Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Behållare till skräp vid en renovering

19 jun 2021

Renoverar du en gammal gård själv? Då kommer du att riva ut en massa byggnadsmaterial och behöver någonstans att göra av det. En behållare som du kan skicka iväg på tömning precis när du vill.

En renovering kan bestå av en vägg som ska målas, eller utbyte av knoppar i köket. Men det kan även vara en omfattande åtgärd där du mer eller mindre river ut allt utom husets stomme. Gör du det så kommer det att bli mycket begagnat material som du behöver förvara och sedan skicka iväg. Om det är under en kort tid så finns det möjlighet att hyra en container.

Men om du ska hålla på i ett eller flera år, så kan det bli en väldigt dyr hyra. Då är det bättre att köpa container för eget bruk. En som du kan behålla framöver eller sälja vidare när du är klar med den.

Fyll och töm

Antingen du har hyrt en container eller köpt den så finns det alltid möjlighet att kontakta ett återvinningsföretag för att få din container tömd, och materialet omhändertaget på rätt sätt. Om möjligt bör du därför sortera det du kastar så mycket det går. Det blir billigare och bättre för miljön. Hur mycket kostar då en container? Eftersom det är något som håller i många år, kan det vara ekonomiskt att köpa en begagnad container. Du kan hitta en som passar dina behov för mindre än en månadslön, och den går att sälja vidare.

Ventilation som heter duga

18 jun 2021

Hur står det till med ventilationen i de byggnader du vistas i? Misstänker du att din byggnad behöver bättre ventilation? Letar du efter någon som klarar av att förbättra din ventilation?

Att ha en byggnad med dålig ventilation kan bara leda till ett sämre liv. Både för huset eller byggnaden i sig, och för dem som vistas inne i byggnaden eller bor i huset. Det är lätt att det bildas allergier hos dem som bor i ett hus med dålig ventilation. Varför tillåta något sådant att hända när det är så enkelt att åtgärda. Idag finns det speciella företag som i princip bara sysslar med att förbättra ventilation i byggnader. Fram för bra och säker ventilation i alla hus och hyresfastigheter.

Känsligt med fukt i alla byggnader

Förr i tiden byggdes det mycket bostäder och andra byggnader där man använde sig av så kallat självdrag. Det var också vanligt att isoleringen inte var den bästa och det kunde rentav dra kallt inne i huset. För att åtgärda detta började man bygga mer täta hus och isolerade så mycket det gick överallt. Det innebar tyvärr att man skapade ett annat problem som dök upp långt efteråt. Att det är dålig ventilation i en alltför tät byggnad har man förstått är ett bekymmer. Efter en lång tid med dålig ventilation kan det bildas både fukt och mögel i byggnaden. Det i sin tur orsakar stor skada på materien men det skapar även ohälsa för dem som bor eller vistas i byggnaden. Läs mer om ventilation på denna sida: ventilationstockholm.nu 

När man är trygg sover man bättre

8 jun 2021

Många gånger krävs det att något ska hända innan man gör något. Ibland saknar man barndomen, där man slapp oroa sig över saker. Som vuxen behöver man ta sitt ansvar, se till att alla är trygga.

Trygghet kan man finna i olika saker. Det kan vara med sin hund som ger en den lugna energi man behöver. Eller i en trygg famn där man känner sig säker och älskad. Det kan även vara i ett tryggare hus. Där man vet att man gjort vad man kan för att förhindra en brand att sprida sig. Just en brand är för många en väldigt obehaglig tanke. Det är läskigt att det är något man inte kan kontrollera och som man kan vara ganska chanslös mot. Det är inte alltid man känner att det räcker med brandlarm, man vill ha mer än det. Man kan aldrig ha för mycket säkerhet.

Brandsäkra i ditt hem

Utöver ett fungerande brandlarm i varenda rum, bör man även ha brandfilt och brandsläckare. Dessa ska stå så att de är enkla att komma åt. Man kan även skydda sitt hus med hjälp av brandtätning eller brandskyddsmålning. Med hjälp av detta kan man bromsa elden och få mer tid att ta sig ut. Det viktigaste är att alla levande tar sig ut. Har man ett brandskydd kan man till och med ha sån tur att brandkåren hinner komma och eventuellt släcka branden. När du ska brandsäkra hemmet är det givet att du kontaktar proffs på brandskyddsmålning.

En ny bostadsyta

21 maj 2021

Att leva och bo i lägenhet är skönt och bekymmersfritt. Ingen gräsklippning behövs. Utevistelse fixas i det fria. Passar inte vädret? Då fungerar din inglasade balkong som substitut.

