Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Tips för att lacka köksluckor själv

13 jan 2020

Köksluckorna är ett blickfång. Genom att förändra dem kan du enkelt förnya ditt hem. Här har du handfasta tips för att lacka dina köksluckor själv!

Få saker sätter tonen i ett kök som köksluckorna. Är de målade luckor av trä signalerar de snabbt en ombonad känsla. Är de formade av rostfritt stål går tankarna snarare till en rå häftig industrikänsla. Sådana kök är lätta att hålla rena men känns såhär i början av 2020 lite ute, stela och tråkiga.

I dagens hållbara inredningsmode har återanvändning blivit hetare än någonsin. Vad kan då vara mer trendigt än att måla om sina köksluckor av trä istället för att kasta ut dem och köpa nytt? Vi gör det inte för att vi inte har råd att köpa nya köksluckor, vi gör det för att vi bryr oss om miljön och klimatet!

Kök med rosa köksluckor

Förberedelser ger lyckat resultat

Innan du börjar med projektet att lacka om dina luckor bör du ha satsat tillräckligt mycket på bra förberedelser. Det kommer du att vara glad för i slutänden. Det är förberedelserna som ger ett riktigt lyckat resultat.

Det är klokt att lägga lite tid på att kolla runt i olika affärer för att hämta färgprover, provmåla gärna och testa lite olika kulörer hemma innan du bestämmer vilken du ska använda. Tänk på att en färg som ser ljus ut i butik ofta blir mörkare och mer dämpad i ett vanligt hemmakök. Det beror på att färgbutikerna ofta har en starkare belysning än vad vi vanligtvis har hemma.

När du åker runt och gör dina förberedelser - fråga personalen i butikerna och tips och råd. De kanske själva har erfarenheter som du kan ha nytta av. De vet också vilka färger som fungerar till olika material. Behöver du lämna in dina luckor för slipning eller räcker det att du slipar av det gamla ytskiktet på egen hand innan du lackar på nytt? Den här typen av beslut kan en kunnig färghandlare hjälpa dig med!

Bort med skiten!

För dig som vill fräscha upp dina köksluckor för första gången känns det kanske lite knepigt. Ska du våga dig på köksluckorna på egen hand? Ja! Det är inte så svårt som du kanske tror.

Börja med att tvätta av dina luckor ordentligt. All skit ska bort! Köksluckor utsätts för en hel del smuts och dessutom fett som kan vara svårt att få bort genom en enkel tvätt. Ta i rejält och tänkt på att luckan ändå ska slipas sen! För att få ett bra resultat behöver du skrubba luckan med en bra tvättsvamp, målartvätt och vatten förstås. Använd gärna handskar när du tvättar för att spara huden på händerna. När du tvättat bort fläckar och stänk skölj noga med vatten en extra gång så att inga rester av målartvätt blir kvar.

Låt luckan torka och sedan är det dags för slipning. Du måste få bort den gamla lacken eller färgen för att ny färg och lack ska kunna fästa. Ju mer noga du är i det här arbetet desto bättre blir slutresultatet. När du tvättat och slipat måste du avlägsna dammet från den gamla färgen. Ta en lätt fuktad trasa, en microfiberduk eller en borste. Om du använder lätt fuktad trasa se till att luckan torkar igen innan du börjar med nya färgen.

Ny fräsch färg

Sugen på att börja måla? Ett ögonblick! Först ska du skruva bort knoppar och handtag. Haka sedan loss luckan från sina gångjärn, eller fästen och måla den gärna liggande över bockar eller täckt underlag. Du får ofta bäst resultat om du målar baksidan först, låter det torka och sedan avslutar med framsidan av luckan. Räkna med att du behöver måla luckan minst två gånger på framsidan för att få ett bra resultat.

Här kan du läsa om måttbeställda köksluckor: www.måttbeställdaköksluckor.nu

När du behöver fräscha upp golvet

3 jan 2020

Alla som har haft sitt golv många år vet att golvet blir slitet och missfärgat. Det kan röra sig om små repor och skador, att solen har blekt golvet eller svåra fläckar. Beroende på material och hur omfattande slitaget är kan man lösa problemen på olika sätt. Det kan bli tal om omläggning när skicket är dåligt, men det går också att slipa om golvet och ytbehandla det på passande sätt. 

Trägolv

När det gäller trägolv som parkett eller massiva trägolv går det oftast att slipa om det. En golvslipning är betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. Faktum är att ett omslipat trägolv i många fall kan bli snyggare än ett nylagt golv eftersom man behöver golvet karaktär på ett trevligt sätt.

Trägolv är mycket populärt i svenska hem. Många faller för trägolvets naturliga och varma utseende. Det är också mycket behagligt att gå på. En nackdel med trägolv är att det är relativt mjukt vilket gör att det lätt blir rispor och repor. När man tillexempel drar tunga möbler över golvet kan det blir fula jack. Även fläckar kan lätt få fäste och tränga ner i träet om man inte upptcäker dessa i tid. Djurägare kan få problem med fula fläckar av urin som kan vara omöjligt att få bort.

