Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Detta behöver du tänka på när det kommer till tak

27 maj 2020

Det vankas husbygge och nu är det dags att välja tak. Men vilka finns det att välja mellan, och vad kräver de i form av omvårdnad? Ska du lägga själv eller anlita en expert?

Vilket tak som passar bäst på ditt hus handlar mycket om tycke och smak, men det är också en kostnadsfråga. De vanligaste takmaterialen är tegel, betong, papp och plåt. Hos oss i Sverige har tegeltak länge varit standard, och det är ett alternativ som generellt sett åldras väl. Tegeltak passar de flesta byggnader och kan därför vara ett alternativ för den som har svårt att välja. Vill man ha ett tak som är enkelt att lägga kan man välja betong, som dessutom är kostnadseffektivt och står sig länge om arbetet utförs väl. Ur ett hållbarhetsperspektiv är papptak bra, och det är också mycket billigt. Sedan har vi plåttak som är fördelaktigt för oss i norden, eftersom det står sig bra mot snö och slask.

Så tar du hand om ditt tak

Oavsett vad du väljer för tak är det en god idé att inspektera det med jämna mellanrum, gärna både vår och höst. Genom att kontrollera det regelbundet förlänger du livslängden på det, och du hinner åtgärda små problem innan de hunnit bli stora. Om det har blåst eller regnat kraftigt kan det vara värt att ta sig en extra titt på taket så att det inte har blivit skadat på något sätt. En idé är att börja med att kontrollera taket inifrån och titta efter exempelvis fuktfläckar. Sedan kan du röra dig vidare mot avvattningssystemet, bland dem stuprännor, för att kontrollera att det inte är tilltäppt på något sätt. Om du har takpannor och någon av dem är skadad bör den bytas ut direkt. Rengör taket regelbundet och se till att skotta vintertid för att förhindra frostsprängning eller att taket rasar in av tyngden.

Ta hjälp av ett proffs om du är osäker

Enkla besiktningar av taket kan man göra själv, men det kan också vara bra att ta hjälp av en fackman för att kontrollera att allt står rätt till med ditt tak. Genom att kontrollera taket regelbundet och inte lämna det åt sitt öde minskar du risken för stora, oväntade kostnader. Visste du förresten att tegel som takmaterial har använts i 4500 år? Än idag är det ett av våra mest populära material. Vi rekommenderar att kolla lite runt på takläggare i Huddinge

Målerifirma utfört ett dåligt jobb, vilka rättigheter har jag?

27 maj 2020

Det kan bli problem om man som privatperson anlitat en målare och resultatet blir dåligt. Vad gör man om målningen blir dålig? Vart vänder man sig med klagomål och hur gör man en reklamation?

Som kund har man alltid rätten att klaga på ett utfört arbete som man inte blir nöjd med. Man har möjlighet att klaga om det är så pass dåligt utfört att det orsakat skada eller fel. Eller om det är så dåligt utfört att man måste göra om det eller resultatet blir långt ifrån vad man överenskommit. Det är viktigt att man meddelar företaget så fort man upptäcker felet, eftersom felet måste meddelas inom rimlig tid, som i det här fallet är två månader. Om felet inte upptäcks förrän efter tre år, så försvinner möjligheten att reklamera en tjänst som en målning exempelvis. Se till att klagomålet lämnas skriftligt och är daterat med dagens datum. Var också saklig och bifoga bilder på det felaktiga målningsarbetet.

Krav vid klagomål

Det finns ett flertal olika krav man kan ställa och sätt att agera på om man har ett klagomål gällande en hantverkstjänst som exempelvis målning.

1. Man kan hålla inne betalningen, om man förstås inte redan har betalat för tjänsten.

2. Man kan kräva att felet rättas till utan extra kostnad. Detta är det vanligaste vid reklamationer.

3. Ett prisavdrag kan krävas för att åtgärda felet själv eller genom att anlita någon annan.

4. Häva avtalet går att göra om exempelvis tjänsten hänger på att den ska vara färdig vid en viss tid, och så inte sker.

5. Det går att kräva skadestånd till ett proportionellt belopp, om felet orsakat en skada som behöver åtgärdas.

Stöd vid konflikt

Om man klagat till företaget men inte fått respons, eller om man inte kan lösa felet eller konflikten på egen hand, så kan man kontakta konsumentombudsmannen i sin kommun för råd och stöd. Hjälper det ändå inte så kan man kontakta Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som kan hjälpa till genom att skicka ett brev till företaget för att upplysa om dess skyldigheter. Blir det fortfarande inte en lösning så går ärendet vidare till tingsrätten, som beslutar om ett eventuellt skadestånd eller annan lösning. Viktigt att veta är dock att ärenden som går till tingsrätten kräver att den förlorande parten betalar rättegångskostnaderna, och det finns alltid en risk att rätten dömer så att kunden är den som betalar kostnaderna. 

