Det har aldrig varit billigare än i dagsläget då det kommer till att renovera i sina hem. Detta tack vare rot-avdraget där man kan anlita professionell hjälp för sitt projekt i hemmet och därefter dra av upp till 30 procent av kostnaden för denna hjälp och sedan få tillbaka summan via skatten. Detta är möjligt att använda upp till 50.000 kronor per år och per person och går enklast att kolla upp på Skatteverkets hemsida om man är berättigad. Ytterligare en dimension i varför det idag är billigare att genomföra olika renoveringar handlar om att det finns ett mycket större urval av produkter i dagsläget än vad som fanns förr. Ser man till exempel till en köksrenovering hos en person boende i Stockholm så är denne idag inte bunden till att använda dyra, exklusiva produkter och material för att få ett vackert kök.

Nej, numera så finns det en enorm konkurrens mellan större byggvaruhus som erbjuder kökslösningar – vackra sådana – för billiga priser; Bauhaus, K-rauta, Hornbach, Byggmax och även IKEA (inget byggvaruhus dock) och därmed kan man jämföra priser, modeller och lösningar på ett helt annat sätt som kund. En klar förbättring som även leder in på det tredje området och förklaringen till ett billigare pris för en exempelvis en köksrenovering.

Vi nämnde ovan konkurrensen mellan de olika byggvaruhusen och här ska man även väga in konkurrensen mellan de som ska utföra jobbet – det vill säga företagen som monterar det kök du valt. Naturligtvis så ska man här väga in storleken på den stad där man bor i då man talar om konkurrensen och naturligtvis så finns det större chans att hitta en billig firma i Stockholm än i Kalmar vid sin köksrenovering. En person i Stockholm kan på ett helt annat sätt använda sig av denna konkurrens för att förhandla fram ett bra pris hos en firma. Det vill säga; man tar in offerter från olika företag, ställer dessa mot varandra och därefter väljer man den som är billigast för denna köksrenovering.

Rot-avdraget, konkurrensen mellan byggvaruhusen och det stora utbudet av verksamma snickare, rörmokare, elektriker och plattsättare (kakel och klinkers) gör att en köksrenovering i dagsläget är så billig i Stockholm. Dock – och detta är viktigt i just Stockholm: man bör se upp lite också.

Billigt är inte alltid bäst i Stockholm

Som alltid då det kommer till ett billigt pris så ska man ställa sig en fråga om det finns någon anledning till detta. I Stockholm så handlar det i just fallet om en köksrenovering om att det finns väldigt många företag som erbjuder sig att åta sig liknande uppdrag och där kvaliteten dem emellan varierar kraftigt. Här ska man således se till kvalitet snarare än att aktivt jaga det absolut billigaste priset.

Det vi tycker och rekommenderar är att man väljer bort de dyraste företagen och att man även väljer bort de absolut billigaste alternativen. En köksrenovering blir billig som det är i Stockholm och ser man till en alltför låg prislapp då kan en sådan vara en indikation på hur skicklig företag man kontaktat. Kostnaden för att korrigera exempelvis en vattenskada brukar sällan vara att leka med.

23 Apr 2017