Är det möjligt att budgetrenovera ett badrum?

Badrummet är det rum som tagit över köket som den mest renoverade platsen i våra svenska hem. Två rum som har gemensamt i att de båda är flitigt använda, att de säger mycket om vilka som bor där samt att kostnaderna för att renovera brukar sticka iväg ganska så rejält. Om du säger att en kostnad för en komplett badrumsrenovering kommer att hamna på runt 200.000 kronor så får du en bra måttstock kring hur stor summa det handlar om. För några år sedan – ja, då hade du kommit undan med en tiondel av priset.

Varför? Jo, av den anledningen att vi väljer golvvärme, vi väljer mer exklusivt kakel- och klinker och vi väljer generellt sett de dyraste lösningarna vid val av blandare, badrumsskåp, duschvägg, badkar, duschkran och allt annat som ingår.

Är dyrast alltid bäst? Nej, vi anser att man kan komma rejält mycket billigare undan om man håller sig till budgetalternativen som finns och detta utan att göra något större avkall på vare sig funktionalitet eller på det rent estetiska. Dessutom; att budgetrenovera ett badrum behöver definitivt inte handla om att riva ut allting och bygga ett nytt från grunden. De små förändringarna är även de något som gör en stor skillnad. Vi listar några sådana innan vi fortsätter:

  • Byt ut silikonet. Du har säkerligen sett att kanten vid handfatet och kanten vid badkarskanten börjat gulna – ett till och med svartna – och då har du också märkt att detta är ganska svårt att få bort. Vårt råd: lägg nytt. Det gör en enorm skillnad.
  • Återvinn. Det finns enormt fina saker att hämta på den begagnade marknaden. badkar, skåp, duschväggar, handfat... Fler renoverar och det gör att det finns ett stort utbud av snygga, begagnade saker till väldigt förmånliga priser.
  • Åk till exempelvis IKEA och se över deras utbud. Nya krokar gör stor skillnad. Allt börjar med det lilla!

Med dessa små tips så fortsätter vi. Vi nämnde att man kan hitta fina saker till ett badrum till schyssta priser, detta gäller allt från kakel, klinkers och duschväggar – men en annan sak som man kan påverka priset på är hur mycket man kan göra på egen hand. Gällande baddrum så ska man veta att man generellt sett ska vidta försiktighet; vattenskador är inte ovanliga i samband med renoveringar. Det finns således ett värde i att anlita ett företag – gärna enligt totalentreprenad – då man ska renovera i ett badrum och detta då man får ett hållbart resultat.

Skulle vi rekommendera något här så är det följande: lägg hellre pengar på ett företag med gott rykte än på att köpa en massa dyra, exklusiva produkter och material. Det tjänar du på i längden.

Dock: det finns saker som du kan föra på egen hand och där risken för skador är minimala (om du sköter dig och är noggrann). Vi räknar upp några områden som kan spara dig pengar genom att du själv sköter om dem. 

nytt fräsch badrum

En egen budgetrenovering i ditt badrum

Här följer några saker som du kan göra på egen hand och de följer ingen kronologisk ordning utan de kommer lite hipp som happ.

  • Riva kakel. Viktigt är att du – till skillnad mot om du river kakel i köket – får bort hela konstruktionen och inte bara ytskiktet. Detta för att det ska bli lättare för den efterkommande firman att direkt kunna sätta igång.
  • Ta bort alla skåp, lister, duschväggar och badkar. Allt egentligen.
  • Sätta upp saker på egen hand. Du kan sätta upp exempelvis blandare och handfat själv, badrumsskåp är heller inget problem och detsamma gäller spegeln.

Fler tips om badrumsrenovering kan du få här: http://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/.