Få saker kan vara så vidriga som att vakna upp i ett fuktskadat hus. Mögel växer och blir en del av inredningen. Var kom det ifrån? Var på vakt mot dolda fel.

När du ska köpa hus så ser du såklart över huset med dina ögon. Du frågar de uppenbara frågorna som driftkostnad och eventuella saker som skulle må bra av en strykning med ny färg, och var en ny bräda skulle passa fint. Du vill fixa till lite grejer som skulle kunna behöva renoveras. Helt normalt. Du kollar säkert av rören också så att det inte finns läckage. Och säljaren verkar ju ärlig nog så du slår till och tar huset. Någon månad in börjar det lukta mögel. Du kollar och där är minsann mögel som växer likt en ny tapet i källaren. Var kom det ifrån!? Dolda fel är inte lätta att upptäcka men de finns dock där och väntar på sin chans.

Hur skyddar du dig mot dolda fel?

Tyvärr finns det inte mycket du kan göra för att skydda dig mot dolda fel innan de dyker upp. Däremot om du genomfört en grundlig besiktning med en utomstående besiktningsman och denne inte upptäckt felen innan de blivit uppenbara så räknas de felen som just dolda fel. I ett sådant läge har du som köpare rätt till ersättning och i vissa fall rätt att häva köpet. Om du har råkat ut för dolda fel ska du kontakta en jurist! Läs mer om hur du hittar dolda fel i hus på denna hemsida: www.doldafelhus.se 

23 Apr 2022