Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

PVC-fönster och övriga användningsområden

25 feb 2020

Är det dags att sätta in nya fönster? Har du provat PVC-fönster? Vilka för- och nackdelar har plastfönster och är de pålitliga? Läs varför det kan vara ett bra val.

PVC är ett plastiskt ämne, tillverkat med klor och eten där mjukgörande ämnen tillsätts i processen för att kunna modifiera hur hård eller mjuk den färdiga produkten blir. Produkten anpasssas efter slutbehovet för att kunna bli extra stark och hållbar när den till exempel ska användas inom byggbranschen. Materialet har rönt störst framgång som byggmaterial och används då som huvudkomponent i dörrar, staket och fönsterkarmar. Andra användningsområden är isolering av elektriska kablar, avloppsrör och i samband med ventilation. Det användas även i sjukhusmiljöer och i leksaker.

Underhållsfritt

När man väljer ett underhållsfritt material som PVC i karmar och ramar kan man räkna med längre hållbarhet än i andra material. Trä och aluminium i all sin ära, men när det kommer till enkelhet och trygghet kan PVC vara det man kan komma att föredra. Ett PVC-fönster är i det närmaste helt underhållsfritt. Man behöver aldrig mer lägga tid på att måla, skrapa eller olja in sina fönster. Den dagen de är uttjänta sätter man in ett nytt och det gamla återvinns. PVC är ett konstmaterial och det innebär att det har hög motståndskraft mot skadedjur, röta eller svamp och mögel. Plasten i PVC är ett isolerande och ett icke ledande material, vilket förhindrar kondens. Kontrollerade undersökningar har visat att de fortfarande håller hög kvalité efter femton år.

Miljö, säkerhet och underhåll

När man rengör ett PVC-fönster räcker det att använda en fuktig trasa. Det enda man använder är lite vatten och kanske vanligt rengöringsmedel. Inga slip- eller lösningsmedel av något slag behövs här. Skulle en extra envis fläck behöva avlägsnas finns det ett speciellt plastpolish att använda. Någon gång om året bör man olja in gångjärn och beslag. Det går åt en del energi när man tillverkar ett PVC-fönster medan utsläpp av skadliga ämnen under produktionen blir förvånansvärt låga. Det beror på att de aldrig behöver behandlas med ytskyddande produkter, oljas in eller bli bestrukna med färg som innehåller gifter för att hålla länge. Ett brinnande PVC-fönster avger dock giftig rök liksom all annan plast. Skulle ett rum med inredning fatta eld avger dock inredningen så mycket mer giftig rök att röken från fönstrens karmar kan betraktas som försumbar i sammanhanget. PVC-fönster innebär låg miljöpåverkan förutsatt att de tas om hand och återvinns på ett miljövänligt vis.

Renovera och bevara dina fönster

25 feb 2020

Dina fönster har en viktig funktion i ditt hus, både att släppa in dagsljus, men även för att skydda ditt hus från fukt. Med fönsterrenovering kan du bevara äldre fönster och spara pengar.

Att äga ett hus är en stor investering och betyder att du hela tiden måste se till att det blir skött på ett korrekt sätt. Det finns så mycket som du måste göra för att det ska ha en lång livslängd. Det bästa sättet att ta hand om ditt hus är att utföra renoveringar med jämna mellanrum. Detta gäller både för tak, golv - men även dina fönster. Dina fönster är otroligt viktiga för ditt hus. Tänk dig en byggnad utan fönster? Det hade varit alldeles för deprimerande helt enkelt. Inget naturligt dagsljus och ingen naturlig ventilation. Ja, dina fönster har många viktiga jobb i ditt hem. Det är därför viktigt att du underhåller dina fönster på rätt sätt.

När behöver du utföra fönsterrenovering?

Att ta hand om dina fönster är viktigt för att de ska ha en lång livslängd. Om du inte renoverar dina fönster kommer detta att leda till större skador som sedan inte kan repareras. Det finns olika tecken på att du är i behov av fönsterrenovering, ett tecken är att det drar mycket vid ditt fönster. Ett annat tecken är att du har problem med både fukt och mögel, då speciellt runt dina fönster. Fukt och mögel är något du verkligen vill undvika i ditt hem. Det leder både till skador på huset, men kan även leda till allvarliga hälsoproblem - speciellt om du har barn i huset.

Renovering eller byta fönster?

Om skadorna runt dina fönster enbart är små kan det för det mesta räcka med bara en renovering. Men har dina fönster alldeles för stora skador är det istället värt att byta ut dina fönster helt. Kontakta då en kunnig firma som kan hjälpa dig med detta. Glöm inte heller bort att ROT-avdraget gäller för arbetskostnaden för ett fönsterbyte. Det är alltid värt att kontakta en professionell firma för att hjälpa dig med fönsterbytet. Att renovera eller byta ut dina fönster är också en investering för framtiden. Det kan hjälpa dig att spara på dina energiräkningar. Detta eftersom dina fönster hjälper till att hålla värmen inne när den fungerar på korrekt sätt. Plus att nya fönster kommer att öka värdet på ditt hus om du en dag planerar att sälja det.