Vilka typer av underlag kan jag måla på?

22 maj 2020

Är du en duktig hemmafixare som gillar design och gör om vartenda rum stup i kvarten? Kanske är du otroligt innovativ och vill skapa nya uppfinningar av allt och kan helt enkelt inte låta bli?

När du pysslar hemma, bygger om eller varför inte renoverar och fixar med gamla loppisfynd och liknande så ställs du ibland inför frågan … kan jag måla på det här? Det snabba svaret är ju att allt går att måla på. Det handlar snarare om vilket förarbete du behöver göra och vilken färg du ska välja för ändamålet. Är du det minsta lilla tveksam så anlita eller rådfråga en erfaren målare. Vill du promt ge dig på uppdraget själv, kanske är det ett mindre pysselprojekt, så googla och så finner du svar på vad du ska testa. Är det större projekt som handlar om väggar, golv och tak i ditt hus - bör du anlita en målare för bästa resultat.

Att måla inomhus

Inomhus målar vi med jämna mellanrum om väggar, golv och tak men även element och snickerier. Det behöver göras oftare om man slarvar med underarbetet så gör som en riktig målare och var noga även där. Tänk på att kolla noga om man behöver rengöra, spackla och slipa innan du sätter igång med det roliga - att dra på färgen. Vanligtvis behöver du också grundmåla med en speciell färg innan du lägger på den kulör du har valt. När du ska måla behöver du tömma rummet på saker eller täcka över dem, för att skydda dem från färgspill, men också från slipdamm när du slipar spackel och liknande.

Mer än du tror

När du tänker att du ska måla om i ett rum så känns det enkelt att bara dra på några lager färg och vips har du ett helt nytt rum. Men, du behöver som sagt tömma rummet först, täcka alla golv och lister. Tejpa alla kanter så du inte råkar måla snett. Du bör även skydda taket så du inte råkar kladda med väggfärg där. Ska du måla både väggar och tak så tänk på att det behövs olika färg till de båda ytorna. Du behöver även undersöka vad väggar och tak är målade med tidigare - för att veta hur du ska rengöra och vilken färg du kan använda. Det är galet mycket att tänka på. Hyr du in en målare så sköter de allt - du kan koppla av och nyttja ROT-avdraget. Vi tipsar denna sajt: https://www.målarejärfälla.nu

Ordna elen själv eller anlita elektriker?

22 maj 2020

Är du i valet och kvalet mellan att anlita en elektriker eller att fixa och ändra elledningar själv? Du funderar kanske på att be en granne? Läs den här texten först!

I dagens läge finns det stora möjligheter att bygga ut eller bygga attefallshus på sin egen tomt, samtidigt som fler och fler väljer att bygga sitt eget drömhus. Stora delar av byggnationen kan du göra själv om du besitter rätt kunskaper. Däremot om du ska dra eller ändra el-ledningar behövs en behörig elektriker. Om du tänkte att “det där fixar jag själv” kan det vara läge att tänka om. Det enda du får göra själv är att byta anslutningsdon och elkopplare för högst 16A och 400V. Allt annat arbete som behövs göras vad gäller el så behövs det en behörig elektriker. Vilket innebär i princip alltid. Det är sällan en bra idé att göra något själv. Ett fel kan uppstå eller så sker det en olycka, då är det du som husägare som är ansvarig för att elen är korrekt dragen. Försäkringsbolaget betalar troligtvis inte ut någon ersättning om elen inte drogs av en behörig elektriker. Här kan du hitta en behörig elektriker i Bromma.

Vem som får dra vilken el

Det finns flera olika typer av elektriker som gör och besitter kunskaper inom olika områden. Installationselektriker besitter kunskaper om och utför arbeten som gäller nya elsystem och arbetar huvudsakligen med att dra elinstallationer i nybyggnationer. Serviceelektrikern är expert på att hitta och söka efter fel i redan befintliga elsystem. Det finns även andra hantverkare som har en svagströmsbehörighet. Dem utför då svagströmsinstallationer som huvudsakligen innefattar data, tele, larm och passagesystem. Då har dessutom elektrikern innan gått en gymnasieutbildning med inriktning el, samt arbetat i 1600 timmar för att få ett elcertifikat. Trots det så får elektrikern inte arbeta på egen hand och kan således inte kalla sig professionell elektriker - för det krävs flera års erfarenhet.

Innan det är dags

I dagens läge så råder det brist på elektriker. Inom en 5-10 års period kommer det ske rejäla pensionsavgångar, till följd av det kan det vara svårt att få tag i en elektriker. Dessutom när du väl har en elektriker är det lätt att priset skenar iväg. Förhindra detta genom att vara ute i god tid samt be om en genomgång och offert. Sedan glömmer du väl inte att kolla att elektrikern är behörig? Jämför gärna med flera elbolag, det kan löna sig för plånboken.

