Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Slipa om golvet istället för ett nytt

23 okt 2019

När trägolvet blivit flammigt och ojämnt finns det flera alternativ för att få det snyggt igen utan att behöva att köpa ett nytt golv. Hela rummet känns trist och slitet när golvet är det. Men som sagt det finns bra och effektiva åtgärder att göra, som dessutom är billigare än med ett nytt golv.

Alternativ till nytt golv

Först och främst behöver man ta reda på golvets övriga skick för att kunna ta beslut om det går att renovera golvet genom golvslipning eller ej. Det allra flesta trägolv går att slipa om både en och flera gånger, det som krävs är att det är tillräckligt tjockt och att golvet inte har för djupa skador och repor.

Om det är säkerställt att golvet håller för en golvslipning slipar man hela golvet med efterföljande ytbehandling. När golvet endast är lite slitet i det översta lagret kan det ibland räcka att endast göra en ny ytbehandling utan att behöva slipa det.

Ytbehandling

Det finns ett antal metoder för att ytbehandla ett nyslipat golv för att det ska hålla sig snyggt över tiden. Det är beroende på golvets material och om man har småbarn eller husdjur. Sedan får man såklart olika utseenden och färgnyanser beroende på vilken efterbehandling man väljer.

När det gäller golv som får utstå mycket grus och smuts som till exempel en hall, är det bra att välja ett hårdvaxat eller såpskurat golv. Det ger ett tåligt golv som klarar smutsen på ett bra sätt. Såpade golv kan behövas såpskuras några gånger per år. 

Ett annat alternativ är att lacka golvet. Det är lite känsligare och passar därför bättre i sovrum och vardgasrum. 

Golvslipning

När golvet behöver en golvslipning är det mycket viktigt att det göra på ett korrekt sätt för att slutreslutatet ska bli så bra som möjligt och för lång hållbarhet. Genom slipning får man bort att alla skador och repor snabbt och effektivt. 

Vid behov repareras skadade och slitna områden innan slipning. Arbetet gör effektiva golvslipar, oftast en större för stora ytor och en mindre för hörn och kanter. Man använder olika tekniker beroende på vad det är för golv. Efteråt är det viktigt att golvet rengörs noggrant från smuts och slipdamm även om golvläggare använder proffsmaskiner med slutet system. 

När golvets ytan är slät och ren göra passande ytbehandling för en snygg och hållr finish. 

Behöver du en seriös och erfaren golvläggare i Huddinge eller södra Stockholm? Läs mer här och be om en offert: https://www.golvslipninghuddinge.se.

Vilka regler gäller för byggstädning?

8 okt 2019

Vilka regler gäller för byggstädning? Räcker det med att göra en sådan i samband med att man byggt ett hus eller kommer det att krävas mer renodlad städning innan inflytt?

Själva termen byggstädning är svårdefinierad. Ser man till hur en sådan normalt beskrivs så är en grovsop det enda som krävs i redskapsväg. Kort sagt: man ska kunna sopa bort gips, damm, smuts, plast från elkablar och så vidare - det är vad man kan förvänta sig som privatperson. Huset ska vara fritt från de grövre sakerna och allt som kommit fram i samband med bygget ska också plockas bort. Att masonitskivor, kartongbitar och större kvantiteter av tejp plockas bort; mycket mer än så kan man inte räkna med vid en byggstädning.

Det räcker naturligtvis inte. Att det exempelvis ska vara rent nog för att en besiktningsman ska kunna utföra sitt arbete och att man - så småningom också ska kunna flytta in - kräver extra åtgärder. Därför måste man i många fall komplettera en byggstädning med andra tjänster. Det vill säga: byggfirman som anlitas utför byggstädningen och gör själva grovjobbet - därefter så anlitar man en städfirma som finslipar och gör bostaden så pass ren att en besiktning kan utföras och att man kan flytta in.

Vi ska även tillägga att många byggföretag sträcker sin definition av en byggstädning lite längre. Man inkludera även exempelvis bortforsling av bråte och att man även - i synnerhet då det gäller nyckelfärdiga hus - städar rent bortom den grovsopning vi nämnde. Det sker i syfte att säkerställa att en besiktningsman ska kunna kontrollera exempelvis alla ytskikt.

Grävskopa gräver i hög med stenar, ett hus syns i bakgrunden

Kolla vad som ingår innan

Det leder oss till följande: skriver du ett avtal med en byggfirma så kommer det att finnas en liten klausul som heter byggstädning. Nöj dig inte med denna luddiga term, ta reda på vad företaget i fråga egentligen menar med detta. Det kan vara något som faktiskt kan spara dig pengar. Vi anser definitivt att du ska försöka få bortforslingen av alla byggsopor och allt bråte inräknat i tjänsten. Tänk bara kostnaden för att hyra släp och all tid som du måste lägga på att plocka, bära och köra.

Kontakta en städfirma för den finare städningen

Vi skulle emellertid - baserat på det vi ovan gått igenom - även rekommendera en mer heltäckande lösning. Vill man komma in i den nya bostaden med positiva känslor så bör man också unna sig den professionella hjälpen av en städfirma. Idag så är detta inte särskilt kostsamt sett till att man kan använda rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet med ett årligt tak - per person - på, numera, 50.000 kronor.

