Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Att skaffa sig en bra ventilation stockholm

1 apr 2020

En välfungerande ventilation stockholm kan sänka energikostnaden och gynna miljön. Dessutom ger ventilationssystem ett bättre inomhusklimat.

En bra ventilation är viktig för varje fastighet oavsett om det gäller en stor byggnad där det vistas många människor eller ett privat hus med rymliga rum som kräver frisk luft. Ventilation handlar just om det sistnämnda - att ständigt ha tillgång till frisk luft i en lokal. Utan bra luft inomhus kan man varken jobba eller leva hälsosamt. Att skaffa sig en bra ventilation stockholm eller i någon annan stad i Sverige är relativt enkelt. Idag finns det massor med företag som både utför installationer och underhåll. Deras tjänster är skräddarsydda och anpassas både till byggnaden och kundens önskemål. Vid frågor och funderingar är alla företag redo att hjälpa till med tips och råd.

Besiktningar för ventilationssystem

Varje ventilationssystem måste besiktigas i enlighet med gällande krav och regler. Dessa ändras beroende på själva verksamhet och fastighetstyp. Byggnader såsom kollektiva bostadsfastigheter, skolor och företag ska genomgå en OVK ( en förkortning på Obligatorisk VentilationsKontroll). Besiktningen bör genomföras antingen var tredje eller var sjätte år. Skolor, förskolor och idrottslokaler besiktigas däremot var tredje år. Kravet för besiktning gäller för alla byggnader där det vistas människor. OVK utförs av en certifierad besiktningsman som i sin tur lämnar ut protokoll för sin besiktning sammansatt i enlighet med gällande lag och normer. Protokollet verkar som ett intyg om att byggnadens ventilation fungerar som det ska.

En bra ventilation är också bra för budgeten

Kan en ventilation vara bra för budgeten? Svaret är ett klart ja. En gammal eller opassande ventilation kan kräva mycket energi jämfört med en nyare och mer fungerande sådan. Ett privat hus med bra ventilation kan sänka den totala energikostnaden med så mycket som 50 %. En bra fläkt kan faktiskt göra så pass stor skillnad. Nya köksfläktar, eller en ny luftrenare leder direkt till en lättare reglering av inomhustemperaturen vars naturliga följd är bättre inomhusklimat och förbättrad livskvalitet. Att andas ren luft betyder också färre sjukdomar och givetvis större välmående. En välfungerande ventilation bidrar till en bättre miljö. Miljön är ett viktigt ämne idag och något som vi alla bör ta hänsyn till. Ett passande och sparsamt ventilationssystem sparar energi vilket direkt leder till att den även har en positiv miljöeffekt. Med andra ord är en investering i ventilation inte bara bra för ens budget utan också gynnsam för miljön.

Så gör du en hållbar badrumsrenovering

30 mar 2020

Vill du ha ett hållbart men vackert hem? Är det möjligt att inreda miljömedvetet? Så här undviker du giftiga material och gör en ekovänlig badrumsrenovering. Läs de viktiga tipsen här.

Går det att bygga om hemma med miljöhänsyn i fokus? Självklart, men det kräver god planering och lite förkunskaper. Här kommer några saker att tänka på. Är det möjligt att behålla och underhålla de befintliga materialen? Exempelvis att slipa om dörrar och golv eller måla över skåpsluckor. Observera också typen av färg. Att hitta en tidlös utformning och undvika kortvariga trender i kulörval och design är självklart. Tänk på samma sätt som med dina klädinköp. Plagg du använder sällan, som vinterkappan eller finkostymen kan få kosta lite mera, men ska hänga med under lång tid. Kan du återbruka delar till din badrumsrenovering? Gå på auktion eller loppmarknad och spana efter speglar, gammalt kakel eller skåp. Fråga i butiken om inredningsdetaljer som också är luftrenande eller som absorberar fukt.

Modern badrum med gråa nyanser

Giftfritt eller ofarligt

Om du trots allt behöver bryta upp gamla klinkers i golvet, bör du kolla så det inte finns asbest i dem. Från 1950- och fram till 1970-talen var det vanligt att ämnet blandades ner i kakelfixet. Du kan få det testat innan du sätter igång. Men prata alltid med erfarna hantverkare innan du börjar med badrumsrenoveringen. Använd kalk- eller cementbaserad eller ekofix som du beställer hem på nätet. Generellt för sten och kakel gäller att det är bättre med europeiska varor. De innehåller mindre gifter och behöver ju fraktas kortare väg än andra alternativ.

Fukten - en fiende?