Omslipning

Därför passar det extra bra att slipa om ett trägolv, om det inte rör sig om stora skador. Ett massivt trägolv kan man slipa om många gånger. Ett parkettgolv är ju betydligt tunnare så där måsta man säkerställa att det är tillräckligt tjockt för att det ska klara en omslipning. När man slipar ett trägolv finns det olika metoder att använda sig av beroende på vad det är för golv. Generellt sätt slipar man i rummet riktning. Efter slipning kan man välja på olika ytbehandlingar beroende på vilket sorts trä det är och vilket utseende man vill ha. Det är vanligast att man  ytbehandlar ett trägolv med olja eller lack

Betonggolv

Det går även att slipa om ett betonggolv som blivit ärrat av tidens tand. Ett golv av betong går inte sönder i första taget. Efter slipningen är det vanligt att man ytbehehandlar det på något sätt. Det vanligaste sättet är att måla det. Det är relativt enkelt att slipa om betong, men det kräver proffsutrustning och det blir mycket slipdamm som måste tas bort noggrant.

 

Behöver du göra en golvslipning eller lägga en nytt golv i Stockholmsområdet? Läs mer här: https://www.golvslipningnacka.se.

Behöver du byggställning i Dalarna?

13 dec 2019

Har du behov av byggställning i Dalarna? Ska man bygga nytt eller renovera fasaden, fönster, taket eller bara hänga upp nya hängännor, installera stuprör eller på annat sätt arbeta med fasaden, så behöver man byggställningar för att inte riskera att man ramlar ner och slår sig halvt fördärvad. Med endast en stege är det lätt att man tappar balansen om man till exempel ska baxa upp en hel hängränna eller behöver ha tillgång till tunga redskap och verktyg.

Kanske man tycker att det är bökigt med byggställningar och att bara ställa upp en stege är en genväg till att sätta igång med bygget; man ska ju bara upp med hängrännorna, eller vad det nu är som man ska göra. Men som bekant kan en genväg bli en senväg, och ramlar man ur stegen, eller tappar saker när man ska up och ner för stegen, så kan det ta mycket längre tid när man bara skulle spara just på tiden. Då sparar byggställningar både ansträngningar och tid.

Köpa eller hyra byggställningar?

Är man osäker på hur pass mycket man kommer att behöva en byggställning kan man alltid brja med att hyra en sådan. Märker man då att man behöver ha byggställningen för en längre tid så kan man i stället köpa loss den byggställning som man hyr, om det är så att man kommer att behöva den för fler arbete. Särskilt väl till pass kommer en sådan om man är villaägare, och man kan med fog misstänka att en byggställning kommer att komma till pass när man ska upp på taket, måla om fasaden, renovera fönster och annat som man är så illa tvungen att göra när man behöver se om sitt hus.

Hyra byggställningar som är lätta sättta upp

Att sätta upp byggställningar behöver inte vara svårt, tungt eller komplicerat. Det finns lätta byggställningar av aluminium som man kan sätta upp själv och även med hjul som man kan flytta på, allt eftersom som man behöver flytta på sig. Har man ett arbete att utföra längs fasaden behöver man inte täcka hela fasaden med byggställningar, utan kan i stället bara flytta på dem behändigt. Byggställningar ger stöd och erbjuder plats för att lägga saker som man behöver ha på plats. Det finns byggställningar som kommer i moduler så att man kan bygga till fler sektioner och fördubbla dem, förlänga eller göra dem bredare.

Slipa om golvet istället för ett nytt

23 okt 2019

När trägolvet blivit flammigt och ojämnt finns det flera alternativ för att få det snyggt igen utan att behöva att köpa ett nytt golv. Hela rummet känns trist och slitet när golvet är det. Men som sagt det finns bra och effektiva åtgärder att göra, som dessutom är billigare än med ett nytt golv.

Alternativ till nytt golv

Först och främst behöver man ta reda på golvets övriga skick för att kunna ta beslut om det går att renovera golvet genom golvslipning eller ej. Det allra flesta trägolv går att slipa om både en och flera gånger, det som krävs är att det är tillräckligt tjockt och att golvet inte har för djupa skador och repor.

Om det är säkerställt att golvet håller för en golvslipning slipar man hela golvet med efterföljande ytbehandling. När golvet endast är lite slitet i det översta lagret kan det ibland räcka att endast göra en ny ytbehandling utan att behöva slipa det.

Ytbehandling

Det finns ett antal metoder för att ytbehandla ett nyslipat golv för att det ska hålla sig snyggt över tiden. Det är beroende på golvets material och om man har småbarn eller husdjur. Sedan får man såklart olika utseenden och färgnyanser beroende på vilken efterbehandling man väljer.

När det gäller golv som får utstå mycket grus och smuts som till exempel en hall, är det bra att välja ett hårdvaxat eller såpskurat golv. Det ger ett tåligt golv som klarar smutsen på ett bra sätt. Såpade golv kan behövas såpskuras några gånger per år. 

Ett annat alternativ är att lacka golvet. Det är lite känsligare och passar därför bättre i sovrum och vardgasrum. 

Golvslipning

När golvet behöver en golvslipning är det mycket viktigt att det göra på ett korrekt sätt för att slutreslutatet ska bli så bra som möjligt och för lång hållbarhet. Genom slipning får man bort att alla skador och repor snabbt och effektivt. 

Vid behov repareras skadade och slitna områden innan slipning. Arbetet gör effektiva golvslipar, oftast en större för stora ytor och en mindre för hörn och kanter. Man använder olika tekniker beroende på vad det är för golv. Efteråt är det viktigt att golvet rengörs noggrant från smuts och slipdamm även om golvläggare använder proffsmaskiner med slutet system. 

