Här i bloggen begränsar vi oss inte till badrummet utan skriver om allt som har med renovering att göra: tak, kök, och så vidare. Gärna med en smart ekonomisk vinkel förstås!

Slipa golv kan vara en utmaning

21 apr 2021

Du kanske tycker ditt trägolv börjar se lite trist ut? Fördelen med parkettgolv och massiva trägolv är att de går att slipa så de får nytt liv. Men vad krävs för att slutresultatet ska bli bra?

Du kanske har en bostadsrätt på Kungsholmen där trägolvet börjar se lite trist ut. Det kanske till och med är så att du ska sälja bostadsrätten? Att fixa golvet kan göra stor skillnad, för vackra slipade golv ger hela hemmet ny karaktär. Fördelen med Stockholm är att du lätt kan hyra maskiner för att slipa och har tillgång till allt material som behövs. Hos en golvslipningsfirma på Kungsholmen kan du ofta hyra maskiner.

Hur slipar du golvet?

Det viktigaste, som inte alltid är det lättaste om du bor i en mindre lägenhet, är att tömma rummet på möbler. Du behöver även ta bort listerna längs golvet och se till att det inte finns några spikar som kan skada maskinen. Därefter så ska du börja slipa med maskinen, först med ett grövre sandpapper och byt sedan till ett tunnare.

Det är viktigt att du slipar jämnt och att du inte startar slipmaskinen med valsen nere. Då kan du få ett ojämnt resultat och skada golvet. När du slipar gör du det diagonalt i riktning mot plankorna. Kanterna kan du behöva slipa för hand för att komma åt. Ibland kan du behöva slipa golvet flera gånger innan du kan börja lacka eller vaxa. Tycker du det låter övermäktigt? Anlita golvslipningsfirman på Kungsholmen istället.

Ett spel med färger

20 apr 2021

Ingen tjusig inredning eller dekoration i världen kan dölja att du missat att anlita en professionell målare. Ojämn färg på väggen eller bubblig tapet är inte snyggt. Gör rätt från början.

Trender kommer och går men grundmålning består. Vi vet alla hur en mörkt orangebrun tapet från 70-talet förskönar ett rum något otroligt. Alla minns vi alla kk som till tålamodets slut målats vitt i kontrast med - vitt? Alla har bott en helg i en stuga med ek, ek och åter ek.

Vad alla dessa intressanta inredningsstilar har gemensamt är att har de utförts på rätt sätt håller de. Sedan må du tycka vad du vill om vad som är snyggt eller inte. Har du inte tid, lust eller råd att ändra på ett rum hjälper det ändå mycket att allt är gjort av proffs på ett snyggt sätt. Renovera kan du alltid göra senare.

Dagens trender blir morgondagens skrattobjekt

Du kan lika gärna slopa försöken att använda kristallkula och se in i framtiden. Vad för slags åtgärder du än väljer kommer ändå framtidens folk anse att din stil är gammaldags.Välj istället en grund och en inredning som du själv älskar, fjärran från alla rådande trender.

Generellt kan man säga att en enhetlig vägg blir snyggast som bakgrund till dina möbler, dina tavlor och din övriga inredning. Vill du inte ha det så går det bra ändå. Tycker du riktigt mycket om dagens trender väljer du dem och sedan låter du en målare på Södermalm förverkliga din dröm. Så enkelt är det.

Behöver du dränera huset?

13 apr 2021

Dränering är något som de flesta husägare har funderat på. Det är verkligen inte det mest upphetsande projektet. Ser du fuktfläckar i källaren går det inte att värja sig från kostnaden.

Ni kanske har pratat hemma om det där med dränering, för det regnar mycket i Göteborg och du tycker det börjar lukta fukt. Hur var det nu när ni köpte villan? Du börjar titta i besiktningsprotokollet och inser att det var länge sedan.

Du funderar på hur du ska veta när det är dags för en dränering. För även om det är något som de flesta husägare tänker på så är det inte ett vardagsprojekt. I Göteborgstrakten regnar det minst sagt ofta. Då är det bra med företag som arbetar med dränering i Göteborg och kan utmaningarna.

Tecken på att det är dags att dränera

En korrekt utförd dränering kan hålla upp till 20 år. Det finns också många tydliga tecken på att du behöver börja dränera. Har du en källare kan du börja märka att fuktigheten stiger eller att du fått synliga fuktfläckar. Ute kan du börja se att färgen flagnar på husgrunden. Har du krypgrund kan du upptäcka att det lättare och snabbare samlas vatten under huset.