Självklart måste fukten hanteras på något sätt i sådana här utrymmen. Det finns lite olika skolor om vad som är bäst. Många hantverkare föredrar att fuktspärra allt i samband med badrumsrenoveringen, istället för att fukten vandrar genom till exempel kakelfogarna. Andra är rädda för vad fuktspärren innehåller och vill undvika den. Träcementplattor eller lerputs i taket tål fukt och kan fungera som en buffert. En kompromiss mellan vacker design och miljöhänsyn kan vara att kakla bara halva väggen. Eftersom kakel inte kan lagra fukt, måste den bort på annat sätt. Så måla den övre delen av väggen, eller sätt tegel som kan hantera fuktöverskott och aldrig heller möglar. Var inte rädd för att fråga leverantörerna och de som monterar hemma hos dig, om du vill vara säker på att ditt nyinredda hem blir hållbart och miljösäkrat. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringnyköping.nu

Hur fungerar en avfuktare?

30 mar 2020

Har du problem med fukt i hemmet? Då kan det vara aktuellt för dig att installera en avfuktare för att bli av med problemet. En avfuktare hjälper att bli av med fukt i hemmet på ett smidigt sätt.

Om du har problem med fukt i ditt hem så hjälper en avfuktare till med att göra sig av med fukten. En avfuktare fungerar på så sätt att fukten dras in i avfuktaren och fukten slipper att spridas i hemmet. Det finns olika sorters avfuktare som fungerar på olika sätt. Det finns en så kallad kondensavfuktare som drar åt sig fukt för att sedan göra om den till värme som släpps ut i rummet där den står. En kondensavfuktare är ett energisnålt alternativ eftersom den tar hand om energin och återanvänder den genom att göra om fukt till värme. En annan sorts avfuktare är en sorptionsavfuktare och den fungerar på liknande sätt som kondensavfuktaren. Den drar åt sig fukt och med hjälp av en motor torkas fukten för att sedan släppas ut som våtluft. Både varianterna av dessa avfuktare är mycket effektiva och kommer garanterat göra jobbet. För dig som inte vill köpa en dyr avfuktare kan istället hyra avfuktare hos en uthyrningsfirma.

Hur vet du om ditt hem har fukt?

Beroende på hur pass stort ditt problem med fukt är så syns det olika mycket. Du kan med enkla medel se över ditt hus efter fukt och du kommer då kanske både se fukt och känna lukten av fukt. Ibland kan fukten vara synlig för ögat och du kan se fukt i fönster som visar sig som imma på ditt fönster. Fukt kan medföra problem med mögel och då komme du se fläckar som är svarta. Du kan använda näsan när du letar fukt för det kan vara lätt att känna lukten av fukten. Det luktar unket och obehagligt så gå runt och sniffa för att se om du upptäcker något.

Tips vid avfuktning

Om du har upptäckt fukt i ditt hem så bör du ta tag i problemet snarast så du slipper en spridning av fukten som gärna då utvecklar sig till mögel. Så se till att snabbt få igång en avfuktare och du kan ta till andra hjälpmedel så fukten försvinner snabbare. Ett bra tips är att ställa ut flera fläktar som gör att luften går runt mer i det utsatta området och din avfuktning kommer att gå snabbare.

Andra lösningar på problemen

30 mar 2020

Behöver ni utöka er bostad men lyckas inte få till något bygglov som ger er tillstånd att bygga ut huset? Det finns andra lösningar på det problemet, läs vidare nedan för att få veta mer.

Huset man bor i kanske börjar kännas lite trångbott och litet nu när familjen har växt under de senaste åren. Barnen börjar bli stora och är nu i behov av varsitt eget rum, men husets nuvarande rum räcker inte till. Då kan man börja fundera kring hur man skulle kunna lösa det problemet, utan att behöva flytta till en större bostad. De flesta människor trivs i sina hus och ser helst att det går att lösa på något annat vis än att behöva flytta från sitt älskade hem. Man rotar sig på det stället som man bor och lever på. Det är därför inte roligt att behöva flytta runt mer än nödvändigt.

Smarta lösningar

Det finns en del olika vägar man kan gå, om man av någon anledning inte skulle få till ett bygglov för att kunna bygga ut sitt hus. Det är många idag som väljer att bygga ett något mindre hus på sin nuvarande tomt, vilket det inte behövs något bygglov för att få göra. På så vis kan man utöka rummen och ytan av bostaden, utan att det behövs något bygglov. Det kan vara viktigt för barnen när de kommit upp till en viss ålder, att de får ha ett eget rum där de får vara ifred. Kanske kan den äldsta få ha sitt rum och bo ute i attefallshuset?

