Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Nytt golv snabbt och billigt

29 nov 2020

Med hjälp av en slipning kan man slippa byta golvet och istället fräscha upp det billigare och enklare. Men det krävs kunnande och speciell teknik för att man ska få ett riktigt bra resultat.

Om man har ett slipningsbart golv så går det att förändra golvet precis som man vill. Man kan använda sig av olika ytbehandlingar där strukturen syns igenom, eller så målar man golvet enfärgat eller med olika färger i önskad form och struktur.

Men innan man förändrar golvets behandling så måste man börja med att ta bort ytan på golvet. Dels för att ta bort den behandling som redan finns. Men även för att jämna till repor och ta bort all smuts och fett som man kanske inte lyckas ta bort med rengöringsmedel. Det går även att laga golvet om det behövs. När man sedan behandlar det så kommer inte lagningen att synas.

En slipad yrkesgrupp

Den som vill vara lite skämtsam kan kalla golvslipare för slipade typer. Och det är just vad de är. För om man ska bli duktig inom sitt yrke så måste man vara kunnig, noggrann och ha ett mycket gott handlag med sin golvslipningsmaskin.

Arbetar man med golvslipning i Täby så vet man precis hur en maskin ska användas och att den aldrig får stå still. Gör den det blir ytan ojämn och det kan till och med bli gropar. Arbetet i sig är inte längre så dammigt som det varit eftersom man nu har dammfria golvslipningsmaskiner.

Trött på ett kök som inte fungerar?

19 nov 2020

Visst blir man frustrerad när en knopp plötsligt ligger i handen när man ska öppna ett skåp? Eller så irriterar man sig på de små lådorna som konstant kärvar, både när man öppnar och stänger.

Dessa är små tecken som säger att det är dags att byta ut det gamla köket mot ett nytt. Visst är det mysigt med traditionell stil, men med väldigt många år på nacken är det ofunktionellt. Och det är bara förnamnet. Men hur skulle man egentligen vilja att det ska se ut och vilka speciella funktioner önskar man sig inför framtiden? Det är några saker som man bör sätta sig ner och fundera ordentligt på. Skapa en plan och göra en budget för att se om det är genomförbart med den ekonomi man har eller om man eventuellt behöver ta ett lån.

Här krävs ett proffs

Att skapa ett kök är verkligen ett finlir. När planeringen är klar är det då dags att ta in de verkliga proffsen. Varför inte googla på exempelvis renovera kök i Stockholm och hitta en entreprenör? Sedan sätter man sig ner tillsammans och går igenom planeringen man gjort.

Hantverkare med stor erfarenhet kommer att komma med tips och idéer som gör den egna idén ännu bättre. Idag finns otroliga finesser när det kommer till kök och ett proffs har koll på vad som finns på marknaden så att inget missas. När all planering med material, kostnader och tid är satt är det bara att sätta igång.

Kakel utan krångel

15 nov 2020

Att använda kakel som material i hemmet är en lång och fin tradition vi har. Modet växlar och nya färger och mönster blir populära men kakel och klinker som inredning blir aldrig omodernt.

Användningen av kakel i kök och badrum är ingen ny trend. Att bränna lera till plattor som sedan målades och användes till väggbeklädnad har gjorts i bortåt tusen år. Till Europa kom denna nymodighet under medeltiden. Som seden brukar bjuda var det först högre samhällsklasser som valde att använda kakel och för den stora allmänheten har det inte blivit vanligt förrän under det förra århundradet.

Kakel är populärt av en anledning. Det är oerhört tåligt mot smuts och fett. Det klarar att blötas ned utan att bli förstört. Därför används kakel ofta i kök och i badrum. Man kan också finna kakel i miljöer där många människor rör sig och där hög smutstålighet och tålighet mot fukt behövs.

Kaklets nära släkting klinker

När kakel hamnat under våra fötter får det oftast heta klinker. Klinker är ett ständigt praktiskt och populärt golvmaterial. Klinker är mycket likt kakel men inte exakt samma sak. Vi har också här en platta i ett mycket hårt material med en yta som ofta färgats eller mönstrats. Det som skiljer de båda åt är att klinker har bränts tills de sintrats.

