Vill man ha ett lite annorlunda och roligare golv än det vanliga trägolvet kan det vara intressant att kolla på mattmarknaden. Förutom den hederliga heltäckningsmattan finns många spännande alternativ. Vill man ha professionell hjälp med att välja material och lägga golv finns många bra mattläggare i Stockholm som gärna hjälper till. Att anlita mattläggare för att lägga in golven är ett bra sätt att försäkra sig om att jobbet blir ordentligt gjort och höjer bostadens värde.

Textilplattor

Textilplattor är ett bra alternativ till heltäckningsmatta när man vill ha den lugnande, värmande och ljuddämpande effekten ett textilgolv ger. Fördelen med textilplattor är att de är lättare att lägga och att man även kan experimentera ännu mer med mönster, man kan till exempel lägga plattorna i ett rutmönster eller enkelt ”dela upp” ett rum med hjälp av olika färger på plattorna på olika områden av golvet. Om golvet får en svårborttagen fläck eller blir skadat på något annat sätt är det dessutom hur enkelt som helst att byta ut den berörda plattan, så ser golvet helt och snyggt ut igen.

Textilplattor är minst lika effektiva som heltäckningsmattor när det gäller att dämpa ljud och minska golvdrag. De passar därför lika bra i en kontorsmiljö som på en förskola, eller hemma i sovrummet eller barnkammaren. Mönstervariationen och möjligheten till kreativ passning gör textilplattor till ett självklart val för esteten.

Linoleummattor

Linoleum har fått något av en renässans de senaste åren. Linoleumens fördelar när det gäller tålighet, ljuddämpning och dessutom värmeisolering uppmärksammas alltmer. Lioleum är ett naturligt material, tillverkat av linolja, harts, sågspån och färgpigment. Det klassiska oljemönstret är inte längre allenarådande utan linoleum finns i många olika mönste roch färger. Det de har gemensamt är att de ger ett genuint och naturligt intryck. Linoleumgolvet är skönt att gå på och tåligt. Får det en smäll brukar det laga sig själv efter ett tag. Det passar därför bra i kök och andra miljöer där det ibland är hårda tag. En linoleummatta tål dessutom att slipas!

Linoleummattor är inte helt lätta att handskas med när de ska läggas in, och oftast är det bäst att anlita en mattläggare för jobbet.

Vinylmattan

En annan typ av golv är vinylmattan, eller plastmattan, som är ett lite billigare alternativ till linoleum. Det är dock mindre miljövänligt än linoleum, eftersom det är en oljeprodukt. I övrigt är vinyl ett bra material för golv, det fördelar värme jämnt och passar därför bra med golvvärme. Det är mer lätthanterligt och därmed relativt lätt att lägga. Vinylmattor är slitstarka samtidigt som de har en förmåga att se nya och fräscha ut länge.

Även vinylmattor finns i många olika färger och mönster så det är lätt att få till ett golv som passar ens stil. Tillverkare av vinyl- och plastmattor är också ofta häpnadsväckande skickliga på att imitera andra material, som olika typer av trägolv till exempel.

Anlita en mattläggare i Stockholm

Alla är inte hemmafixare, eller ödmjuka nog att inse att det oftast i längden är bäst att satsa på kvalitativt hantverk. Vill man ha ett golv som ska se snyggt ut länge och hålla för en närmare inspektion vid exempelvis en lägenhetsförsäljning, bör man anlita en mattläggare. Med ROT-avdraget blir kostnaden för en mattläggare i Stockholm sällan särskilt hög, speciellt som det oftast rör sig om något enstaka rum när man vill lägga in en matta eller textilplattor. Alla förbättringar av bostaden kan man dessutom dra av från reavinsten när man säljer lägenheten.

29 Dec 2017