Säkra köpet genom en rörinspektion

21 maj 2020

Att köpa ett hus är den största affären man gör i livet. Att köpa ett hus i Stockholm innebär att man definitivt - utan tvekan - gör det. Priserna ligger konstant på en hög nivå och många belånar sig över tänderna. Vad händer om huset har en massa fel? Flera köpare tar lite för lättvindigt på affären och litar blint på köparen och mäklaren. Vi anser att man bör vända på varenda sten för att få en säker affär. En rörinspektion i samband med ditt husköp i Stockholm kan spara pengar.

Vad är då en rörinspektion och varför är en sådan viktig att göra inför ett husköp? En rörinspektion innebär att man anlitar ett företag som erbjuder tjänsten i fråga och där detta företag - via kameror - går igenom husets stammar. Det hela går relativt fort att göra - till en rimlig kostnad och där man får svart på vitt kring hur huset mår invärtes. Husets stammar - rören och alla ledningar - kan vara i ett så dåligt skick att man måste vidta åtgärder. Sådana är möjliga, men de kostar pengar.

Det leder oss fram till pudelns kärna: skulle en rörinspektion visa att huset i Stockholm är i behov av exempelvis ett stambyte eller en relining så kan du som köpare försöka få till stånd ett lägre pris. Ett pris som då motsvarar den kostnaden. Om inte - ja, då är det definitivt läge att ta sig en funderare. Är det värt att köpa ett hus - för dyra pengar - och tvingas börja med ett så krävande projekt som att renovera stammarna?

Säga vad man vill om ett stambyte, men det är ingenting man seglar igenom med ett leende på läpparna. En relining är enklare att hantera, men det handlar fortfarande om ett kostsamt projekt som kräver viss uppoffring. Vårt råd är att du inkluderar en rörinspektion i din undersökningsplikt. Den kan förhindra en dålig affär.

Dolda fel och konflikter kring sådana ökar

Som köpare har men en undersökningsplikt. En besiktningsman anlitas och går igenom huset som ska köpas. Därefter delges man ett protokoll där eventuella brister - och förslag på åtgärder - är sammanfattade. Både köpare och säljare får varsitt exemplar och kan - baserat på vad som står skrivet - försöka hitta en överenskommelse. Därmed är allt klart?

Ja, och nej. En besiktningsman ska definitivt kallas in. Men, man bör vara medveten om att denne arbetad okulärt och anmärker endast på det han ser. De fel som är synliga för ögar noteras - de fel som inte syns förs inte in i protokollet. Därför blir en komplettering med en rörinspektion viktig. Detsamma gäller för exempelvis elektricitet och elsystem. Ju mer man undersöker - professionellt - desto säkrare köp kommer man att göra.

En rörinspektion förhindrar konflikter

Antalet konflikter rörande dolda fel har ökat markant i Sverige. Många köpare tror att man är säker så fort besiktningsmannen sagt sitt. Riktigt så är det inte. Dolda fel utgår nämligen även från förväntade fel och brister som baseras på husets ålder och övriga skick. Det gör det hela till mer av en tolkningsfråga som blir svår att lösa.

Om du åker på en vattenskada som en följd av att ett rör spruckit - kan det då räknas som ett dolt fel? Ja, det kan det göra. Men det kan lika gärna vara så att du skulle ha räknat med att stammarna var i ett sämre skick eftersom att huset har X antal år på nacken.

Dolda fel innebär ofta en lång - och oviss - process där man investerar mycket pengar som det inte finns någon garanti på att få tillbaka. Att utföra en rörinspektion kan förhindra en sådan från att ta fart. Det skapar tryggare affärer och bättre relationer mellan köpare och säljare i Stockholm. Om du funderar på att utföra en rörinspektion så tipsar vi denna hemsida: https://www.rörinspektionstockholm.se

Ge ditt trägolv ett nytt liv

21 maj 2020

Drömmer ni om ett vackert trägolv? Trä är ett levande material som ger ett mjukt och varmt intryck. Det är även behagligt att gå och stå på. Ett trägolv går att få i många olika utföranden.

Trägolvet är ett av de mest populära golven. Det är också det mest förekommande golvmaterialet i vårt land och detta beror givetvis på den goda tillgången på skog och bra virke. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och vårda det enligt konstens alla regler. Då man rengör ett golv av trä ska man inte använda starka rengöringsmedel. Ljummet vatten med lite såpa i räcker och en mjuk lätt fuktad trasa. Trä tycker inte om vatten, och spiller man är det bäst att torka upp så fort som möjligt. Ett trägolv av bra kvalitet kan hålla i över hundra år om det vårdas rätt. Det gör trägolvet till det mest miljövänliga golvet man kan ha och det är även en god investering.