Klinker är alltså både mer hållbart och starkare och passar därför utmärkt att använda som golv i miljöer där det kan förväntas bli fuktigt och där slitaget bli relativt stort. Vi finner golv i klinker i kök och i badrum men även på utsatta platser som entréer och hallar.

Att vara sin egen plattsättare

Vad gäller när kakel och klinker ska sättas? Många har försökt och många har misslyckats. Att vara plattsättare är ett hantverk som inte är helt enkelt att tillägna sig som glad amatör. Plattsättning kräver rätt verktyg och rätt material samt en säker hand. Att kakla i köket är relativt enkelt om den termen kan användas. Det handlar oftast om en relativt liten yta som befinner sig i ögonhöjd. Dock kan ändå varning för svärord behöva utfärdas.

Klinker rekommenderas definitivt inte för amatörer. Det är otroligt viktigt att ha rätt underlag och slätt underlag därtill. Fel där kan innebära att golvet helt enkelt spricker. En professionell plattsättare ägnar minst en eller två dagar åt underlag och förberedelser. När klinkern är lagd behöver golvet vila i några dagar innan man kan använda det. Slå en signal till proffsen! Lär dig mer om plattsättning på denna sida: https://www.plattsättareistockholm.se 

Låssmeden är en vardagshjälte

13 nov 2020

Finns det något värre än att komma hem trött och sliten efter en lång dag på jobbet. Man rotar runt i väskan, och plötsligt inser man att nycklarna ligger kvar på jobbet på andra sidan stan.

Mardrömslikt scenario. Trötthet blandas med frustration. Hur kunde man vara så klantig. Men det är alldeles försent för klander. Det finns tre vägar att gå. Antingen så tar man tjuren vid hornen och åker tillbaka hela vägen, vilket funkar om man har en arbetsplats som inte låser efter dagen slut. Man ringer en vän och frågar om man får krascha på soffan i natt, vilket innebär att man måste ge sig ut och handla tandborste och lite annat som man behöver dagligdags. Eller så gör man det enkelt för sig. Man ringer låssmeden. Kanske får man vänta en liten stund på att hen ska dyka upp. Men med lite hjälp av mobilen kan man alltid utan problem surfa bort några minuter. Visst kan man få lite blickar från undrande grannar men det är det värt.

Vilka tider på dygnet rycker de ut?

De flesta låssmeder har jour dygnet runt för den som behöver. Skulle det vara så att nyckeln är borta, och man vet med säkerhet att den inte ligger på skrivbordet på andra sidan stan, då kanske det är läge att byta lås. Särskilt om man har någon märkning på nyckeln som indikerar vart den går. Låssmeder är förstås proffs på sitt jobb och kan snabbt byta ut det gamla låset mot ett nytt. De kan även, om man bor i eget hus, hjälpa till med att byta till ett annat säkrare låssystem, samt även installera ett larm för att skydda hemmet både när man är där och är man är bortrest.

Låssystem i egen fastighet

Bor man i en hyreslägenhet kan man kanske inte byta låssystem hur som helst. Men om man bor i ett eget hus finns det många olika möjligheter att säkra sitt hus. Ta kontakt med en låssmed i Göteborg och se vilka olika lösningar som finns att tillgå. Även om det inte skulle vara aktuellt med byte just för tillfället så är det bra att veta vart man kan vända sig vid byte eller när oturen är framme. För man vet som sagt inte när man råkar förlägga sina nycklar nästa gång. Då kan det vara skönt att ha kontaktinformation till låssmeden i plånboken. Det gör livet så mycket lättare. Läs mer om låssmed på denna sida: https://www.låssmedgöteborg.com 

Glöm inte bort golvet i renoveringen

11 nov 2020

Att måla eller tapetsera om väggar är bra, men vill man fräscha upp ett rum får man inte glömma bort golvet. Ett golv är det som både slits och syns mest i ett rum och många golv går att slipa om.

