Trägolv har aldrig egentligen varit omoderna. Däremot ansågs de under en period kräva mer skötsel jämfört med plast och andra laminat. I längden anses det ändå bäst med naturmaterial.

Inget slår känslan av ett trägolv. Inget slår åsynen av ett trägolv. Inget slår hållbarheten hos ett trägolv. Fiskbensparketten är dessutom drottningen bland alla trägolv. Inget golv talar mera elegans, skönhet och omtanke om miljön. Sedan mycket lång tid tillbaka har vi människor uppskattat att göra våra bostäder inte bara trygga utan också att försköna dem. Vi vet att våra förfäder i grottor gjorde väggmålningar och vi själva älskar att göra våra hem så vackra vi bara kan. Ett trägolv i form av fiskbensparkett är så nära man kan komma perfektion vad gäller vackra golv.

Hur tillverkar och lägger man fiskbensparkett?

Det överlägset vanligaste träslaget som används är ek. Det innebär inte nödvändigtvis att det måste användas varje gång utan andra träslag är också möjliga. Man tar fram små stavar som behöver vara exakt lika stora i alla avseenden. Stavarna läggs sedan för hand, en och en, med hjälp av lim eller spik. Arbetet avslutas med att man ytbehandlar, med lack, olja eller hårdvaxolja. Att lägga fiskbensparkett är alltså i högsta grad ett rent hantverk. När din fiskparkett är lagd ska du vårda den ömt. Sätt möbeltassar på möblerna och torka upp alla fläckar så fort du kan. Ditt golv kommer att få repor och fläckar till slut, för det får alla golv. Men en fiskbensparkett kan slipas och bli som ny, gång på gång. Läs mer om fiskbensparkett på denna webbsida: https://www.läggafiskbensparkett.se 

5 Dec 2020