Ta hjälp av proffsiga målare för att uppfylla din husdröm

24 feb 2020

Är du på väg att bygga ditt drömhus eller ska måla om? Behöver du rådgivning så kan du få hjälp av målare i Täby. Att tidigt i bygget skapa en kontakt gör att det är lättare att uppfylla din husdröm.

De flesta av oss drömmer om att någon gång kunna ha chansen att bygga sitt drömhus med allt vad det innebär. Ett drömhus kan se mycket olika ut beroende på vem det är som drömmer om huset. Det kan vara ett litet minimalistiskt hus med ett stort miljötänk bakom eller ett maffigt stenhus med hundratals kvadrat. Oavsett vad just du drömmer om så är det bäst att omge sig av proffs när det kommer till planering och utförandet av bygget. Så ett tips är att i god tid ta kontakt med din framtida målare för att kunna lägga fram en plan och se vad som kommer att se bäst ut i ditt hus. För alla hus ser olika ut med olika material som ska få sin slutliga finish som gör att det sätter hela husets känsla. Och den som gör det sista arbetet i bygget är din målare. En målare ger dig husets sista touch och det som kommer att synas. Bor du i området kring Stockholm så har du målare i Täby som gärna ger dig en hjälpande hand i arbetet med ditt drömhus.

Samla ditt gäng av yrkesmän

Att samla alla yrkesmän som ska hjälpa dig med ditt drömhus är en bra idé för det är lättare att diskutera tillsammans. För alla olika val du gör fram till att ditt hus är klart kommer att påverka hur huset ser ut både utvändigt och invändigt. Och för att det ska flyta på så smidigt som möjligt är det bra att bli sammansvetsade och diskutera vad som blir bäst för ditt hus. Det kan vara val av material eller inredning. Det är alltid uppskattat med fika så ta gärna med dig kaffe och bullar att bjuda på för det ger en behaglig stämning.

Val av material

När du bygger ditt hus så är det många beslut som ska tas innan huset är klart. Det kan ibland kännas övermäktigt att handskas med. Det är då du ska ta hjälp av dina yrkesmän du har på bygget för de har erfarenhet av de olika materialen. Så med deras hjälp kommer det garanterat gå smidigt att få klart ditt drömhus. Vi rekommenderar att läsa mer här: https://www.målaretäby.com

De utsatta utsidorna på huset

18 feb 2020

fPå ett hus är det skalet som får stå emot de hårdaste utmaningarna från vädret, och en av dessa utsatta delar är fasaden. Men vilka fasader finns det och varför renoverar man ibland fasaden?

Man brukar säga att för att ett hus ska må bra så måste huset vara varmt och torrt om fötterna och huvudet, det vill säga grunden och taket. Men om inte fasaden är tät så kommer huset ändå inte bli långlivat. Och ytterväggarna består inte heller enbart av ytterväggar utan även av fönster och dörrar, som också måste hålla tätt och vara av god kvalitet. En vattenläcka kan alltid uppstå inomhus, som skadar såväl väggar, golv och tak. Men på utsidan så är det ett konstant slitage på grund av vindar, regn, snö, sol, värme och kyla. Och bor man nära havet så är det även slitage av havssaltet.

Olika typer av fasader

En del fasader som finns är detsamma som husets skelett. Det kan vara stenhus som byggts av stora stenblock, tegelhus eller timmerhus. Och om väggarna är tillräckligt tjocka så är det ingen annan täckning på varken fasad eller på innerväggar. Vanligast är dock att man täcker yttersidan med någon typ av fasad som till exempel trä, puts, eternit, tegel, plåt eller någon typ av skivmaterial. Vilken fasad man än väljer så är det möjligt att ändra sig med tiden. Det går att sätta träfasad på tegel och att putsa på trä och så vidare.

Renovera ytterväggarna

Om man har köpt ett hus som man verkligen tycker om, men man tycker att ytterväggarna är fula eller tråkiga, så kan man renovera fasaden. Det kan antingen vara att man gör en helt ny fasad genom att riva ner den gamla eller så kan man kanske sätta den nya fasaden utanpå den gamla. Vi rekommenderar fasadrenovering i Bromma. Men innan man gör det så är det en god idé att fundera ett varv till om man inte istället kanske kan renovera de delar som gått sönder eller måla om fasaden för ett nyare och fräschare intryck. När man renoverar fasaden så kan det bero på att man inte tycker om fasaden, antingen på grund av den egna smaken eller för att den blivit omodern eller inte passar in med husen runt omkring. Eller så behöver ytterväggarna lagas pga skada eller slitage. Träfasaden kanske börjat murkna eller putsen trillar av och skadan kan även påverka husets insida. 

Gör transporten smidigare

14 feb 2020

Jobbar du på ett åkeri, som lantbrukare eller hantverkare? Då kanske du är i behov av något som underlättar både transport och hantering av produkter till exempel inom bygg och avfall.

