Anita, 78, lurades av irländska bedragare som uppgav sig vara takläggare. Efter en dåligt utförd renovering blev hon lurad på hela 154 000 kronor. – Jag skäms lite. Det är verkligen inte roligt, konstaterar Anita Hellström.

Det är Expressen som skriver om hur en pensionär blev lurad på en stor summa pengar av irländska bedragare. De oseriösa asfalts- och takläggarna är tillbaka, och den här gången är det främst Västsverige de huserar i. Städer som Stockholm och Malmö har varit relativt förskonade – även om en incident i Stockholm skedde relativt nyligen.

Den här gången har de vässat sin taktik för att komma åt de äldre – genom att uppge sig för att vara takläggare och utföra takrenoveringar som egentligen inte är nödvändiga kan de lura åt sig hiskeliga summor pengar. Anita blev ett av de senaste offren i raden, när hon en morgon plötsligt fick besök av en person som talade engelska.

– Han undrade om jag behövde en fri takinspektion. Men jag har inget fel på mitt tak så jag skickade iväg honom.

Notan: 154 000 kronor

Trots att Anita skickade iväg mannen märkte hon till sin förvåning att en stege plötsligt stod lutad mot hennes villa. Vid det laget hade två män redan tagit sig upp på taket för att genomföra ”takinspektionen”.

– De såg en trasig takpanna och hävdade att jag inte kunde bo kvar i villan om det inte löstes, säger hon.

”Takläggarna” fick därmed i uppdrag att ersätta takpannan med en ny. Men vid ännu en inspektion påstod de att halva taket behövde läggas om – något som skulle kosta henne 154 000 kronor.

– Jag tog mig till banken och hämtade ut pengarna. Jag ville ha problemet ur världen.

De oseriösa takläggarna fortsatte sitt jobb och kom med ännu ett besked – hela taket måste göras om. För det jobbet krävde de 154 000 kronor till.

– Det var pengar som jag inte hade. Jag kände till att jag inte kunde betala, men åkte ändå med till banken. Där rådde dom mig att skicka in en polisanmälan, säger hon.

Taket förstördes

En av de som genomförde takläggningen greps av polisen, men kunde ändå inte knytas till brottet. Det fick i alla fall de oseriösa takläggarna att sluta med arbetet. Taket var dock förstört, och en risk för vattenläckor fanns.

På expressen fråga om vad Anita har för varningar till andra som får liknande besök, svarar hon: - Välj bara seriösa företag. Även om de verkar tillmötesgående och hjälpsamma vill de bara ha dina pengar. Det här gör jag inte om.

Nu återstår det att se om städer som Stockholm och Malmö, och andra delar av landet, fortsättningsvis skonas från bedragarna.

6 Oct 2016