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är i korthet ett hus du inte behöver ha lov för att få sätta upp på din tomt. Det är en mindre komplementbyggnad som får vara upp till 25 kvadratmeter stort för att inte behöva något bygglov. Denna typ av hus går att använda till vad man än önskar, egentligen är det bara er fantasi som sätter gränserna för det. Vill man använda det till ett garage, förråd eller ett gästhus så är det upp till en själv. Denna typ av småhus får endast vara fyra meter högt, räknat från marknivå upp till husets högsta punkt. Det får inte stå för nära angränsande tomter, vilket också är viktigt att tänka på. Det måste vara minst fyra och en halv meter till närmaste granntomt, om ni nu inte kommit överens med grannen om annat. Vi rekommenderar denna sida: https://www.attefallshusstockholm.nu/

Att tänka på innan golvläggning

29 mar 2020

Det kanske är många, många år sedan som huset blev renoverat, och nu börjar det kanske bli dags att ta tag i det. Då kan det vara värt att ta in lite hjälp, så att allting blir så bra som möjligt.

Det är dags för nya golv, och planerna kanske är som så, att ni har tänkt att ta in någon som kan hjälpa er att utföra detta. En golvläggare kan allt som är värt att veta om just golv och hur de ska läggas. Prata med en sådan innan ni bestämmer vad just ni ska ha för slags golv. Vad gäller material, färg och mönster så finns det en hel del att välja på, så kika igenom hur utbudet ser ut innan ni bestämmer er. Kanske kan ni hitta någonting som ni inte alls hade tänkt er från början? Men, åter till själva golvläggningen som en golvläggare ska utföra - vad behöver man tänka på innan golvet ska läggas? Finns det förberedelser som måste göras?

Viktiga förberedelser innan golvet läggs

Det finns en del som man kan göra innan det nya golvet läggs. Det så kallade förarbetet är väldigt viktigt det också, kanske till och med viktigare än själva golvläggningen. Om inte det förberedande arbetet är gjort på ett noggrant och precist sätt, så kan hela golvet bli förstört. Det blir helt enkelt inte bra om man inte har gjort förarbetet rätt. Har man inte slipat till underlaget innan det nya golvet kommer på, finns det en väldigt stor risk för att golvet inte blir jämnt. Detta kan leda till sprickor i det nya golvet eller att fogarna släpper. Man gör alltså bäst i att se till att förarbetet verkligen är ordentligt gjort.

Att välja rätt golvläggare för jobbet

Att se till att man hittar den rätta personen för att lägga ens golv är också viktigt. Rätt golvläggare kan göra så att det slutgiltiga resultatet blir bättre än väntat. Om man även trivs med personen ifråga rent socialt, så gör det hela projektet lite lättare, eftersom man kommer att spendera en hel del tid tillsammans under arbetets gång. Innan valet av golvläggare görs, bör man begära in offerter från flera olika golvläggare, för att se vad det kostar hos dem som finns att tillgå. Priset kan skilja litegrann mellan de olika firmorna, men det är absolut ingenting man bör stirra sig blind på, för priset är inte allt. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvläggarestockholm.net

Planera ditt badrum ordentligt innan renoveringen

26 mar 2020

Önskar du dig ett eget spa i hemmet, kanske en plats för relax med dämpad belysning? Du kanske också längtar efter ett varmt, skönt golv och snyggt kakel. Hur planerar du ditt drömbadrum?

En av de största och mest efterlängtade investeringarna i ett hem idag är väl att renovera badrummet. I ett läge av renoveringshysteri i storstäder tänker vi även på klimatförändringar och hållbarhet. För att undvika fuktskador och mögel bör du besikta badrummet och fixa till det när det har nått en ålder på cirka trettio år. Det betyder att de fastigheter många av oss växte upp i, och som var nybyggda på 1980-talet, idag har helt utdömda badrum - förutsatt att de inte redan renoverats. Äldre badrum med våtrumsmattor och badkar ersätts allt oftare med kaklade badrum med vita väggar och duschdörrar - belysta med inbyggda spotlights.

Tänk till före

Oavsett hur du vill ha det i just ditt badrum, vilken stil du drömmer om, bör du tänka till före. Fundera på om placeringen av samtliga möbler och detaljer i badrummet är funktionella, eller om du ska passa på att dra om rör i golvet när det ändå bryts upp. För när du genomför en komplett badrumsrenovering och lägger nya fuktspärrar är det bästa tillfället att passa på - det är då en jämförelsevis liten sak att bila upp golvet för att dra om avloppet eller lägga till rör för tvättmaskin eller annat. Så, vad är praktiskt för dig? Och hur länge vill du bo där? Bör du tänka redan nu på bostadens attraktivitet i samband med försäljning?