Om du ska transportera antingen med lastbil eller med tåg så är ett lastväxlarflak till stor fördel. Du slipper slita med lastningen eftersom det som ska transporteras redan ligger på plats. Ett lastväxlarflak är en typ av container som på ett mekaniskt sätt lyfts på där du vill ha det, till exempel på en lastbil. På ett bygge så slängs det väldigt mycket överblivet byggmaterial och annat. Allt detta slängs ner i en container som sedan automatiskt lyfts på en lastbil för att sedan köra därifrån. Smidigt eller hur?

Specialdesignat lastväxlarflak

För dig som söker ett speciellt lastväxlarflak till något visst ändamål så finns det specialdesignade modeller att få. På så sätt kommer dina behov att tillgodoses och det kan bli en spännande utmaning för den som designar ditt lastväxlarflak. För dig som funderar på att köpa ett lastväxlarflak så behöver du inte tveka att kontakta en erfaren firma med dina frågor och specifika önskemål. Ett lastväxlarflak kan ha många olika detaljer som fyller diverse funktioner under arbetets gång. Det kan behövas olika sorters lastväxlarramar eller kanske en speciell liftdumpers. En container kan se ut på olika sätt och antingen komma med en frontlastare eller baklastare.

En container kan användas till mycket

Att ha en container på bygget är något som verkligen behövs, för annars skulle hantverkarna inte ha någonstans att slänga skräp och överblivet byggmaterial. Containers ser man överallt egentligen, de står bland annat även utanför mataffären. Där hamnar tyvärr mycket överbliven mat som är riktigt dåligt miljömässigt men det finns de som tar hand om maten i containern. Det finns människor som plockar upp mat som det är inte är något fel på och som går utmärkt att äta. Detta kallas för dumpstring och är en växande trend.

En container kan användas till att bygga med och varför inte prova att bygga ditt drömhus med en container? Det är fullt möjligt att genomföra och det är en trend som växer sig starkare. Med hjälp av en container eller flera som byggs sammans så får du ett klimatsmart hus som du kan leva gott i. Ja en container kan användas till mycket men det vanligaste är att slänga saker i och med ett lastväxlarflak underlättas transporten.

Golvslipning i Göteborg

10 feb 2020

Är golvet repigt och missfärgat? Vill du fräscha upp ditt golv där hemma? Med hjälp av golvslipning i Göteborg blir ditt golv som nytt och med rätt efterbehandling hållbart i många år framöver.

Bor du på Sveriges västra sida så finns det golvslipning i Göteborg som kan hjälpa dig med dina golv. Med rätt utrustning så kan dina golv bli som nya. Många tänker nog inte på att det räcker med en golvslipning för att fräscha upp bostaden och helt enkelt lägger in nytt golv istället. Men ack sån onödigt när det är så enkelt att slipa golvet. Det går bra att slipa ett golv i trä, parkett och även stengolv. Efter en golvslipning gör man en efterbehandling så golvet blir hållbart att gå på samt att du kan då välja slutfinish.

Lyxig vardagsrum med stilig golv

Hur går en golvslipning till?

Det är att rekommendera att ta hjälp av en erfaren firma så du får ett bra resultat. Din inhyrda firma kommer att komma till dig för att se över ditt golv och för att avgöra hur slipningen ska gå till. Sedan bestämmer ni ett datum för slipningen och då är det viktigt att du plockat undan allt det som kan vara i vägen. Golvet slipas med en speciell slipmaskin som suger upp slipdammet så du slipper att ha damm över hela din bostad. Efter slipningen görs golvet rent och förbereds för ytbehandling. Du får tillsammans med firman bestämma ytbehandling och på så sätt får du ett en behandling som passar ditt golv. Att göra om golven i bostaden kommer att ta ett par dagar så du får kanske bo hos en släkting eller vän så länge under tiden.

Ytbehandling av golv

Efter en slipning krävs en behandling av golvet för att det ska hålla att gå på och vara lättare att städa av. En behandling kan göras med flera olika sorters medel. Det kan vara olja, lack, lut, färg eller bets. Och vill du ha en färg på golvet så blandas det i ytbehandlingen. Det kan vara snyggt att blanda i en aning av vitt så golvet blir i en vit nyans. Har du trägolv där hemma och vill prova på att såpskura golvet som ytbehandling så ta hjälp av någon kunnig. Det är en gammal metod som fortfarande är aktuell att utföra och det blir ett riktigt snyggt resultat. Att såpskura golvet är också ett hållbart alternativ. Rådfråga din lokala golvfirma om tips vad som passar just ditt golv.

Dränering av huset för att undvika mögel

5 feb 2020

Lider du av fukt i ditt hus? Då kan det vara dags att se över din dränering. Utan en korrekt utförd dränering av ditt hus kan dyra fuktskador uppstå. Hur fixar du problemet?