Har man ett slitet trägolv kan man ofta slipa upp det och få det att se ut precis som ett nytt golv. Men det finns även andra golvmaterial som man kan fräscha upp genom att slipa dem, som exempelvis laminat, linoleum, betong och natursten.

Av naturliga skäl slits golv och med tiden mår de bra av att slipas och få en ny skyddande efterbehandling. Ett lackat golv där ytskiktet nötts eller repats skyddar inte längre träet mot fukt och kan då ta skada av exempelvis blöta skor. Genom att renovera ett golv när det behövs förlänger man också dess livslängd och sparar på så vis även pengar.

Få ner kostnaden med hjälp av ROT-avdraget

Man kan själv slipa om sitt golv, men det är både tungt och dammigt och det är inte alltid säkert att det blir billigare. Blir resultatet inte heller jämnt kan det också skada golven. Ytbehandlingen kommer inte att fungera optimalt eftersom inte heller den då kommer att bli jämn. Det blir heller inte lika snyggt och de förväntningar som man hade kanske inte införlivas. Bättre är då att redan från början ta hjälp av en professionell golvslipningsfirma. Som privatperson kan man nyttja ROT-avdraget på själva arbetskostnaden och få ner priset.

Färg som blir ett vackert skydd

9 nov 2020

Med färg kan man göra underverk. Det går att förändra en bostad från gammal till ny eller från sliten till fräsch. Men med färg går det även att aktivt skydda ytor både inomhus och utomhus.

Även om det gör underverk att måla färg både på utsidan och insidan av ett hus, så är det inte den första och viktigaste anledningen till att man målar. Färgen är ett skydd som gör att fasaden tål väder och vind bättre. En påfrestning som annars ganska snabbt börjar skada både putsad fasad och träfasad.

Men färg är även ett skydd på ytor inomhus. För med hjälp av färg kan man få en starkare yta som är lätt att torka av, om olyckan skulle vara framme. Och även inomhusfärg skyddar mot väta som annars hade förstört täckningen på väggen.

En rejäl fuktspärr

Men det finns också färg som gör lite mer än annan. Det finns färg som lägger sig som ett lager och gör att inget tränger in gällande smuts och vanlig fukt. Den typen av färg brukar man använda sig av i kök och på vissa ytor i badrum. Har man små barn hemma som håller på att lära sig äta själva, så lär man vara tacksam om det är den typen av färg som sitter på väggarna. Åtminstone när det serveras ketchup. Gällande badrum så finns det också speciell våtrumsfärg och fuktspärr som man ska använda sig av. Med det skyddet är det ingen risk för fuktskador. Läs mer om målare på den här hemsidan: https://www.målarebromma.nu 

Ytskikten – viktiga val vid heminredning

30 okt 2020

Känslan man får av ett rum är inte bara hur rummet är inrett och ser ut. Det är även vilka dofter och ljud som finns. Men allra mest är det känslan som färger och former framkallar hos åskådaren.

Det sägs att färger förmedlar känslor och att man ska välja färg efter vilken sinnesstämning som man vill att rummet ska ge. Men även om man har valt en färg så är det även färgens nyans och kombinationen med andra färger som sätter tonen. Det är till exempel vanligt att man väljer vitt och blått i ett hus längs med havet. Eller att man går på mer jordfärger om hemmet är placerat i en skog. Till vardags är det nog inte många som funderar så mycket över färgernas påverkan mer än att man kan reflektera över känslan som de ger. Det är skillnad på att stiga in i ett helt vitt rum emot att stiga in i ett helt svart. Skulle man till exempel hamna hemma hos sin nya vän så kanske man reagerar om alla ytskikt är helt i knallgult, gulbrunt eller rosa.

