Vi lever i tider där alla mer eller mindre förväntas kunna allt. Vi har ju trots allt möjlighet att söka upp svaren på de flesta av våra funderingar på internet. Men är det verkligen rimligt?

Det må låta pessimistiskt, men det finns goda skäl att slopa uppfattningen att alla ska ha kompetens, tid och ork att genomföra allt på egen hand. Dels ställer det väldigt höga krav på människor i en tid då många redan har svårigheter att få ihop livspusslet. Men det förminskar också den kunskap som yrkesverksamma har förvärvat genom år av studier och arbete.

Dessa kunskaper har en professionell plattsättare

En person som arbetar med att lägga kakel eller klinkers går under benämningen “plattsättare”. Hantverket kräver utöver kunskap om de olika materialen noggrannhet och precision liksom en god känsla för mönster och former. Nog överlever de flesta en lite skev plattsättning, men om fuktisoleringen inte är ordentligt gjord kan stora problem finnas att vänta. Att lägga kakel kan se enkelt ut, men det finns många saker att tänka på – och därmed många saker som kan gå fel.

För det första bör man ha koll på att materialet kakelplattorna fästs på inte är rörligt, eftersom de då riskerar att spricka. Den här risken finns även när man kapar plattorna, vilket kräver god teknik och bra verktyg. Sidan du kapar kommer ofrånkomligen bli mindre fin än plattans övriga sidor. Därför behöver man planera plattsättningen väl innan man skrider till verket, så att den kapade sidan inte placeras utåt. Sedan var det det här med fogmassa. Den får varken vara för torr eller för rinnig, vara av för liten eller för stor mängd. Dessutom gäller det att snabbt få bort rester av den, så att de inte torkar in och förstör slutresultatet.

Varför göra det krångligare än nödvändigt?

Att sätta kakel är med andra ord en process som kan bli både utdragen och kostsam om man inte till fullo kan hantera det hantverk det är att lägga kakelplattor. Om man bor i ett lägenhetshus i en storstad som Stockholm kan krångel med kakelsättningen leda till besvär inte bara för ens egen del, utan även grannarnas. För nog vill man väl väsnas så lite som möjligt? Att anlita en professionell plattläggare är därmed en god idé inte bara för din egen, utan också för andras skull. Dessutom kan det motiveras med att det är solidariskt att stötta yrkesverksamma inom området.

15 Apr 2020