Har du problem med fukt i ditt hus kan det vara så att du bör se över din dränering. Du kan själv titta efter tecken på var fukten kommer från. Oftast kommer fukten från källaren och då är det en god idé att gå till botten med problemet. För om du låter fukten ta över huset så kommer det inte bara att sprida sig en unken lukt utan i slutändan medföra problem med mögel. Mögel växer då det finns fukt och näring att livnära sig på. Förutom att mögel uppstår i källaren så kan det börja växa på de platser som har något form av drag som exempelvis uppe på vinden. Har det börjat växa mögel i huset så sprids det mögelsporer i inomhusluften. Dessa sporer kan medföra lungproblem, och lider du eller någon i din familj av astma så är det extra viktigt att hålla borta mögel från ditt hus.

Olika typer av mark

När det är dags för att bygga ett nytt hus så bör du ha koll på hur vattennivåerna är i marken du ska bygga på. Givetvis så skiljer sig nivåerna beroende på årstid och mängd nederbörd. Men också marken i sig har en varierande vattennivå för det kan finns vattenkällor som leder vatten mot ditt hus. Så innan det är dags att utföra en dränering så undersök först vattennivåerna. Hur mycket vatten det är i marken kan man se när man börjar att gräva i det området man ska bygga sitt hus på. Om det är så att du har en vattenrik mark så är ditt hus extra utsatt och det krävs en korrekt dränering för att hålla borta vattnet.

Vatten från både mark och himmel

Vad är egentligen dränering? Kort och gott kan man säga att det är de åtgärder man gör för att leda bort vatten från bostaden för att undvika fuktskador. Vattnet som dräneras bort kommer från både nederbörd och från vattenkällor i marken. En dränering utförs i marken runt bostaden med hjälp av ett speciellt dräneringsmaterial. Men även stuprör och hängrännor är en slags dränering då de transporterar bort nederbörd som också kan skapa fuktskador. Se till att skydda ditt hus och dig själv mot fuktskador genom en väl utförd dränering. Läs gärna mer på: https://www.dräneringdalarna.nu

Brandtätning i Stockholm

30 jan 2020

Vem kan brandtätning i Stockholm? Det finns en hel del företag Stockholm som utför brandtätning. Vart hittar man ett pålitligt företag som utför brandtätning i Stockholm med omnejd?

Att ta kontroll över bränder är inget man gör i en handvändning när elden väl brutit ut. Det handlar om att vara väl förberedd och mota olle i grind, som det gamla talesättet säger. Mycket kan göras för att förhindra att elden sprider sig. Stockholm är en stad med många invånare, tät bebyggelse och hundratals hotell, konferenslokaler, utbildningscentrum och andra offentliga byggnader där det samlas mycket folk. Här kan man säga att det är extra viktigt att läget är under kontroll. Brandtätning bör därför vara en av de mest prioriterade områden om man ser till människans säkerhet. Stockholm har historiskt sett inte lika många trähus som andra mindre städer, vilket kan kännas lite tryggare. Men bränder sprider sig inte bara i trä.

Regler och förordningar

På boverkets hemsida kan man hitta reglerna som gäller för brandskydd. Det är ett relativt svårt ämne att sätta sig in i och kan för lekmannen verka som en djungel av regler och paragrafer. Ord och beteckningar låter som ett främmande språk och sammanhanget är inte det enklaste att få grepp om. Tack och lov finns det människor som förstår sig på och har specialiserat sig inom det här området. De gillar att sätta sig in i detaljer och strukturera om alla regler till praktiska lösningar som gynnar alla på en och samma gång. Dessa företag gör oss alla en stor tjänst genom att tillhandahålla brantätningstjänser. De säkrar byggnaden innan något har hänt.

Klassat byggmaterial

Det finns en mängd olika material att både bygga och inreda med. Man kanske tror att trä är det mest lättantändliga materialet men faktum är att det har rätt så stor motståndskraft i början. Har man nån gång försökt tända en brasa så vet man att det kan vara svårt att få den att ta sig, speciellt om träet är lite fuktigt. När det väl tagit sig vill man definitivt inte vara i närheten. Då vräker elden fram och tar med sig allt i sin väg. Elden är obönhörlig i sin framfart när den väl satt igång. Man kan lätt tro att stål skulle vara det bästa alternativet; det brinner ju inte. Så sant men det blir snabbt hett och leder hettan vidare. Att förebygga med en brandtätning i Stockholm är tveklöst det bästa man kan göra. Vi rekommenderar denna hemsida för brandtätning: https://www.brandtätningstockholm.se

Vilka golv lämpar sig för golvslipning?

26 jan 2020

Hur kan man veta om ens trägolv tål en golvslipning och inte är för tunt eller olämpligt på något annat sätt? Vart vänder man sig för att få hjälp? Läs och lär!

Om man nyligen har flyttat in i en bostad med trägolv kan det finnas trägolv vilket måste anses som en stor tillgång och en inredningsdetalj som är klassiskt vacker. Detta hindrar inte att golvet kan förefalla slitet och kanske även har repor eller andra skador och därmed behöver fräschas upp. För att det projektet ska kunna genomföras finns det några frågor som du måste ställa dig först. För det första - är det ett massivt trägolv och hur tjockt är det isåfall? För det andra - vilket träslag handlar det om? Och den tredje frågan du bör ställa dig är om du är villig att ta på dig besväret och ansvaret att själv utföra själva slipningen och omlackeringen. Genom att först ta reda på fakta och sedan fundera igenom vad som blir mest praktiskt kan du agera rätt och förhindra att ett litet renoveringsprojekt slutar i ett stort och dyrt fiasko.