Omväxling kan förnöja

Förutom färgers påverkan så är det också den egna smaken som avgör vilka ytskikt man vill ha i sitt hem. Har man haft en period av ljust och fräscht i modernt snitt så kan man plötsligt få ett behov av ett mer traditionellt tema i jordfärger. Det händer även att man får influenser under exempelvis semestern och vill få in det landets tema. Som exempelvis grekiskt, japanskt eller marockanskt. Temat i hemmet brukar ofta återspegla det som är modernt just då. Även om man kanske inte tror att man är så hemma på modets växlingar. Men hur man än väljer att inreda sitt hem så är det viktigt att man inte glömmer bort vem det är som ska trivas. Det är ju en själv och ingen annan.

Möjlighet till förändring

Den som är klok skaffar sig ytskikt som är lätta att förändra. Speciellt om man är en person som vet med sig att man då och då vill byta stil. Det är exempelvis mycket billigare och enklare att slipa om ett golv och behandla det istället för att bryta upp klinker. Ett trägolv kan på det sättet få mycket liv och hänga med under många förändringar och år. Väljer man dessutom målningsbara tapeter så är det endast smaken som begränsar.

Planera badrumsrenoveringen noga

17 okt 2020

Drömmer ni om ett nytt badrum? Kanske till och med ett eget hemmaspa? En badrumsrenovering innebär ofta en lite större kostnad som kräver noggrann planering. Här är några saker att tänka på.

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i ett hem och det är även det rum som man helst inte ska renovera själv. Detta då det är viktigt att tätskikt och golvbrunn blir rätt så att fuktskador inte uppstår. Genom noggrann planering av badrummet, materialval och inredning kan man ändå hålla kostnaderna nere. Likaså genom att vara noga med vilken byggfirma man anlitar. Vid en badrumsrenovering i Stockholm och på alla andra ställen är det bra att först sätta upp en budget över vad det hela får kosta. Badrumsinredning, kakel och klinkers finns i alla möjliga prisklasser och utan en budget är det lätt att gå vilse.

Gör en skiss och titta på olika material

Gör en enkel skiss över badrummet och rita ut var badkar, dusch, tvättställ och toalett ska vara. Fundera även på om man ska ändra den nuvarande planeringen och kanske exempelvis flytta på toalettstolen. Detta kostar givetvis mer då avloppsrör måste ändras men det kanske kan vara värt det om det blir mer praktiskt? Leta också inspiration på nätet och i inredningstidningar för att komma fram till vilken stil och vilka färger badrummet ska gå i. Ska det exempelvis vara mer modernt med raka linjer, eller i mjuka toner med trädetaljer som för tankarna till naturen? Kanske mer klassiskt och passa in i den tidsperiod då huset byggdes? Eftersom det inte är så ofta som man renoverar ett badrum kan det vara bra att välja en stil som man tror att man kommer att tycka om länge.

Totalentreprenad brukar vara billigare

När man renoverar ett badrum är det också viktigt att anlita en bra byggfirma. Då en badrumsrenovering innehåller många olika moment som dessutom kräver olika slags hantverkare kan det vara bra att välja en byggfirma med totalentreprenad. Detta blir oftast billigast och man spar dessutom en massa tid då man slipper själv leta efter olika hantverkare och se till att de är på plats när de ska. Kontakta ett par olika byggfirmor specialiserade på just badrumsrenovering och be om ett kostnadsförslag för att kunna jämföra priser. Skriv sedan ett ordentligt kontrakt med byggfirman där alla de olika moment som ingår i badrumsrenoveringen finns med, tillsamman med ett slutpris och när badrummet ska vara klart för slutbesiktning.

Är ditt hem brandsäkert?

17 okt 2020

Många är rädda för att hemmet ska börja brinna. En farlig brand sprider sig fort. Så skydda bostad och liv! En brandisolering kan vara livförsäkringen som ger dig tid att ta dig ut i säkerhet.

En brand sprider sig otroligt fort, framförallt i hus av trä. I en träbyggnad med möbler inomhus finns det ingenting som hejdar branden. Med hjälp av brandisolering kan branden hejdas och ge mer tid. Tid att ta sig ut i säkerhet. De flesta stora lokaler där det befinner sig många människor har brandisolering. Allt för att göra det så tryggt som möjligt och hinna evakuera om det skulle uppstå en brand.

