås. Det händer ju naturligtvis även att en rörmokare i en mindre stad även han får roliga uppdrag i form av större projekt som ett nybygge – men då sker det kanske främst vid villor och småhus snarare än vid större lägenhetshus som alltså är fallet i Stockholm.

Är då en rörmokare i Stockholm bättre än vad en rörmokare i Västerås är? Nej, det går absolut inte att påstå något sådant. En rörmokare har ju trots allt samma utbildning och ska genom denna klara av att utföra de jobb som han ställs för. Däremot kan man ju alltså säga att en rörmokare i Stockholm – genom de varierande uppdragen – kanske på ett snabbare sätt kan slutföra dessa genom sin rutin. Det här går ju att överföra till vilket yrke som helst också – jobbar man mycket med olika saker så går det också fortare än vad det skulle göra för en person som saknar samma vana. Därför kan alltså en rörmokare i Stockholm vara snabbare – men sett till själva resultatet så är det ändå i slutändan lika bra.

Plastfönster är ett billigare alternativ

30 aug 2017

Att man som husägare upptäcker att de fönster man har börjat tjäna ut sin rätt är ingenting unikt – fönster har, liksom allting annat på ett hus, en begränsad livslängd och det som måste ske i ett sådant läge är att man byter ut dessa mot nya. Det vill säga – går inte fönstren att laga så måste man byta; något som även är bra sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det här är det nämligen inte många som tänker på – man tar för givet att kostnaden, en relativt hög sådan, är ett nödvändigt ont och att det är något som enbart påverkar klimatet inomhus till det bättre. Så är det inte; läckande fönster är en enorm energitjuv som låter kall luft komma in i huset samtidigt som varm luft släpps ut. Ett byte av fönster är således något som sänker uppvärmningskostnaden och detta ska således ses som en investering snarare än som en utgift.

Dessutom så finns det idag flera alternativ inom fönster och man är inte på något sätt bunden till att välja dyra träfönster. Nej, idag kan man gott överväga andra lösningar och en av dessa ska vi titta lite närmare på här – detta i form av plastfönster. Plastfönster, tänker många här och ryggar tillbaka. Man gör detta av den anledningen att man förknippar plastfönster med någonting fult som inte håller den kvalitet man som husägare kräver. Sanningen här är att man har helt fel.

Många fördelar med plastfönster

Plastfönster idag har en väldigt lång livslängd och de håller minst lika länge som träfönster – samtidigt som de är betydligt billigare och kräver mycket mindre underhåll. Just underhållet är något som många inte tänker på då det kommer till träfönster och man räknar inte med det faktum att dessa måste skötas noggrant för att de ska hålla.

Minst en gång varannat år måste man plocka ned träfönster för att slipa, pusta, skrapa och måla dem – annars håller de inte över en längre tid. Underhållet för plastfönster innebär inte mer jobb än att man tvättar dem någon gång per år.

Men: hur fungerar det rent miljömässigt med plastfönster? Jo, det är inte bra för naturen att tillverka dessa och även om mängden Polyvinylklorid (pvc) är minimal så är det inte optimalt för naturen. Men å andra sidan – då man rengör och fixar med sina träfönster så använder man produkter som är allt annat än bra för miljön och det är i många fall betydligt värre; sett till det faktum att detta sker så ofta som vi ovan nämnde.

Här finns ett företag som tillhandahåller såväl moderna plastfönster som mer klassiska modeller.

Priser och utbud av målarfärg

21 aug 2017

Har du bestämt dig för att inte anlita en målare, utan för att måla huset själv? I sådana fall har du en hel del arbete framför dig. En del i det arbetet är att göra upp en bra budget för hela projektet. Under budgeteringen vill man såklart gärna se till att spara in pengar på så många områden som det går – utan att kompromissa med kvaliteten på utförandet. 

Flera faktorer spelar in

Att köpa målarfärg idag kan anses ganska dyrt. De finns i många olika fabrikat och med många olika egenskaper. Vissa företag hävdar att deras målarfärg räcker mycket längre än alla andras, vilket i sådana fall skulle kunna göra deras färg till ett bättre ekonomiskt val, även om själva färgburken är lite dyrare än de andra.

Det finns alltså flertalet faktorer att ta hänsyn till när det kommer till att köpa målarfärg – inte bara priset på dem. Oavsett om du köper en förhållandevis dyr färg blir det ändock billigare än om du skulle anlita en målare för att utföra projektet. Likväl vill man såklart spara in pengar när man har möjlighet, och inte betala mer än vad som faktiskt krävs.