Är du osäker på om det är dags? Då kan du kontakta ett företag som arbetar med dränering. Proffsen kan snabbt inspektera och se om det är en dränering som behöver fixas eller om det finns andra lösningar. Innan du börjar gräva upp runt huset kan det vara bra att få ett expertutlåtande.

Så förlänger du livslängden på balkongen

8 apr 2021

Balkongen slits ofta sönder under större delen av året när du inte kan använda den. Är balkongen istället inglasad slipper du det problemet, samtidigt som du kan använda den hela året om.

Vilken tur du har som har balkong! Det kanske du får höra då och då. Och visst, det är lite lyxigt med balkong. Det är skönt att i en instängd lägenhet ha möjlighet att gå ut och sätta sig i friska luften utan att egentligen lämna bostaden. Det är en viss frihetskänsla. Men ärligt talat, det är så få veckor om året, på sommaren, som det överhuvudtaget är möjligt att nyttja balkongen. Resten av året står den egentligen väldigt blottad utan att den kan användas. Det är klart att balkongen kommer utstå mängder av slitage från väder och vind under året. När regnet piskar mot den, när möblerna blåser omkull och snön till och med lägger sig på balkonggolvet. Underhållet av balkongen tvingas öka. Du kan ofta önska att du istället hade en inglasad balkong.

Skydda från vädrets krafter

Hade du haft en inglasad balkong så hade du inte haft problemet att vädret slet på utrymmet. Du hade dessutom kunnat använda platsen året om. Balkongrutan är ett exempel på ett företag som hjälper till att glasa in balkonger. Din balkong kommer må bra av att stängas ute från vädrets krafter. Livslängden på balkongen ökar. Men viktigast av allt är förstås som sagt att balkongen inte bara blir en plats som står och förfaller, utan faktiskt kan användas.

Välj något snyggt och funktionellt

27 mar 2021

Det är detaljerna som gör det och även små skillnader i ett kök kan skapa stor förändring. En av de detaljer som du kanske väljer att förändra är att byta ut din gamla och slitna bänkskiva.

Det kanske lockar dig att skaffa den där betongskivan som ser så cool och annorlunda ut som bänkskiva. Eller den där obehandlade marmorbiten som hade varit så snygg mellan diskbänken och spisen. Men när du ska välja en passande ny bänkskiva i Göteborg så är det viktigt att tänka på både skönhet och funktion. Annars kommer du snart slita ditt hår och förbanna den dagen då du fick din nya, annorlunda idé. Så var noggrann med valet, och satsa på något praktiskt och snyggt.

Don efter region

Om du reser genom landet kan du lätt se hur husen och trädgårdarna förändras beroende på vilken region du är i. Det finns till och med hus som endast finns på en eller ett par orter i landet. Ta till exempel de små timmerhusen som du sällan stöter på i söder. Eller de putsade vita husen med halmtak som lyser med sin frånvaro norrut. Vill du exempelvis bygga ett hus med en passande interiör i Göteborg så är det vanligt att välja något med ett marint tema. Hamnstad som det är. Kanske väljer du då något av hamrad plåt med ett industriellt utseende som påminner om alla skeppsindustrier. Eller så går du på hav, klippor och sand och väljer en bänkskiva med tillhörande kakel i grått, sandbrunt och blått.

Inred med tapeter

26 mar 2021

Har ni tröttnat på hemmets enfärgade väggar och drömmer om att ta inredningen ytterligare ett snäpp? Satsa då på några vackra mönstrade tapeter. Vi tipsar er om hur ni bäst går tillväga.

Utbudet av tapeter har vuxit de senaste åren och är idag gigantiskt och många tapetleverantörer kommer årligen med nya kollektioner. Genom att söka på nätet kan man leta sig fram till mönster och färger, eller så kan man titta i inredningstidningar och besöka fysiska tapetbutiker. Tapeter finns i alla möjliga prisklasser och de lite dyrare behöver nödvändigtvis inte vara bättre. När man väljer tapet tar man ofta hänsyn till arkitektur och när huset byggdes, men man kan givetvis också bara välja ett mönster som man tycker om och sedan låta tapeten styra inredningen i rummet.

Underarbetet är viktigt

För den som inte är van att tapetsera kan det vara krångligt och det lönar sig verkligen att låta en målare i Uppsala göra jobbet. Precis som när man ska måla om en vägg, så kräver även tapeter ett ordentligt underarbete först. Ytan måste vara ren och slät så att tapeten fäster ordentligt och man måste därför tvätta väggen, spackla igen hål och ojämnheter och slipa.