Olika träslag och olika tjocklekar behöver olika tekniker

Att ta reda på träslaget behöver inte vara så svårt. Om inte föregående ägare vet brukar det vara ganska enkelt att bestämma genom att jämföra med bilder på golv i gran, furu, ek, eller björk. Det är nämligen de vanligaste träslagen som används i golv. Ek är hårt och björk är medelhårt. Gran och furu är däremot mjukare. Bambu är relativt nytt som material i Sverige och är också hårt och kan därför slipas upprepade gånger. Att bestämma tjocklek är lite krångligare. Om man har möjlighet kan ofta tjockleken mätas vid något ställe där exempelvis rör finns, som vid element. Där brukar man kunna se en kant som går att mäta. En mycket tunn bräda kan inte slipas. Då har golvet troligtvis redan slipats ett antal gånger tidigare och då kan det vara dags att helt enkelt byta golv. 

Hur slipar man ett golv?

För att slipa ett golv behöver man tre olika redskap - en slipmaskin, en mindre maskin för hörn och intill väggar, och en sickel för riktigt trånga ställen, exempelvis runt rör. När rummet tömts på innehåll städas golvet och rester av gammal lack tas bort med lacknafta. Därefter måste golvslipmaskinen köras i jämn takt utan stopp. När golvet slipats färdigt måste det vara fritt från partiklar innan det lackas. Två lackningar med torktid emellan kan räcka. Slutligen ska golvet torka i minst en dag. Det är endast massiva trägolv som kan slipas, om inte tillverkare angivit att golven har tillräckligt tjockt ytskikt. Låt med fördel yrkesfolk ta hand om golvslipning och lackning och bespara dig själv besväret. Läs mer om golvslipning på denna sajt: https://www.golvslipningsödermalm.se

Tips för att lacka köksluckor själv

13 jan 2020

Köksluckorna är ett blickfång. Genom att förändra dem kan du enkelt förnya ditt hem. Här har du handfasta tips för att lacka dina köksluckor själv!

Få saker sätter tonen i ett kök som köksluckorna. Är de målade luckor av trä signalerar de snabbt en ombonad känsla. Är de formade av rostfritt stål går tankarna snarare till en rå häftig industrikänsla. Sådana kök är lätta att hålla rena men känns såhär i början av 2020 lite ute, stela och tråkiga.

I dagens hållbara inredningsmode har återanvändning blivit hetare än någonsin. Vad kan då vara mer trendigt än att måla om sina köksluckor av trä istället för att kasta ut dem och köpa nytt? Vi gör det inte för att vi inte har råd att köpa nya köksluckor, vi gör det för att vi bryr oss om miljön och klimatet!

Kök med rosa köksluckor

Förberedelser ger lyckat resultat

Innan du börjar med projektet att lacka om dina luckor bör du ha satsat tillräckligt mycket på bra förberedelser. Det kommer du att vara glad för i slutänden. Det är förberedelserna som ger ett riktigt lyckat resultat.

Det är klokt att lägga lite tid på att kolla runt i olika affärer för att hämta färgprover, provmåla gärna och testa lite olika kulörer hemma innan du bestämmer vilken du ska använda. Tänk på att en färg som ser ljus ut i butik ofta blir mörkare och mer dämpad i ett vanligt hemmakök. Det beror på att färgbutikerna ofta har en starkare belysning än vad vi vanligtvis har hemma.

När du åker runt och gör dina förberedelser - fråga personalen i butikerna och tips och råd. De kanske själva har erfarenheter som du kan ha nytta av. De vet också vilka färger som fungerar till olika material. Behöver du lämna in dina luckor för slipning eller räcker det att du slipar av det gamla ytskiktet på egen hand innan du lackar på nytt? Den här typen av beslut kan en kunnig färghandlare hjälpa dig med!

Bort med skiten!

För dig som vill fräscha upp dina köksluckor för första gången känns det kanske lite knepigt. Ska du våga dig på köksluckorna på egen hand? Ja! Det är inte så svårt som du kanske tror.

Börja med att tvätta av dina luckor ordentligt. All skit ska bort! Köksluckor utsätts för en hel del smuts och dessutom fett som kan vara svårt att få bort genom en enkel tvätt. Ta i rejält och tänkt på att luckan ändå ska slipas sen! För att få ett bra resultat behöver du skrubba luckan med en bra tvättsvamp, målartvätt och vatten förstås. Använd gärna handskar när du tvättar för att spara huden på händerna. När du tvättat bort fläckar och stänk skölj noga med vatten en extra gång så att inga rester av målartvätt blir kvar.