De flesta trägolv går att slipa många gånger

Självklart blir golv av trä med åren slitna. Bra att då veta är att så gott som alla trägolv kan få nytt liv igen bara man slipar dem. Om det går att slipa är beroende av hur många gånger det slipats tidigare. För varje slipning blir golvet lite tunnare och till slut måste det ersättas med ett nytt golv. Men ett gammalt trägolv är ofta tjockt och går att slipa många gånger innan plankorna eller parkettstavarna måste bytas. Idag har tekniken också utvecklats, och dagens moderna maskiner och sandpapper är betydligt skonsammare för golven. Vill man fräscha upp sina golv ska man kontakta en golvslipningsfirma som har den senaste tekniken.

Ett parkettgolv går att färga mörkt eller ljust

En professionell golvslipningsfirma kan snabbt se om det går att slipa golven och ger rekommendationer och förslag på hur man kan efterbehandla dem. Idag kan man även färga in golv i olika nyanser från mörkt till ljust. Även glansighetsgraden går att variera från glansig lack till matt eller endast oljade golv. Men vilken ytbehandling som kan vara bäst att välja beror också på slitage och vad rummet används till. Detta kan en golvslipningsfirma ge råd om. Slipningen som företagen erbjuder är dessutom dammfri, så man slipper att plocka undan i övriga lägenheten och tejpa igen skåp. Detta gör att man snabbt kan komma igång med efterbehandlingen av golven, eftersom de inte behöver städas efter slipningen.

Ådror och blänk ger liv

20 maj 2020

Stickor när du går barfota i hemmet? Längtar du efter mjuka härliga brädor eller högblankt parkettgolv? Investera nu och ta hjälp med att slipa ditt golv. Ytbehandla för hållbarhet.

När ett trägolv eller en parkett börjar se trött och gammal ut är den ofta grå, kanske repig, svårt att hålla ren och ger en trist känsla i rummet. Första tanken är då kanske att lägga ett nytt golv över eller att ersätta golvet med en plastmatta eller dylikt. Bromsa dig gärna i tanken där. Ett trägolv eller en parkett har otroligt lång livslängd och är ofta av enormt bra kvalitet. Både parkettgolv och gamla gedigna trägolv går att slipa gång på gång och får då tillbaka sin fantastiska lyster och liv. När du slipar trä återför du en fin yta som visar ådringen och de vackra mönster de bildar i golvet. Träet i sig själv har en vacker lyster som du lätt får tillbaka med en golvslipning.

Byta stil med samma golv

Vill du göra om i ditt hem och skapa en annan stil med hjälp av renovering eller inredning så ska du börja med att tänka till om ditt golv. Ytan som golvet utgör i rummet är väldigt stor och golvet är ofta det första man ser när man kliver in i ett rum. Har du tänkt på det? Känslan i rummet, om den är varm eller kall, om det känns mörkt eller ljust har mycket med golvet att göra. När du genomför en golvslipning kan du dessutom välja vilket intryck du vill ha. Du kan enkelt byta karaktär med att lägga ljusa eller mörka pigment i en olja eller lack - vips har du ett helt nytt golv. Att ta vara på ett befintligt golv är både ekonomiskt klokt och vettigt ur hållbarhetssynpunkt.

Se dig om och välj rätt

Även när du anlitar en firma för golvslipning så ska du kolla referenser och gärna välja utifrån rekommendation - har vänner eller grannar slipat golv? Tänk också på att du har rätt till ROT-avdrag på utfört arbete vilket gör att det är väldigt lönsamt att ta in proffs, iställer för att försöka själv med en inhyrd maskin som du knappt kan hantera. En firma som slipar golv kan även hjälpa dig om det visar sig att du behöver lägga in ett nytt golv. Det är nämligen så att ditt golv kan vara slipat flera gånger förr och så småningom är ytan tyvärr för tunn.

Badrumsrenovering - en investering

6 maj 2020

Badrummet är en viktigt plats i vårt hem där vi brukar spendera mycket tid. Om ditt badrum inte möter dina unika behov är det värt att investera och göra en professionell badrumsrenovering.

Det finns mycket att tänka på när det kommer till en badrumsrenovering. Först av allt måste du planera vad du vill göra, och om du vill anställa en firma. Kanske är du lite bra på DIY själv och känner att det är något som du kan hantera? Men att renovera ett helt badrum är ett stort projekt som kräver både kunskap, rätt material och tålamod. När det kommer till badrumsrenovering finns det vissa saker som du naturligtvis kan göra själv. Som att slå ner väggar, eller att byta ut toaletten till exempel. Men om du har planer att ändra något som har med el att göra måste du kontakta en professionell elektriker. För det bästa resultatet vill du helt enkelt lämna din badrumsrenovering till en professionell firma. Då slipper du att oroa dig för att något ska gå fel, dessutom lämnar firman en försäkring på deras arbete.

