Ett nytt fräscht badrum är ett smart sätt att öka värdet på ditt boende om du tänker sälja. För tänk dig själv vilken skillnad det gör att se fräscht kakel, rena väggar och blänkande nya kranar jämfört med en halvrisig gammal toalett framför en kakelvägg med fogar som sett bättre dar. Då är det lätt att börja höra hur kranen droppar!

Det kostar naturligtvis att renovera badrum. Det är också jobbigt att inte kunna gå på toa och duscha på samma sätt som vanligt. Men det är också därför många köpare är så glada att själva slippa renovera. De betalar gärna en slant för ett badrum de  inte behöver oroa sig för utan kan börja använda direkt. Det samma gäller kök.

Fräscht badrum väcker intresse

Läget brukar vara det som spelar störts roll vid en försäljning. Men läget är också i princip det enda du inte ändra på. Mäklare brukar säga att ett nytt badrum inte höjer värdet på ett hus där resten av rummen är slitna. Sant. Men mäklare brukar också säga att ett renoverat hus där alla rum fixats till utom badrummen borde åtgärdas.

Så här har Caludia Wörnman, analysansvarig på Mäklarsamfundet sagt i Aftonbladet 2011 då hon som expert fick tipsa läsarna om vad som höjer priset på en bostad.

– Det som skapar störst intresse bland köparna är ett nytt badrum eller kök, sa hon till tidningen.

 I Aftonbladet rankade hon ett renoverat badrum på plats ett över över åtgärder som kan höja värdet på en bostad.
– Om huset har ett fint kök eller badrum blir fler intresserade. Många tycker det är bökigt att göra om själv. De flesta vill ha en nyrenoverad och fräsch bostad, sa Claudia Wörnman på Mäklarsamfundet till tidningen.

Men hon varnade också för att göra det nya badrummen för lyxiga och kostsamma. Köparen vill sätta sin egen prägel på bostaden och har du då köpt det tjusigaste kaklet är det inte säkert att köparen vill betala så mycket för din bostad att du självklart får tillbaka pengarna.

I Expressen 2015 finns också renoverade badrum med på listan över saker som höjer värdet på en bostad vid försäljning. I Expressen fick då läsarna tips om att man bör rådgöra med sin mäklare om vilken skillnad ett finare badrum kan göra. Är bara toalettstolen och handfatet risigt kanske det räcker att byta ut dem för att åstadkomma skillnaden som höjer priset, tipsade tidningen.

9 Jun 2016