Låt luckan torka och sedan är det dags för slipning. Du måste få bort den gamla lacken eller färgen för att ny färg och lack ska kunna fästa. Ju mer noga du är i det här arbetet desto bättre blir slutresultatet. När du tvättat och slipat måste du avlägsna dammet från den gamla färgen. Ta en lätt fuktad trasa, en microfiberduk eller en borste. Om du använder lätt fuktad trasa se till att luckan torkar igen innan du börjar med nya färgen.

Ny fräsch färg

Sugen på att börja måla? Ett ögonblick! Först ska du skruva bort knoppar och handtag. Haka sedan loss luckan från sina gångjärn, eller fästen och måla den gärna liggande över bockar eller täckt underlag. Du får ofta bäst resultat om du målar baksidan först, låter det torka och sedan avslutar med framsidan av luckan. Räkna med att du behöver måla luckan minst två gånger på framsidan för att få ett bra resultat.

Här kan du läsa om måttbeställda köksluckor: www.måttbeställdaköksluckor.nu

När du behöver fräscha upp golvet

3 jan 2020

Alla som har haft sitt golv många år vet att golvet blir slitet och missfärgat. Det kan röra sig om små repor och skador, att solen har blekt golvet eller svåra fläckar. Beroende på material och hur omfattande slitaget är kan man lösa problemen på olika sätt. Det kan bli tal om omläggning när skicket är dåligt, men det går också att slipa om golvet och ytbehandla det på passande sätt. 

Trägolv

När det gäller trägolv som parkett eller massiva trägolv går det oftast att slipa om det. En golvslipning är betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. Faktum är att ett omslipat trägolv i många fall kan bli snyggare än ett nylagt golv eftersom man behöver golvet karaktär på ett trevligt sätt.

Trägolv är mycket populärt i svenska hem. Många faller för trägolvets naturliga och varma utseende. Det är också mycket behagligt att gå på. En nackdel med trägolv är att det är relativt mjukt vilket gör att det lätt blir rispor och repor. När man tillexempel drar tunga möbler över golvet kan det blir fula jack. Även fläckar kan lätt få fäste och tränga ner i träet om man inte upptcäker dessa i tid. Djurägare kan få problem med fula fläckar av urin som kan vara omöjligt att få bort.

Omslipning

Därför passar det extra bra att slipa om ett trägolv, om det inte rör sig om stora skador. Ett massivt trägolv kan man slipa om många gånger. Ett parkettgolv är ju betydligt tunnare så där måsta man säkerställa att det är tillräckligt tjockt för att det ska klara en omslipning. När man slipar ett trägolv finns det olika metoder att använda sig av beroende på vad det är för golv. Generellt sätt slipar man i rummet riktning. Efter slipning kan man välja på olika ytbehandlingar beroende på vilket sorts trä det är och vilket utseende man vill ha. Det är vanligast att man  ytbehandlar ett trägolv med olja eller lack

Betonggolv

Det går även att slipa om ett betonggolv som blivit ärrat av tidens tand. Ett golv av betong går inte sönder i första taget. Efter slipningen är det vanligt att man ytbehehandlar det på något sätt. Det vanligaste sättet är att måla det. Det är relativt enkelt att slipa om betong, men det kräver proffsutrustning och det blir mycket slipdamm som måste tas bort noggrant.

 

Behöver du göra en golvslipning eller lägga en nytt golv i Stockholmsområdet? Läs mer här: https://www.golvslipningnacka.se.

Behöver du byggställning i Dalarna?

13 dec 2019

Har du behov av byggställning i Dalarna? Ska man bygga nytt eller renovera fasaden, fönster, taket eller bara hänga upp nya hängännor, installera stuprör eller på annat sätt arbeta med fasaden, så behöver man byggställningar för att inte riskera att man ramlar ner och slår sig halvt fördärvad. Med endast en stege är det lätt att man tappar balansen om man till exempel ska baxa upp en hel hängränna eller behöver ha tillgång till tunga redskap och verktyg.

Kanske man tycker att det är bökigt med byggställningar och att bara ställa upp en stege är en genväg till att sätta igång med bygget; man ska ju bara upp med hängrännorna, eller vad det nu är som man ska göra. Men som bekant kan en genväg bli en senväg, och ramlar man ur stegen, eller tappar saker när man ska up och ner för stegen, så kan det ta mycket längre tid när man bara skulle spara just på tiden. Då sparar byggställningar både ansträngningar och tid.

Köpa eller hyra byggställningar?

Är man osäker på hur pass mycket man kommer att behöva en byggställning kan man alltid brja med att hyra en sådan. Märker man då att man behöver ha byggställningen för en längre tid så kan man i stället köpa loss den byggställning som man hyr, om det är så att man kommer att behöva den för fler arbete. Särskilt väl till pass kommer en sådan om man är villaägare, och man kan med fog misstänka att en byggställning kommer att komma till pass när man ska upp på taket, måla om fasaden, renovera fönster och annat som man är så illa tvungen att göra när man behöver se om sitt hus.