Ett badrum efter din smak

Precis som resten av ditt hus är det viktigt att ditt badrum passar dig och dina behov. Om du har en stor familj vill du ha ett badrum som fungerar för både de vuxna, men även för barnen. Innan du kontaktar en firma är det värt att göra en plan på vad du vill ha i ditt badrum, och sedan diskutera detta med din valda firma. De kan hjälpa dig att få till alla detaljer som gör ditt badrum unikt för din stil. Allt från att måla väggarna, ändra ljusen i badrummet eller kanske att sätta in ett nytt badkar i ditt badrum.

Glöm inte ROT-avdraget

Om du vill utföra badrumsrenovering i ditt hem spelar priset självklart roll. Därför är det viktigt att du kontaktar ett flertal företag för att utföra badrumsrenoveringen i ditt hem. Det spelar ingen roll om du vill utföra badrumsrenovering i Västerås eller Malmö - det finns många val att välja mellan. Samla ett antal offert innan du bestämmer vilket som är bäst för dig. Tänk dock på att det billigast inte alltid är det bästa. För privatpersoner gäller ROT-avdraget som är ett skatteavdrag som går att använda vid renoveringar. Detta är ett skatteavdrag på arbetskostnaden som är upp till 30 % av kostnaden och du kan använda upp till 50 000 kronor per år.

Välj professionell fasadmålning i Stockholm

6 maj 2020

Fasaden på huset utgör - tillsammans med taket - det yttersta skyddet mot väder och vind. Regn, vind, sol och snö är samtliga exempel på element från naturen som kommer att sätta sin prägel på fasaden och göra den fulare. I Stockholm tillkommer dessutom avgaser som någots om ger en kortare livslängd på den färg som finns. En fasadmålning blir därför vanligare i Stockholm och rådet är att göra rätt från början: välj professionell hjälp.

Till skillnad från en målning inomhus så är en fasadmålning till lika stora delar estetisk som funktionell. Färgen på en fasad på ett hus i Stockholm kommer att vara skyddande och rädda det underliggande materialet från onödigt slitage. Om inte - ja, då får man räkna med skador i form av fukt, mögel eller röta och där man tvingas till höga kostnader för att reparera - eller byta . ut fasaden.

En fasadmålning blir därför extremt viktigt att genomföra. Målar du inomhus så kan du, i många fall, unna dig att göra jobbet själv och spara pengar. Du kan misslyckas, men då handlar det om ett misslyckande som enbart sträcker sig till det estetiska och som går att göra om. Misslyckas du med en fasadmålning på ditt hus i Stockholm så innebär det höga kostnader - både sett till att jobbet måste göras om och sett till potentiella skador på materialet. Professionell fasadmålning är därför något som du tjänar på i det långa loppet.

Använd Rot-avdraget för fasadmålning

Kostnaden blir högre för professionell fasadmålning än om du skulle göra arbetet för egen maskin. Men, du får mycket för pengarna också. Man brukar säga att tid är pengar och gällande en målning av fasaden så ska man vara medveten om att en sådan är extremt tidskrävande. Inte minst gäller detta grundarbetet som innebär att du måste slipa bort lejonparten av den gamla färgen innan du kan börja måla på den nya. Ett arbete som är tungt och som tar tid.

Adderar man dessutom att du måste göra ett säkert jobb - vilket innebär att du ska hyra ställning - så kommer det ytterligare en kostnad i budgeten. Väljer du professionell fasadmålning så inkluderas ställning och material i offerten. En offert som dessutom har Rot-avdraget inkluderat. Ett avdrag som innebär att du får en skatterabatt motsvarande 30% av den totala kostnaden för arbetet.

Det kostar mer att ta hjälp - men så stor skillnad är det inte. Framförallt så ger den här lösningen valuta för pengarna: ditt hus i Stockholm får ett bättre skydd, en snyggare finish och en överlägsen hållbarhet. Det senare är viktigt: målar du på egen hand så kommer hållbarheten och livslängden att bli kortare. Det gör att du måste måla om snabbare. Väljer du professionell fasadmålning så garanteras du en lång livslängd och därmed så sparar du pengar.

Välj rätt företag för din fasadmålning i Stockholm

En viktig sak för att alla fördelar med professionell fasadmålning ska gälla är att välja rätt företag. Alla håller inte samma klass och i synnerhet i Stockholm finns det en väldigt varierande kvalitet mellan olika målarfirmor. Det innebär att du får vara beredd på att lägga ner lite tid initialt på att undersöka vilka företag som håller måttet. Ta in offerter från så många som möjligt och se över hur företagen ser ut gällande bolagsform, antalet anställda, eventuella skulder och andra viktiga detaljer.

Du ska även se till att begära kontaktuppgifter till tidigare kunder. Det senare är ett avgörande steg i att hitta rätt partner. Finns det inga uppgifter för dig att ta del av och inga personer att ringa så skulle vi ta detta som en varning. Där har företaget förmodligen någonting att dölja. Ett företag som däremot kan erbjuda massor av referenser och som kan visa bilder från tidigare jobb är värt att gå vidare med - detta vittnar om kvalitet och stolthet över vad man tidigare har uträttat.