Nästan alla människor har en längtan efter utomhusvistelse. Det lugn naturen skänker är svårt att överträffa. En snabb packning med lite fika och så åker du iväg. Tyvärr är inte alltid detta tillgängligt för alla.

Ibland vill vädret inte samarbeta alls. För andra saknas vettiga transporter till lämplig miljö. Vad gör du då? Jo. Du skapar ditt eget “utomhus”. För dig som bor i lägenhet fungerar det utmärkt att bygga en egen oas. Ute fast ändå inne. Och allt börjar med en balkonginglasning. Nu kan ju en balkonginglasning se olika ut. För vissa fungerar helinglasning medan andra vill ha möjlighet att öppna. Vissa behöver tak medan andra bor under grannens golv.

Din egen plats

En inglasad balkong är användbar på en helt annan nivå än en öppen variant. Plötsligt är ljud från trafik och annat dämpat. Saker och ting blir mindre smutsiga då partiklar inte lika lätt tar sig in. Regn är inte längre något bekymmer.

Hur vill du inreda balkongen? Många föredrar en härlig blandning. Möbler som soffa, fåtölj, bord och matta. Tygstycken på väggen för en ombonad look eller ett upplägg med amplar med blommande växter eller nyttigheter. Eller så har du helt egna idéer.

Med inglasad balkong har du regnskydd och bullerskydd. Vill du så har du också insynsskydd. Du kan umgås och mysa eller förvara diverse prylar där. Ditt val.

Västra Götalands snyggaste badrum

11 maj 2021

Tänk att komma hem efter en lång dag och dyka in i ett badrum som kan skölja bort all dagens stress och trötthet. Det kan bli verklighet ifall du slår till och gör ett badrum helt i din egen smak.

Vad är det som du ser som bekvämt och härligt i ett badrum? Är det en modern stil med läckert kakel och ett badkar med massagestrålar? Eller väljer du istället ett badrum där du får plats att göra dig iordning inför natten tillsammans med din partner? Och hur ska du då göra för att få Västra Götalands snyggaste badrum? Frågorna är många och det är bara du som kan besvara hur du vill göra vid en badrumsrenovering i Alingsås.

Ljust och fräscht

Modet går alltid i cykler och så är det även när det gäller badrumsrenoveringar. Där svänger pendeln mellan det som är mest praktiskt till det som är murrigt och mysigt eller ljust och fräscht. Hur du vill ha det i ditt eget badrum bestämmer du helt själv så passa på att gå efter din egen smak. Men tänk samtidigt lite smart så att du inte skapar ett badrum som kommer ställa till problem för dig den dagen du kanske vill sälja ditt hem. Ett badrum är dyrt att renovera och det gör att en eventuell spekulant kan dra sig tillbaka, eller sänka sitt bud, ifall du har ett badrum som är extremt, eller som har en stil som mycket få tycker är i deras smak.

Ibland räcker det med en golvslipning

9 maj 2021

När man tittar på en ful och nedsliten parkett tänker man att det vore härligt med ett helt nytt golv. Men i många fall är det alldeles tillräckligt att slipa om den, för den blir som ny igen.

En parkett i Uppsala som över tid har blivit ful och repig kanske aldrig någonsin har slipats om. Det är perfekt, för då finns där fortfarande så mycket marginal kvar att en slipning är det allra bästa alternativet. Det är betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. Du väljer sedan ett fint ytskikt som ger golvet en enastående lyster, och du kan glädja dig åt att ha sparat en hel del pengar. Det räcker länge att genomföra en golvslipning i Uppsala.

Inget slipdamm längre

Jämfört med förr finns det så fina maskiner och finesser numera. En sådan sak som slipdamm, till exempel, behöver man inte oroa sig över längre, för det sugs in i maskinen direkt. Är det då lätt att själv slipa golvet? Nej, så lätt är det inte. Det går i och för sig att slipa sitt golv själv, men det är rätt besvärligt att få det jämnt och fint, så man tjänar på att anlita en professionell golvslipare.

Med tanke på hur länge ett golv används, så är det bra att en golvslipningsfirma gör ett ordentligt jobb hos dig. Du har kvar ditt golv länge, och den ursprungliga charmen med ett trägolv kommer fram och kommer till sin rätt när det har fått sin ytfinish.

Slipa golv kan vara en utmaning

21 apr 2021

Du kanske tycker ditt trägolv börjar se lite trist ut? Fördelen med parkettgolv och massiva trägolv är att de går att slipa så de får nytt liv. Men vad krävs för att slutresultatet ska bli bra?