Hyra byggställningar som är lätta sättta upp

Att sätta upp byggställningar behöver inte vara svårt, tungt eller komplicerat. Det finns lätta byggställningar av aluminium som man kan sätta upp själv och även med hjul som man kan flytta på, allt eftersom som man behöver flytta på sig. Har man ett arbete att utföra längs fasaden behöver man inte täcka hela fasaden med byggställningar, utan kan i stället bara flytta på dem behändigt. Byggställningar ger stöd och erbjuder plats för att lägga saker som man behöver ha på plats. Det finns byggställningar som kommer i moduler så att man kan bygga till fler sektioner och fördubbla dem, förlänga eller göra dem bredare.

Slipa om golvet istället för ett nytt

23 okt 2019

När trägolvet blivit flammigt och ojämnt finns det flera alternativ för att få det snyggt igen utan att behöva att köpa ett nytt golv. Hela rummet känns trist och slitet när golvet är det. Men som sagt det finns bra och effektiva åtgärder att göra, som dessutom är billigare än med ett nytt golv.

Alternativ till nytt golv

Först och främst behöver man ta reda på golvets övriga skick för att kunna ta beslut om det går att renovera golvet genom golvslipning eller ej. Det allra flesta trägolv går att slipa om både en och flera gånger, det som krävs är att det är tillräckligt tjockt och att golvet inte har för djupa skador och repor.

Om det är säkerställt att golvet håller för en golvslipning slipar man hela golvet med efterföljande ytbehandling. När golvet endast är lite slitet i det översta lagret kan det ibland räcka att endast göra en ny ytbehandling utan att behöva slipa det.

Ytbehandling

Det finns ett antal metoder för att ytbehandla ett nyslipat golv för att det ska hålla sig snyggt över tiden. Det är beroende på golvets material och om man har småbarn eller husdjur. Sedan får man såklart olika utseenden och färgnyanser beroende på vilken efterbehandling man väljer.

När det gäller golv som får utstå mycket grus och smuts som till exempel en hall, är det bra att välja ett hårdvaxat eller såpskurat golv. Det ger ett tåligt golv som klarar smutsen på ett bra sätt. Såpade golv kan behövas såpskuras några gånger per år. 

Ett annat alternativ är att lacka golvet. Det är lite känsligare och passar därför bättre i sovrum och vardgasrum. 

Golvslipning

När golvet behöver en golvslipning är det mycket viktigt att det göra på ett korrekt sätt för att slutreslutatet ska bli så bra som möjligt och för lång hållbarhet. Genom slipning får man bort att alla skador och repor snabbt och effektivt. 

Vid behov repareras skadade och slitna områden innan slipning. Arbetet gör effektiva golvslipar, oftast en större för stora ytor och en mindre för hörn och kanter. Man använder olika tekniker beroende på vad det är för golv. Efteråt är det viktigt att golvet rengörs noggrant från smuts och slipdamm även om golvläggare använder proffsmaskiner med slutet system. 

När golvets ytan är slät och ren göra passande ytbehandling för en snygg och hållr finish. 

Behöver du en seriös och erfaren golvläggare i Huddinge eller södra Stockholm? Läs mer här och be om en offert: https://www.golvslipninghuddinge.se.

Vilka regler gäller för byggstädning?

8 okt 2019

Vilka regler gäller för byggstädning? Räcker det med att göra en sådan i samband med att man byggt ett hus eller kommer det att krävas mer renodlad städning innan inflytt?

Själva termen byggstädning är svårdefinierad. Ser man till hur en sådan normalt beskrivs så är en grovsop det enda som krävs i redskapsväg. Kort sagt: man ska kunna sopa bort gips, damm, smuts, plast från elkablar och så vidare - det är vad man kan förvänta sig som privatperson. Huset ska vara fritt från de grövre sakerna och allt som kommit fram i samband med bygget ska också plockas bort. Att masonitskivor, kartongbitar och större kvantiteter av tejp plockas bort; mycket mer än så kan man inte räkna med vid en byggstädning.

Det räcker naturligtvis inte. Att det exempelvis ska vara rent nog för att en besiktningsman ska kunna utföra sitt arbete och att man - så småningom också ska kunna flytta in - kräver extra åtgärder. Därför måste man i många fall komplettera en byggstädning med andra tjänster. Det vill säga: byggfirman som anlitas utför byggstädningen och gör själva grovjobbet - därefter så anlitar man en städfirma som finslipar och gör bostaden så pass ren att en besiktning kan utföras och att man kan flytta in.

Vi ska även tillägga att många byggföretag sträcker sin definition av en byggstädning lite längre. Man inkludera även exempelvis bortforsling av bråte och att man även - i synnerhet då det gäller nyckelfärdiga hus - städar rent bortom den grovsopning vi nämnde. Det sker i syfte att säkerställa att en besiktningsman ska kunna kontrollera exempelvis alla ytskikt.