Butiker

Vi tittar på tre stycken slumpmässigt utvalda butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö för att se hur de skiljer sig åt. Värt att notera med butiken i Stockholm är att det finns ett bredare utbud än i de andra städerna. Målarbutikerna är som sagt dock slumpmässigt utvalda, och det går säkerligen att hitta både större och mindre butiker i Stockholm och de andra städerna.

Markanta skillnader

Det finns markanta skillnader mellan de olika butikerna. I butiken i Stockholm kostar den billigaste burken 109 kronor och den dyraste nästan 700 kronor. Det här kan jämföras med butiken i Malmö, där den dyraste färgen kostar över 1 500 kronor. Visserligen skiljer det sig en del i volym och egenskaper, men det visar att skillnaderna kan vara stora beroende på vad det är för färg. Är man inte målare kan det vara svårt att känna till vad som krävs utav en viss målarfärg, så det är något som bör kollas upp på förhand. Ett tips är att helt enkelt rådgöra med personalen i butiken.

Således är det viktigast att först och främst se till kulör och egenskaper. Ser man för mycket till priset finns en risk att man antingen får något som inte passar ens ändamål, eller färg som helt enkelt brister i kvalitet. Att se till att du får rätt färg från början gör att du inte kommer behöva göra om någonting när det väl är färdigmålat. Väljer du fel färg finns en risk just att du måste göra om hela arbetet – eller anlita en målare beroende på ditt tålamod. 

Här finns en etablerad målerifirma vi kan rekommendera: http://www.malarestockholm.nu/.

 

Fuska inte vid din badrumsrenovering

28 jul 2017

Ett allt större problem har kunnat skönjas i Sverige under senare år. Ett problem som rör de hemmabyggen och de projekt som privatpersoner utför i sina egna hem. Först och främst ska man här tillägga att det i grund och botten är en sund inställning att vilja göra något i syfte att förbättra eller försköna sina hem.

Med detta sagt så ska man även tillägga att det är svårt att renovera och att alla inte har samma färdigheter; detta i kombination med att många överskattar sin egen förmåga samtidigt som de underskattar hur lång tid och hur krävande vissa projekt är således den primära anledningen till de uppkomna problemen.

Hur det här kan komma att visa sig beror helt på vad som genomförts; vissa problem är enklare att korrigera medan andra kanske helt måste göras om. En del problem och fel som man märker av i dagsläget har också flera år på nacken och kan därför vara väldigt svåra att komma till bukt med – av flera olika anledningar. Har du exempelvis köpt en lägenhet i Göteborg där den tidigare ägaren har genomfört en badrumsrenovering så kan de problem som fusk med detta komma att visa sig först efter några år – och då är de sällan billiga att korrigera samt att det även kan vara svårt att visa upp att problemet kommit från den du köpt bostaden av.

Just vid en badrumsrenovering gäller det att vara extra uppmärksam som köpare; har en sådan skett i den bostad du funderar på att köpa – se då till att ta reda på vem som genomfört den, vilket företag som anlitat då det dragits vatten och el. Där har vi nämligen en väldigt viktig punkt; vid en badrumsrenovering så måste man nämligen ha behörighet för att dra vatten och el och om den förre ägaren till bostaden i Göteborg vi hade som exempel inte kan visa vilka som gjort detta; ja, då ska man också avstå från att köpa.

Ser man till hur ett fuskjobb med målning, med brädfodring eller montering av skåp kan påverka så är detta marginellt och något som du kan korrigera på egen hand. Ser man däremot till kostnaden för en vattenskada i samband med en badrumsrenovering – ja, då förstår man också vart vi vill komma.

Använd extern hjälp

Vi kan vända på detta och säga att det är du som ska genomföra en badrumsrenovering i Göteborg och vad du ska tänka på i samband med denna. Du ska inom kort sälja din bostad och vill vid denna affär ha ryggen fri; din renovering måste således ske perfekt.

Här finns det egentligen bara en lösning: anlita proffs. Eftersom du ändå måste anlita en elektriker samt en vvs-montör så är det lika bra att ta extern hjälp för hela uppdraget; du får – helt enkelt – bita i det sura äpplet och betala lite mer pengar för ett jobb ska bli så bra – och säkert! – som möjligt.

Se det som en ren investering. Den badrumsrenovering du utför kommer att generera mycket pengar den dagen du säljer bostaden i Göteborg och dessutom kan du vara trygg med att den som köper inte ringer en vacker dag och vill ha retroaktiv ersättning för en uppkommen vattenskada.

