Har du någon gång drömt om att få vara med och bygga ditt hus från grunden? Fast om du inte har allt kunnande som behövs blir det såklart svårt. Då kan du börja med att kontakta en arkitekt.

När man hör någon nämna yrket arkitekt är det lätt att få upp en bild i huvudet. Det man ser är ofta en person med ett stort pappersrör under armen. I röret ligger planritningar för olika hus som hen ritat. Till viss del stämmer nog denna bild ganska bra, men det är inte enbart hus en arkitekt ritar.

En arkitekt är den som planerar och gestaltar allt från byggnader, landskap till inredningar. Det kan även gälla stads- och samhällsplaneringar samt design, för att nämna några fler områden arkitekten rör sig i. Det handlar alltså om miljöer både inomhus och utomhus. Ordet arkitekt är taget från de två grekiska orden archos och tekton. Skulle man försöka att översätta det skulle det bli något i stil med: mästare i byggnadskonst.

Varför en arkitekt?

Men varför ska man då ta hjälp av en arkitekt om man planerar ett eget hus? Man kanske har en färdig ritning man kommit på själv och vill använda den. Jo, en arkitekt är expert på att kombinera kunskaper. Även om man har gjort en supersnygg ritning så handlar det inte bara om det. Den måste vara funktionell också. Det är detta som arkitekten är så bra på, att kombinera den konstnärliga aspekten med den funktionella. Om det är ett hus som planeras måste man se till att det passar i den miljön som det ska byggas, och att det passar för de behoven de som skall bo där har. Då kommer slutresultatet att bli bra.

Bygget kan börja

Om man har en tanke i huvudet hur man vill att planritningen och huset ska se ut, kan man rådgöra med arkitekten. Hen kan ge tips och delge sina tankar om vad som funkar och eventuella förbättringar. När bygget väl är igång kan man fortsätta samarbetet med en arkitekt, men denna gång med fokus på inredning.

Om du behöver en erfaren arkitekt i Stockholm, finns det ett flertal att välja på. Se bara till att den du väljer har beteckningen SAR/MSA efter yrkestiteln. Då vet man att det är en som har arkitektexamen samt minst två års arbetserfarenhet. I Sverige är nämligen arkitekttiteln inte skyddad, men med SAR/MSA-beteckningen kan man känna sig trygg.

14 Oct 2020