Spara pengar genom att riva ditt badrum innan renovering

Om man står inför en omfattande badrumsrenovering så kan det finnas all anledning att vända på varenda krona. Det är nämligen ett ganska dyrt projekt; och detta säger vi med vissa förbehåll då alla badrum har olika storlek, så val av material och produkter påverkar priset och då även arbetskostnaden naturligtvis har ett finger med i spelet. Val av företag och priset mellan två olika firmor kan skilja sig extremt mycket och dessutom så har vi även med en annan aspekt i detta.

Det vill säga: hur mycket kan du göra själv? Svaret på just den frågan kan till stor del avgöra om en badrumsrenovering i slutändan blir väldigt dyr eller om den bara blir, så att säga, kostsam. Vi har här all förståelse för att händighet och kunskap inom byggnationer skiljer sig väldigt mycket från person till person. Och – detta är viktigt att påpeka – då det gäller ett badrum så är det alltid bättre att – vid osäkerhet kring sin egen förmåga – ta professionell hjälp än att chansa.

Vattenskador är kostsamma och med tanke på att man idag dessutom kan använda det så kallade rot-avdraget vid en badrumsrenovering så är det inte mycket att fundera på. Ta professionell hjälp om du saknar den nödvändiga kunskapen och erfarenhet från olika byggnationer.

Därmed inte sagt att du inte kan spara pengar genom att bidra med din egen muskelkraft; det finns nämligen några sköna kronor att spara på det som sker innan själva renoveringen sätter igång.

Demontering och rivning av det befintliga badrummet är något som de flesta klarar av och det krävs inte så mycket arbete som man kanske kan tro. Du gör det på kanske en halv dag och även om det är fysiskt ansträngande så är det ofta värt det. Några viktiga punkter att ha i åtanke innan du sätter igång att riva ditt badrum är följande:

  • Slå av vattnet.
  • Ta ner alla skåp, alla speglar, lister och armaturer.
  • Ordna med container och/eller så kallade Bigbags. Viktigt! Hur ska du får ut allt från din bostad? Se till att ordna med lämpliga maskiner och bärhjälp. Du vill inte fastna med en Bigbag-påse på ett halvt ton i din lägenhet och försöka ordna med transport akut.
  • Använd skydd – glöm inte munskydd; det kommer att damma rejält.

badrum