Efter en renovering är lägenheten förhoppningsvis tjusig och till belåtenhet, men det kan ibland vara svårt att se under det lager av bråte, damm och byggsopor som ligger överallt i bostaden. Visst försöker man så gott man kan under renoveringen att köra iväg skräp till återvinningen och hålla rent i lägenheten, men samtidigt är det så mycket annat som ska fixas. När bostaden väl är färdigrenoverad vill man kunna pusta ut, men tyvärr: hela lägenheten måste städas, och det grundligt.

En grej för mycket

Att sätta igång med en storstädning direkt efter en renovering är inte lockande. Det spelar ingen roll hur gärna man vill se sin nyrenoverade lägenhet i perfekt skick, man orkar bara inte. Bara tanken på att ta upp dammsugaren får en att må illa, för att inte tala om att köra byggsopor till återvinningen, våttorka, putsa fönster. Byggdamm efter en renovering finns överallt, även i dolda utrymmen som inne i skåp, uppe på dörrfoder osv. Det krävs en riktig storstädning för att få rent.

En städfirma hjälper dig med allt

Bor du i Stockholm behöver du dock inte ha städångest. Här finns många rengöringsfirmor som erbjuder städning av alla slag. Vill du ha hjälp med städningen efter en renovering är det bara att lyfta på luren och anlita någon av dem. De flesta städfirmor kan förutom själva städningen även hjälpa till med att köra bort skräp till återvinningscentralen. Och det bästa är att kostnaden för en rejäl städning sällan blir mer än ett par tusenlappar, så tillsammans med din billiga renovering kommer du minst sagt lindrigt undan. Att det är så billigt att få  hjälp med städningen i Stockholm beror dels på att det är hög konkurrens, dels på RUT-avdraget, som ger dig en subventionering på arbetskostnaden med 50%. Mer prisinfo finns här.

Anlita inte oseriösa aktörer

Du ska dock bli misstänksam om en firmas priser är extremt mycket lägre än konkurrenternas. Tyvärr finns en och annan oseriös firma som kör med svart arbetskraft eller utnyttjar asylsökande som billig arbetskraft och låter dem jobba för slavlöner. Anlita aldrig en sådan firma. Självklart är det inte värt att få en billig städning om man vet att den som utför den jobbar under villkor du själv aldrig skulle acceptera?

Dessutom finns det gott om städfirmor i Stockholm som kör med schyssta villkor och ändå håller ett lågt pris. När du anlitar en bra städfirma får du garanti på jobbet, och du kan känna dig trygg med att städningen utför av professionella städare med rätt utbildning och utrustning. Vetskapen om detta gör att du med gott samvete kan gå ut och unna dig en bit mat på någon restaurang medan städarna polerar fram din nyrenoverade lägenhet.

När du kommer hem får du för första gången se din nyrenoverad bostad i perfekt skick. Ett ögonblick att minnas. Och helt klart värt ett par tusenlappar, eller hur?

18 Aug 2018