När golvets ytan är slät och ren göra passande ytbehandling för en snygg och hållr finish. 

Behöver du en seriös och erfaren golvläggare i Huddinge eller södra Stockholm? Läs mer här och be om en offert: https://www.golvslipninghuddinge.se.

Vilka regler gäller för byggstädning?

8 okt 2019

Vilka regler gäller för byggstädning? Räcker det med att göra en sådan i samband med att man byggt ett hus eller kommer det att krävas mer renodlad städning innan inflytt?

Själva termen byggstädning är svårdefinierad. Ser man till hur en sådan normalt beskrivs så är en grovsop det enda som krävs i redskapsväg. Kort sagt: man ska kunna sopa bort gips, damm, smuts, plast från elkablar och så vidare - det är vad man kan förvänta sig som privatperson. Huset ska vara fritt från de grövre sakerna och allt som kommit fram i samband med bygget ska också plockas bort. Att masonitskivor, kartongbitar och större kvantiteter av tejp plockas bort; mycket mer än så kan man inte räkna med vid en byggstädning.

Det räcker naturligtvis inte. Att det exempelvis ska vara rent nog för att en besiktningsman ska kunna utföra sitt arbete och att man - så småningom också ska kunna flytta in - kräver extra åtgärder. Därför måste man i många fall komplettera en byggstädning med andra tjänster. Det vill säga: byggfirman som anlitas utför byggstädningen och gör själva grovjobbet - därefter så anlitar man en städfirma som finslipar och gör bostaden så pass ren att en besiktning kan utföras och att man kan flytta in.

Vi ska även tillägga att många byggföretag sträcker sin definition av en byggstädning lite längre. Man inkludera även exempelvis bortforsling av bråte och att man även - i synnerhet då det gäller nyckelfärdiga hus - städar rent bortom den grovsopning vi nämnde. Det sker i syfte att säkerställa att en besiktningsman ska kunna kontrollera exempelvis alla ytskikt.

Grävskopa gräver i hög med stenar, ett hus syns i bakgrunden

Kolla vad som ingår innan

Det leder oss till följande: skriver du ett avtal med en byggfirma så kommer det att finnas en liten klausul som heter byggstädning. Nöj dig inte med denna luddiga term, ta reda på vad företaget i fråga egentligen menar med detta. Det kan vara något som faktiskt kan spara dig pengar. Vi anser definitivt att du ska försöka få bortforslingen av alla byggsopor och allt bråte inräknat i tjänsten. Tänk bara kostnaden för att hyra släp och all tid som du måste lägga på att plocka, bära och köra.

Kontakta en städfirma för den finare städningen

Vi skulle emellertid - baserat på det vi ovan gått igenom - även rekommendera en mer heltäckande lösning. Vill man komma in i den nya bostaden med positiva känslor så bör man också unna sig den professionella hjälpen av en städfirma. Idag så är detta inte särskilt kostsamt sett till att man kan använda rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet med ett årligt tak - per person - på, numera, 50.000 kronor.

Det gör skillnad och det kan skapa en bättre känsla i samband med att din familj flyttar in i ert nybyggda eller nyrenoverade hus. Att ta hjälp med städningen - fönster, garderober, alla ytskikt, golv och speciella detaljer samt svåråtkomliga vrår - gör att man på ett bättre sätt kan fokusera på det väsentliga: att boa in sig och starta det nya livet.

Byggstädning räcker för vissa, men vi skulle dock säga att det kommer att krävas mer heltäckande åtgärder innan bostaden är redo att bebos. Om du sedan väljer att städa själv eller väljer att anlita en städfirma är upp till dig. Men, som sagt, med Rut-avdraget så är all typ av städning idag väldigt prisvärd och väl värd att överväga.

Kan man måla på plast?

7 okt 2019

Kan man måla på plast? Det går definitivt och det går dessutom att få ett ganska snyggt resultat om man jobbar på rätt sätt.

Många gör fel då det kommer till plast som material. Detta då man ser plast som en slit-och-släng-vara. Plast används - plast slängs då det blir gammalt och nött. Ser man till exempelvis naturliga material så blir dessa vackrare mer åren; detta genom patinering: ett föremål i trä eller en väska i skinn blir bara finare och finare. Plast? Inte fullt lika vackert.

Men, plast går emellertid utmärkt att fräscha upp och ett av de bästa sätten är att måla det. Skulle fler välja detta alternativ snarare än att åka till miljöstationen så skulle också en stor del av problemen med miljöförstöringen försvinna. Man kan ta hand om exempelvis plastmöbler och man kan använda även dessa över flera säsonger. Det går att få dem fina igen - något som man bäst gör genom A) regelbunden tvättning och B) genom att måla dem.

Pensel, roller och burkar med olika färger i står på ett bord

Så målar du dina plastmöbler

Som vid all typ av målning så är grundjobbet väldigt viktigt för hur det färdiga resultatet blir. Plastmöbler som slitits ut av väder och vind kan kräva ett ganska rejält förarbete. Det kan ske genom två stycken sätt: antingen så använder du dig av ett grövre sandpapper och ruggar upp ytan rejält.