Tips för en läcker lackering

30 apr 2020

Vill du fräscha upp köket där hemma men inte riva ut hela köksinredningen? Då kan en lackering av köksluckorna vara en god idé. Att fixa till köksluckorna kommer att få ditt kök att glänsa.

Att renovera köket kan vara slitsamt och även kostsamt men det finns en smidig lösning för dig. Istället för att riva ut hela köket så kan du lackera om köksluckor och dörrar. Nu kanske du tänker, räcker det för att få en ny look på köket? Och ja, det gör en otrolig skillnad och kommer få ditt kök att se ut som nytt. Om du bestämmer dig för att utföra lackeringen själv så är det några saker du bör tänka på för att få ett bra resultat. Det viktigaste är att du tvättar alla de luckor som ska lackeras mycket noggrant. För i ett kök kan det vara flottigt av stekos och det måste vara borta innan du genomför lackeringen annars kommer resultatet bli dåligt, eftersom färgen kommer att få sämre chans att fastna på luckorna. Så prio ett är att se till så att allt som ska lackeras är helt och rent. Ur miljösynpunkt så är det bra att ta tillvara på dina gamla luckor istället för att köpa nya.

Lackeringens 4 steg

Det första du bör göra är att tvätta dina luckor för att få bort fläckar, sedan kan det behövas sättas i hål eller märken i dina luckor. Efter detta ska du slipa om det behövs och efter slipningen se till att luckorna är helt dammfria. Det smidigaste kan vara att dammsuga dina luckor. Sista steget i arbetet är själva lackeringen och det görs med en färgspruta. För att få in tekniken med färgsprutan så bör du öva dig först på något annat material som till exempel stor pappskiva eller något du ändå ska slänga på tippen.

Ta hjälp av professionell lackeringsfirma

För dig som känner att det helt enkelt blir för mycket jobb och känner dig osäker på att få till ett snyggt resultat så kan det vara bäst att anlita en erfaren firma. Tar du hjälp så slipper du oroa dig över resultatet av lackeringen och kan istället fokusera på att bara välja kulör. Du kan också förutom kulör bestämma vilken typ av glans du vill ha på köksluckorna. Att lackera dina köksluckor kommer ge dig ett nytt fräscht kök och det är också ett klimatsmart val. Vi rekommenderar denna sida: https://hgruppen.se/

Vad kostar det att lägga en heltäckningsmatta?

28 apr 2020

När det gäller inredningen är det viktigt att golvet passar in. Att välja nytt golv är svårt, ska man exempelvis lägga in ett trägolv eller en heltäckningsmatta? Skiljer det något i pris?

Att säga vilken typ av golv just ni ska ha i ert hem och i ert vardagsrum, det är nästan totalt omöjligt för någon annan att avgöra. Det bästa är att gå efter eget tycke och smak. Det som man däremot kan göra är att prata med en mattläggare och bolla lite idéer innan valet görs. En mattläggare har stor kunskap och erfarenhet av att lägga golv och av olika typer av golv. De har varit med ett tag och kan hjälpa till i ert val av golv. De vet vad som passar ihop och inte och vilken typ av golv som skulle passa just er familj bäst och vice versa.

Priset bör inte avgöra

Självklart har man en budget att följa, de flesta i alla fall. Men man bör inte låta priset vara det enda som avgör. Om man har bestämt sig för ett golv och sedan får veta att det kostar en hel del mer än ett annat golv, så kanske det gör att man väljer det billigare, trots att man egentligen ville ha det dyrare. Att lägga nytt golv är en investering i bostaden och för dem som bor där. Det är ingenting man egentligen bör snåla med, så välj det golv som ni tycker om och som passar ert hem. Att lägga heltäckningsmatta är väldigt populärt igen. Det är många som väljer att lägga in en sådan istället för vanligt trägolv. Det är också enklare att lägga en heltäckningsmatta än att lägga ett trägolv.

Pris för heltäckningsmatta beror på

Säg att ett rum är på 16 kvadrat där mattan ska ligga, då behöver man ungefär fyra gånger fyra meter matta och ofta har de ett meterpris på tusen kronor per kvadratmeter. Då blir slutsumman runt sextontusen kronor. Priset beror helt enkelt på golvets yta och storlek, samt vilken typ av matta man väljer att lägga. Det finns både billigare och dyrare mattor, på samma vis som det finns olika prisklasser när det gäller trägolv. Ska man lägga in mattan själv så blir det billigare än om man hade anlitat någon, men det är viktigt att mattan läggs in ordentligt och på rätt sätt, så man gör bäst i att anlita en mattläggare för arbetet. Vi tipsar att läsa mer om heltäckningsmattor på denna hemsida: https://www.mattläggareuppsala.se

Så undviker du de vanligaste misstagen innan en badrumsrenovering

28 apr 2020

För att undvika vanligt förekommande misstag i samband med en badrumsrenovering krävs det bland annat ett bra förarbete. Ett av de vanligaste misstagen är att ta in offerter via nätet.