Det gör skillnad och det kan skapa en bättre känsla i samband med att din familj flyttar in i ert nybyggda eller nyrenoverade hus. Att ta hjälp med städningen - fönster, garderober, alla ytskikt, golv och speciella detaljer samt svåråtkomliga vrår - gör att man på ett bättre sätt kan fokusera på det väsentliga: att boa in sig och starta det nya livet.

Byggstädning räcker för vissa, men vi skulle dock säga att det kommer att krävas mer heltäckande åtgärder innan bostaden är redo att bebos. Om du sedan väljer att städa själv eller väljer att anlita en städfirma är upp till dig. Men, som sagt, med Rut-avdraget så är all typ av städning idag väldigt prisvärd och väl värd att överväga.

Kan man måla på plast?

7 okt 2019

Kan man måla på plast? Det går definitivt och det går dessutom att få ett ganska snyggt resultat om man jobbar på rätt sätt.

Många gör fel då det kommer till plast som material. Detta då man ser plast som en slit-och-släng-vara. Plast används - plast slängs då det blir gammalt och nött. Ser man till exempelvis naturliga material så blir dessa vackrare mer åren; detta genom patinering: ett föremål i trä eller en väska i skinn blir bara finare och finare. Plast? Inte fullt lika vackert.

Men, plast går emellertid utmärkt att fräscha upp och ett av de bästa sätten är att måla det. Skulle fler välja detta alternativ snarare än att åka till miljöstationen så skulle också en stor del av problemen med miljöförstöringen försvinna. Man kan ta hand om exempelvis plastmöbler och man kan använda även dessa över flera säsonger. Det går att få dem fina igen - något som man bäst gör genom A) regelbunden tvättning och B) genom att måla dem.

Pensel, roller och burkar med olika färger i står på ett bord

Så målar du dina plastmöbler

Som vid all typ av målning så är grundjobbet väldigt viktigt för hur det färdiga resultatet blir. Plastmöbler som slitits ut av väder och vind kan kräva ett ganska rejält förarbete. Det kan ske genom två stycken sätt: antingen så använder du dig av ett grövre sandpapper och ruggar upp ytan rejält.

Det måste du göra för att den färg du ska använda ska kunna fästa ordentligt. Det andra alternativet är att använda dig av häftprimer. Vi skulle rekommendera det senare då det handlar om större föremål såsom trädgårdsmöbler av plast. Det gör vi av två skäl:

>ul>

 • Du slipper slita ihjäl dig. Det krävs viss teknik för att slipa och handlar det om möbler så är det heller inte ytor som är helt plana. Det tar tid att få till varje liten vrå och det är svårt att komma åt överallt.
 • Du får ett större urval. Genom att slipa så exkluderas du till ett val av färg på plasten: akrylfärg. Akrylfärg är emellertid en riktigt bra färg som står emot väder av alla slag och som är hållbar över en längre tid. Nackdelarna är att du har ett relativt smalt urval av kulörer att välja bland och att du även måste köpa ganska mycket färg då burkarna är små. Akrylfärg passar bättre på mindre föremål, enligt oss. Använder du häftprimer så kan du använda vilken typ av färg som helst och du kan i och med detta också ge din estetiska ådra ett större spelrum genom att matcha möbler mot exempelvis fasad eller mot andra, mer specifika, detaljer i din trädgård.

Måla två gånger och se det färdiga resultatet

Det första steget är att måla dina plastmöbler med häftprimern. Låt det lagret torka ordentligt och var - vid påstrykningen - noga med att allt täcks. Det handlar om grundmålning, men gällande primer så är det också den som slutligen får den färg du valt att fästa ordentligt. Det blir inte snyggt om du missar på en massa ställen.

Då häftprimern har torkat så är det dags att börja måla på riktigt. Det ska du göra i två varv för att det ska bli riktigt snyggt. Använd gärna en roller på större ytor - bord och stolsryggar - och gå med en mindre pensel på de ytor som är lurigare att komma åt. Använd mycket färg och var inte rädd för att låta det flöda. Mer färg på penseln ger ett jämnare, snyggare resultat. Lycka till!

På denna sida hittar du mer tips och information om olika typer av måleriarbeten: https://www.målaresolna.nu

Renovera badrummet billigare – Sök brett och köp begagnat

1 okt 2019

En normal badrumsrenovering kostar kring 100 000 kr. Detta i alla fall om man anlitar hantverkare, väljer kakel samt byter ut all inredning. Men genom att planera går det att få ner priset en hel del. Detta via fyra enkla punkter. 

 • Fler offerter – inte bara från din ort

Det är relativt vanligt att man bara begär in offerter från hantverkare i sin egen stad. Om du bor i Falun kommer du sannolikt söka efter företag som kan renovera badrum på just den orten. Men att renovera badrum är ett stort projekt vilket innebär att hantverkare lätt kan tänka sig åka någon mil för att utföra jobbet. 

Bor du i Falun kan du alltså lika gärna söka efter byggföretag runt om i Dalarna. Detta åtminstone från orter i Dalarna som ligger i en omkrets av 3 – 4 mil. I och med att du kan få in fler offerter kan det bli billigare att renovera ert badrum än om enbart ett fåtal offerter tas in. 