Har ytan redan tapetserats flera gånger tidigare kan man också ibland först behöva ta ner och rensa väggen från gamla tapeter. I andra fall kan det räcka om man skär bort tapetskarvarna och sedan spacklar och slipar jämnt. Olika tapeter är också olika tjocka och är underlaget mörkt kan man först behöva måla väggen ljus.

En användbar balkong

25 mar 2021

Många som har balkong upplever att den mest bara är ett besvär. Den är blåsig och kall och det regnar ofta. Trivseln uteblir och den blir mest en förvaring för skräp. Allt detta går att ändra på.

Det finns många tråkiga och trista balkonger, tyvärr. Betonggrå förvaringsplatser för återvinning och trasiga barnleksaker. Inte ens katten vill gå ut där! Det får den förresten inte för risken är stor att den ramlar ner eller försvinner. Det samma gäller för barnen. Det är en sorglig överflödig yta.

Så behöver det dock inte vara! En balkong kan vara något helt annat och mycket mer. Med lite fix och lite tid och omsorg kan din balkong bli det trevligaste utrymmet i ditt hem. Allt börjar med en balkonginglasning. När den är gjord har ni istället ett extra vardagsrum att använda året om.

En komplett omvandling

Att förvandla en trist yta till en skön oas är enklare än du kanske tror. Allt börjar med planering. Ta kontakt med specialister på balkonginglasning i Uppsala och hör vad de har för smarta förslag. Välj vilken typ av inglasning som passar dig bäst och sedan kan du börja inreda. Du får ett tystare, renare och varmare uterum som du kan använda året om.

Vad vill du göra av din balkong? Tänker du långa kvällar i bekväma utemöbler med kuddar och snygga textilier? Eller hägrar en liten trädgård med örter och kanske någon smultronampel? Hinkodlad potatis? Eller vill du ha säker lek för barn och för husdjur? Ingenting är omöjligt!

Återanvänd mera

22 mar 2021

För att leva ett hållbart liv så bör man återanvända mera och det kan man göra till exempel när man renoverar eller vill ha en ny soffa. När man återanvänder så sparar man på jordens resurser.

Det finns många tillfällen där man kan köpa begagnat eller återanvända något och när man gör detta så kommer man att spara på energi, vilket är mycket bra miljömässigt, men man sparar också pengar. Till exempel om man är igång och renoverar så kan man med enkla medel återanvända mycket och det kan vara till exempel köksluckor eller ett golv. Om man har ett gammalt trägolv i sitt hus så kan man få det att se ut som nytt med en golvslipning, och man slipper då slänga ut sitt gamla golv. En golvslipning går lätt att genomföra och med dagens effektiva slipmaskiner så kommer inget damm att spridas i huset eftersom det sitter en dammsugare på slipmaskinen som suger upp allt damm.

Var kreativ och finn nya lösningar

För att återanvända grejer så är det bra att man är lite kreativ för då kommer man lättare på nya ideér som kan spara pengar. Om man inte är det kan man alltid härma andra, och man kan hitta inspiration på nätet med beskrivning på hur man kan genomföra olika projekt. Saker man kan återanvända är till exempel en gammal soffa. Man kan ge den ett nytt utseende med en omklädning av tyget, eller kanske måla om den slitna byrån i sovrummet och sätta dit fina knoppar eller handtag. Mer info om golvslipning hittar du här: golvslipningtäby.nu

Viktiga frågor inför takbytet i Nyköping

21 mar 2021

Inför en takomläggning är ofta funderingarna och frågorna många. Ska man lägga samma taktyp som innan eller kanske byta? Måste man anlita en takläggare eller kan man göra jobbet själv?

Oftast lägger man samma slags material som innan då man byter ett tak, men det går även ibland att byta. Vissa tak är betydligt tyngre än andra och man måste vara säker på att husets konstruktion klarar tyngden innan man byter. En del takmaterial fungerar också sämre på vissa taklutningar och klarar inte då att leda bort vatten. Men också väder har stor betydelse och bor man exempelvis nära en blåsig kust måste man välja ett material som klarar det och som ligger stadigt. Ibland kan man även behöva ett bygglov från kommunen om man vill byta taktyp.

Kan man lägga om taket själv?

Det går att byta taket själv bara man vet hur man gör, men det kan vara ett tungt arbete, särskilt om man ska lägga ett tegeltak. Man måste även försäkra sig om att taket inte under tiden utsätts för regn, så arbetet ska helst inte dra ut på tiden för länge. Därför väljer de flesta att ta hjälp av en takläggare, eftersom man även kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Genom att tidigt kontakta en takläggare i Nyköping kan man få hjälp med att besiktiga taket och få en bedömning på hur många fler säsonger taket klarar. På så vis hinner man planera för takbytet ordentligt och kostnaden kommer heller inte som en överraskning.