Tänk på allt

Innan du kontaktar olika företag och tar in offerter bör veta ungefär hur du vill ha det. Var sedan öppen för diskussioner och expertråd. Har du googlat och vet vilken stil du vill ha? Troligen vill du ha golvvärme och dimbar belysning. Men vilken sorts kakel vill du ha, och har du tänkt på vilken känsla du skapar med stora respektive små kakelplattor, mörka eller ljusa, mönstrat eller enfärgat? Vilken struktur vill du ha, ska det kännas som att gå på natursten eller vill du ha det helt blankt och lättstädat? Vilken typ av förvaring behöver du, öppen eller sluten? Ska där finnas plats för tvättmaskin och torkmöjligheter? Gillar du mest att bada eller duscha? Ni kanske har barn i familjen eller så är det en mindre bostad för en person eller ett par. Det påverkar valen av badrumsinredning. Tänk till före! 

En säker badrumsrenovering i Norrköping

26 mar 2020

Har du bestämt dig att det är dags att renovera badrummet? Undrar du hur man gör? Det ställs höga krav på ett badrum så ta hjälp av en firma som kan utföra badrumsrenovering i Norrköping.

Bor du i området Östergötland så hittar du hjälp med din badrumsrenovering i Norrköping. När du letar efter en firma som kan utföra din badrumsrenovering ta då en som har en lång erfarenhet. För det är viktigt att renoveringen i badrummet utförs korrekt annars kan det uppstå problem med försäkringsbolaget. För att renovera ett badrum krävs en god kunskap om både vad som finns i väggarna och hur väggarna ska uppföras. Det finns speciella restriktioner att följa. Det ska vara speciellt material och det ska penslas på diverse ytskikt på väggarna för att motverka fuktskador. Eftersom det används mycket vatten i ett badrum så sprids vattenånga i rummet och då krävs också ett bra ventilationssystem. Ett bra system för ventilation, en värmekälla och bra material mot fukt är den kombinationen som måste följas vid en badrumsrenovering.

Modern badrum från ovanför

Golvvärme i badrummet

Det är populärt att installera golvvärme i sin bostad då det är så skönt att trampa på ett varmt golv. Att installera golvvärme ger förutom varma och sköna golv, en värme som sprider sig bra i bostaden. Och det är extra bra att installera golvvärme i badrummet då det är ett rum som behöver värme för att motverka kyla och fukt. Att lägga golvvärme är inte speciellt svårt men du kommer att behöva någon som vet hur man gör. Det är under golvet som det läggs ner slingor som avger värme. Och eftersom värme stiger uppåt blir det en jämnt spridning av värmen i rummet.

Kakla väggarna eller sätta matta?

Det är en fråga som dyker upp när det är dags att renovera badrummet. Och det är en fråga om kostnad och utseende på interiören. Att sätta en matta är betydligt billigare och är lika hållbart. Det finns många olika sorters mattor att välja på och även mattor som ser ut som kakel om man vill åt den stilen. Om du bestämmer dig för att kakla, ja det kommer att bli en större ekonomisk kostnad men det är också väldigt snyggt. Kakel kan fås i olika storlekar, former och färger. Ett billigare alternativ är att ha varken matta eller kakel. Det går utmärkt att ha väggar i betong som du sedan behandlar i ett ytskikt som är anpassat för badrum.

Är du i behov av ett fönsterbyte?

23 mar 2020

Våra fönster är en viktig del av vårt hem och utan hela och fungerande fönster kan du drabbas både av fuktskador och mögel i ditt hem. Vänta därför inte alls för länge med ditt fönsterbyte.

Hur vet du då om du är i behov av ett fönsterbyte? Ett av de första tecknen på att du måste byta ut dina fönster är att det drar vid ditt fönster. Detta är ett tecken på att dina fönster inte är isolerade tillräckligt. Detta betyder dock inte att du måste byta ut dina fönster, utan det kan vara att det går att reparera. Ett annat tecken är att det blir mycket fukt i ditt hem, och speciellt runt dina fönster. Fukt är dåligt för ditt hem och leder också till att det blir mögel, vilket är väldigt dålig för din hälsa. En annan sak som blir påverkad är din energiräkning, dina fönster hjälper faktiskt till att hålla värmen inne. Så är fönstret inte väl isolerat släpps värmen ut, och därmed ökar din räkning.

Vad för fönster är bäst?