Gör ert hem tryggare

Vet du hur det är i just din bostad? I många bostäder idag finns inte brandisolering. Ta hjälp av en firma som är specialiserad på detta och be dem se över hur det ser ut hos dig. Om det behöver brandsäkras hemma hos dig kan de hjälpa dig att skaffa det som fungerar bäst för just ditt hem. Att brandsäkra sin bostad är en livförsäkring. Det ger dig mer tid att evakuera om olyckan skulle vara framme. För olyckor händer hur noggrann man än är, speciellt idag när vi har så många teknologiska prylar. Även om man har brandlarm kan man behöva mer tid att ta sig ut.

Vad använder man sig av?

Det finns flera olika sorters brandisolering man kan använda. Den vanligaste är stenull - den kan stå emot en brand väldigt länge och är dessutom ljudisolerande. Stenull passar bra i lägenheter såväl som i hus. Om ditt hem är brandisolerat bör det ses över då och då. En gång per år är att rekommendera. Tänk också på att förnya brandisoleringen om det måste göras om något i väggarna eller någon annanstans där brandisolering finns. Med hjälp av brandisolering får man dels längre tid på sig att ta sig ut, men även mer tid för brandkåren att hinna komma och rädda bostaden från att brinna ner helt.

Om du ska anlita någon som kan hjälpa dig att se över brandisoleringen så finns det specialiserade företag. Ring runt till några olika och fråga gärna efter en offert. ROT-avdraget gäller för sådana arbeten så slutkostnaden kommer gå ner en del. Välj en firma som har stor kunskap och erfarenhet för att få det så säkert som möjligt i bostaden. Fråga om råd om det är något du undrar över gällande din eller andra bostäder. Läs mer om brandisolering på denna hemsida: https://www.brandisolering.nu/

Byggnadskonstens mästare

14 okt 2020

Har du någon gång drömt om att få vara med och bygga ditt hus från grunden? Fast om du inte har allt kunnande som behövs blir det såklart svårt. Då kan du börja med att kontakta en arkitekt.

När man hör någon nämna yrket arkitekt är det lätt att få upp en bild i huvudet. Det man ser är ofta en person med ett stort pappersrör under armen. I röret ligger planritningar för olika hus som hen ritat. Till viss del stämmer nog denna bild ganska bra, men det är inte enbart hus en arkitekt ritar.

En arkitekt är den som planerar och gestaltar allt från byggnader, landskap till inredningar. Det kan även gälla stads- och samhällsplaneringar samt design, för att nämna några fler områden arkitekten rör sig i. Det handlar alltså om miljöer både inomhus och utomhus. Ordet arkitekt är taget från de två grekiska orden archos och tekton. Skulle man försöka att översätta det skulle det bli något i stil med: mästare i byggnadskonst.

Varför en arkitekt?

Men varför ska man då ta hjälp av en arkitekt om man planerar ett eget hus? Man kanske har en färdig ritning man kommit på själv och vill använda den. Jo, en arkitekt är expert på att kombinera kunskaper. Även om man har gjort en supersnygg ritning så handlar det inte bara om det. Den måste vara funktionell också. Det är detta som arkitekten är så bra på, att kombinera den konstnärliga aspekten med den funktionella. Om det är ett hus som planeras måste man se till att det passar i den miljön som det ska byggas, och att det passar för de behoven de som skall bo där har. Då kommer slutresultatet att bli bra.

Bygget kan börja

Om man har en tanke i huvudet hur man vill att planritningen och huset ska se ut, kan man rådgöra med arkitekten. Hen kan ge tips och delge sina tankar om vad som funkar och eventuella förbättringar. När bygget väl är igång kan man fortsätta samarbetet med en arkitekt, men denna gång med fokus på inredning.

Om du behöver en erfaren arkitekt i Stockholm, finns det ett flertal att välja på. Se bara till att den du väljer har beteckningen SAR/MSA efter yrkestiteln. Då vet man att det är en som har arkitektexamen samt minst två års arbetserfarenhet. I Sverige är nämligen arkitekttiteln inte skyddad, men med SAR/MSA-beteckningen kan man känna sig trygg.