Exemplet kan självklart användas på andra orter. Boende i Falun kan söka över hela Dalarna, Hoforsbon söker i hela Gästrikland osv. 

 • Loppis bjuder på begagnat

Gå in på svenskaloppisar.se och fyll i ”Dalarna”. Då kommer kommande loppisar visas som finns i din närhet. Här presenteras både tillfälliga loppisar samt butiker i Dalarna som säljer second hand. Oavsett är det ett sätt för dig att renovera erat badrum betydligt billigare. Köp fast inredning på loppmarknader och spar pengar. Men köp helst porslin och rör helt nytt. Med slarv på kvalitén ökar annars risken betydligt för vattenskador. 

 • Planera ROT

Planera så att du kan renovera ert badrum och utnyttja ROT-avdraget till fullo. En privatperson får maximalt använda 50 000 kr i ROT och RUT under ett kalenderår. Har du redan utnyttjat en del av avdraget är risken att du inte kan använda det till fullo när badrummet ska renoveras. 

Kanske är det värt att vänta in ett årsskifte med arbetet för att därmed få ny avdragssumma att utnyttja. Men kom även ihåg att fakturan kan fördelas på två personer som är skrivna på samma adress. På detta sätt kan två personers ROT-avdrag användas på samma badrumsrenovering. 

 • Jämför matta istället för kakel

Att renovera badrum billigt handlar till stor del om att jämföra priser och alternativ. Kan det exempelvis bli billigare att ha plastmatta istället för kakel? Det finns idag plastmattor med motiv som är väldigt likt kakel men även i mängder av andra format och färger. Läs mer om badrumsrenovering här: https://www.badrumsrenoveringdalarna.se/

Effektivt skydd mot solljus

13 sep 2019

Effektivt skydd mot solljus

Det finns många sätt att skydda sig mot solens värme och farliga strålar. Vi vet alla hur hett det blir ute och inne på sommaren när solen är som varmast. I varma länder är de vana med värmen och solen på ett helt annat sätt än vad vi nordbor är. 

Vi måste använda solkräm under sommarmånaderna för att skydda vår hud mot de farliga ultravioletta strålarna från solen. De så kallade UV-strålarna är skadliga för oss och kan skada hudens DNA och orsaka cancer i huden varför det är mycket viktigt att använda solkrämer och undvika för mycket exponering. Inte ens i skuggan är man 100 % skyddad.

Solsäkra fönstren

I våra bostader och fastigheter har vi massor med fönster för att få ljus och för att kunna titta ut. Men det gör att solen tar sig in överallt och höjer innetemperaturen sommartid väsentligt.

Att sätta in solskydd i form av solfilm i fönstren är något som blivit mer och mer populärt på senare år. Solfilm är mycket effektivt och har många fördelar. 

Först och främst motverkar det direkt solljus är jobbigt för våra ögon, men det hjälper också till att sänka temperaturen inomhus. Men solfilm är också effektiv mot solens farliga strålarm då så kallade UV-strålningen.

Bra för kontor 

På kontor och andra lokaler är det viktigt att det inte är för ljust och varmt. Eftersom det är mycket svårt att läsa på datorskärmar och liknande med för mycket ljus är det ett måste med effektivt solskydd på fönstren.

Det finns solfilm som fungerar till och med som mörkläggning, vilket kan vara bra i vissa fall. På många offentliga byggnader ser man ofta solfilm som reflekterar utåt för att skydda mot sol och mot insyn. Det kan också vara ett alternativ om man bor i lägenhet på gatuplan med fönster ut mot gatan där människor finns. Solens strålar är så starka att de med tiden bleker golv, möbler och annan inredning. Detta slipper man också med till exempel solfilm.

Skyddar mot UV-strålar

När man sätter in solfilm i sina fönster så skyddar den mot UV-strålar samtidigt som sikten blir intakt. Detta gör att butiker, restauranger och liknande verksamheter väljer detta solskydd. Det har också den fördelen att fönstret blir med tåligt och inte går sönder lika lätt. 

Solfilmen har ett effektivt så kallat UV-filter som absorberar det mesta av den ultravioletta strålningen. 

När man har satt in solfilm i fönstren ökar man faktiskt färgens livslängd med minst det dubbla.

När behöver jag hjälp med dränering i Stockholm?

14 aug 2019

Då man talar om dränering generellt så handlar det om att den bostad man bor i måste rensas från fukt och annat som angriper och attackerar den. Detta sker ju dagligen och trots att man kanske har saker som stuprör och annat som leder fukt som regn bort ifrån husgrunden så kommer det ändå inte åt hela problemet. Ett hus i exempelvis Stockholm kan alltså – trots förebyggande åtgärder – ändå någon gång tvingas till en dränering.

Tecken på att du behöver genomföra en dränering i ditt hus i Stockholm – eller någon annastans i Sverige för den delen – är att det kanske börjar lukta surt från källaren, att det blir fuktsakador eller att husgrunden börjar se fuktig och fläckig ut. Ser man dessa varningsignaler så är det alltså läge att direkt kontakta en firma som kommer och utför en dränering innan det är för sent. Bor man i Stockholm så kan en dränering av sitt hus vara en riktig livräddare – men det gäller att man tar varningsignalerna på allvar och inte vänta för länge.