Så du har bestämt dig för att byta dina fönster, nu är frågan - vilka fönster är bäst att välja? Det finns ju så många att välja mellan, och det är praktiskt taget omöjligt att veta själv vad du ska använda. Det är här en firma kan hjälpa dig att välja rätt fönster för ditt hus. En sak att tänka på är att du vill att fönstret ska passa in till ditt hus. Du vill inte ha ett modernt fönster om du har ett äldre hus. Du vill också att ditt fönster ska ha en lång garanti, helst 5-10 år om inte mer. Det är alltid värt att spendera lite extra pengar på dina fönster och dessutom ta hand om det genom åren. Kom ihåg - dina fönster är en investering.

ROT-avdraget gäller för privatpersoner

Om du är en privatperson som funderar på att byta ut dina fönster gäller ROT-avdraget för arbetskostnaden. Vilket klart betyder att det blir mer kostsamt för dig att anställa en firma för att ta hand om ditt fönsterbyte. ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad, och är ett avdrag som är till för att göra det enklare för privatpersoner att få hjälp med husarbeten. Sedan 2019 ligger avdraget på 50 000 kronor per år och det gäller också per person i hushållet som är över 18 år gammal. Vi rekommenderar den här sajten: https://www.bytafönster.biz

Kan värmepumpar ge dig den värme du behöver

22 mar 2020

Har din värmepump gått sönder? Vill du sätta in en värmepump och letar efter en bra firma som kan hjälpa dig med råd och installation? Bor du i Södertälje och letar efter bra värmepumpar?

Vad skulle hända med temperaturen om man installerar en värmepump i huset? Skulle det vara räddningen för en frusen? Man kan se fram emot bättre temperatur inomhus och lägre uppvärmningskostnader med en värmepump i huset. Man kan undra vad det skulle kosta och om det skulle vara värt investeringen. Man kan säkert spara pengar genom att få billigare uppvärmningskostnader med en värmepump och kanske spara ihop till den där utlandsresan. Det finns tusentals frågor att besvara och fler firmor på marknaden än man kan ringa. En snabb titt på nätet kan ge några konkreta svar och hjälpa till att hitta värmepumpar, i Södertälje till exempel, något som passar i storlek för både hus och plånböcker.

Sjunkande temperatur och humör

Det värsta som finns är väl när det är vinter och värmen sjunker. Det är konstant kallt om fötterna var man än sätter ner dem på morgonen. Man fryser så fort man sticker näsan utanför dörren och det enda man vill göra när man kommer hem är att krypa upp i soffan och dra en varm filt omkring sig. Det är då man går omkring och längtar efter värme mest hela dagen. Tankarna rusar runt i huvudet och i brist på annat försöker man hitta en riktigt bra anledning till att ta ledigt och åka på semester till ett varmare land. Om så bara för en vecka. Eller är det så att det finns en lösning. En värmepump kan vara det man behöver.

Vad finns det för värmepumpar att välja mellan?

Det finns olika sorters pumpar för att reglera och sköta värmen. Det som finns på marknaden är luftvärmepump, som arbetar med att ta luft från utsidan och värma upp den så att den kan cirkulera runt på insidan. Vill man ha kallt istället för varmt går det lika bra. Praktiskt när det hettar till på somrarna. En värmepump kan också värma upp befintliga vattenburna radiatorer som sedan fortsätter leverera värme genom det vattenburna systemet. Bergvärme är ett annat sätt då använder man sig av värmen nere i bergen och får borra långt ner för här vill man nämligen komma åt grundvattnet. Jordvärme kan också användas som källa och ledas till pumpen via rör strax under jordytan. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.värmepumparsödertälje.se

Fönster ger karaktär till en byggnad och släpper in ljus och frisk luft

16 mar 2020

Fönstren är husets ögon och är det som ger fastigheten dess karaktär. Ofta kan man se på fönstren när huset är byggt, förutsatt att de inte bytts och ersatts av modernare från en annan epok.

Fönstren är speciellt viktiga för oss med mörka årstider och korta dagar på vintern. De släpper in ljus och frisk luft i våra bostäder. I ett gammalt hus kan ett originalfönster ha ett kulturhistoriskt värde. Därför måste man veta vad man gör då man bygger om, renoverar och energiförbättrar. Under 1970-talets energikris var det många gamla vackra byggnader som fick sina fönster utbytta. In sattes ofta klumpiga fönster utan hänsyn till huset ursprungskaraktär. Fönstren var dessutom bara gjorda för att hålla i ett visst antal år. Slit och släng mentalitet var det som gällde då.