Svenskar sätter en stor ära i att ha ett trevligt och stiligt hem. Badrummet tar stor plats i det här sammanhanget. Om du står inför en renovering av badrummet finns det saker du bör undvika för att det hela ska gå smidigt till. Första felet är att acceptera offerter via nätet. Internet är ett smidigt verktyg när det kommer till att skaffa sig information. Men gäller det en offert för renoveringsarbeten bör du inte med lätt hand ta emot en sådan. Många företag säger sig kunna ge dig en snabb offert endast genom att enkelt fylla i deras webbformulär. Men utan ett hembesök är det mer eller mindre omöjligt att göra en kostnadsberäkning på en renovering. Därför bör sådana offerter endast ses som en fingervisning om hur en budget skulle kunna se ut. En slutgiltig offert ska accepteras endast efter utfört hembesök.

Billigaste firman är sällan den bästa

Etablerade och seriösa företag ger alltid en offert efter att de har besökt ditt hem. De vill få chansen att göra en bedömning av fastigheten i kombination med att få en förståelse för dina renoveringsplaner. När ett projekt planeras ska du först och främst vara medveten om att det kan kosta mycket pengar. Men vill du få jobbet gjort på rätt sätt ska du vara beredd att göra en investering. Välj inte det billigaste alternativet då det oftast är ett tecken på att något eller några delmoment inte kommer att vara utförda på ett tillförlitligt och tillfredsställande sätt.

Skriva alltid under ett avtal och utför besiktning

Innan reparationsarbetet påbörjas ska du som konsument alltid se till att ha ett skriftligt avtal med entreprenören. Avtalet ska reglera slutpriset men även behandla andra frågor eller problem som kan komma upp i samband med uppdraget. Även om den juridiska regeln att muntliga avtal bör ha samma inverkan som skriftliga är mer eller mindre rätt så bör man se till att ha alla överenskommelser nedskrivna och undertecknade. Avtalet ska innehålla klausuler om tid, ändringar, prissättning vid eventuella förseningar m.m. Särskilda önskemål om sådana finns ska också finnas med. Om du har svårt att bedöma om ett avtal omfattar alla aspekter som behövs kan du alltid vända dig till en jurist med kunskap och erfarenhet inom det området. Söker du efter en firma som kan hjälpa med badrumsrenoveringen så tipsar vi PN Entreprenad

Målare i Västerås - för bra resultat

27 apr 2020

För dig som känner att ditt hem behöver en förändring, men kanske inte har den största budgeten, är målning ett utmärkt alternativ. En målare i Västerås kan hjälpa dig piffa upp ditt hem.

Alla behöver en förändring då och då, och ett utmärkt sätt att ändra ditt hem utan att det kostar för mycket är att måla eller tapetsera. Det kan omvandla ett rum helt och hållet. Du kanske känner att du har tiden att måla själv, men har du verkligen kunskapen? Att måla är så mycket mer än lite färg på väggarna. En bra målare måste vara noggrann i sitt arbete. Att måla är en form av konst och även en investering i ditt hem. En målare målar inte enbart, utan de gör även förarbetet för att färgen ska sitta rätt. Det är också lätt att tröttna på att måla, speciellt om du bestämde dig för att gapa över mer än du kanske har tid för. Slipp all denna stress och anställ istället en målare i Västerås för att hjälpa dig.

Stora som små jobb

En målare kan ta hand om alla möjliga jobb för dig, både stora och små. Det kan handla om att måla om varje rum i huset, eller enbart badrummet. En målare kan hjälpa dig att göra detta till verklighet. Det är inte enbart insidan av huset som en professionell målare kan göra åt dig, utan även utsidan av huset samt taket. När det kommer till att måla utsidan av huset är det viktigt att detta blir rätt, eftersom du vill öka värdet på ditt hus genom att måla. Om arbetet är utfört på ett slarvigt sätt ser det inte enbart dåligt ut, men det kan också göra att ditt hus förlorar sitt värde. Du vill ju inte vara den enda på gatan med ett fult hus.

Anlita en professionell målare

En stor fördel med att anställa en firma för att sköta jobbet för dig är att du slipper att inhandla allt material själv. Att måla är inte enbart att köpa färg och en pensel. Du måste ha en stege, tejp, täckpapper, grundfärg och mycket mer. En professionell firma har allt detta och lämnar dessutom en garanti på deras arbete. Kan det bli bättre? Ja, för ROT-avdraget gäller också vilket betyder att du får ett skatteavdrag på arbetskostnaden. Det finns helt enkelt enbart fördelar med att anlita en målare, luta dig tillbaka och låt dem förvandla ditt hus.

Vad är nackdelarna med att måla själv?