Du kanske har en bostadsrätt på Kungsholmen där trägolvet börjar se lite trist ut. Det kanske till och med är så att du ska sälja bostadsrätten? Att fixa golvet kan göra stor skillnad, för vackra slipade golv ger hela hemmet ny karaktär. Fördelen med Stockholm är att du lätt kan hyra maskiner för att slipa och har tillgång till allt material som behövs. Hos en golvslipningsfirma på Kungsholmen kan du ofta hyra maskiner.

Hur slipar du golvet?

Det viktigaste, som inte alltid är det lättaste om du bor i en mindre lägenhet, är att tömma rummet på möbler. Du behöver även ta bort listerna längs golvet och se till att det inte finns några spikar som kan skada maskinen. Därefter så ska du börja slipa med maskinen, först med ett grövre sandpapper och byt sedan till ett tunnare.

Det är viktigt att du slipar jämnt och att du inte startar slipmaskinen med valsen nere. Då kan du få ett ojämnt resultat och skada golvet. När du slipar gör du det diagonalt i riktning mot plankorna. Kanterna kan du behöva slipa för hand för att komma åt. Ibland kan du behöva slipa golvet flera gånger innan du kan börja lacka eller vaxa. Tycker du det låter övermäktigt? Anlita golvslipningsfirman på Kungsholmen istället.

Ett spel med färger

20 apr 2021

Ingen tjusig inredning eller dekoration i världen kan dölja att du missat att anlita en professionell målare. Ojämn färg på väggen eller bubblig tapet är inte snyggt. Gör rätt från början.

Trender kommer och går men grundmålning består. Vi vet alla hur en mörkt orangebrun tapet från 70-talet förskönar ett rum något otroligt. Alla minns vi alla kk som till tålamodets slut målats vitt i kontrast med - vitt? Alla har bott en helg i en stuga med ek, ek och åter ek.

Vad alla dessa intressanta inredningsstilar har gemensamt är att har de utförts på rätt sätt håller de. Sedan må du tycka vad du vill om vad som är snyggt eller inte. Har du inte tid, lust eller råd att ändra på ett rum hjälper det ändå mycket att allt är gjort av proffs på ett snyggt sätt. Renovera kan du alltid göra senare.

Dagens trender blir morgondagens skrattobjekt

Du kan lika gärna slopa försöken att använda kristallkula och se in i framtiden. Vad för slags åtgärder du än väljer kommer ändå framtidens folk anse att din stil är gammaldags.Välj istället en grund och en inredning som du själv älskar, fjärran från alla rådande trender.

Generellt kan man säga att en enhetlig vägg blir snyggast som bakgrund till dina möbler, dina tavlor och din övriga inredning. Vill du inte ha det så går det bra ändå. Tycker du riktigt mycket om dagens trender väljer du dem och sedan låter du en målare på Södermalm förverkliga din dröm. Så enkelt är det.

Behöver du dränera huset?

13 apr 2021

Dränering är något som de flesta husägare har funderat på. Det är verkligen inte det mest upphetsande projektet. Ser du fuktfläckar i källaren går det inte att värja sig från kostnaden.

Ni kanske har pratat hemma om det där med dränering, för det regnar mycket i Göteborg och du tycker det börjar lukta fukt. Hur var det nu när ni köpte villan? Du börjar titta i besiktningsprotokollet och inser att det var länge sedan.

Du funderar på hur du ska veta när det är dags för en dränering. För även om det är något som de flesta husägare tänker på så är det inte ett vardagsprojekt. I Göteborgstrakten regnar det minst sagt ofta. Då är det bra med företag som arbetar med dränering i Göteborg och kan utmaningarna.

Tecken på att det är dags att dränera

En korrekt utförd dränering kan hålla upp till 20 år. Det finns också många tydliga tecken på att du behöver börja dränera. Har du en källare kan du börja märka att fuktigheten stiger eller att du fått synliga fuktfläckar. Ute kan du börja se att färgen flagnar på husgrunden. Har du krypgrund kan du upptäcka att det lättare och snabbare samlas vatten under huset.

Är du osäker på om det är dags? Då kan du kontakta ett företag som arbetar med dränering. Proffsen kan snabbt inspektera och se om det är en dränering som behöver fixas eller om det finns andra lösningar. Innan du börjar gräva upp runt huset kan det vara bra att få ett expertutlåtande.