Grävskopa gräver i hög med stenar, ett hus syns i bakgrunden

Kolla vad som ingår innan

Det leder oss till följande: skriver du ett avtal med en byggfirma så kommer det att finnas en liten klausul som heter byggstädning. Nöj dig inte med denna luddiga term, ta reda på vad företaget i fråga egentligen menar med detta. Det kan vara något som faktiskt kan spara dig pengar. Vi anser definitivt att du ska försöka få bortforslingen av alla byggsopor och allt bråte inräknat i tjänsten. Tänk bara kostnaden för att hyra släp och all tid som du måste lägga på att plocka, bära och köra.

Kontakta en städfirma för den finare städningen

Vi skulle emellertid - baserat på det vi ovan gått igenom - även rekommendera en mer heltäckande lösning. Vill man komma in i den nya bostaden med positiva känslor så bör man också unna sig den professionella hjälpen av en städfirma. Idag så är detta inte särskilt kostsamt sett till att man kan använda rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet med ett årligt tak - per person - på, numera, 50.000 kronor.

Det gör skillnad och det kan skapa en bättre känsla i samband med att din familj flyttar in i ert nybyggda eller nyrenoverade hus. Att ta hjälp med städningen - fönster, garderober, alla ytskikt, golv och speciella detaljer samt svåråtkomliga vrår - gör att man på ett bättre sätt kan fokusera på det väsentliga: att boa in sig och starta det nya livet.

Byggstädning räcker för vissa, men vi skulle dock säga att det kommer att krävas mer heltäckande åtgärder innan bostaden är redo att bebos. Om du sedan väljer att städa själv eller väljer att anlita en städfirma är upp till dig. Men, som sagt, med Rut-avdraget så är all typ av städning idag väldigt prisvärd och väl värd att överväga.

Kan man måla på plast?

7 okt 2019

Kan man måla på plast? Det går definitivt och det går dessutom att få ett ganska snyggt resultat om man jobbar på rätt sätt.

Många gör fel då det kommer till plast som material. Detta då man ser plast som en slit-och-släng-vara. Plast används - plast slängs då det blir gammalt och nött. Ser man till exempelvis naturliga material så blir dessa vackrare mer åren; detta genom patinering: ett föremål i trä eller en väska i skinn blir bara finare och finare. Plast? Inte fullt lika vackert.

Men, plast går emellertid utmärkt att fräscha upp och ett av de bästa sätten är att måla det. Skulle fler välja detta alternativ snarare än att åka till miljöstationen så skulle också en stor del av problemen med miljöförstöringen försvinna. Man kan ta hand om exempelvis plastmöbler och man kan använda även dessa över flera säsonger. Det går att få dem fina igen - något som man bäst gör genom A) regelbunden tvättning och B) genom att måla dem.

Pensel, roller och burkar med olika färger i står på ett bord

Så målar du dina plastmöbler

Som vid all typ av målning så är grundjobbet väldigt viktigt för hur det färdiga resultatet blir. Plastmöbler som slitits ut av väder och vind kan kräva ett ganska rejält förarbete. Det kan ske genom två stycken sätt: antingen så använder du dig av ett grövre sandpapper och ruggar upp ytan rejält.

Det måste du göra för att den färg du ska använda ska kunna fästa ordentligt. Det andra alternativet är att använda dig av häftprimer. Vi skulle rekommendera det senare då det handlar om större föremål såsom trädgårdsmöbler av plast. Det gör vi av två skäl:

>ul>

  • Du slipper slita ihjäl dig. Det krävs viss teknik för att slipa och handlar det om möbler så är det heller inte ytor som är helt plana. Det tar tid att få till varje liten vrå och det är svårt att komma åt överallt.
  • Du får ett större urval. Genom att slipa så exkluderas du till ett val av färg på plasten: akrylfärg. Akrylfärg är emellertid en riktigt bra färg som står emot väder av alla slag och som är hållbar över en längre tid. Nackdelarna är att du har ett relativt smalt urval av kulörer att välja bland och att du även måste köpa ganska mycket färg då burkarna är små. Akrylfärg passar bättre på mindre föremål, enligt oss. Använder du häftprimer så kan du använda vilken typ av färg som helst och du kan i och med detta också ge din estetiska ådra ett större spelrum genom att matcha möbler mot exempelvis fasad eller mot andra, mer specifika, detaljer i din trädgård.

Måla två gånger och se det färdiga resultatet

Det första steget är att måla dina plastmöbler med häftprimern. Låt det lagret torka ordentligt och var - vid påstrykningen - noga med att allt täcks. Det handlar om grundmålning, men gällande primer så är det också den som slutligen får den färg du valt att fästa ordentligt. Det blir inte snyggt om du missar på en massa ställen.

Då häftprimern har torkat så är det dags att börja måla på riktigt. Det ska du göra i två varv för att det ska bli riktigt snyggt. Använd gärna en roller på större ytor - bord och stolsryggar - och gå med en mindre pensel på de ytor som är lurigare att komma åt. Använd mycket färg och var inte rädd för att låta det flöda. Mer färg på penseln ger ett jämnare, snyggare resultat. Lycka till!

På denna sida hittar du mer tips och information om olika typer av måleriarbeten: https://www.målaresolna.nu

← Äldre inlägg