21 apr 2020

Mycket kan man så klart göra själv, men vissa saker blir bättre om man överlåter till proffsen. Vill du måla om i hemmet? Låt en målare göra jobbet för bästa resultat och hållbarhet. Läs och lär!

Är det dags att måla om? Är du trött på färgen i ditt vardagsrum eller börjar fasaden se sliten och tråkig ut? Med en ny färg kan du lätt ändra utseendet på rummet. Färg gör väldigt mycket för rummets eller fasadens känsla. Det gäller även om färgen “bara” är en annan nyans av vit. Även med de klassiska, lite nedtonade färgerna kan man skapa olika känsla beroende på vilken nyans man väljer. Detsamma gäller även vilken typ av färg man väljer – en mattare färg skapar ett annat uttryck än en blank sådan. Ska du måla väggarna inomhus är du troligen ute efter en mattare färg. Ska du däremot måla lister och dörrfoder kanske du föredrar en blankare. Måleri är en konst och det finns mycket att ta i beaktning om man ska måla om.

Göra själv eller anlita någon?

Visst kan man måla allting själv. Men då ska man nog inte räkna med att resultatet kommer bli så som i den där inredningstidningen som man följde. Att måla om går att göra helt okej om man har lite kunskap och rätt material. Bättre går det om man också har lite erfarenhet. Övning ger ju som bekant färdighet. Vissa delar är lättare att måla själv än andra. Det är till exempel något lättare att måla om ett mindre rum än vad det är att måla om ett badrum eller en husfasad. Ibland är det inte att det är svårt som är problemet, utan bristande kunskaper om underlaget. Gemene man kanske inte känner till att det krävs speciella färger och noga förarbete när man ska måla i våtrum för att inte riskera att färgen släpper efter bara ett litet tag.

Blir det verkligen bättre?

En målare har inte bara väldigt lång erfarenhet av att måla, utan även stor kunskap om olika tekniker, underlag och vad som måste göras innan själva målandet. På en vägg som du kanske hade valt att bara stryka färg på, väljer kanske målaren att ta ner den befintliga tapeten, spackla, måla med grundfärg för att slutligen måla den nyans som du var ute efter. Processen kostar mer än vad du hade betalat själv, men resultatet gör det värt det! Vi tipsar denna hemsida: https://www.målareöstermalm.se

Proffshjälp med ditt nya golv - anlita golvläggare i Örebro

17 apr 2020

Är det dags att byta golv? Är ditt golv slitet och trist? Ett fult golv drar ner värdet på ditt hus och humöret på de boende. Dags för golvläggare i Örebro som kan få det i toppskick igen!

Alla golv har en livslängd, kort eller lång. Olika material håller olika länge men det finns även skillnader mellan olika kvalitéer. Det kan också inträffa skador som gör att golvet inte längre fungerar som det ska, exempelvis om man råkat tappa något riktigt tungt, fått fula fläckar, eller djupa repor. Eller så vill ni verkligen bara ge ert rum ett nytt och fräscht utseende. Då är det dags att fundera över ett golvbyte. Det är ett stort jobb att lägga golv och det är ett jobb som du kanske tvekar att genomföra på egen hand. Det handlar både om slutresultatet och att det tar tid och ansträngning. Då finns golvläggare i Örebro som gärna hjälper er!

Olika golvmaterial kräver olika installation

När man lägger golv är det viktigt att veta att olika golv fungerar olika bra i olika rum. Det som passar i ett kök är inte alltid samma material som passar i ett sovrum. I utrymmen där det förekommer fukt - badrum, kök, i viss mån hall - behövs kanske klinker eller laminat och inte trä. Din golvläggare i Örebro kan vara med er redan i denna delen av processen och ge goda råd utifrån sin erfarenhet. När ni sedan valt det golv ni önskar kräver olika material olika underlag. Ett klinkergolv kräver ett annat underlag än laminat eller trägolv. Sedan är det också bra att på ett tidigt stadium fundera över om ni vill installera golvvärme. De flesta, men inte alla golv fungerar bra ihop med detta!

Erfarenhet, kompetens och servicekänsla

När ni väljer firma för arbetet vill ni självklart ha den bästa golvläggaren i Örebro med de bästa priserna. Det finns tips och saker att tänka på då man väljer. Erfarenhet är viktigt. Allt kan man inte lära sig genom teori. En erfaren golvläggare har troligen hunnit lära sig mer om hur material fungerar och alla små trix som underlättar och förbättrar. Därmed inte sagt att kompetens är oviktigt! Utbildning och ansvarsförsäkring är viktiga bitar i pusslet även det. Det underlättar också betydligt om samarbetet fungerar väl. En golvläggare som ser till kundens bästa, ser till att informera om momenten och dyker upp i tid och arbetar flitigt och bra är det du söker. Vi tipsar att besöka denna hemsidan: https://www.golvläggareörebro.nu

← Äldre inlägg