På vissa ställen kräver myndigheterna att det ska finnas brandklassade fönster. Det innebär att man har mer tid på sig tills brandkåren hinner släcka elden.

Eld konsumerar material och ställer till stor skada. När elden kan begränsas minskar också rök- och sotskador och människoliv kan räddas. Det gäller för de boende att hinna ut i tid, och därför finns det regler för brandtätning och liknande. När myndigheterna kräver brandklassade fönster i en lokal innebär det att man har mer tid på sig, eftersom elden begränsas under minst en halvtimme.

Skydda fastigheten med brandklassade fönster

När man byter fönster får man automatiskt mycket bättre prestanda än vad äldre fönster har. Man vill ha ett lågt U-värde, vilket innebär att fönstren isolerar bra och att man kan spara på energikostnaderna. Dessutom är fönstren lätta att sköta, eftersom man inte behöver måla och skrapa färg. På yttersidan har man ofta aluminiumklädsel, vilket gör att fönstren inte kräver något underhåll. Som ytterligare säkerhet kan man välja brandklassade fönster, som har specialglas.

Folk som byter till nya fönster märker ofta att de inte bara isolerar mot kyla, utan även mot buller och oväsen utifrån. Dessa fördelar som nya fönster har känns lyxiga och ger ett lyft åt fastigheten. När man dessutom tänker på brandsäkerheten och investerar i brandklassade fönster, får man ännu en suverän fördel. Med specialglas håller fönstret i minst 30 minuter om det börjar brinna, och det finns en svällist mellan karm och båge. Det gäller sekunderna och minuterna när det börjar brinna.

28 Mar 2022