Plåttak är lätta och populära

20 mar 2021

Till mångas stora förvåning har plåttak fått en renässans. Det är inte konstigt. De är snygga, stilrena och lätta att sköta, dessutom är de lätta viktmässigt. Allt fler väljer plåttak.

Titta dig omkring så ser du många plåttak i Stockholm. Det är en klassisk taktyp, praktisk och enkel. Plåttaket passar väldigt bra i den moderna, nordiska designstilen, och det kan numera fås i många varierande utföranden och mönster. Kontakta en takläggare och titta mer på vilka sorters plåttak du kan välja mellan.

Plåttaket tynger inte så mycket

Modet med glansiga takpannor är fortfarande ett stort ideal för många, men man måste kolla upp så att själva underlaget på taket tål den höga vikten som takpannorna har. Bara att lägga dem är en hel vetenskap, så att man får upp dem smidigt.

Ett plåttak är lätt att lägga och lätt att sköta. Man behöver inte riskera att pannor lossnar och åker ner på gatan när det blåser. Det enda man får se upp med är att det inte rostar eller blir ojämnt och slitet i kanterna. Ett gammalt plåttak håller sig fint mycket länge, bara det målas. Därför ser man så många plåttak i Stockholm, för de har funnits där hela tiden. Allt eftersom man kommer på nya modeller och varianter, blir de gamla klassikerna moderna igen. Det är inte ofta man byter tak, så man kan gott fundera på vilka egenskaper man värdesätter allra främst när det gäller tak. För en praktisk husägare har plåttaket onekligen sina fördelar.

Det lönar sig att anlita en målerifirma

11 mar 2021

Funderar ni på att måla om hemma? Visst kan man göra jobbet själv men det blir mycket snyggare om man anlitar ett riktigt proffs. Då får man även ovärderliga tips om hur man bäst färgsätter.

Färg är inte bara en kulör och hur vi ser på den, utan det är också en känsla som även går att ta på. En yta kan målas matt eller högblank, eller med kalkfärg som ger vackra skiftningar och som skapar liv, samtidigt som ytan är sträv att ta på. Det finns också färg som för tankarna till ruff betong och är sval och sträv, eller linoljefärg och äggoljetempera som skapar vacker lyster och låter ljuset dansa.

Färg är en hel vetenskap och det kan vara svårt att välja. För att inte gå vilse kan det vara bra att utgå från vad rummet som ska målas ska användas till och vilken känsla man vill skapa. Ska det exempelvis vara ett rum för återhämtning eller glada middagar?

Titta även på referenser

Genom att vända sig till en professionell målerifirma kan man räkna med ett perfekt resultat utan ojämnheter och färgspill, som det ofta blir om man envisas med att måla själv. Genom att anlita proffs får man också ett resultat som håller länge. Men det är bra att jämföra priser mellan olika målerifirmor innan man bestämmer sig. Kanske har man någon i bekantskapskretsen som kan rekommendera en bra målerifirma i Stockholm? Att gå på rekommendationer är nästan alltid det bästa, och gäller även det motsatta.

Välja sina uppgifter som husägare

4 mar 2021

Om man är husägare och ser fram emot en semester där man får lägga merparten på att måla om sitt hus, så kanske man bör tänka om. Den viktiga ledigheten kan behållas genom att anlita proffs.

Som husägare får de flesta av ekonomiska skäl utföra vissa åtgärder själva. Men det finns ändå en del åtgärder som det är klokt att anlita exempelvis en erfaren målare i Hägersten för att göra. Det handlar först och främst om målning av tak eller fasad, men det kan även gälla målning av detaljer eller inomhusmålning. Semestern är uträknad för att man ska få vila upp sig, och det finns till och med uträkningar på att man generellt sett sjukskriver sig mer under det resterande året om man inte vilar ut. Men det innebär inte att man ska ligga pall under sin semester. Vissa hemmafix kan man till och med tycka är vilsamt och roligt.

Roliga arbeten hemma

När man talar om att måla om ett tvåvånings trähus så är det nog få som hoppar av glädje. Men däremot kan man tycka att det är lagom arbete och roligt att exempelvis måla om en vägg eller ett litet rum. Fast de sysslor som man oftast tycker är vilsamma och roliga är trädgårdsarbete, den typen av trädgårdsarbete där man planterar och kanske pysslar om sina växter. I och med RUT och ROT så kan man lättare välja vad man vill göra och inte vill göra själv, och lägga energin på det som är roligt.

