Det kommer en tid då ett tak är bortom reparation och där man helt enkelt måste byta ut det. Ett tak har en lång hållbarhet, men ibland så måste ett byte ske och här finns det faktiskt ett ganska stort värde sett både ur ett ekonomisk och ett levnadsmässigt perspektiv. Ett tak som inte håller den standard man kräver släpper ut din varma luft inifrån och ger samtidigt kall luft fri lejd in - något som påverkar din uppvärmningskostnad negativt. Och; genom ett nytt tak så minskas draget, klimatet inomhus blir behagligare och ni som familj kommer säkerligen att vara mindre mottagliga för diverse sjukdomar. Fördelar som definitivt ska räknas vid ett takbyte - det lönar sig ofta redan från dag ett. 

Mervärde med professionell takläggare

Ska du då lägga ditt nya tak själv eller ska du ta hjälp? Vårt råd är att du anlitar en takläggare och att du ser till mervärde då du gör detta. Visst, det kommer att kosta några kronor - men du får valuta för dessa pengar också. Dels så får du ett tak som håller längre, dels så får du ett tak som inte kräver samma underhåll och dels så slipper du en massa jobb också - att byta tak får du göra själv, men det är definitivt inte lätt. 

Hitta rätt takläggare

Det finns dock ett lite krux med att anlita en takläggare. På samma sätt som inom alla andra branscher så finns det en varierande kvalitet mellan de olika aktörerna på marknaden. Det kan, helt enkelt, vara så att du anlitar en takläggare som gör ett undermåligt jobb och så står du där efter några år med ett tak som måste repareras eller bytas. Vi har dock några knep som kan underlätta och leda dig rätt; tips som vi tänkte rada upp här nedan: 

  • Ta in flera offerter. Nöj dig inte med en takläggare - kontakta flera stycken och jämför priserna. Ibland så kan det löna sig att anlita en lite större firma där även rabatt på material kan ges och där en längre garanti ofta ingår i priset.
  • Ring tidigare kunder. Tidigare kunder är idag viktigare än någonsin; ett gott vitsord betyder egentligen mer än all marknadsföring. Det bör du också använda dig av. En takläggare som saknar referenser är helt krasst förmodligen ingen du ska anlita. Men, du ska också se till att ringa de nummer du får.
  • Garanti. Vi nämnde garanti ovan och vi fortsätter trycka på denna viktiga punkt. Arbetsgarantin ska vara så lång som möjligt och det ska även finnas garanti på materialet som används.
  • Betalningen: Du betalar din takläggare då jobbet är klart och besiktigat - aldrig före. Ska något betalas i förskott så bör det vara extremt välmotiverat. 

Här hittar du information om en takläggare: www.takläggaren.se.

22 Jan 2018