Det måste du göra för att den färg du ska använda ska kunna fästa ordentligt. Det andra alternativet är att använda dig av häftprimer. Vi skulle rekommendera det senare då det handlar om större föremål såsom trädgårdsmöbler av plast. Det gör vi av två skäl:

>ul>

 • Du slipper slita ihjäl dig. Det krävs viss teknik för att slipa och handlar det om möbler så är det heller inte ytor som är helt plana. Det tar tid att få till varje liten vrå och det är svårt att komma åt överallt.
 • Du får ett större urval. Genom att slipa så exkluderas du till ett val av färg på plasten: akrylfärg. Akrylfärg är emellertid en riktigt bra färg som står emot väder av alla slag och som är hållbar över en längre tid. Nackdelarna är att du har ett relativt smalt urval av kulörer att välja bland och att du även måste köpa ganska mycket färg då burkarna är små. Akrylfärg passar bättre på mindre föremål, enligt oss. Använder du häftprimer så kan du använda vilken typ av färg som helst och du kan i och med detta också ge din estetiska ådra ett större spelrum genom att matcha möbler mot exempelvis fasad eller mot andra, mer specifika, detaljer i din trädgård.

Måla två gånger och se det färdiga resultatet

Det första steget är att måla dina plastmöbler med häftprimern. Låt det lagret torka ordentligt och var - vid påstrykningen - noga med att allt täcks. Det handlar om grundmålning, men gällande primer så är det också den som slutligen får den färg du valt att fästa ordentligt. Det blir inte snyggt om du missar på en massa ställen.

Då häftprimern har torkat så är det dags att börja måla på riktigt. Det ska du göra i två varv för att det ska bli riktigt snyggt. Använd gärna en roller på större ytor - bord och stolsryggar - och gå med en mindre pensel på de ytor som är lurigare att komma åt. Använd mycket färg och var inte rädd för att låta det flöda. Mer färg på penseln ger ett jämnare, snyggare resultat. Lycka till!

På denna sida hittar du mer tips och information om olika typer av måleriarbeten: https://www.målaresolna.nu

Renovera badrummet billigare – Sök brett och köp begagnat

1 okt 2019

En normal badrumsrenovering kostar kring 100 000 kr. Detta i alla fall om man anlitar hantverkare, väljer kakel samt byter ut all inredning. Men genom att planera går det att få ner priset en hel del. Detta via fyra enkla punkter. 

 • Fler offerter – inte bara från din ort

Det är relativt vanligt att man bara begär in offerter från hantverkare i sin egen stad. Om du bor i Falun kommer du sannolikt söka efter företag som kan renovera badrum på just den orten. Men att renovera badrum är ett stort projekt vilket innebär att hantverkare lätt kan tänka sig åka någon mil för att utföra jobbet. 

Bor du i Falun kan du alltså lika gärna söka efter byggföretag runt om i Dalarna. Detta åtminstone från orter i Dalarna som ligger i en omkrets av 3 – 4 mil. I och med att du kan få in fler offerter kan det bli billigare att renovera ert badrum än om enbart ett fåtal offerter tas in. 

Exemplet kan självklart användas på andra orter. Boende i Falun kan söka över hela Dalarna, Hoforsbon söker i hela Gästrikland osv. 

 • Loppis bjuder på begagnat

Gå in på svenskaloppisar.se och fyll i ”Dalarna”. Då kommer kommande loppisar visas som finns i din närhet. Här presenteras både tillfälliga loppisar samt butiker i Dalarna som säljer second hand. Oavsett är det ett sätt för dig att renovera erat badrum betydligt billigare. Köp fast inredning på loppmarknader och spar pengar. Men köp helst porslin och rör helt nytt. Med slarv på kvalitén ökar annars risken betydligt för vattenskador. 

 • Planera ROT

Planera så att du kan renovera ert badrum och utnyttja ROT-avdraget till fullo. En privatperson får maximalt använda 50 000 kr i ROT och RUT under ett kalenderår. Har du redan utnyttjat en del av avdraget är risken att du inte kan använda det till fullo när badrummet ska renoveras. 

Kanske är det värt att vänta in ett årsskifte med arbetet för att därmed få ny avdragssumma att utnyttja. Men kom även ihåg att fakturan kan fördelas på två personer som är skrivna på samma adress. På detta sätt kan två personers ROT-avdrag användas på samma badrumsrenovering. 

 • Jämför matta istället för kakel

Att renovera badrum billigt handlar till stor del om att jämföra priser och alternativ. Kan det exempelvis bli billigare att ha plastmatta istället för kakel? Det finns idag plastmattor med motiv som är väldigt likt kakel men även i mängder av andra format och färger. Läs mer om badrumsrenovering här: https://www.badrumsrenoveringdalarna.se/

Effektivt skydd mot solljus

13 sep 2019

Effektivt skydd mot solljus

Det finns många sätt att skydda sig mot solens värme och farliga strålar. Vi vet alla hur hett det blir ute och inne på sommaren när solen är som varmast. I varma länder är de vana med värmen och solen på ett helt annat sätt än vad vi nordbor är. 

Vi måste använda solkräm under sommarmånaderna för att skydda vår hud mot de farliga ultravioletta strålarna från solen. De så kallade UV-strålarna är skadliga för oss och kan skada hudens DNA och orsaka cancer i huden varför det är mycket viktigt att använda solkrämer och undvika för mycket exponering. Inte ens i skuggan är man 100 % skyddad.