En firma för din badrumsrenovering

13 jul 2017

Om man ställer en fråga till folk i gemen kring vilket rum i sitt boende där de helst skulle vilja genomföra en renovering så finns det en stor sannolikhet att lejonparten svarar badrummet. Badrummet är nämligen det rum där man spenderar mycket tid, där man får vara ifred och där man även ger gäster och besökare en chans att gå in i vid besök. Det är således viktigt sett ur flera olika perspektiv att ha ett fräscht, modernt och funktionellt badrum.

Något som många också väljer att skaffa sig idag och där man ser att Stockholm är en stad där detta blivit extra tydligt. Det finns nämligen en ekonomiskt agenda bakom en badrumsrenovering i Stockholm som går ut på att man efter en genomförd sådan kan göra en stor vinst vid en framtida försäljning. I och med att just badrummet är ett så viktigt rum så är det också så att många spekulanter aktivt söker efter nyrenoverade sådana och i Stockholm – där priserna för bostäder ständigt når nya toppnoteringar – så kan en renovering badrummet innebära ett väldigt högt slutpris. Dock – och det är hit vi vill komma – förutsatt man gör den på ett korrekt sätt; något som det tyvärr är vanligt att man inte gör.

Det vill säga; det har blivit allt vanligare att privatpersoner på egen hand och i jakt på en än större vinst väljer bort en rörmokare, en elektriker och en plattsättare vid en badrumsrenovering och detta är något som vi starkt avråder från. Det handlar om att man äventyrar sin egen – om man ska bo kvar – eller köparens ekonomi då man agerar på detta sätt.

Väljer man bort en rörmokare för dragning av vatten och avlopp så kan en vattenskada komma, väljer man bort en elektriker för golvvärme så kan det börja brinna och gällande en plattsättare så är det även där en viss risk för vatten-, mögel och fuktskador. Det går att komma undan billigt vid en badrumsrenovering i Stockholm och det går att hitta en rörmokare till ett bra pris.

En enskild rörmokare blir dyrare

Hur? Jo, genom att anlita en rörmokare, en elektriker och en plattsättare som jobbar år samma företag och som erbjuder tjänsten totalentreprenad. Anlitar du en rörmokare från en firma, en elektriker från en annan och en plattsättare från en tredje firma i Stockholm – ja, då blir det dyrare i längden.

En rörmokare tvingas vänta in elektrikern, elektrikern väntar i plattsättaren och denne väntar i sin tur in den rörmokare vi nämnde i början. Ett virrvarr som gör att din badrumsrenovering drar ut på tiden och att kostnaden sticker iväg. Rådet är: anlita ett företag med totalentreprenad och använd ditt rot-avdrag för detta. På så sätt får du ett billigt, snyggt och säkert badrum som hela din familj kan ha nytta av. Eller som ökar värdet på bostaden vid en försäljning.

Redskap till golvslipningen

16 jun 2017

Att slipa golv är något som många väljer att anlita en firma för. Dock är det ingen alltför svår utmaning att ta sig an själv, bara man är beredd på att läsa på lite och att införskaffa den utrustning som krävs. Likväl krävs det att man är beredd på att gå fram och tillbaka med 80 kilo tung maskin framför sig i en eller två dagar. Fördelen är att det blir ett antal tusenlappar som sparas jämfört med om man anlitar en firma för att utföra jobbet.

Golvslipmaskin

En absolut nödvändighet för att slipa golv. Utan en golvslipmaskin tar arbetet oerhört lång tid att utföra och är dessutom påfrestande för ryggen och andra delar av kroppen. En golvslipmaskin är inget som de flesta har ståendes hemma i ett förråd, så det är vanligt att man helt enkelt beger sig till ett byggvaruhus för att hyra en maskin.

En golvslipmaskin är ganska stor och tung. Således gäller det att tänka noga på säkerheten när man ska slipa golv med den. Läs manualen ordentligt och använd lämpliga kläder för arbetet.

Kantslip

En kantslip är ett annat viktigt redskap som behövs när man ska slipa golv. Medan golvslipmaskinen körs runt på golvet över de stora ytorna, tar man hand om hörn och ytor längs väggarna med hjälp av en kantslip. Precis som en golvslip är en kantslip något som kan hyras in. De finns på de flesta byggvaruhus och kostar inte särskilt mycket att hyra, åtminstone inte i jämförelse med en golvslip. Dessutom är de betydligt enklare att starta upp och köra, mest tack vare den förhållandevis ringa vikten.