Man bör så långt det är möjligt välja fönster från samma tidsepok

Idag är det allt fler som försöker återställa dessa hus och återge dem deras ursprungskaraktär. Att återställa fasaden höjer dessutom fastighetens värde rejält. Det kan kosta en hel del att byta fönster då det i gamla hus inte finns några standardmått och man kanske måste specialbeställa. Viktigt är också att välja fönster av bra virke så att de sen inte måste bytas förrän efter många hundra år. Och vet man inte hur fönstren såg ut från början brukar man kunna hitta detta hos Stadsbyggnadskontoret. Ett småspröjsat fönster till en trettiotalsfasad blir nämligen lika fel som ett enluftsfönster i ett hus från början av nittonhundratalet. Men det finns även kunniga hantverkare som är specialister på att byta och tillverka fönster och de kan lätt bedöma vilken typ av fönster som passar huset bäst. De har stor kunskap och kan även ge goda råd om färgsättning och glas.

Bra fönster håller även kyla, hetta och buller ute

Ofta så byter man också fönster för att spara energi eller för att håller störande buller ute. Har man många fönster i söderläge kanske man även ska tänka på att välja glas som håller värmen ute så att inomhusklimatet blir behagligt. Idag finns det även fönster som inte behöver putsas utan som är självrengörande. Både estetiska och energisnåla fönster höjer värdet på bostaden. Oavsett om anledningen är energi, estetik eller ålder så måste man först se vilka fönster som passar till byggnaden. För visst är det fel då fönster sticker ut? Vi rekommenderar att besöka denna sajt: https://www.fönsterbytenstockholm.se

Spara arbete och asfaltera din uppfart

16 mar 2020

Har du lovat dig själv att lervällingen du kallar uppfart inte ska finnas kvar nästa år? Är ditt tålamod med ogräs och smuts och dåligt fäste för fordon på upphällningen? Asfaltera uppfarten!

Det är vanligt att man har problem med sin uppfart, eller att problem uppstår eller accelererar med åren. Det är mycket problem med att hålla en grusad uppfart i snyggt skick. Är den inte lagd med någon form av markduk under kommer snart diverse växter att ta för sig av utrymmet och ge ett ovårdat intryck av blomsteräng. Nederbörd ger ett lerigt och halkigt underlag och gruset behöver förnyas minst vartannat år för att fungera någorlunda. Asfalt är annorlunda och en korrekt anlagd uppfart med asfalt håller sig snygg och prydlig i åratal.

Hur fungerar det att asfaltera min uppfart?

När du tagit beslut att låta asfaltera din uppfart kan du lämpligen kontakta en seriös firma och låta dem komma till ditt hem. Det är enklaste sättet för dem att på plats se hur förutsättningarna ser ut och kunna föreslå lämpliga åtgärder för att sedan lämna en offert på arbetet. Då det är lätt att få skambud från oseriösa firmor som inte klarar av jobbet kan det vara värt att lägga extra tid på att försäkra dig om att firman är kompetent. Förutsättningarna ser olika ut på olika uppfarter och en seriös firma kommer inte att lämna dig med ett halvfärdigt eller illa utfört jobb. Det är viktigt att underarbetet utförs på korrekt sätt för att det sedan ska fungera med själva asfaltsläggningen. Utan rätt underarbete skulle asfalten kunna krackelera och slutresultatet inte bli som förväntat. En korrekt och kompetent asfaltsyta däremot är bland det mest lättskötta du kan ha på din asfalt. Det mesta den kräver i rengöringsväg är att du använder trädgårdsslangen på den nån gång!

Snyggt, enkelt och lättskött med asfalt

För att asfaltera av din uppfart behöver man dessutom ha ordentliga och grundliga kunskaper om hur asfalt fungerar. Asfaltering är något av ett hantverk och man behöver vara snabb och precis och veta hur asfalten beter sig för att kunna göra ett bra jobb. Asfalt härdar och stelnar fort då den lagts och man behöver därför arbeta snabbt utan att fördenskull tappa precisionen. Lutningen på en uppfart måste också vara korrekt beräknad för att avrinning ska ske på rätt sätt. Kontakta en seriös asfaltsfirma redan idag och ta första steget mot en snygg uppfart!

Vilket tak ska man välja?

14 mar 2020

Går du i tankarna på att byta tak? Kanske är du i full färd med att bygga nytt hus och det är dags att välja tak? Kanske måste du byta ditt befintliga på grund av slitage? Kolla då in plåttak!