Solsäkra fönstren

I våra bostader och fastigheter har vi massor med fönster för att få ljus och för att kunna titta ut. Men det gör att solen tar sig in överallt och höjer innetemperaturen sommartid väsentligt.

Att sätta in solskydd i form av solfilm i fönstren är något som blivit mer och mer populärt på senare år. Solfilm är mycket effektivt och har många fördelar. 

Först och främst motverkar det direkt solljus är jobbigt för våra ögon, men det hjälper också till att sänka temperaturen inomhus. Men solfilm är också effektiv mot solens farliga strålarm då så kallade UV-strålningen.

Bra för kontor 

På kontor och andra lokaler är det viktigt att det inte är för ljust och varmt. Eftersom det är mycket svårt att läsa på datorskärmar och liknande med för mycket ljus är det ett måste med effektivt solskydd på fönstren.

Det finns solfilm som fungerar till och med som mörkläggning, vilket kan vara bra i vissa fall. På många offentliga byggnader ser man ofta solfilm som reflekterar utåt för att skydda mot sol och mot insyn. Det kan också vara ett alternativ om man bor i lägenhet på gatuplan med fönster ut mot gatan där människor finns. Solens strålar är så starka att de med tiden bleker golv, möbler och annan inredning. Detta slipper man också med till exempel solfilm.

Skyddar mot UV-strålar

När man sätter in solfilm i sina fönster så skyddar den mot UV-strålar samtidigt som sikten blir intakt. Detta gör att butiker, restauranger och liknande verksamheter väljer detta solskydd. Det har också den fördelen att fönstret blir med tåligt och inte går sönder lika lätt. 

Solfilmen har ett effektivt så kallat UV-filter som absorberar det mesta av den ultravioletta strålningen. 

När man har satt in solfilm i fönstren ökar man faktiskt färgens livslängd med minst det dubbla.

När behöver jag hjälp med dränering i Stockholm?

14 aug 2019

Då man talar om dränering generellt så handlar det om att den bostad man bor i måste rensas från fukt och annat som angriper och attackerar den. Detta sker ju dagligen och trots att man kanske har saker som stuprör och annat som leder fukt som regn bort ifrån husgrunden så kommer det ändå inte åt hela problemet. Ett hus i exempelvis Stockholm kan alltså – trots förebyggande åtgärder – ändå någon gång tvingas till en dränering.

Tecken på att du behöver genomföra en dränering i ditt hus i Stockholm – eller någon annastans i Sverige för den delen – är att det kanske börjar lukta surt från källaren, att det blir fuktsakador eller att husgrunden börjar se fuktig och fläckig ut. Ser man dessa varningsignaler så är det alltså läge att direkt kontakta en firma som kommer och utför en dränering innan det är för sent. Bor man i Stockholm så kan en dränering av sitt hus vara en riktig livräddare – men det gäller att man tar varningsignalerna på allvar och inte vänta för länge.

Ett fuktskadat hus är ju direkt hälsovådligt då mögel kan ge följdsjukdomar som astma eller ännu värre saker. Att genomföra en dränering är alltså något som i slutändan kan rädda din familjs hälsa och välmående och detta oavsett om huset nu står i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Kan jag genomföra en dränering av mitt hus i Stockholm själv?

Att genomföra en dränering är svårt men får faktiskt göras av privatpersoner. Dock ska man veta att det är ett projekt som tar lång tid och där riskerna för att något går fel är väldigt stora. Det handlar ju trots allt om ditt hus och där man alltså genom en misslyckad dränering kan tvingas se hur hela huset förfaller bara för att ma varit lite snål och velat göra jobbet själv. Det bästa är alltså att man istället lejer ett företag som utför denna dränering och att man själv tar ett steg tillbaka. Bor man exempelvis i Stockoholm så har ma också stora möjligehter att till ett bra pris få denna dränering gjord. Detta då konkurrensen i Stockholm är stor just bland företag som är verksamma inom dränering och där man på så sätt kan spela ut företagen mot varandra genom att ta in flera offerter.

Här ska man dock vara lite vaksam då ökad konkurrens inte per automatik innebär att alla håller samma höga klass och nivå – det är snarare tvärtom och detta gäller egentligen alla hantverksarbeten och inte bara dränering. Kolla alltså noggrannt upp alla möjligheter innan du i Stockholm anlitar något företag för din dränering och ta inte bara den som ger dig bäst pris. En väl utförd dränering ska ses som en investering i ditt hus och din familj och här är det alltså inte läge att snåla – att göra om hela jobbet kostar ju faktiskt en hel del det också.

Dränering av hus är viktiga saker och detta oavsett om det sker i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Bättre att betala lite mer för ett bra jobb än mindre för ett dåligt jobb som måste göras om, så enkelt är det.

Proffsigt resultat utan golvläggare?

8 maj 2019

Hur viktigt är det att anlita proffs när man vill lägga nya golv i bostaden? Det beror förstås på flera saker, kanske framför allt hur händig du är och om du har tidigare vana av att lägga golv, men även vilken typ av golv du ska lägga. Vissa golvtyper, som lamellparkett, är relativt enkla att lägga även om det såklart innebär många timmars hårt arbete och ställer höga krav på noggrannhet. Andra golvtyper, som att lägga stavparkett till exempel, fordrar både stor kunskap och erfarenhet, professionella golvläggare helt enkelt, och ska inte utföras av en hemmafixare om denne inte har stora kunskaper inom golvläggning.