Ett fuktskadat hus är ju direkt hälsovådligt då mögel kan ge följdsjukdomar som astma eller ännu värre saker. Att genomföra en dränering är alltså något som i slutändan kan rädda din familjs hälsa och välmående och detta oavsett om huset nu står i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Kan jag genomföra en dränering av mitt hus i Stockholm själv?

Att genomföra en dränering är svårt men får faktiskt göras av privatpersoner. Dock ska man veta att det är ett projekt som tar lång tid och där riskerna för att något går fel är väldigt stora. Det handlar ju trots allt om ditt hus och där man alltså genom en misslyckad dränering kan tvingas se hur hela huset förfaller bara för att ma varit lite snål och velat göra jobbet själv. Det bästa är alltså att man istället lejer ett företag som utför denna dränering och att man själv tar ett steg tillbaka. Bor man exempelvis i Stockoholm så har ma också stora möjligehter att till ett bra pris få denna dränering gjord. Detta då konkurrensen i Stockholm är stor just bland företag som är verksamma inom dränering och där man på så sätt kan spela ut företagen mot varandra genom att ta in flera offerter.

Här ska man dock vara lite vaksam då ökad konkurrens inte per automatik innebär att alla håller samma höga klass och nivå – det är snarare tvärtom och detta gäller egentligen alla hantverksarbeten och inte bara dränering. Kolla alltså noggrannt upp alla möjligheter innan du i Stockholm anlitar något företag för din dränering och ta inte bara den som ger dig bäst pris. En väl utförd dränering ska ses som en investering i ditt hus och din familj och här är det alltså inte läge att snåla – att göra om hela jobbet kostar ju faktiskt en hel del det också.

Dränering av hus är viktiga saker och detta oavsett om det sker i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Bättre att betala lite mer för ett bra jobb än mindre för ett dåligt jobb som måste göras om, så enkelt är det.

Proffsigt resultat utan golvläggare?

8 maj 2019

Hur viktigt är det att anlita proffs när man vill lägga nya golv i bostaden? Det beror förstås på flera saker, kanske framför allt hur händig du är och om du har tidigare vana av att lägga golv, men även vilken typ av golv du ska lägga. Vissa golvtyper, som lamellparkett, är relativt enkla att lägga även om det såklart innebär många timmars hårt arbete och ställer höga krav på noggrannhet. Andra golvtyper, som att lägga stavparkett till exempel, fordrar både stor kunskap och erfarenhet, professionella golvläggare helt enkelt, och ska inte utföras av en hemmafixare om denne inte har stora kunskaper inom golvläggning.

Noggranna förberedelser är a och o

Som med alla hantverk är det förarbetet när man lägger golv som brukar skilja amatörerna från proffsen. En professionell golvläggare tar sig tid att mäta och planera jobbet innan han sätter igång. Detta inbegriper att räkna ut hur golvplankor eller stavar ska disponeras, hur ljuset faller i rummet, hur man ska göra med golvlister och så vidare. Dessutom ser ett proffs alltid till att undergolvet är precis jämnt, vilket ibland kräver spackling. Resultatet blir ett jämnt och tyst golv som känns stabilt att gå på och inte knarrar eller ger vika på vissa ställen.

Amatören å sin sida tänker knappt alls på förarbetet utan går direkt på att börja lägga ut golvplankor och sågar till dem allt eftersom arbetet fortskrider. En hemmafixare saknar ofta även kunskaper om hur man får ett golv alldeles jämnt, inte heller orkar han kanske ta bort golvlisterna innan golvet läggs, utan sätter kvartsstav i stället. Små tecken som visar att det inte är en professionell golvläggare som varit framme.

Bra golvläggare i Stockholm

Det kan vara kul att lägga golv själv, men vill du ha ett gediget, proffsigt resultat ska du anlita en golvläggare. Bor du i Stockholm har du antagligen bara i din stadsdel ett flertal golvläggare att välja bland. Att hitta en firma på kort varsel är inte svårt, men du ska så klart alltid kolla upp att firman är seriös och att de har fått goda omdömen.

Inte dyrt med golvläggare i Stockholm

Den största kostnaden för ett nytt golv är själva golvet. Det blir inte särskilt mycket dyrare att anlita golvläggare i Stockholm än att göra jobbet själv, särskilt om man värdesätter sin egen tid. Med ROT-avdraget kan arbetskostnaden fås ner till någon femhundring per timme och för en professionell golvläggare tar det sällan mer än tre fyra timmar att lägga ett normalstort golv. För de tusenlapparna får du ett professionellt lagt golv som kommer att kunna ligga länge i din bostad och hjälper till att höja värdet på den.

Vill du ha mer information om golvläggning. Läs mer här.

När du behöver större taksäkerhet

5 maj 2019

Är du en villaägare som helst gör allting själv på din fastighet? Även om du kanske inte är hantverkare själv, kanske du är händig och både gillar tanken på att kunna fixa saker och ting själv – dessutom blir det så mycket billigare att göra det själv. Problemet med att man själv åtgärdar alla brister är den att man inte har den rätta kunskapen om olika material och nya material. Inte heller har man det rätta säkerhetstänket. Särskilt inte när det kommer till att vara uppe på taket och måla om eller lägga om taket.