En uppfräschning av bostaden

12 okt 2020

Om man vill förändra sitt golv så finns det sätt som är enklare och billigare än att byta ut det. Här kommer förslag och råd för hur man kan få ett annorlunda och snyggt golv på ett enkelt sätt.

Då man önskar en förändring i hemmet så är det lätt hänt att man tänker för stort med en gång. Med enkla små knep kan man få ett hem som ser helt annorlunda ut. Kanske till och med ser både nytt och lyxigt ut. Det vanligaste är att man byter ut alla textilier. Med nya gardiner, mattor, kuddar och filtar kan man sätta en helt ny ton och stil på inredningen. Vill man göra något lite mer avancerat så är det vanligt att man målar om. Först och främst brukar det vara väggarna som får sig en uppfräschning. Men ofta brukar även taket få hänga med i den svängen. Har man vita väggar och även tak så ser taket ofta väldigt missfärgat ut när väggarna blir helt vita och rena. På senare år har man också börjat vända blicken till golvet i rummet. Och där finns det mycket som man kan göra för att, med enbart golv eller i kombination med väggar och tak, få ett helt nytt rum.

Renovering istället för nytt

Om man har ett gediget golv av trä eller betong så kan man förändra golvet en mängd gånger utan att behöva byta ut det. Det är ofta tonen eller färgen som man inte trivs med gällande ett golv. Så om man byter färg kan man få precis det golvet som man hade tänkt byta till. Utan att behöva lägga varken den tiden eller de pengarna som det skulle ha kostat. Vill man så kan man anlita någon till hjälp. Och ofta blir det ett bättre resultat och går snabbare. Men det går även att förändra golvet helt själv.

Slipa och måla

Genom att slipa det gedigna golvet, antingen av trä eller betong, så får man en yta som är ren från både smuts och behandling. När det är gjort så ska golvet rengöras ordentligt för att ingen smuts eller något damm ska finnas kvar. Efter det kan man behandla ytan precis som man önskar. Beroende på om det är trä eller betong så kan man måla, olja, lacka, såpa med mera. Och väljer man att måla så kan man även göra mönster som rutor eller någon annan figur. Läs mer om golvslipning på denna sida: stockholmsgolvslipning.nu

Rädda ditt golv med golvslipning

8 okt 2020

Ser ditt golv slitet ut med många repor? Är det i behov av lite kärlek? Då behöver du inte lägga ett nytt golv helt och hållet, utan det räcker ofta med golvslipning med hjälp av en kunnig firma.

Trägolv kommer förr eller senare att se repigt ut, detta i och med att möbler, barn eller djur repar det. Men det går att fixa utan att du behöver byta ut hela golvet. Försök istället med golvslipning som dessutom är mycket billigare. Golvslipning hjälper dig att få dina gamla golv att se ut som nya igen, men genom att behålla ditt gamla golv behålls också husets charm. För golven har en viktig funktion i vårt hus, och det är viktigt att de ser bra ut. Golvslipning kan hjälpa dig med detta, och göra det på ett bra sätt.

Hitta den rätta firman för dig

När det kommer till golvslipning är det något som du borde få hjälp med, speciellt om du inte har kunskapen sedan tidigare att utföra golvslipning. Det är viktigt att det blir rätt när det kommer till golvslipning. Det måste bli jämnt, vilket kan vara svårt att åstadkomma om du ska göra det själv. Du måste hantera en maskin som är tung och du måste göra rätt förarbete för att det ska bli bra.

Har du inte denna kunskap är det bättre att anställa en firma som kan fixa golvet åt dig. Är du till exempel ute efter golvslipning i Helsingborg? Då finns det många firmor som du kan välja mellan. Bara gör en sökning online för att hitta några olika företag. Du kan även be några av dem om offerter, som borde vara kostnadsfritt, och välj sedan den firma som du tycker är den bästa.

