Det vankas husbygge och nu är det dags att välja tak. Men vilka finns det att välja mellan, och vad kräver de i form av omvårdnad? Ska du lägga själv eller anlita en expert?

Vilket tak som passar bäst på ditt hus handlar mycket om tycke och smak, men det är också en kostnadsfråga. De vanligaste takmaterialen är tegel, betong, papp och plåt. Hos oss i Sverige har tegeltak länge varit standard, och det är ett alternativ som generellt sett åldras väl. Tegeltak passar de flesta byggnader och kan därför vara ett alternativ för den som har svårt att välja. Vill man ha ett tak som är enkelt att lägga kan man välja betong, som dessutom är kostnadseffektivt och står sig länge om arbetet utförs väl. Ur ett hållbarhetsperspektiv är papptak bra, och det är också mycket billigt. Sedan har vi plåttak som är fördelaktigt för oss i norden, eftersom det står sig bra mot snö och slask.

Så tar du hand om ditt tak

Oavsett vad du väljer för tak är det en god idé att inspektera det med jämna mellanrum, gärna både vår och höst. Genom att kontrollera det regelbundet förlänger du livslängden på det, och du hinner åtgärda små problem innan de hunnit bli stora. Om det har blåst eller regnat kraftigt kan det vara värt att ta sig en extra titt på taket så att det inte har blivit skadat på något sätt. En idé är att börja med att kontrollera taket inifrån och titta efter exempelvis fuktfläckar. Sedan kan du röra dig vidare mot avvattningssystemet, bland dem stuprännor, för att kontrollera att det inte är tilltäppt på något sätt. Om du har takpannor och någon av dem är skadad bör den bytas ut direkt. Rengör taket regelbundet och se till att skotta vintertid för att förhindra frostsprängning eller att taket rasar in av tyngden.

Ta hjälp av ett proffs om du är osäker

Enkla besiktningar av taket kan man göra själv, men det kan också vara bra att ta hjälp av en fackman för att kontrollera att allt står rätt till med ditt tak. Genom att kontrollera taket regelbundet och inte lämna det åt sitt öde minskar du risken för stora, oväntade kostnader. Visste du förresten att tegel som takmaterial har använts i 4500 år? Än idag är det ett av våra mest populära material. Vi rekommenderar att kolla lite runt på takläggare i Huddinge

27 May 2020