Dessa säkerhetsanordningar behöver du

Om det är så att du ska upp på taket kommer du att behöva omfattande säkerhetsanordningar för att säkert veta att du inte skadar dig när du är uppe på taket. Då kan du behöva:

 1. Hjälm – en hjälm bör du alltid använda om det är så att du renoverar hemma. Särskilt om det är så att du beger dig upp på taket. Skulle du då, eventuellt, ramla ner från taket, bör du alltid skydda det viktigaste; huvudet. Då bör du bära en hjälm som skyddar huvudet effektivt.
 2. Säkerhetssele – en säkerhetssele är det absolut det som du behöver ha. Säkerhetsselen fäster du sedan med en lina som du fäster på en säker punkt på taket. Skulle du glida och eventuellt tappa fotfästet, ramlar du inte ner från takkanten utan linan ser till att du inte kan ramla ner.
 3. Ankarpunkt – en ankarpunkt är precis som det låter; en punkt där du kan fästa en säkerhetslina på taket. Den kan även kallas säkerhetskrok eller ett livlinfäste. En säkerhetssele är ju överflödig om du inte fäster säkerhetselen i en lina som du fäster i en ankarpunkt, säkerhetskrok eller ett livlinfäste.
 4. Nockräcke – ett nockräcke, är ett räcke om sitter fast längs hela nocken. Om du fäster säkerhetsselens lina i ett nockräcke, har du mer spelrum att röra dig i sidledes på taket utan att ta av säkerhetslinans fäste på ankarpunkten.
 5. Glidskydd – ett glidskydd, är ett skydd på taket i höjd med hängrännan och som ser till så att stegen som du lutar mot taket inte glider iväg, utan står stadigt kvar på stället.
 6. Skyddsräcke – ett räcke går lodrätt längs taket och är till för att du ska kunna ha ett stadigt fäste där du kan hålla i medan du arbetar lodrätt på taket.
 7. Takstege – en takstege kan du använda som ett skyddsräcke och tvärtom.
 8. Gångbrygga – en gångbrygga är en brygga som du kan använda när du rör dig sidledes på taket.
 9. Snörasskydd – ett snörasskydd är mycket bra, särskilt på vintrarna när det kommer mycket snö på taket. Har du ett sådant ser det samtidigt till att inte de som rör sig på taket ramlar ner.

Vill du veta mer om taksäkerhet? Läs då om ett företag som arbetar just med taksäkerhet i Stockholm.

Grundarbetet viktigt vid målerier

30 mar 2019

Det är som vid alla slags hantverksarbeten – och måleri är ju ett sådant – att det är arbetet som inte direkt syns, som är det viktigaste. I fallet med måleriarbeten, är det förarbetet som är vitkigast. Många lekmän ser bara arbetet med penselmålning, men innan man har kommit så långt måste man arbeta ordentligt med materialet innan det är dags att grundmåla och sedan måla i önskad färg för att det ska bli riktigt snyggt – och hållbart.

1. Avlägsna all färg

För det första bör man alltid ta bort all gammal färg. Först när man har fått bort gammal färg kan den nya färgen sedan fästa på ytan där man önskar få ny färg. För att få bort färgen bör man avlägsna den genom att skrapa bort den, eller om man så önskar, använda en värmepistol till detta. Det kan ta tid att göra detta, men det är ett så mycket bättre sätt än att använda miljöfarlig lut till detta.

2. Ersätt dåligt material med nytt

När väl all färg är borta från material som ska målas om, är det sedan dags att se över det och ersätta med nytt och fräscht material, om man upptäcker att det finns material som är gammalt och dåligt. Först när man har tagit bort färg och eventuell lack, kanske man ser hur materialet är och i vilket skick det befinner sig.

3. Slipa och sandpappra

När man fått bort all färg och kanske har ersatt med nytt material, är det sedan dags att slipa och sandpappra material, för att det ska få en slät och fin yta, där färgen kan sätta sig och även kunna tränga in i materialet.

4. Grundmåla

När all färg är borta och ytan har behandlats med sandpapper och fått en slipad yta, är det sedan dags att måla med grundfärg. På så sätt, bearbetar man materialet så att den nya färgen träder fram på ett riktigt bra sätt.

5. Måla

När allt detta förarbete är gjort är det sedan dags att måla om i önskad färg. Först efter ett gediget förarbete, kan man sedan få till den färg på renoveringsobjektet. Här kan man helst måla två gånger så att man blir säker på att det blir exakt den färg som man har valt. Om det känns som att detta var ett alldeles för stort arbete som du varken vill eller har tid med, är det bättre att anlita någon professionell målare. Då vet du att det blir ett bra jobb. Läs mer om målare i Sundbyberg på: https://www.målaresundbyberg.nu.

Måla om och få ett nytt hem

15 mar 2019

Det går ett antal år och sedan tröttnar man på hur det ser ut i hemmet. En trötthet som kommer av naturliga skäl och där vi ledsnar på allt från möbler, möblering, detaljer, golv, mattor, färger och så vidare. Det är få som bor i samma bostad hela livet och ytterst få som väljer att ha denna i exakt samma stil hela tiden.

Idag så hittar vi dessutom influenser och tips överallt - tv, internet och magasin - och detta påverkar också vår känsla och lust att skapa nya lösningar. På det stora hela är detta positivt: vi mår bra av rörelse och förändring.