Slippapper

Att slippapper behövs för att slipa golv säger sig självt. Under en golvslipning kommer flera stycken ark i olika tjocklekar att gå åt. Slippapper kan kosta runt 100 kronor arket, så det gäller att försöka ”snåla” med dem så gott det går. En enkel åtgärd man kan göra för att minska användningen av slippapper är att se till att inga spikar finns som kan förstöra pappret när du kör med slipmaskinen. 

Undvik att byta papper för tidigt i arbetet

Ett annat vanligt misstag som många gör med slippappret är att ta de finare arken alldeles för tidigt i processen. Det här gör att pappret behöver bytas stup i kvarten vilket gör din golvslipning betydligt dyrare än nödvändigt. Använd de grovkorniga pappren tills alla jack och repor är borta. Först därefter kan du byta till finare papper för att få till det sista. Det är de grovkorniga papperna som är mest effektiva och som bör användas under merparten av arbetet.

Som regel bör papper av korn 24 åtföljas av korn 40 som återföljs av korn 80 och så vidare. Tanken är att du, med varje papper, ska slipa till dess att den sista vändan inte längre ger något resultat. När jack, repor och skador är borttagna med det grovkorniga pappret handlar resterande del uteslutande om att få bort slipspår från pappret. Det är därför som du succesivt bör stiga i tjocklek, med den taktiken kommer ditt golv att ha fått sig ett rejält lyft efter ett tag.

Vilka är faktorerna som målare sätter sina priser efter?

7 jun 2017

Är du i färd med att anlita en målare? I sådana fall är du säkert nyfiken på vad det kan tänkas kosta i slutändan. Om du ännu inte riktigt är i stadiet att du faktiskt har begärt en offert, kan du kanske räkna ut det ungefärliga slutpriset på egen hand.

För att göra det gäller det att veta hur målarna jobbar. Visste du till exempel att målare oftast är lite dyrare i storstäder som Stockholm och Göteborg? Har du också tänkt på att det finns större möjligheter att förhandla i städer som Stockholm, där utbudet är större? I den här texten försöker vi att samla tillräckligt med information för att du som kund ska kunna beräkna slutpriset av ett arbete – utan att begära in en offert.


Att veta det ungefärliga slutpriset av ett jobb är dessutom viktigt av andra skäl. Tar du in en offert där du märker att priserna skiljer sig rejält från de du räknat på, vet du på en gång att du kan leta vidare. Hade du inte räknat ut priset på förhand hade detta varit svårare att märka.

Var i landet bor du?

Som nämnt ovan är målare ofta lite dyrare i större städer, så som Stockholm och Göteborg. Samtidigt ger det stora utbudet dig större möjligheter att förhandla, då offerterna kan ställas mot varandra (läs mer om detta nedan).

Bor du i till exempel Stockholm och letar målare, kan du använda den här kunskapen för att pressa priserna. Kan du till exempel anlita en målare från Bålsta, Sigtuna eller annan närliggande, men mindre, ort? I sådana fall kan chansen vara större att du hittar målare med lägre timpriser.

Hur väl du förhandlar

Hur väl du förhandlar är något annat som kommer att påverka priserna. Generellt sett prutar vi ganska lite i Sverige, men vid anlitande av tjänster finns det normalt sett bättre förhandlingsmöjligheter än om du bara köper en vara av något av slag.

Har du till exempel gått genom en offertsida har du säkerligen flera offerter att jämföra. Bor du dessutom i Stockholm eller annan storstad bör du ha ganska många. Använd offerterna till att ställa firmorna mot varandra och på så vis få det lägsta möjliga priset.

Hur omfattande jobbet är

Hur omfattande jobbet är påverkar givetvis slutpriset. Priserna för att måla om ett mindre sovrum invändigt, skiljer sig såklart markant från att måla om fasaden på en stor villa. Större jobb leder till fler arbetstimmar. Just arbetstimmarna utgör en stor del av kostnaderna för att anlita en målare. Även material- och resekostnader tillkommer givetvis, men dessa är normalt sett avsevärt lägre än priset för arbetet.

Kräver jobbet särskild kunskap?

Om du behöver anlita målare för ett jobb som kräver särskild utbildning eller kompetens, kommer det sannolikt att höja timpriset. Exempel på det kan till exempel vara dekorationsmålare och att det är ett krävande jobb i allmänhet. Målare som har en särskild utbildning, kompetens eller erfarenhet, tar naturligtvis betalt därefter.