Noggranna förberedelser är a och o

Som med alla hantverk är det förarbetet när man lägger golv som brukar skilja amatörerna från proffsen. En professionell golvläggare tar sig tid att mäta och planera jobbet innan han sätter igång. Detta inbegriper att räkna ut hur golvplankor eller stavar ska disponeras, hur ljuset faller i rummet, hur man ska göra med golvlister och så vidare. Dessutom ser ett proffs alltid till att undergolvet är precis jämnt, vilket ibland kräver spackling. Resultatet blir ett jämnt och tyst golv som känns stabilt att gå på och inte knarrar eller ger vika på vissa ställen.

Amatören å sin sida tänker knappt alls på förarbetet utan går direkt på att börja lägga ut golvplankor och sågar till dem allt eftersom arbetet fortskrider. En hemmafixare saknar ofta även kunskaper om hur man får ett golv alldeles jämnt, inte heller orkar han kanske ta bort golvlisterna innan golvet läggs, utan sätter kvartsstav i stället. Små tecken som visar att det inte är en professionell golvläggare som varit framme.

Bra golvläggare i Stockholm

Det kan vara kul att lägga golv själv, men vill du ha ett gediget, proffsigt resultat ska du anlita en golvläggare. Bor du i Stockholm har du antagligen bara i din stadsdel ett flertal golvläggare att välja bland. Att hitta en firma på kort varsel är inte svårt, men du ska så klart alltid kolla upp att firman är seriös och att de har fått goda omdömen.

Inte dyrt med golvläggare i Stockholm

Den största kostnaden för ett nytt golv är själva golvet. Det blir inte särskilt mycket dyrare att anlita golvläggare i Stockholm än att göra jobbet själv, särskilt om man värdesätter sin egen tid. Med ROT-avdraget kan arbetskostnaden fås ner till någon femhundring per timme och för en professionell golvläggare tar det sällan mer än tre fyra timmar att lägga ett normalstort golv. För de tusenlapparna får du ett professionellt lagt golv som kommer att kunna ligga länge i din bostad och hjälper till att höja värdet på den.

Vill du ha mer information om golvläggning. Läs mer här.

När du behöver större taksäkerhet

5 maj 2019

Är du en villaägare som helst gör allting själv på din fastighet? Även om du kanske inte är hantverkare själv, kanske du är händig och både gillar tanken på att kunna fixa saker och ting själv – dessutom blir det så mycket billigare att göra det själv. Problemet med att man själv åtgärdar alla brister är den att man inte har den rätta kunskapen om olika material och nya material. Inte heller har man det rätta säkerhetstänket. Särskilt inte när det kommer till att vara uppe på taket och måla om eller lägga om taket.

Dessa säkerhetsanordningar behöver du

Om det är så att du ska upp på taket kommer du att behöva omfattande säkerhetsanordningar för att säkert veta att du inte skadar dig när du är uppe på taket. Då kan du behöva:

 1. Hjälm – en hjälm bör du alltid använda om det är så att du renoverar hemma. Särskilt om det är så att du beger dig upp på taket. Skulle du då, eventuellt, ramla ner från taket, bör du alltid skydda det viktigaste; huvudet. Då bör du bära en hjälm som skyddar huvudet effektivt.
 2. Säkerhetssele – en säkerhetssele är det absolut det som du behöver ha. Säkerhetsselen fäster du sedan med en lina som du fäster på en säker punkt på taket. Skulle du glida och eventuellt tappa fotfästet, ramlar du inte ner från takkanten utan linan ser till att du inte kan ramla ner.
 3. Ankarpunkt – en ankarpunkt är precis som det låter; en punkt där du kan fästa en säkerhetslina på taket. Den kan även kallas säkerhetskrok eller ett livlinfäste. En säkerhetssele är ju överflödig om du inte fäster säkerhetselen i en lina som du fäster i en ankarpunkt, säkerhetskrok eller ett livlinfäste.
 4. Nockräcke – ett nockräcke, är ett räcke om sitter fast längs hela nocken. Om du fäster säkerhetsselens lina i ett nockräcke, har du mer spelrum att röra dig i sidledes på taket utan att ta av säkerhetslinans fäste på ankarpunkten.
 5. Glidskydd – ett glidskydd, är ett skydd på taket i höjd med hängrännan och som ser till så att stegen som du lutar mot taket inte glider iväg, utan står stadigt kvar på stället.
 6. Skyddsräcke – ett räcke går lodrätt längs taket och är till för att du ska kunna ha ett stadigt fäste där du kan hålla i medan du arbetar lodrätt på taket.
 7. Takstege – en takstege kan du använda som ett skyddsräcke och tvärtom.
 8. Gångbrygga – en gångbrygga är en brygga som du kan använda när du rör dig sidledes på taket.
 9. Snörasskydd – ett snörasskydd är mycket bra, särskilt på vintrarna när det kommer mycket snö på taket. Har du ett sådant ser det samtidigt till att inte de som rör sig på taket ramlar ner.

Vill du veta mer om taksäkerhet? Läs då om ett företag som arbetar just med taksäkerhet i Stockholm.

