På det stora hela så har rot-avdraget varit väldigt positivt och har inte alls setts med samma skepsis som den andra skattesubventionen vid namn Rut. Detta av en enkel anledning som kan förklaras – hårdraget här – enligt följande: alla kan städa – man alla kan inte snickra.

Det vill säga; att dra av 30% (numera, förr 50%) av arbetskostnaden för exempelvis en elektriker på deklarationen och där man därefter får summan tillbaka på skatten är något som verkligen har hjälpt många. Detta då de annars kanske inte haft råd och där de definitivt inte kunnat göra jobbet på egen hand. Ser man till rut-avdraget så kan de flesta av oss avsätta lite tid för att dammsuga och om det inte finns något handikapp eller ett åldrande i vägen så handlar det mest om en slags bekvämlighet.

Med detta sagt så kan vi titta lite närmare på en avart som kommit med rot-avdraget och detta gäller fusk-jobb. En tanke med rot-avdraget var att man ville förhindra och får bort de svarta jobb som förekom i en stor skala i byggbranschen.

Tyvärr så har dessa till mångt och mycket ersatts av just fuskjobb och det är – tyvärr – logiskt. Kan man som privatperson i Stockholm anlita en elektriker till ett förmånligt pris så gör man det; men man är inte ensam – det har, helt enkelt, blivit en ökad efterfrågan efter elektriker, snickare, rörmokare, målare och i och med detta så har också fler företag sett en chans till lönsamhet.

Företag som kan sakna utbildning och då det kommer till exempelvis en elektriker så kan detta innebära en katastrof. Menas här; anlitar man som privatperson i Stockholm en elektriker som i själva verket saknar utbildning så kan det utförda jobbet visa sig vara en ren dödsfälla.

Välj rätt elektriker i Stockholm

Vi vill här mana till viss försiktighet och detta gäller inte enbart elektriker – nej, problemet finns inom alla områden där rot-avdraget går att använda. Konsekvenserna av ett jobb utfört av en ”elektriker” är dock väldigt höga och där bör man vara extra vaksam som kund; särskilt i Stockholm där det finns fler företag och således också större risker. Tre punkter som kan underlätta- och säkerställa ett val av rätt elektriker är följande:

  • Certifikat och yrkesbevis. Man måste fråga om att få se behörighet hos en elektriker.
  • Glöm inte att ringa tidigare kunder.
  • Ett alltför lågt pris är ofta en indikator på vilken kvalitet man får.

Följer man dessa tre punkter så har man en större chans att slippa råka ut för ett fuskjobb. Återigen; det är ingen känga mot elektriker utan mot alla områden där en kund kan använda sig av rot-avdraget.

7 Apr 2017