När man talar om goslipa betonggolvlvslipningar är det ofta golv av till exempel ek eller furu man syftar på. Inom industriell verksamhet och inför ombyggnationer och nybyggnationer är det dock inte ovanligt att man även slipar betonggolv. De är tåliga, kan slipas flera gånger om – och precis som med ett trägolv, infinner sig en väldigt fräsch känsla när slipningen är klar.

Varför slipa betonggolv?

Det finns naturligtvis olika skäl till att man kan behöva slipa ett betonggolv. För en del kan det handla om att man har man en gjuten betongplatta som uteplats. Många väljer att lägga klinkers eller dylikt på en sådan, men en del kan välja att slipa det för att göra betongytan i sig snygg. Efter en god slipning kan det faktiskt se riktigt bra ut. Det ger en industriell känsla som är väldigt trendig i år, och som har varit det sedan några år tillbaka. Inte minst har trenden synts i storstäder som Malmö, Stockholm och Göteborg (kanske framförallt i Stockholm).

En annan vanlig situation där privatpersoner behöver slipa betonggolv, är när garaget ska snyggas till. I övrigt är betonggolv mycket vanligt på lager och i industrier. Även dessa lokaler kan givetvis behöva fräschas upp med jämna mellanrum.

Göra det själv eller anlita en firma?

Att slipa ett betonggolv kan privatpersoner ofta göra själva, men det är inte ovanligt att man anlitar en firma för jobbet. Bor man i en större stad som Stockholm eller Göteborg (i synnerhet Stockholm) har man många firmor att välja mellan. Det kan därför löna sig bra att skicka iväg prisförfrågningar till minst tre – fyra firmor. Kanske kommer någon av dem att ge dig ett riktigt bra erbjudande? Vi kan rekommendera rivningsfirmastockholm.se/

Som tidigare nämnt går det också bra att göra själv. Att hitta en bra slipmaskin att hyra är inte alltför svårt, och det är tämligen enkelt att reglera grovheten för att få den betongyta man önskar. Om man inte har gjort det förut är det dock bra att träna lite först. För den normalhändige går det ganska snabbt att lära sig, men det är inte ovanligt att det tar ett par försök innan man får det precis så som man vill ha det.

Ytbehandling

Efter att ha slipat betonggolv följer inte sällan en ytbehandling. För detta finns det många olika metoder och medel som kan användas. Det är inte ovanligt att man använder vattenglas, vax eller olja, men även harts, lack eller silan är populära val när det kommer till detta.

 

3 Jan 2019