fPå ett hus är det skalet som får stå emot de hårdaste utmaningarna från vädret, och en av dessa utsatta delar är fasaden. Men vilka fasader finns det och varför renoverar man ibland fasaden?

Man brukar säga att för att ett hus ska må bra så måste huset vara varmt och torrt om fötterna och huvudet, det vill säga grunden och taket. Men om inte fasaden är tät så kommer huset ändå inte bli långlivat. Och ytterväggarna består inte heller enbart av ytterväggar utan även av fönster och dörrar, som också måste hålla tätt och vara av god kvalitet. En vattenläcka kan alltid uppstå inomhus, som skadar såväl väggar, golv och tak. Men på utsidan så är det ett konstant slitage på grund av vindar, regn, snö, sol, värme och kyla. Och bor man nära havet så är det även slitage av havssaltet.

Olika typer av fasader

En del fasader som finns är detsamma som husets skelett. Det kan vara stenhus som byggts av stora stenblock, tegelhus eller timmerhus. Och om väggarna är tillräckligt tjocka så är det ingen annan täckning på varken fasad eller på innerväggar. Vanligast är dock att man täcker yttersidan med någon typ av fasad som till exempel trä, puts, eternit, tegel, plåt eller någon typ av skivmaterial. Vilken fasad man än väljer så är det möjligt att ändra sig med tiden. Det går att sätta träfasad på tegel och att putsa på trä och så vidare.

Renovera ytterväggarna

Om man har köpt ett hus som man verkligen tycker om, men man tycker att ytterväggarna är fula eller tråkiga, så kan man renovera fasaden. Det kan antingen vara att man gör en helt ny fasad genom att riva ner den gamla eller så kan man kanske sätta den nya fasaden utanpå den gamla. Vi rekommenderar fasadrenovering i Bromma. Men innan man gör det så är det en god idé att fundera ett varv till om man inte istället kanske kan renovera de delar som gått sönder eller måla om fasaden för ett nyare och fräschare intryck. När man renoverar fasaden så kan det bero på att man inte tycker om fasaden, antingen på grund av den egna smaken eller för att den blivit omodern eller inte passar in med husen runt omkring. Eller så behöver ytterväggarna lagas pga skada eller slitage. Träfasaden kanske börjat murkna eller putsen trillar av och skadan kan även påverka husets insida. 

18 Feb 2020