Vad ska man tänka på när man ska bygga hus? Att uppföra ett eget boende kan vara lockande, men det kan också bli väldigt fel och till och med en mardröm om man inte tänker efter ordentligt innan.

Om man funderar på att bygga hus så ska man först och främst fundera över varför man vill bygga hus. Ett hus är alltid förenat med väntade och oväntade kostnader och om man bygger nytt så kommer det tillkomma något som man inte räknat med, hur noga man än är. Och gäller det inte huset så kan det gälla tomten eller kostnader i stort i samband med flytten. Det är lätt att endast tänka hus, när man ska bygga nytt. Men huset är inte lika viktigt som tomten, för man kan bygga om och bygga till ett hus men en tomt står där den står. Så börja med tomten och ta reda på hur byggplanerna ser ut i kringområdet gällande industrier, höghus och infrastruktur. Inte kul om en järnväg plötsligt dyker upp utanför sovrumsfönstret när man byggt nytt. Tomten är också på många sätt avgörande för vilket hus man kan, bör och får bygga, så tomten är absolut nummer ett. När man beslutat det så vet man också ramarna för vilket hus man kan bygga.

Beslut och planering

Även om tomten på sitt sätt är nummer ett vid ett husbygge så finns det egentligen något annat som är absoluta nummer ett, nämligen ekonomin. Ta först och främst reda på hur mycket totalen får kosta innan tomt köps in eller hus planeras. När man väl kommit så långt så ska man besluta vilket hus man vill bygga och hur man vill bygga det. Kan man göra allt eller vissa saker själv? Vill man bygga med lösvirke, byggsats, nästan nyckelfärdigt eller nyckelfärdigt? Enplans, en och en halvplans eller tvåplans. Och alla andra beslut gällande antal sovrum med mera.

Kontakt med stadsbyggnadskontoret

Om man köper ett kataloghus så får man hjälp med i stort sett allt, om man tar en totalentreprenad. Det är bekvämt men kan också kosta lite mer än om man kan göra vissa delar, eller allt, själv. Men en god kontakt i vilket fall är stadsbyggnadskontoret. Där får man veta vilken typ av hus man får bygga såväl storleksmässigt som gällande tak, fasad och närhet till tomtgräns. Ta gärna råd från andra som byggt också. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.byggahusstockholm.org/

12 Apr 2020