Plåt är ett populärt takmaterial och används på många håll i landet och till många olika typer av bostäder. Anledningen är troligen dess moderna utseende och för att de är så lätta att underhålla. I vårt nordiska klimat passar plåttak speciellt bra i norr där det snöar mycket. Detta då det på grund av sin lutning och det blanka materialet på ett effektivt vis leder snö och regn ifrån huset. Men det är inte bara i norr som man lägger plåttak. Plåttaken är mycket stilrena och används därför även ofta till nybyggen såväl som till sekelskiftesbostäder. Plåttak är dessutom otroligt slittåliga och näst intill underhållsfria. Det enda som krävs är att kolla till det då och då, speciellt efter tunga snöoväder och stormar. Någon gång kommer man även att behöva måla om det, men det är varken ett särskilt stort eller svårt projekt, t.o.m. ganska kul. Fördelarna är alltså många och orosmomenten få.

Dags att byta tak

Bara för att det är ett plåttak behöver det inte se ut som ett. Många av oss gillar hur ett tegeltak ser ut, men tegelpannor är tunga, dyra och riskerar att gå sönder. I det svenska klimatet riskerar tegelpannor att frysa, spricka eller falla av till följd av kyla, regn och snö. Ett plåttak kan ge dig stilen du är ute efter samtidigt som det är ekonomisk, slittåligt och underhållsfritt. Dessutom går det mycket fortare att lägga ett plåttak än ett i exempelvis betong eller tegel. Ibland behöver man inte ens byta ut det befintliga taket. Plåttak kan i många fall läggas ovanpå det befintliga, såvida det i det befintliga taket inte finns några allvarliga skador eller liknande.

Förberedelser och genomförande

Det är möjligt att lägga plåttak helt på egen hand, men det är alltid säkrare att låta en takläggare utföra jobbet. Om en takläggare gör det så får du betydligt längre garanti på både material och arbete än om du gör det själv. Att arbeta på så hög höjd är dessutom inte det lättaste. En branschkunnig är både erfaren och smidig, både när det kommer till planering av det nya taket och den praktiska monteringen av det.

Se över taket regelbundet för att undvika skador

12 mar 2020

Att taket är bland hemmets viktigaste delar är lätt att glömma bort. Är du kanske i behov av ett nytt tak? Eller behöver du bara renovera ditt befintliga tak? Här får du lite mer kött på benen.

Det enklaste sättet att undvika slitage, fuktskador och läckor i hemmet är att låta någon se över ditt tak då och då. En liten skada kan snabbt växa sig större och fuktskador med dess potentiella följder är inte att leka med. Det svenska klimatet bjuder på en hel del olika väderlekar. Somrarna är varma och torra och vintrarna kommer med snö, regn och rusk. Detta kommer naturligtvis att slita på ditt tak, oavsett vilket material det är gjort av. Solen torkar ut, regnet blöter ner och snön tynger. Ett fuktigt eller buckligt tak bäddar för fler problem. Att regelbundet inspektera takets kondition minskar risken för skador och slitningar. Att se över taket någon gång ibland är bra att göra själv. Man kan med egna inspektioner hålla koll på mossa och smuts. Men det tryggaste är att regelbundet ta hjälp av en takläggare som vet vad den ska kolla efter.

Renovera ditt befintliga tak eller lägga nytt?

Ofta behöver man bara renovera det tak som redan ligger. Det kan röra sig om tegelpannor som har lossnat eller plåtsektioner som behöver bytas ut. Kanske vill du spara pengar på husets uppvärmning genom att bättra på isoleringen av ditt befintliga tak? Då behöver du hjälp med en takhöjning. Eller så är det helt enkelt dags att lägga om. Ditt tak är redan gammalt, slitet och trasigt. Ett helt nytt tak har sina fördelar, men kräver noga planering. Vilket material vill du ha? Plåt, tegel och papp är några av de vanligaste takmaterialen. Det förstnämnda används mycket i norr, medans tegel och papp är vanligare söderöver. Vilket passar bäst till stilen på huset? Det är också en viktig fråga för husets helhetsintryck.

Ge ditt tak den omtanke som det behöver

Vare sig du är i behov av en renovering eller ett helt nytt tak är det alltid bäst att rådfråga och ta hjälp av en specialist. När det kommer till något så stort och viktigt som renovering eller byte av tak är det viktigt att kunna känna sig både trygg och delaktig genom hela processen. En takläggare är kunnig inom många områden och kommer att ta hänsyn till dina behov såväl som till husets kondition och funktion. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.takläggarehaninge.se

Önskar du hitta VVS i Stockholm?

6 mar 2020

Är det dags för badrums- eller köksrenovering i din bostad i Stockholm? Kanske du då letar efter en bra och duktig VVS-firma som kan utföra renoveringar inom VVS i Stockholm? Att lägga renoveringen på ett företag som kan erbjuda alla de olika tjänster som behövs för att göra renoveringen komplett är det mest bekväma som man kan göra. Det finns närmare 600-700 hantverkare som kan erbjuda de slags VVS-tjänster som krävs för att utföra en renovering av kök eller badrum.