Viktigt med förarbetet vid tapetsering

16 feb 2021

Det går att spara pengar genom att tapetsera själv. Många tycker också att det är roligt. Men för att det ska bli riktigt bra krävs vissa förberedelser och att man använder särskilda verktyg.

Precis som vid målning är underarbetet viktigt vid tapetsering. Väggen måste vara ren och torr, utan hål och ojämnheter. Är det dessutom flera lager av gammal tapet på väggen kan man behöva ta bort dessa och bredspackla eller sätta upp en renoveringstapet. Innan man kan tapetsera måste man också först skruva bort strömbrytare och elkontakter.

Det gäller också att köpa in rätt antal tapetrullar. Köper man tapeter på nätet brukar det finnas smarta hjälpmedel för att räkna ut detta på de olika hemsidorna, men man kan även få hjälp i en fysisk butik. Oavsett så gäller det att veta väggarnas bredd och takhöjden i rummet.

Bra resultat med rätt verktyg

Att ha ett större bord där man kan rulla ut och skära tapeter är nästan ett måste, i alla fall för en bekväm arbetsställning. För att få ett riktigt snyggt resultat finns det även särskilda tapetverktyg som underlättar arbetet. Med olika tapetknivar, borstar, lod, tapetslätare, skrapor och andra verktyg kan man få osynliga skarvar och jämna tapeter utan bubblor. Det blir också mycket roligare att tapetsera och arbetet går snabbt, om man använder sig av bra hjälpmedel. Man kan enklast hitta tapetverktyg i olika tapetbutiker på nätet. Där kan man även få användbara tips om tapetsering och hur man använder de olika tapetverktygen.

Därför ska man ta hjälp av en professionell målare

15 feb 2021

Många tror att det är enklare att måla om än vad det egentligen är. Men det är viktigt att man inte slarvar med grundarbetet, för gör man det blir resultatet varken snyggt eller vidare hållbart.

Att måla om är roligt. Men för att det ska bli riktigt snyggt och hålla länge måste man lägga ner tid på förarbetet. På en yta som inte tvättats kommer färgen flagna och mista sin glans ganska snabbt. Målar man direkt på tapeter kan dessa lossna och ytan kan bli bubblig. Resultatet blir inte heller snyggt om man inte först spacklar igen hål och sandpapprar ner ojämnheter innan man målar. Förarbetet tar tid, särskilt för en ovan målare. Därför väljer de flesta att anlita en professionell målare då de ska måla om.

Återställande av originalfärg

När man anlitar en målare i Stockholm kan man även få hjälp med att välja rätt slags färg och kulör. Ett kök ska exempelvis målas med en färg som är avtorkningsbar så att man enkelt kan städa bort stänk och spill. Det samma gäller ett trapphus, och är huset dessutom gammalt kanske man även vill återställa kulören till original? Sådana saker kan en professionell målare och mycket mer.

Innan man anlitar en målare kan det vara bra att ta in offerter och referenser från ett par olika målerifirmor. Kanske har man även någon vän som kan rekommendera en bra målerifirma? Som privatperson kan man också använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden.

Saknar du känslan av ett skönt trägolv?

11 feb 2021

Har du turen att ha ett äldre massivt trägolv? Eller vill du ha dit ett massivt trägolv? Trägolv är både fint och skönt att gå på. För att få lagt det korrekt bör du ta hjälp av en golvläggare.

Det finns många olika golv att välja mellan, beroende på vad som faller dig i smaken. Är man osäker kan man ta hjälp av en golvläggare som kan komma med tips och råd. Det kan även spela roll vilket rum det gäller, för olika golv passar olika bra för rummen. I Sverige är många av våra golv gjorda av trä, detta då vi är så rika på skog. Trägolv är både fint och skönt att se och stå på. Väljer man att lägga ett trägolv kan man även vid senare tillfälle, om det är tjockt nog, slipa till det för att få en ny, fin yta.

Ta hjälp av en expert på golv

Många tycker om att göra egna saker i sitt hem, det kan även innefatta att lägga golv. Det går att lägga golvet själv, men man ska vara beredd på vad som krävs. Beroende på vad man har för golv sedan tidigare kan det behövas förarbete. Detsamma med det nya golvet, beroende på det nya golvets material kan det också krävas efterarbete. Det tar dessutom tid och kan vara tungt. Med en golvläggare i Huddinge behöver du inte tänka på detta. De gör det åt dig och kan även hjälpa till att hitta rätt golv samt köpa in det.

← Äldre inlägg