Exempel på vanligt timpris: 450 kr/h

Läs mer på http://www.målarestockholm.biz/.

Så renoverar du torpets fönster

7 jun 2017

Fönsterrenovering på äldre torp och gårdar är ett tidskrävande hantverk. Med tanke på att vår sommarsäsong inte är så lång, så gör många klokt i att dela upp projektet under två eller flera års tid. Man vill helt enkelt inte stå utan fönster när årets första frost kommer någon gång runt oktober månad. Nedan presenteras sammanfattande och förenklat hur man kan utföra en fönsterrenovering, detta för att ge ett hum om vilket arbete det är man har ådragit sig att utföra. (Om man inte istället väljer att ta professionell hjälp).

Skälen till att vilja påbörja en fönsterrenovering kan vara flera. Kanske är de allra vanligaste anledningarna de estetiska eller uppenbara, så som att färgen börjar flagna eller att det finns sprickor och skavanker på glasrutan. Ett annat tydligt tecken på att fönstren är i behov av kärlek och omsorg är att kittet börjar släppa.

När man ägnar sig åt fönsterrenovering gör man oftast de utifrån följande steg:

1) Ta ut fönsterbågarna

Ibland är fönsterbågarna fastspikade eller monterade med kraftiga gångjärn. Då kan det vara lite klurigt att ta loss fönsterbågarna utan riskera skador på fönstret. Det gäller att leta sig fram till hur fönsterbågarna är monterade och sedan lugnt och metodiskt ta bort de spikar, eller vad det kan vara, som håller fönsterbågarna på plats. Om fönstret fortfarande sitter fast kan det bero på att färgen klistrat fast det eller för att trämaterialet ändrat form sedan dess att fönstret första gången skapades.

Det är vanligt att många väljer att arbeta från husets insida, exempelvis genom att ta bort färg med hjälp av varmluftspistol. Man får aldrig använda kofot eller liknande, då det har en stor risk att ge stora skador på såväl fönsterbågar som fönsterkarm. Att trycka direkt på glaset är inte heller någon bra idé. I värsta fall kan man råka trycka ut hela glasskivan eller göra sönder glaset på annat vis. Man bör också vara riktigt försiktig och rädd om sig själv om man arbetar på höga höjder, exempelvis på en stege. Då gäller det att stå stadigt med god balans.

2) Kittet skrapas bort

Det gamla kittet skrapas bort. Det kan vara god idé att använda sig av en särskild kittlampa som värmer kittet så att det går att ta bort. En varmluftspistol används också ibland, men värmen därifrån kan skapa spänningar i glaset och öka risken för att glaset spricker.

3) Ta bort färg och måla om

När man tagit bort den gamla flagnande färgen är det snart dags att börja ommålningen. Man bör nu plocka ut glasen så att risken minskar att det går sönder eller blir missfärgat. För att få bort den gamla färgen används ofta såväl värmepistoler som skrapor.

4) Montera och på med nytt kitt

Montera glaset försiktigt på plats, och stryk på nytt kitt. Somliga väljer att måla fönsterbågarna i detta skede, då kan det vara bra att först vänta en eller flera dagar innan man börjar måla. Sedan efter montering är fönstret klart.

Renovera och måla om gamla fönster

31 maj 2017

Oavsett väder spelar det ingen roll om det är varmt, kallt, fuktigt, torrt, blåsigt, eller regnigt, alla slags väder sliter på husets fönster förr eller senare. Underhåll av gamla fönster och fönsterrenovering är helt enkelt något en husägare sällan slipper undan. Nästan alla fönster utsätts för stora klimatpåfrestningar på grund av de stora temperatur skillnader mellan ute och inne, till exempel är hus längst med kusterna särskilt utsatta, likaså fjällens stormar med snö och ispartiklar som stöter på väldigt hårt. Därför är det viktigt att man kommer ihåg att regelbundet underhålla fönsterna noggrant och målar dem för att inte åldras snabbare än andra delar av huset.