Grundarbetet viktigt vid målerier

30 mar 2019

Det är som vid alla slags hantverksarbeten – och måleri är ju ett sådant – att det är arbetet som inte direkt syns, som är det viktigaste. I fallet med måleriarbeten, är det förarbetet som är vitkigast. Många lekmän ser bara arbetet med penselmålning, men innan man har kommit så långt måste man arbeta ordentligt med materialet innan det är dags att grundmåla och sedan måla i önskad färg för att det ska bli riktigt snyggt – och hållbart.

1. Avlägsna all färg

För det första bör man alltid ta bort all gammal färg. Först när man har fått bort gammal färg kan den nya färgen sedan fästa på ytan där man önskar få ny färg. För att få bort färgen bör man avlägsna den genom att skrapa bort den, eller om man så önskar, använda en värmepistol till detta. Det kan ta tid att göra detta, men det är ett så mycket bättre sätt än att använda miljöfarlig lut till detta.

2. Ersätt dåligt material med nytt

När väl all färg är borta från material som ska målas om, är det sedan dags att se över det och ersätta med nytt och fräscht material, om man upptäcker att det finns material som är gammalt och dåligt. Först när man har tagit bort färg och eventuell lack, kanske man ser hur materialet är och i vilket skick det befinner sig.

3. Slipa och sandpappra

När man fått bort all färg och kanske har ersatt med nytt material, är det sedan dags att slipa och sandpappra material, för att det ska få en slät och fin yta, där färgen kan sätta sig och även kunna tränga in i materialet.

4. Grundmåla

När all färg är borta och ytan har behandlats med sandpapper och fått en slipad yta, är det sedan dags att måla med grundfärg. På så sätt, bearbetar man materialet så att den nya färgen träder fram på ett riktigt bra sätt.

5. Måla

När allt detta förarbete är gjort är det sedan dags att måla om i önskad färg. Först efter ett gediget förarbete, kan man sedan få till den färg på renoveringsobjektet. Här kan man helst måla två gånger så att man blir säker på att det blir exakt den färg som man har valt. Om det känns som att detta var ett alldeles för stort arbete som du varken vill eller har tid med, är det bättre att anlita någon professionell målare. Då vet du att det blir ett bra jobb. Läs mer om målare i Sundbyberg på: https://www.målaresundbyberg.nu.

Måla om och få ett nytt hem

15 mar 2019

Det går ett antal år och sedan tröttnar man på hur det ser ut i hemmet. En trötthet som kommer av naturliga skäl och där vi ledsnar på allt från möbler, möblering, detaljer, golv, mattor, färger och så vidare. Det är få som bor i samma bostad hela livet och ytterst få som väljer att ha denna i exakt samma stil hela tiden.

Idag så hittar vi dessutom influenser och tips överallt - tv, internet och magasin - och detta påverkar också vår känsla och lust att skapa nya lösningar. På det stora hela är detta positivt: vi mår bra av rörelse och förändring.

Att göra om i hemmet ger en energikick och den spiller även av i andra delar av livet - vi mår bättre, arbetar bättre, ökar vår sociala förmåga - bjuder hem personer för att visa hemmet - och vi får en allmän nytändning. Det är bra.

Anlita en målare med rot-avdraget

Den enda egentliga negativa sidan ligger i den ekonomiska. Det kostar pengar att förändra och alla har inte en aldrig sinande brunn av pengar att ösa ur. Däremot så finns det andra lösningar i form av billigare lösningar. Att måla om är ett exempel på detta. Få saker skapar en så kraftfull förändring som ny färg på väggarna och få saker kan få en bostad att lyfta på samma tydliga sätt.

Även om du väljer att anlita en målare för ett mer professionellt jobb så blir det prisvärt. Du kan nämligen anlita en målare i Stockholm - eller i vilken stad du nu än må bo i - och dra av 30% av den totala arbetskostnaden; helt inom ramen för det generösa rot-avdraget - en skatterabatt - som staten ger oss. Rot-avdraget är personligt, det är årligt och det har ett tak på 50.000 kronor. En målare och en målning i hemmet är en perfekt sak att använda detta för, enligt oss. Tänk även på att om du ska måla om på egen hand så tillkommer en massa kostnader i form av mattor, tejp, färg och så vidare. Detta kan du i många fall få till ett bättre pris av den målare du anlitar, detta då dessa normalt har förmånliga rabatter hos leverantörer.

I slutändan så handlar det om att du får ett väldigt bra arbete utfört - och som tagit dig lång tid att genomföra på egen hand - för en rimlig kostnad. Ta hjälp av en målare, det tjänar du på i längden. Här finns en: https://www.målarenstockholm.se.

Sök billiga möbler online

Idag är det lättare än någonsin att hitta fina möbler till vettiga priser. Du behöver inte bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att ta del av ett digert andrahands-utbud längre. Nej, de riktiga fynden går att göra online och på exempelvis Blocket, Tradera eller någon av de auktionshus som finns - Bukowskis eller Auktionsverket är bra.

Här kan du verkligen göra klipp gällande inredning och skapa ett mer personligt hem för en spottstyver. Se till att upprätta sökmotorer på dessa sidor och du får en notis varje gång något föremål/möbel du är intresserad av kommer ut på marknaden.