Därför kan det alltid vara bra att söka brett, och sedan utifrån några kriterier komma fram till att några av dem är bättre än de andra, och sedan på urval av dem, välja den som är bäst på just det som du önskar. Precis som vi människor har även de olika företagen olika styrkor. Vissa är bra på att byta stammar och gräva och ersätta dem med nya. Andra är bättre på själva renovering av badrum eller kök. Beroende på vad du själv anser som det viktigaste, kan man välja VVS-företag efter de kriterier som du anser är viktigast. Andra är duktigast på att byta olika slags installationer i sitt hem. Man behöver ju även VVS-montörer för byte av ventiler, element och värmepumpar, eller för byte av uppvärmning till golvvärme.

Värmekälla påverkas av miljön

Vilka olika sätt att värma upp en bostad bör påverkas av vilka val som är miljövänliga. Det är dags att vakna upp. Det som samhället nu genomgår – en gigantisk omställning till miljövänligt levnadssätt, borde ha ägt rum för 30-40 år sedan. Men det är ju bättre sent än aldrig. Därför bör ju alla beslut som fattas när det kommer till uppvärmning av våra bostäder bli på basis av vad som är bäst för miljön. De uppvärmningsalternativ som är bäst för miljön är att utnyttja det som vår planet redan bjuder på; sol vind och vatten – låter som en sång av Ted Gärdestad. Men dessa energier är förnybara och "gröna"; inte åstadkommer så stora förändringar på miljön. Därför är till exempel bergvärme och solpaneler alternativa energikällor som är bland de absolut bästa att välja. Väljer man att värma upp sin villa med bergvärme kan man på sikt sänka sina uppvärmningskostnader. På liknande sätt kan man även sänka sina elkostnader om man ser till att installera solpaneler. Det som är så bra med dessa alternativ är att de samtidigt är så bra för den egna plånboken. På sikt kan man bli helt självförsörjande.

Får jag renovera badrummet själv?

4 mar 2020

Drömmer ni om ett rum att slappna av i? Kanske till och med ett hemma spa med bastu eller ett gigantisk badkar? Badrummet är ett av de viktigaste rummet och där lyxar vi gärna till det lite.

Funderar ni på att skaffa er det där lyxiga badrummet? Eller kanske renovera och sätta in nytt kakel och klinkers? Att renovera ett badrum kan vara dyrt, speciellt om man vill sätta in det där lilla extra. För att få ner kostnaden kanske ni vill sköta renoveringen själva men är osäkra på om ni får? Visst får man renovera badrummet själv. Men bor man i en bostadsrätt ska man först vara noga med att läsa stadgarna så att där inte är inskrivet att badrumsrenoveringar måste utföras av auktoriserade hantverkare med speciell licens för just våtrum.

Blir det fel kan försäkringsbolaget neka ersättning

Väljer man att renovera badrummet själv så är det viktigt att man inte slarvar och utför arbetet på ett korrekt sätt. Annars kan vattenläckor, fukt och mögelskador uppstå. Vill det sig riktigt illa så godkänner inte heller försäkringsbolaget er renovering och kan då vid skada neka er ersättning. Blir det fel kan det alltså bli extra dyrt då badrummet måste göras om och ni själva får stå för kostnaden. Bor man dessutom i ett flervåningshus och vatten rinner ner och skadar även grannarnas lägenheter kan det bli extremt kostsamt. Det har gjorts undersökningar som dock säger att det inte uppkommer fuktskador oftare i egenrenoverade badrum än i de utförda av fackmän. Men är man det minsta osäker så är det ändå bättre att anlita en våtrumsspecialist.

Sätt en budget

Innan man kontaktar en specialist på badrumsrenovering kan det vara bra att ha satt en budget för hur mycket badrummet får kosta. Det finns massor av kakel, porslin och inredning att välja mellan och det är lätt att gå vilse. Det kan bli dyrt om man fastnar för handgjort kakel och specialdesignade blandare. Håll er därför till budgeten och titta på material som kvalar in till den. Eller kanske ni kan välja ett billigare kakel för att istället ha råd med ett finare och större badkar? Bestäm också i vilken stil ni vill ha badrummet. Leta inspiration i inredningstidningar och på nätet. Kontakta sen några auktoriserade firmor specialiserade på just badrum och be om offerter. Ta inte bara hänsyn till pris utan fråga också efter referenser. Gör sedan ert val i lugn och ro.

← Äldre inlägg