Välj rätt färg när du gör din fönsterrenovering

Det finns en uppsjö av olika färgsorter man kan välja mellan och vilken den bästa och mest lämpliga färgen för fönstrena är kan man fråga sig. Förr använde man alltid oljefärg till fönstersnickerier vid fönsterrenovering. Numera sker det mer sällan eftersom det rinner lätt, torkar långsamt och ger en viss fuktvandring. Latexfärger är heller inte speciellt lämpliga till fönstrena då det kan fästa dåligt på gammal oljefärg och klibba en lång tid efter målningen. Akrylatfärg är däremot mer lämpligt vid utförandet av fönsterrenovering. Färgen är vattenlöslig, torkar snabbt och underlättar därmed rengöring av penslarna i vatten. Akrylatfärgen kan man såväl använda på trä som på metall, både inomhus och utomhus. Dessutom tjänar man även tid på att använda den här färgen då man kan måla fönsterna både invändigt och utvändigt utan att behöva vänta på att den ena sidan ska torka, mycket effektivt! Något man dock bör tänka på är att färgen inte ska användas på fönster som tidigare har oljefärgning på sig då den inte fäster lika bra.

Att tänka på vid fönstermålning

Det som kan behövas är två penslar, en mindre anstrykare, det vill säga en rund pensel och en moddlare som är en flat pensel. För att komma åt svåråtkomliga ställen kan en liten elementpensel vara bra att ha till hands. Man kan välja penslar av naturborst som kräver mer noggrann rengöring snarare än penslar med syntetisk borst. Slarvar man med rengöringen med en sådan pensel stelnar borsten visserligen så hårt att man troligen inte kan använda den vid senare tillfälle. Då kastar man å andra sidan en pensel som är ett billigare verktyg.

Innan du börjar kan det vara bra att;

 • Bestämma vilken eller vilka färger som ska användas.
 • Beräkna även åtgången av färg, spackel, kitt och maskeringstejp.
 • Lätt hänt med färgstänk, se därför till att skydda möbler, altan, stenar och rabatter.
 • Kom ihåg att blanda till rengöringsvätska i måttlig mängd.
 • Ha en burk som du kan rengöra penslarna i.

Vill man förenkla vardagen och spara sin tid till annat kan man anlita ett proffs inom målning som kan göra ett kvalitativt jobb för dig. Läs mer om det här.
 

Billiga kök och billig hjälp vid köksrenovering

23 apr 2017

Det har aldrig varit billigare än i dagsläget då det kommer till att renovera i sina hem. Detta tack vare rot-avdraget där man kan anlita professionell hjälp för sitt projekt i hemmet och därefter dra av upp till 30 procent av kostnaden för denna hjälp och sedan få tillbaka summan via skatten. Detta är möjligt att använda upp till 50.000 kronor per år och per person och går enklast att kolla upp på Skatteverkets hemsida om man är berättigad. Ytterligare en dimension i varför det idag är billigare att genomföra olika renoveringar handlar om att det finns ett mycket större urval av produkter i dagsläget än vad som fanns förr. Ser man till exempel till en köksrenovering hos en person boende i Stockholm så är denne idag inte bunden till att använda dyra, exklusiva produkter och material för att få ett vackert kök.

Nej, numera så finns det en enorm konkurrens mellan större byggvaruhus som erbjuder kökslösningar – vackra sådana – för billiga priser; Bauhaus, K-rauta, Hornbach, Byggmax och även IKEA (inget byggvaruhus dock) och därmed kan man jämföra priser, modeller och lösningar på ett helt annat sätt som kund. En klar förbättring som även leder in på det tredje området och förklaringen till ett billigare pris för en exempelvis en köksrenovering.

Vi nämnde ovan konkurrensen mellan de olika byggvaruhusen och här ska man även väga in konkurrensen mellan de som ska utföra jobbet – det vill säga företagen som monterar det kök du valt. Naturligtvis så ska man här väga in storleken på den stad där man bor i då man talar om konkurrensen och naturligtvis så finns det större chans att hitta en billig firma i Stockholm än i Kalmar vid sin köksrenovering. En person i Stockholm kan på ett helt annat sätt använda sig av denna konkurrens för att förhandla fram ett bra pris hos en firma. Det vill säga; man tar in offerter från olika företag, ställer dessa mot varandra och därefter väljer man den som är billigast för denna köksrenovering.

Rot-avdraget, konkurrensen mellan byggvaruhusen och det stora utbudet av verksamma snickare, rörmokare, elektriker och plattsättare (kakel och klinkers) gör att en köksrenovering i dagsläget är så billig i Stockholm. Dock – och detta är viktigt i just Stockholm: man bör se upp lite också.

Billigt är inte alltid bäst i Stockholm

Som alltid då det kommer till ett billigt pris så ska man ställa sig en fråga om det finns någon anledning till detta. I Stockholm så handlar det i just fallet om en köksrenovering om att det finns väldigt många företag som erbjuder sig att åta sig liknande uppdrag och där kvaliteten dem emellan varierar kraftigt. Här ska man således se till kvalitet snarare än att aktivt jaga det absolut billigaste priset.