Använd dig av ROT-avdraget

ROT-avdraget är ett skatteavdrag som du kan använda för renoveringar, ombyggnad och tillbyggen för ditt hus. Det gäller för privatpersoner. Golvslipning ingår också under ROT-avdraget, men det gäller att firman du väljer betalar F-skatt för att du ska kunna använda dig av detta. Du kommer då att få 30% rabatt på själva arbetskostnaden genom ROT-avdraget.

Många firmor inkluderar ROT-avdraget i sin första offert, men kontrollera alltid att detta stämmer. ROT-avdraget går att använda upp till 50 000 kronor per år, och det gäller per person i hushållet. Så är ni två som står som husägare kommer ni att få göra avdrag på 50 000 kronor var varje år.

Ta hand om altanen

1 okt 2020

En altan är inte någonting man bara skaffar och sedan inte behöver bry sig om. Struntar man i den kommer den inte hålla länge, men ger man den kärlek så håller den i många, många år framöver.

Om man lägger ner möda och tid på att bygga en egen altan bör man även ta hand om den efteråt. Även om man inte bygger den själv så lägger man ju en hel del pengar på den, och då vore det synd om den inte fick bli långlivad - för långlivad lär den inte bli om man inte lägger ner tid på omvårdnad. Sagd tid behöver inte vara så stor i mängd, men däremot i regelbundenhet. Ta för vana att se över hur din altan mår varje säsong. På vilket sätt är det då man måste ta hand om sin altan? Jo, man behöver dels slipa den och dels ytbehandla den.

Slipa altanen

Att slipa altanen är inget man behöver göra årligen. Det är svårt att säga exakt hur ofta, men ungefär vart tredje år. Det som avgör är hur mycket slitage den utsatts för, så den enklaste regeln är att känna efter. Får du stickor eller flisor i fötterna när du går på den barfota eller i strumplästen? Då är det dags. En slipning jämnar till ytan samt ser till så att efterföljande behandling lättare kan sugas upp av träet.

Att slipa kan man göra på egen hand om man har tid och tålamod. När man gör det för hand tar det en hel del tid, men detta är ett säkrare sätt än att använda sig av en slipmaskin. Med en sådan maskin är det lätt hänt att det blir fel om man inte har utbildning. Istället för att jämna till ytan gör man den kanske mer ojämn, så är man inte slipmaskinsexpert är det bäst att göra det för hand eller anlita proffshjälp.

Behandla altanen

När en altan blivit slipad behöver den någon form av ytbehandling. Det kan vara lasyr eller olja. Behandlingen behöver ske oftare än slipningen, men exakt hur ofta beror på vilket medel man väljer att behandla med. Med olja måste man göra det varje år. Med lasyr räcker det däremot med vartannat till vart tredje år. Dock är behandlingen ett ganska snabbt jobb att utföra. Detta eftersom en altan mestadels brukar bestå av plana, enkla ytor. Därför bör man välja behandlingsform efter vad man tycker är snyggast, inte hur ofta det bör utföras.

Hur vill du förändra din fastighet?

28 sep 2020

Vi bär alla en bild av det perfekta huset. Huset där rummen är anpassade i storlek, form och färg efter egen smak. Huset med plats för umgänge. Huset med plats för avkoppling. Hur ser din dröm ut?

Så, du har hittat ditt drömhus, grattis! Det är en lycklig stund när man skrivit på kontraktet och kan flytta in i ett hem som man alltid drömt om. Förhoppningsvis har du hittat rätta platsen och huset som ser ut precis som du tänkt dig. Hemmet är viktigt och trivseln brukar infinna sig då man hittat rätt.

När man hamnat rätt behöver man troligen ändå minst något halvår för att finna sig tillrätta. Alla utrymmen möblerar och inreder sig inte per automatik. Man behöver bo in sig och känna vad som passar. Kanske behövs det lite nya möbler eller så behöver vissa möbler finna nya hem hos andra ägare.