Så förlänger du livslängden på balkongen

8 apr 2021

Balkongen slits ofta sönder under större delen av året när du inte kan använda den. Är balkongen istället inglasad slipper du det problemet, samtidigt som du kan använda den hela året om.

Vilken tur du har som har balkong! Det kanske du får höra då och då. Och visst, det är lite lyxigt med balkong. Det är skönt att i en instängd lägenhet ha möjlighet att gå ut och sätta sig i friska luften utan att egentligen lämna bostaden. Det är en viss frihetskänsla. Men ärligt talat, det är så få veckor om året, på sommaren, som det överhuvudtaget är möjligt att nyttja balkongen. Resten av året står den egentligen väldigt blottad utan att den kan användas. Det är klart att balkongen kommer utstå mängder av slitage från väder och vind under året. När regnet piskar mot den, när möblerna blåser omkull och snön till och med lägger sig på balkonggolvet. Underhållet av balkongen tvingas öka. Du kan ofta önska att du istället hade en inglasad balkong.

Skydda från vädrets krafter

Hade du haft en inglasad balkong så hade du inte haft problemet att vädret slet på utrymmet. Du hade dessutom kunnat använda platsen året om. Balkongrutan är ett exempel på ett företag som hjälper till att glasa in balkonger. Din balkong kommer må bra av att stängas ute från vädrets krafter. Livslängden på balkongen ökar. Men viktigast av allt är förstås som sagt att balkongen inte bara blir en plats som står och förfaller, utan faktiskt kan användas.

Välj något snyggt och funktionellt

27 mar 2021

Det är detaljerna som gör det och även små skillnader i ett kök kan skapa stor förändring. En av de detaljer som du kanske väljer att förändra är att byta ut din gamla och slitna bänkskiva.

Det kanske lockar dig att skaffa den där betongskivan som ser så cool och annorlunda ut som bänkskiva. Eller den där obehandlade marmorbiten som hade varit så snygg mellan diskbänken och spisen. Men när du ska välja en passande ny bänkskiva i Göteborg så är det viktigt att tänka på både skönhet och funktion. Annars kommer du snart slita ditt hår och förbanna den dagen då du fick din nya, annorlunda idé. Så var noggrann med valet, och satsa på något praktiskt och snyggt.

Don efter region

Om du reser genom landet kan du lätt se hur husen och trädgårdarna förändras beroende på vilken region du är i. Det finns till och med hus som endast finns på en eller ett par orter i landet. Ta till exempel de små timmerhusen som du sällan stöter på i söder. Eller de putsade vita husen med halmtak som lyser med sin frånvaro norrut. Vill du exempelvis bygga ett hus med en passande interiör i Göteborg så är det vanligt att välja något med ett marint tema. Hamnstad som det är. Kanske väljer du då något av hamrad plåt med ett industriellt utseende som påminner om alla skeppsindustrier. Eller så går du på hav, klippor och sand och väljer en bänkskiva med tillhörande kakel i grått, sandbrunt och blått.

Inred med tapeter

26 mar 2021

Har ni tröttnat på hemmets enfärgade väggar och drömmer om att ta inredningen ytterligare ett snäpp? Satsa då på några vackra mönstrade tapeter. Vi tipsar er om hur ni bäst går tillväga.

Utbudet av tapeter har vuxit de senaste åren och är idag gigantiskt och många tapetleverantörer kommer årligen med nya kollektioner. Genom att söka på nätet kan man leta sig fram till mönster och färger, eller så kan man titta i inredningstidningar och besöka fysiska tapetbutiker. Tapeter finns i alla möjliga prisklasser och de lite dyrare behöver nödvändigtvis inte vara bättre. När man väljer tapet tar man ofta hänsyn till arkitektur och när huset byggdes, men man kan givetvis också bara välja ett mönster som man tycker om och sedan låta tapeten styra inredningen i rummet.

Underarbetet är viktigt

För den som inte är van att tapetsera kan det vara krångligt och det lönar sig verkligen att låta en målare i Uppsala göra jobbet. Precis som när man ska måla om en vägg, så kräver även tapeter ett ordentligt underarbete först. Ytan måste vara ren och slät så att tapeten fäster ordentligt och man måste därför tvätta väggen, spackla igen hål och ojämnheter och slipa.

Har ytan redan tapetserats flera gånger tidigare kan man också ibland först behöva ta ner och rensa väggen från gamla tapeter. I andra fall kan det räcka om man skär bort tapetskarvarna och sedan spacklar och slipar jämnt. Olika tapeter är också olika tjocka och är underlaget mörkt kan man först behöva måla väggen ljus.

