Hur agerar du om du ser att färgen på din fasad börjat släppa eller ser allmänt risig ut? Troligt är att du - liksom många andra - börjar planera för att måla om. Troligt är – dessvärre – även att du tänkt dig att göra det på egen hand. Vi säger inte att du inte kommer att klara av att måla om ditt hus själv; det vi säger är att du kommer att underskatta vilket arbete det handlar om, att du kommer att planera dåligt och att projektet i fråga kommer att ske under tidspress – något som leder till att du stressar och sedermera fuskar. 

Måla själv blir sällan bra

Det är nämligen det som händer då många privatpersoner målar fasaden på sitt hus och de är därför vi råder att man – för ett sådant omfattande jobb – tar hjälp av en målare. Ska du måla om invändigt i sitt hus i Uppsala så har du lite mer svängrum, där kan ett misslyckat resultat korrigeras och göra som till ett billigare pris. Att måla om fasaden kostar dock mer pengar och där har man inte råd med att misslyckas på samma sätt. Om vi pekar på hur ditt jobb skulle te sig och ställer detta mot hur en målare i Uppsala skulle agera så kan följande punkter vara intressanta: 

  • Du skulle lita på vädret. I och med vårt nordiska klimat så sker utvändiga målerijobb under sommaren i Sverige. Men, hur ser vädret ut då? Säg att du har fyra veckors semester och ska måla om huset i Uppsala under den tiden. Gott om tid, visst – men vad händer om det regnar? Den svenska sommaren har inte solgaranti och skulle du anlita en målare så skulle denna ha detta i beräkningen och se till att väderskydd finns till hands även om solen lyser med sin frånvaro.
  • Du skulle lita på fel utrustning. En stege är inte särskilt stabil att stå på. Betänk även att du har en färgpyts och en pensel i händerna. Tror du att din balans klarar detta under en längre tid? En mobil ställning är bättre - men långt ifrån optimal sett till att många privatpersoner inte orkar ställa om de reglerbara benen då den ska flyttas från en plan yta till en mer kuperad sådan. En målare sätter upp en ställning som löper längs hela den del av fasaden som ska målas. Det ger ett säkrare och mer effektivt jobb.
  • Du skulle lita på att färgen fäster. En stor del varför jobbet av en målare håller över en längre tid förklaras av noggrannheten vid grundarbetet. Du som privatperson kanske slipar lite på måfå, du kanske putsar lite och du kanske spacklar igen de värsta blessyrerna på din fasad. Detta då du vill komma igång med det viktiga (i dina ögon): att måla. En målare däremot – han skulle lägga ner absolut mest tid på grundjobbet – en rimlig tidsdisponering är ungefär 70-30 – då han vet att det är avgörande för hur färgen fäster och vilken livslängd huset i fråga får. Du kanske skulle lägga 30 % på grundjobbet och 70% på måleriet. En väldigt skillnad som på sikt kommer att visa sig. För mer information om målare i Uppsala läs: målareuppsala.net.

Rot-avdraget gör en målare mer prisvärd

Där hade vi några avgörande skillnader och anledningar till varför man ska anlita en målare. Idag så är inte heller priset samma extrema faktor som det tidigare varit – detta tack vare den skatterabatt som är möjlig att använda sig av. Rot-avdraget innebär att du kan anlita en målare och dra av 30% av det totala priset för arbetet (arbetskostnaden – inte materialet) med ett årligt tak på 50.000 kronor. Det gör stor skillnad för plånboken. 

På sikt så kommer en målare att spara pengar till dig. Du sparar kanske X antal kronor genom att på egen hand måla om huset i Uppsala. Ser man till att du kommer att få måla om betydligt tidigare än vad fallet varit med en anlitad målare så märker man dock att denna besparing varit rent initial. En slags Pyrrhusseger för din egen plånbok. 

16 Jan 2018