Att göra om i hemmet ger en energikick och den spiller även av i andra delar av livet - vi mår bättre, arbetar bättre, ökar vår sociala förmåga - bjuder hem personer för att visa hemmet - och vi får en allmän nytändning. Det är bra.

Anlita en målare med rot-avdraget

Den enda egentliga negativa sidan ligger i den ekonomiska. Det kostar pengar att förändra och alla har inte en aldrig sinande brunn av pengar att ösa ur. Däremot så finns det andra lösningar i form av billigare lösningar. Att måla om är ett exempel på detta. Få saker skapar en så kraftfull förändring som ny färg på väggarna och få saker kan få en bostad att lyfta på samma tydliga sätt.

Även om du väljer att anlita en målare för ett mer professionellt jobb så blir det prisvärt. Du kan nämligen anlita en målare i Stockholm - eller i vilken stad du nu än må bo i - och dra av 30% av den totala arbetskostnaden; helt inom ramen för det generösa rot-avdraget - en skatterabatt - som staten ger oss. Rot-avdraget är personligt, det är årligt och det har ett tak på 50.000 kronor. En målare och en målning i hemmet är en perfekt sak att använda detta för, enligt oss. Tänk även på att om du ska måla om på egen hand så tillkommer en massa kostnader i form av mattor, tejp, färg och så vidare. Detta kan du i många fall få till ett bättre pris av den målare du anlitar, detta då dessa normalt har förmånliga rabatter hos leverantörer.

I slutändan så handlar det om att du får ett väldigt bra arbete utfört - och som tagit dig lång tid att genomföra på egen hand - för en rimlig kostnad. Ta hjälp av en målare, det tjänar du på i längden. Här finns en: https://www.målarenstockholm.se.

Sök billiga möbler online

Idag är det lättare än någonsin att hitta fina möbler till vettiga priser. Du behöver inte bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att ta del av ett digert andrahands-utbud längre. Nej, de riktiga fynden går att göra online och på exempelvis Blocket, Tradera eller någon av de auktionshus som finns - Bukowskis eller Auktionsverket är bra.

Här kan du verkligen göra klipp gällande inredning och skapa ett mer personligt hem för en spottstyver. Se till att upprätta sökmotorer på dessa sidor och du får en notis varje gång något föremål/möbel du är intresserad av kommer ut på marknaden.

Så går fönsterbyte till i bostadsrättslägenhet

26 feb 2019

Att byta fönster är ingen dum idé vid en närmare eftertanke. Här förklarar vi varför det kan bli en bra affär för alla fastighetsägare. För den som bor i villa kan kostnaderna för uppvärmningen gå på allt från 20.000 kronor till 40.000 kronor. För många är uppvärmningen av bostaden den avsevärt dyraste utgiftskostnaden – förut räntebetalningar och avbetalningar på lån. Att sänka den utgiftsposten borde vara bland det viktigaste målet för en bostadsägare. 

Som villaägare kan man inte förlita sig på att vintrarna blir milda och varma, så att man kan sänka uppvärmningskostnaderna den vägen. Då är det bättre med ett fönsterbyte, även i bostadsrättsföreningar. Väljer man Energifönster kan alla bostadsrättsägarna sänka sina uppvärmningskostnader.

Ekonomiskt för bostadsrättsägare

För alla som är bostadsägare är det en ekonomisk vinning. Skaffar man sig Energifönster kan de sänka sina uppvärmningskostnader. Energifönster är sådana fönster som har ett mellanfönster. I mellanfönstret har man sprutat in ädelgas för isoleringens skull. På så sätt är Energifönster det mest ultimata som man kan tänka när det kommer till att inte "elda för kråkorna", det vill säga se uppvärmningen pysa ut i rök ur dåliga fönster.

Energifönster en god investering i fastigheten

Att installera Energifönster i en bostadsrätt är rena rama investeringen för bostadsrättsägarna. Det är ett sätt att höja värdet på fastigheten genom att installera fönster med kvalitet. Nya fönster som både är Energifönster med bättre isolering och som har ett bättre U-värde, det vill säga skydd mot solens skadligare solstrålar värderas högre än gamla fönster utan både extra isolering och solskydd. Banken, kunder och marknaden brukar uppskatta alla satsningar som bostadsrättsägarna gör. 

BRF med höjt värde

Skaffa underhållsfria fönster är heller ingen dum idé. Det innebär att man inte behöver renovera fönster, som man annars behöver göra efter minst 20 års mellanrum. Fönster är ju en del av både inredningen och fasaden. Att byta dem gör stor skillnad både för inredningen i bostäderna och för fasadens utseende. När det kommer till underhållsfria fönster finns det flera olika alternativ som man kan välja mellan. Antingen väljer man plastfönster, som inte slits ut för väder och vind på samma sätt som fönster av trä, eller så väljer man träfönster mot insidan och aluminiumfönster mot utsidan.

För utseendets skull och för att fönster ska passa in bättre i den stil som fastigheten är byggd i, kan man välja fönster med spröjs och utan, mer moderna fönster med panoramautseende. Det är viktigt att välja fönster med stil i samma stil som fastigheten. Läs mer här.