Det vi tycker och rekommenderar är att man väljer bort de dyraste företagen och att man även väljer bort de absolut billigaste alternativen. En köksrenovering blir billig som det är i Stockholm och ser man till en alltför låg prislapp då kan en sådan vara en indikation på hur skicklig företag man kontaktat. Kostnaden för att korrigera exempelvis en vattenskada brukar sällan vara att leka med.

Är din elektriker i Stockholm behörig?

7 apr 2017

På det stora hela så har rot-avdraget varit väldigt positivt och har inte alls setts med samma skepsis som den andra skattesubventionen vid namn Rut. Detta av en enkel anledning som kan förklaras – hårdraget här – enligt följande: alla kan städa – man alla kan inte snickra.

Det vill säga; att dra av 30% (numera, förr 50%) av arbetskostnaden för exempelvis en elektriker på deklarationen och där man därefter får summan tillbaka på skatten är något som verkligen har hjälpt många. Detta då de annars kanske inte haft råd och där de definitivt inte kunnat göra jobbet på egen hand. Ser man till rut-avdraget så kan de flesta av oss avsätta lite tid för att dammsuga och om det inte finns något handikapp eller ett åldrande i vägen så handlar det mest om en slags bekvämlighet.

Med detta sagt så kan vi titta lite närmare på en avart som kommit med rot-avdraget och detta gäller fusk-jobb. En tanke med rot-avdraget var att man ville förhindra och får bort de svarta jobb som förekom i en stor skala i byggbranschen.

Tyvärr så har dessa till mångt och mycket ersatts av just fuskjobb och det är – tyvärr – logiskt. Kan man som privatperson i Stockholm anlita en elektriker till ett förmånligt pris så gör man det; men man är inte ensam – det har, helt enkelt, blivit en ökad efterfrågan efter elektriker, snickare, rörmokare, målare och i och med detta så har också fler företag sett en chans till lönsamhet.

Företag som kan sakna utbildning och då det kommer till exempelvis en elektriker så kan detta innebära en katastrof. Menas här; anlitar man som privatperson i Stockholm en elektriker som i själva verket saknar utbildning så kan det utförda jobbet visa sig vara en ren dödsfälla.

Välj rätt elektriker i Stockholm

Vi vill här mana till viss försiktighet och detta gäller inte enbart elektriker – nej, problemet finns inom alla områden där rot-avdraget går att använda. Konsekvenserna av ett jobb utfört av en ”elektriker” är dock väldigt höga och där bör man vara extra vaksam som kund; särskilt i Stockholm där det finns fler företag och således också större risker. Tre punkter som kan underlätta- och säkerställa ett val av rätt elektriker är följande:

 • Certifikat och yrkesbevis. Man måste fråga om att få se behörighet hos en elektriker.
 • Glöm inte att ringa tidigare kunder.
 • Ett alltför lågt pris är ofta en indikator på vilken kvalitet man får.

Följer man dessa tre punkter så har man en större chans att slippa råka ut för ett fuskjobb. Återigen; det är ingen känga mot elektriker utan mot alla områden där en kund kan använda sig av rot-avdraget.

Renovera ditt badrum i lantlig stil

20 mar 2017

En stark trend när det handlar om en babadrumdrumsrenovering i Helsingborg och på övriga landsbygden är den lantliga stilen – en inredning som är vacker rent estetisk, tidlös och dessutom skapar vila och mys för själen.

Lantlig stil och gammaldags inredning. De orden leder ofta tankarna till kök på landet – men det går lika bra att skapa ett fräscht och trivsamt badrum i klassisk lantlig stil. Och detta är en trend inom badrumsrenovering som har växt i flera år – och några tecken på att det lantliga stilen ska förlora i popularitet är svåra att se. Härliga klassiska kommoder och skåp med vitrindörrar, ofta med kryss och elegant fräscha frostade mönster är alla detaljer som skapar en stilren och trivsam stämning i badrummet. Med ett vackert rustikt trägolv – som hämtat ur en av Astrid Lindgrens klassiska barnböcker – understryker den naturnära och gammaldags lantliga stilen.