Så går fönsterbyte till i bostadsrättslägenhet

26 feb 2019

Att byta fönster är ingen dum idé vid en närmare eftertanke. Här förklarar vi varför det kan bli en bra affär för alla fastighetsägare. För den som bor i villa kan kostnaderna för uppvärmningen gå på allt från 20.000 kronor till 40.000 kronor. För många är uppvärmningen av bostaden den avsevärt dyraste utgiftskostnaden – förut räntebetalningar och avbetalningar på lån. Att sänka den utgiftsposten borde vara bland det viktigaste målet för en bostadsägare. 

Som villaägare kan man inte förlita sig på att vintrarna blir milda och varma, så att man kan sänka uppvärmningskostnaderna den vägen. Då är det bättre med ett fönsterbyte, även i bostadsrättsföreningar. Väljer man Energifönster kan alla bostadsrättsägarna sänka sina uppvärmningskostnader.

Ekonomiskt för bostadsrättsägare

För alla som är bostadsägare är det en ekonomisk vinning. Skaffar man sig Energifönster kan de sänka sina uppvärmningskostnader. Energifönster är sådana fönster som har ett mellanfönster. I mellanfönstret har man sprutat in ädelgas för isoleringens skull. På så sätt är Energifönster det mest ultimata som man kan tänka när det kommer till att inte "elda för kråkorna", det vill säga se uppvärmningen pysa ut i rök ur dåliga fönster.

Energifönster en god investering i fastigheten

Att installera Energifönster i en bostadsrätt är rena rama investeringen för bostadsrättsägarna. Det är ett sätt att höja värdet på fastigheten genom att installera fönster med kvalitet. Nya fönster som både är Energifönster med bättre isolering och som har ett bättre U-värde, det vill säga skydd mot solens skadligare solstrålar värderas högre än gamla fönster utan både extra isolering och solskydd. Banken, kunder och marknaden brukar uppskatta alla satsningar som bostadsrättsägarna gör. 

BRF med höjt värde

Skaffa underhållsfria fönster är heller ingen dum idé. Det innebär att man inte behöver renovera fönster, som man annars behöver göra efter minst 20 års mellanrum. Fönster är ju en del av både inredningen och fasaden. Att byta dem gör stor skillnad både för inredningen i bostäderna och för fasadens utseende. När det kommer till underhållsfria fönster finns det flera olika alternativ som man kan välja mellan. Antingen väljer man plastfönster, som inte slits ut för väder och vind på samma sätt som fönster av trä, eller så väljer man träfönster mot insidan och aluminiumfönster mot utsidan.

För utseendets skull och för att fönster ska passa in bättre i den stil som fastigheten är byggd i, kan man välja fönster med spröjs och utan, mer moderna fönster med panoramautseende. Det är viktigt att välja fönster med stil i samma stil som fastigheten. Läs mer här.

Om du ska renovera fasaden själv

10 feb 2019

Känner du igen bilden? Du planerar att renovera fasaden och vindskivorna. Då är det dags att dra på sig blåstället och redskapsbältet, men vänta nu. Är det verkligen säkert att ge sig upp på en stege om du ska renovera vindskivorna? Det finns ju en anledning till att det är lag för alla som är professionella byggare och hantverkare att arbetsgivaren är skyldig att förse byggarna med en riktig byggnadssställning om de ska arbeta på höjder som är högre än 2 meter ovan markytan.

Skaffa riktiga byggnadsställningar innan arbetet

Det är alltså mycket, mycket säkrare för dig att skaffa en riktig byggnadsställning. Då får du arbetsytor som du kan använda för att kunna ställa ifrån dig arbetsredskap, byggmaterial och bara för att du ska kunna arbeta säkert, till och med kunna sitta ner och vila en stund. Visste du att det inte kostar mycket att beställa eller hyra en byggnadsställning? Jämför du priset mot att ramla ner och skada dig, vilket försinkar ditt arbete, eller i värre fall, gör att du hamnar på sjukhuset, är det värt pengarna att hyra en byggnadsställning.

Hyra byggnadsställning i Stockholm

Du kan hyra det mest när det kommer till maskiner för olika renoveringar, liksom när det kommer till byggnadsställningar. Hör dig för. Om du inte känner till något för närvarande kan du alltid googla "hyra byggnadsställningar Stockholm", eller skriver in din ort där du bor i Googles sökruta. När du väl har fått några kontaktuppgifter till företag som hyr ut byggnadsställningar är det bara att fråga om offert och andra praktiska frågor. En del vill att du hämtar den hos dem, medan andra kan tänka sig att både lämna och hämta den när du är klar. Det är den fördelen med att hyra, är att när du är klar behöver du inte förvara den på någon plats. De är ganska så skrymmande och de är inte direkt något som går att använda och sedan slänga.

Börja arbetet med renoveringen

Sedan är det bara skrida till verket. Börja med att skrapa boprt gammal målarfärg. Behöver du byta ut skadade delar, är det bäst att besöka en trävaruhandel. När de skadade delarna är ersatta med nytt och fräscht material är det bara att måla om huset. När du adderar alla kostnader, inklusive byggnadsställningen, kommer du förmodligen att se att det lönade sig för dig att hyra byggnadsställningen, mot alternativet att det både tar mycket längre tid att använda en vinglig stege eller råka skada sig och bli sängliggande.

← Äldre inlägg