Om du ska renovera fasaden själv

10 feb 2019

Känner du igen bilden? Du planerar att renovera fasaden och vindskivorna. Då är det dags att dra på sig blåstället och redskapsbältet, men vänta nu. Är det verkligen säkert att ge sig upp på en stege om du ska renovera vindskivorna? Det finns ju en anledning till att det är lag för alla som är professionella byggare och hantverkare att arbetsgivaren är skyldig att förse byggarna med en riktig byggnadssställning om de ska arbeta på höjder som är högre än 2 meter ovan markytan.

Skaffa riktiga byggnadsställningar innan arbetet

Det är alltså mycket, mycket säkrare för dig att skaffa en riktig byggnadsställning. Då får du arbetsytor som du kan använda för att kunna ställa ifrån dig arbetsredskap, byggmaterial och bara för att du ska kunna arbeta säkert, till och med kunna sitta ner och vila en stund. Visste du att det inte kostar mycket att beställa eller hyra en byggnadsställning? Jämför du priset mot att ramla ner och skada dig, vilket försinkar ditt arbete, eller i värre fall, gör att du hamnar på sjukhuset, är det värt pengarna att hyra en byggnadsställning.

Hyra byggnadsställning i Stockholm

Du kan hyra det mest när det kommer till maskiner för olika renoveringar, liksom när det kommer till byggnadsställningar. Hör dig för. Om du inte känner till något för närvarande kan du alltid googla "hyra byggnadsställningar Stockholm", eller skriver in din ort där du bor i Googles sökruta. När du väl har fått några kontaktuppgifter till företag som hyr ut byggnadsställningar är det bara att fråga om offert och andra praktiska frågor. En del vill att du hämtar den hos dem, medan andra kan tänka sig att både lämna och hämta den när du är klar. Det är den fördelen med att hyra, är att när du är klar behöver du inte förvara den på någon plats. De är ganska så skrymmande och de är inte direkt något som går att använda och sedan slänga.

Börja arbetet med renoveringen

Sedan är det bara skrida till verket. Börja med att skrapa boprt gammal målarfärg. Behöver du byta ut skadade delar, är det bäst att besöka en trävaruhandel. När de skadade delarna är ersatta med nytt och fräscht material är det bara att måla om huset. När du adderar alla kostnader, inklusive byggnadsställningen, kommer du förmodligen att se att det lönade sig för dig att hyra byggnadsställningen, mot alternativet att det både tar mycket längre tid att använda en vinglig stege eller råka skada sig och bli sängliggande.

Renovera badrum själv sker på eget bevåg

30 jan 2019

Har du ett badrum som du önskar få renoverat? Det är ganska viktigt att renovera badrum med jämna mellanrum. Badrum, är liksom köket, en plats där du hanterar mycket vatten och vatten sliter ut material ganska snabbt. Att renovera badrum och kök med metoder som stoppar vattnet från att slita ut materialet är därför ganska viktigt. De professionella VVS-montörerna och kakelsättarna arbetar med vattenlås och material som är anpassade för våtrum och som skyddar resten av köket och badrummet från att skadas av vattnet. Det är därför vi alltid avråder från att hantera kök och badrum på egen hand, om det nu inte råkar sig att du själv är en VVS-montör eller en erfaren hantverkare som kan bygga badrum och kök med vattenskyddande byggmaterial.

Renovera själv kan innebära att ersättning uteblir

Skulle du till exempel välja att renovera själv, och det skulle uppstå någon skada på grund av felaktig hantering av byggmaterialet senare, är risken stor att ditt försäkringsbolag inte vill betala ut ersättning för köks- eller badrumsinredningen som kanske måste bytas ut om det blir någon vattenskada, eller som beror på felaktigt dragna vatten- eller avloppsrör, elledningar eller något annat som inte ska ske i badrum och kök. Har du däremot anlitat ett professionellt företag för din badrumsrenovering, kan du vara lugn med att du antingen kan begära ersättning av bolaget om de har gjort helt fel i renoveringen av badrummet, till exempel, eller har rätt till ersättning av försäkringsbolaget.

Tro inte hantverkare som säger att du kan renovera själv

Så även om det är hantverkare i olika TV-program som påstår att man själv kan renovera sina egna kök eller badrum, ska du komma ihåg att det endast är ett TV-program, och är till för att underhålla oss som tittar på dem. Det har dessvärre inte med verkligheten att göra. I verkligheten är det endast utbildade hantverkare som ska utföra badrumsrenoveringar och köksrenoveringar. Just av de orsaker att det krävs verkligt professionellt handlag för att renoveringarna ska bli bra och proffsigt gjorda.

Tänk på detta när du anlitar hantverkare

Se alltid till att ta referenser på de hantverkare som du funderar på att anlita. Tyvärr, är det så att det kan skilja ganska mycket på hur de olika hantverkarna arbetar. Vissa är noggranna och vill alltid göra ett bra jobb. Andra är för stressade, för slarviga eller för nonchalanta för att bry sig om det. Så be om referenser och följ upp dem. Här kan du läsa mer om hantverkare som utför badrumsrenovering i Stockholm.

Att slipa ett betonggolv

3 jan 2019

När man talar om goslipa betonggolvlvslipningar är det ofta golv av till exempel ek eller furu man syftar på. Inom industriell verksamhet och inför ombyggnationer och nybyggnationer är det dock inte ovanligt att man även slipar betonggolv. De är tåliga, kan slipas flera gånger om – och precis som med ett trägolv, infinner sig en väldigt fräsch känsla när slipningen är klar.

