Vilka trender gäller för badrum?

Badrumsrenovering är något som ställer stora krav på planering och att man gärna ser lite in i kristallkulan innan man sätter igång. Det vill säga, i och med att projektet i sig är så pass kostsamt så kanske mans ka välja bort de absolut grällaste färgerna, de största mönstren och det lite mer oortodoxa lösningarna. Risken finns alltid att det som är roligt för stunden inte alls kommer att vara trivsamt i längden och så står man där med ett badrum som måste renoveras ytterligare en gång. Till skillnad mot övriga rum där man bara kan riva ned en tapet och/eller måla om om man tröttnar.

Därmed inte sagt att man ska hålla sig konservativ gällande sitt badrum och renoveringen av detta. Nej, det vi menar är att man kan följa trender och ändå, så att säga, helgardera sig och få ett badrum som håller i längden. Inte minst gäller detta miljöpåverkan, energisnålhet och val av färger. Tre punkter som enligt oss är trender som man med lätthet kan hänge sig åt år 2016.

Vilka är då trenderna vi menar att man ska följa här? Vi radar upp dem.

Miljö: trenden idag är att välja naturliga material och detta gäller både klinkers, kakel och övrig inredning. Snyggt och hållbart.

Energi: Snålspolande toaletter, snålspolande duschar och kranar; smarta blandare och LED-belysning är det som gäller vid dagens renoveringar och här finns det många sköna kronor att spara på att välja rätt. En trend att haka på!

Färger: Trenden som råder är att man håller sig till gråskalor. Låter kallt och tråkigt? Inte alls! Pigga upp med andra färger på mattor, skåp och handdukar; saker som du kan byta och som inte kostar så mycket pengar.

Retro – perfekt för ditt badrum

Retro och trenden om att gå tillbaka i tiden för inredning har varit på tapeten unden en längre tid; badrummet är inget undantag. Viktigt är att skilja på retro och på vintage och där det senare handlar mer om att återvinna äldre material. Retro är nytillverkade saker och detaljer som är gjorda efter gammalt snitt. Och; det passar utmärkt i badrummet – kanske där mer än någon annanstans. Hur tänker vi oss då att retor och en sådan trend kan komma att passa i badrummet? Dessa punkter och ord tycker vi talar för sig själva.

  • Tänk guldkranar; både i dusch, badkar och i handfatet.
  • Svängda former, lejontassar. Ta ut svängarna, varför inte ha ett så kallat sittande badkar?
  • Ett handfat av emalj är extremt snyggt.
  • Mässing, koppar. Att framhäva – och putsa upp – kopparrör är väldigt snyggt och det ger en härlig känsla.
  • Vi nämnde ovan att färgskalan går lite i grått – detta gäller badrummet i sig; kakel och klinker. Gällande mattor och annat så handlar det mycket om ljusare pastellfärger. Perfekt till trenden om retor. Tänk inte 80-tal och skrikiga pasteller dock; tänk mer en mjukare, lugnare och tryggare nyans. Gärna rosa!
  • Flirta med 50-talet. Rutiga handdukar, en liten bänk i teak eller varför inte en vanlig vägglampa i en orange färg ovanför badrumsskåpet? Möjligheterna är enorma.