En användbar balkong

25 mar 2021

Många som har balkong upplever att den mest bara är ett besvär. Den är blåsig och kall och det regnar ofta. Trivseln uteblir och den blir mest en förvaring för skräp. Allt detta går att ändra på.

Det finns många tråkiga och trista balkonger, tyvärr. Betonggrå förvaringsplatser för återvinning och trasiga barnleksaker. Inte ens katten vill gå ut där! Det får den förresten inte för risken är stor att den ramlar ner eller försvinner. Det samma gäller för barnen. Det är en sorglig överflödig yta.

Så behöver det dock inte vara! En balkong kan vara något helt annat och mycket mer. Med lite fix och lite tid och omsorg kan din balkong bli det trevligaste utrymmet i ditt hem. Allt börjar med en balkonginglasning. När den är gjord har ni istället ett extra vardagsrum att använda året om.

En komplett omvandling

Att förvandla en trist yta till en skön oas är enklare än du kanske tror. Allt börjar med planering. Ta kontakt med specialister på balkonginglasning i Uppsala och hör vad de har för smarta förslag. Välj vilken typ av inglasning som passar dig bäst och sedan kan du börja inreda. Du får ett tystare, renare och varmare uterum som du kan använda året om.

Vad vill du göra av din balkong? Tänker du långa kvällar i bekväma utemöbler med kuddar och snygga textilier? Eller hägrar en liten trädgård med örter och kanske någon smultronampel? Hinkodlad potatis? Eller vill du ha säker lek för barn och för husdjur? Ingenting är omöjligt!

Återanvänd mera

22 mar 2021

För att leva ett hållbart liv så bör man återanvända mera och det kan man göra till exempel när man renoverar eller vill ha en ny soffa. När man återanvänder så sparar man på jordens resurser.

Det finns många tillfällen där man kan köpa begagnat eller återanvända något och när man gör detta så kommer man att spara på energi, vilket är mycket bra miljömässigt, men man sparar också pengar. Till exempel om man är igång och renoverar så kan man med enkla medel återanvända mycket och det kan vara till exempel köksluckor eller ett golv. Om man har ett gammalt trägolv i sitt hus så kan man få det att se ut som nytt med en golvslipning, och man slipper då slänga ut sitt gamla golv. En golvslipning går lätt att genomföra och med dagens effektiva slipmaskiner så kommer inget damm att spridas i huset eftersom det sitter en dammsugare på slipmaskinen som suger upp allt damm.

Var kreativ och finn nya lösningar

För att återanvända grejer så är det bra att man är lite kreativ för då kommer man lättare på nya ideér som kan spara pengar. Om man inte är det kan man alltid härma andra, och man kan hitta inspiration på nätet med beskrivning på hur man kan genomföra olika projekt. Saker man kan återanvända är till exempel en gammal soffa. Man kan ge den ett nytt utseende med en omklädning av tyget, eller kanske måla om den slitna byrån i sovrummet och sätta dit fina knoppar eller handtag. Mer info om golvslipning hittar du här: golvslipningtäby.nu

Viktiga frågor inför takbytet i Nyköping

21 mar 2021

Inför en takomläggning är ofta funderingarna och frågorna många. Ska man lägga samma taktyp som innan eller kanske byta? Måste man anlita en takläggare eller kan man göra jobbet själv?

Oftast lägger man samma slags material som innan då man byter ett tak, men det går även ibland att byta. Vissa tak är betydligt tyngre än andra och man måste vara säker på att husets konstruktion klarar tyngden innan man byter. En del takmaterial fungerar också sämre på vissa taklutningar och klarar inte då att leda bort vatten. Men också väder har stor betydelse och bor man exempelvis nära en blåsig kust måste man välja ett material som klarar det och som ligger stadigt. Ibland kan man även behöva ett bygglov från kommunen om man vill byta taktyp.

Kan man lägga om taket själv?

Det går att byta taket själv bara man vet hur man gör, men det kan vara ett tungt arbete, särskilt om man ska lägga ett tegeltak. Man måste även försäkra sig om att taket inte under tiden utsätts för regn, så arbetet ska helst inte dra ut på tiden för länge. Därför väljer de flesta att ta hjälp av en takläggare, eftersom man även kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Genom att tidigt kontakta en takläggare i Nyköping kan man få hjälp med att besiktiga taket och få en bedömning på hur många fler säsonger taket klarar. På så vis hinner man planera för takbytet ordentligt och kostnaden kommer heller inte som en överraskning.

← Äldre inlägg