Varför slipa betonggolv?

Det finns naturligtvis olika skäl till att man kan behöva slipa ett betonggolv. För en del kan det handla om att man har man en gjuten betongplatta som uteplats. Många väljer att lägga klinkers eller dylikt på en sådan, men en del kan välja att slipa det för att göra betongytan i sig snygg. Efter en god slipning kan det faktiskt se riktigt bra ut. Det ger en industriell känsla som är väldigt trendig i år, och som har varit det sedan några år tillbaka. Inte minst har trenden synts i storstäder som Malmö, Stockholm och Göteborg (kanske framförallt i Stockholm).

En annan vanlig situation där privatpersoner behöver slipa betonggolv, är när garaget ska snyggas till. I övrigt är betonggolv mycket vanligt på lager och i industrier. Även dessa lokaler kan givetvis behöva fräschas upp med jämna mellanrum.

Göra det själv eller anlita en firma?

Att slipa ett betonggolv kan privatpersoner ofta göra själva, men det är inte ovanligt att man anlitar en firma för jobbet. Bor man i en större stad som Stockholm eller Göteborg (i synnerhet Stockholm) har man många firmor att välja mellan. Det kan därför löna sig bra att skicka iväg prisförfrågningar till minst tre – fyra firmor. Kanske kommer någon av dem att ge dig ett riktigt bra erbjudande? Vi kan rekommendera rivningsfirmastockholm.se/

Som tidigare nämnt går det också bra att göra själv. Att hitta en bra slipmaskin att hyra är inte alltför svårt, och det är tämligen enkelt att reglera grovheten för att få den betongyta man önskar. Om man inte har gjort det förut är det dock bra att träna lite först. För den normalhändige går det ganska snabbt att lära sig, men det är inte ovanligt att det tar ett par försök innan man får det precis så som man vill ha det.

Ytbehandling

Efter att ha slipat betonggolv följer inte sällan en ytbehandling. För detta finns det många olika metoder och medel som kan användas. Det är inte ovanligt att man använder vattenglas, vax eller olja, men även harts, lack eller silan är populära val när det kommer till detta.

 

Slipa ditt befintliga parkettgolv

9 dec 2018

Den billiga renoveringen är alltid att föredra och detta ur mer än bara ett ekonomiskt perspektiv. Detta hör nämligen påfallande ofta ihop med miljön och det faktum att vi måste börja tänka på våra val i en större utsträckning. Ett sätt att bidra är att återvinna och det är också den delen som hör ihop med den billiga renoveringen. faktum är att du dagligen sätter fötterna på ett av de tydligaste exemplen på en billig renovering du kan genomföra i ditt hem och detta i form av en restaurering av de befintliga golven.

Vi kan säga att du har ett parkettgolv i vardagsrummet och att du länge stört dig på hur detta ser ut. Golvet i fråga är livlöst, det finns fläckar, det har några sprickor och det finns spår på ytan av din dagliga användning i form av rispor. Det spelar ingen roll hur ofta du städar och vilken såpa du använder - ditt parkettgolv lyser upp en stund, bara för att nästan direkt se lika grått och dassigt ut igen.

Lösningen? Ja, det är inte att ta en dyr kostnad, ringa en golvläggare och lägga in ett nytt parkettgolv. Istället så kan du ringa samma golvläggare och be denne se över möjligheterna i slipa ditt parkettgolv. Något som bör ha ganska bra odds, detta med tanke på att ett golv normalt brukar kunna slipas ungefär tre gånger innan det blir för tunt. Detta om parketten i fråga har ett hårdare träslag som exempelvis ek.

Ta professionell hjälp med att slipa ditt parkettgolv

En kostnad som du kan komma undan - men som du bör ta - är den professionella hjälpen. Vår erfarenhet säger nämligen att många privatpersoner som slipar golv begår så pass fatala misstag att de inte går att reparera. Det man måste veta är nämligen att en slipmaskin är svår att hantera, den vibrerar, den rör sig oföljsamt och den väger uppemot 80 kilo.

Det krävs träning och det krävs kunskap. Även om du får provslipa hos uthyraren så ger inte det tillräckligt djup kunskap för att slipa ditt eget parkettgolv. En professionell golvslipare/golvläggare bör du budgetera för. Något som inte behöver innebära någon ekonomisk ruin. Tvärtom. Numera så inkluderas en golvslipning i Rot-avdrag och genom denna skatterabatt så har du också möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Det gör stor skillnad.

Även utöver det ekonomiska och det färdiga - bättre - resultatet så finns det fördelar med att anlita en professionell firma för att slipa ditt parkettgolv. Din egen bekvämlighet exempelvis. Skulle du slipa ditt parkettgolv på egen hand så skulle du också få vara beredd på att hitta slipdamm lite varstans i bostaden. Ditt förarbete med att täcka springor och öppningar skulle vara avgörande. Anlitar du en professionell firma så kan dessa - tack vare nya slipmaskiner och bättre tekniskt utförande - erbjuda en dammfri golvslipning. Detta alltså till en låg kostnad. Att anlita en golvslipare är definitivt något som ska räknas till en billig renovering.

← Äldre inlägg