Den rätta tiden och platsen

En dag är det dags. Beslutet kan växa fram genom diskussioner och utbytta tankar eller slå ner som en bomb. Det behövs förändringar. Det kan handla om förändrade familjeförhållanden med större eller mindre familj. Det kan vara tråkigheter som vattenskador. Det kan vara en önskan att förverkliga en dröm.

Vi är ett fixande folk som gärna tar oss an projekt. Folk målar och sågar och pustar och svettas. Ofta blir det ganska bra. Vissa saker fungerar att ordna eller bygga själv medan andra är i det närmaste förbjudna, som elinstallation eller VVS-arbeten. Ärligt talat får man oftast de bästa resultaten om man anlitar proffs. Oavsett om man har en stark tilltro till sin egen förmåga kan man inte slå den erfarenhet som en yrkesperson har skaffat sig.

Altanen, den nyfixade barnkammaren eller badrummet?

Projekten och idéerna kan vara lika många som drömmarna. Under vår korta varma period önskar de flesta kunna sitta bekvämt utomhus och njuta av de ljusa nätterna - och förstås mata myggen! När små människor utökar och berikar familjen behövs anpassningar i inomhusytorna. Och ett badrum som installerats av kunnigt folk både höjer taxeringsvärde och ger en oerhört mycket belåtnare familj.

Idag finns möjlighet till skattereduceringar när man anlitar proffsen. Du kan känna dig övertygad om att arbetet blir korrekt utfört och det går troligen på tiondelen av den tid du själv skulle lagt på arbetet. Projekt är bra och roliga men ska ta rimligt av ens dyrbara tid i anspråk. Läs mer om snickare på denna sida: stockholmsnickare.nu

Trädgården som mervärde

24 sep 2020

En härlig innergård är inte bara en funktion för husets boende utan kan även vara en anledning att hålla en högre hyresnivå. Här kommer tips som kan göra ett flerfamiljshus mer attraktivt.

När man hyr eller köper en lägenhet så är det många variabler som spelar in. Det handlar inte bara om att lägenheten ska vara av rätt storlek och skick. Man vill även att boendet ska ligga i ett trevligt område. Men det finns det som höjer priset på en lägenhet även om det inte egentligen har med själva lägenheten att göra. Om utsidan på huset är mycket snyggt så är det en klar faktor som gör att även lägenheten blir dyrare. Och en annan höjande variabel är innergården.

Med rätt funktioner och utseende kan man i stort sett få kö på vilken lägenhet som helst. Även om huset i sig inte är speciellt snyggt eller modernt. Så därför är det många fastighetsägare som väljer att satsa lite extra på att även göra alla yttre ytor snygga och attraktiva.

För alla smaker

Det är alltid svårt att anlägga grönytor för alla smaker. Därför är det vanligt att man går efter de som troligen kommer använda ytan mest. Och funktioner som inte kan lösas på annat sätt inomhus. Cykelställ, avfallscontainers och piskställning är något som mer eller mindre finns på alla innergårdar. Men i övrigt så brukar man satsa på sådant som kan förhöja de boendes fritid på olika sätt. Det som man hade använt sig egen trädgård till om man hade bott i en villa istället för lägenhet.

En plats där man kan träffas och äta utomhus brukar alltid vara populär. Eftersom det ofta är grillförbud på balkonger, om de finns, så kan man även erbjuda sina boende en plats till den aktiviteten. Förstås tillsammans med bänkar och bord för umgänge utomhus.

En plats för lek

Om man har barn så är också innergården en säker plats att våga släppa sina barn på. Man kan lätt ha koll från sitt fönster. Eller så tar man med sig en filt och en bok för att själv slappa på en gräsyta medan barnen gungar, leker i sandlådan eller åker rutschkana. Viktigast när man vill att innergården ska höja värdet på lägenheten är att hålla den fräsch och väl underhållen. För vilka funktioner man än väljer så ska det vara ett lockande smycke att se på och vara i. Läs mer om renoveringar av innergårdar på denna sida: renoverainnergårdarstockholm.nu

← Äldre inlägg