Visste du att det är cirka 30 procent av inomhusvärmen som går ut med ventilerna? Det är ju inte så konstigt då själva syftet med konstruktionerna på ventilerna är att suga ut luft och få in ny, frisk luft utifrån. Man kan bevara inomhusvärmen genom att installera andra ventiler, som till exempel FTX-ventiler. Då kan man få motordrivna ventiler, som värmer utomhusluften innan den sugs in. På så sätt får du inte in en massa kall luft när du ventilerar. Värmen stannar inomhus. Har du inte redan det i ditt hus bör du ta kontakt med en ventilationsfirma i Stockholm, till exempel, så att du kan få igång sådana ventiler och spara pengar varje månad.

Så känner du igen dåliga ventiler

Har du dålig luft hemma? Om du känner att du ofta blir trött och dåsig hemma, kan det tyda på att du har dåliga ventiler hemma. Om du vet att du inte har drabbats av någon annan sjukdom, bör du ta hem en ventilationsfirma som kan komma och göra kontroller av luften hemma. Andra tecken på dålig luft hemma är fönster som ofta immar igen. Eller om du märker att det ofta känns instängt hemma när du kommer hem och har varit ute mycket. Har ni lätt att få allergier, eksem eller andra saker som inte andra har? Då kan det bero på dålig ventilering. Luktar det fuktigt hemma? Det kan även bero på att ni inte har tillräckliga ventiler som tar hand om den fuktiga luften.

En ventilationsfirma mäter kodioxiden i luften

Om du får en ventilationsfirma som kan komma och mäta koldioxidhalten i luften kan du få veta hur bra (eller dålig) luft du faktiskt har hemma. Vi vistas ju alltmer inomhus. Åtminstone barnen vistas mycket mer inomhus än utomhus, säg för 40 år sedan. Alla datorer gör att barnen vistas mycket mer hemma än utomhus. Förut lekte man utomhus, man träffades utomhus och styrde upp leken. Sedan lekte man ofta utomhus så länge man kunde.

Var det för kallt, lekte man inne, men så snart solen sken och det inte var smällkallt på vintern, lekte man utomhus. Tills man tyckte man var stor nog. Då hängde man utomhus i stället. Man hängde vid kiosken, vid affären, vid fritidsgården eller andra ställen.

Kvaliteten på inomhusluften allt viktigare

Därför har inomhusluften blivit allt viktigare. Vi behöver frisk luft inne, och med allt mer växthusgaser och bilavgaser, behöver vi desto friskare luft hemma.

24 Sep 2018