Många gånger är asfalt den bästa lösningen. Särskilt när området i Stockholm där asfalten ska läggas beträds av många människor eller bilar. Risken är annars att det blir lerigt.

Anders hade bestämt att asfaltera garageuppfarten, något han funderat på länge, men inte förrän nu tagit tag i. En firma som kunde lägga asfalt i Stockholm hade hyrts in. Han vågade inte göra det själv då han hört mardrömshistorier om vattenfyllda garage och förstörda gräsmattor.

Sonen Nils, åtta, var väldigt intresserad av projektet och satt klistrad vid datorn för att lära sig allt om hur det gick till. För bara några dagar sedan hade han myndigt informerat pappa om att asfalt använts så långt tillbaka som 3200 f.kr.

Bra svensk asfalt

Asfaltläggarna kom och började förberedelserna. Arbetet började med att mäta området och schaktning. Allt för att få en så platt och stark yta som möjligt. Sedan var det dags för flera lager material för att stärka grunden, och tillslut dags för asfalteringen.

Nils stod som en staty och tog in vartenda ögonblick, vilket nog kändes lite creepy. Små uttalanden som att det var i Lyon, frankrike den första moderna asfalten lagts på 1800-talet kom ibland ur hans mun. Han sa även att vi i sverige var väldigt sena med asfaltering, och frågade om arbetarna visste varför. Det gjorde de inte. En arbetarna frågade Nils om han ville åka med på en av maskinerna. Snart satt han där och log brett från öra till öra. Vem kunde tro att asfaltering kunde göra en åttaåring så glad?

25 Mar 2022