Handtagen ger en lantligt ombonad känsla

Handtagen är en detalj som är speciell när det handlar om den lantliga stilen. Vackert sirliga handtag med tjusiga detaljer passar bra in i den eleganta stilen. Välvda skålhandtag är ett annat exempel på handtag som passar in i den lite gammelbondska inredningsstilen. Traditionella spegelluckor sitter också fint i ett lantligt inrett badrum.

Förr i tiden  var badrumsskåp och annan inredning platsbyggda och därmed anpassade till den exakta ytan i det respektive rummet.  Väggskåp byggdes ofta upp till taket för att man ville utnyttja alla ytor så noga som möjligt. Både över- och underskåp avslutade ofta på ett traditionellt sätt med en rejäl krönlist mot både väggar och tak.  Kompletterar man med vackra skivor i marmor eller marmorimitation och sätter in fina porslinshandfat så har du ett klassiskt lantligt badrum.

Detaljerna ger ditt badrum det sista lyftet

Vill du lyfta din lantliga badrumsrenovering lite extra så är de små detaljerna viktiga. En gammaldags badrumsblandare är en sådan detalj, även om den vid första anblicken kan kännas som en mindre betydande detalj ur ett inredningsperspektiv. Den sista piffen sätter du med handfatet i porslin, som du ”pyntar” praktiskt med tidstypiska handdukar i linne, en gammaldags hårdtvål i en klassisk tvålkopp. Dekorationer ger det sista lyftet, våra förslag är färska blommor, tända ljus och annat så har du ett riktigt mysigt och trivsamt badrum. Lantligt och modernt på samma gång.

Hitta en seriös firma för fasadrenovering i Stockholm

2 mar 2017

Dags för en fasadrenovering? Om du inte har förkunskaper och erfarenhet, vill du nog låta ett proffs göra arbetet. Att hitta en firma är dock inte alltid det lättaste. Eftersom man låter firman jobba på ens hem, samtidigt som man själv kanske inte är där, är det viktigt att firma och kund känner förtroende för varandra.

De flesta har nog hört någon skräckhistoria någon gång. Kanske har fakturan saltats, jobbet inte blivit slutfört, eller så kanske något till och med blivit stulet. Bor du dessutom i Stockholm finns det ett stort utbud. Med ett stort utbud är det också lättare för de mer oseriösa aktörerna att gömma sig i mängden. Som boende i Stockholm bör man alltså vidta en försiktighet utöver det vanliga.

Så hur ska man egentligen göra för att hitta en seriös firma för fasadrenovering i Stockholm?

Stäm av organisationsnumret

När du får offerten – tappa inte bort den. Att spara offerten kan vara viktigt av flera skäl. Ett av de skälen är att titta på organisationsnumret. Använd tjänster online för att söka upp numret och få upp information. När du sedan får fakturan – kontrollera att det är samma nummer där som på offerten. Om organisationsnumret på offerten ger dig en träff på ett företag i Stockholm, men numret på fakturan ger dig en träff på ett företag i Skåne, finns det skäl att ana oråd.

Kolla referenser och omdömen

Att få referenser från företaget är visserligen ingen garanti – men det kan skänka en hel del trygghet. Är referensen dessutom ett annat trovärdigt företag, kan det göra att det känns ännu tryggare att anlita firman. Ring upp firman du planerar att anlita och fråga om referenser. Var sedan inte rädd för att ta fram mobilen och slå in i numret – det är precis det som referenserna är till för.

 

Man kan även titta på omdömen online. Genom att skriva in exempelvis ”fasadrenovering Stockholm (namn på firman) omdömen”, kan du få fram en rad olika betyg och saker som kunder sagt om firman. Tänk dock på att dessa inte går att lita blint på. Hittar du till exempel endast en recension men högsta betyg, utan närmare kommentarer, kan det lika gärna vara ägaren själv som har skrivit den.

 

 

Hör med vänner och bekanta

Att få en rekommendation av någon man litar på kan göra att det känns mycket tryggt att anlita firman. Fasadrenovering är ett arbete som, om det inte utförs rätt, kan göra att stora delar av huset ser fult ut. Betoningen på förtroende kan alltså inte understrykas nog.

 

Känner du någon som jobbar som hantverkare, kanske inom någon nisch som liknar fasadrenovering, kan du troligtvis få mycket goda rekommendationer. Det här förutsätter givetvis att du redan litar på den vän som ger rekommendationen. Kolla gärna med en vän som bor i just ditt område i Stockholm. Bor du till exempel i de sydligaste delarna av Stockholm, men firman är baserad i norra Stockholm, kanske de avböjer jobbet om de har mycket att göra.

← Äldre inlägg