Effektivt skydd mot solljus

Det finns många sätt att skydda sig mot solens värme och farliga strålar. Vi vet alla hur hett det blir ute och inne på sommaren när solen är som varmast. I varma länder är de vana med värmen och solen på ett helt annat sätt än vad vi nordbor är. 

Vi måste använda solkräm under sommarmånaderna för att skydda vår hud mot de farliga ultravioletta strålarna från solen. De så kallade UV-strålarna är skadliga för oss och kan skada hudens DNA och orsaka cancer i huden varför det är mycket viktigt att använda solkrämer och undvika för mycket exponering. Inte ens i skuggan är man 100 % skyddad.

Solsäkra fönstren

I våra bostader och fastigheter har vi massor med fönster för att få ljus och för att kunna titta ut. Men det gör att solen tar sig in överallt och höjer innetemperaturen sommartid väsentligt.

Att sätta in solskydd i form av solfilm i fönstren är något som blivit mer och mer populärt på senare år. Solfilm är mycket effektivt och har många fördelar. 

Först och främst motverkar det direkt solljus är jobbigt för våra ögon, men det hjälper också till att sänka temperaturen inomhus. Men solfilm är också effektiv mot solens farliga strålarm då så kallade UV-strålningen.

Bra för kontor 

På kontor och andra lokaler är det viktigt att det inte är för ljust och varmt. Eftersom det är mycket svårt att läsa på datorskärmar och liknande med för mycket ljus är det ett måste med effektivt solskydd på fönstren.

Det finns solfilm som fungerar till och med som mörkläggning, vilket kan vara bra i vissa fall. På många offentliga byggnader ser man ofta solfilm som reflekterar utåt för att skydda mot sol och mot insyn. Det kan också vara ett alternativ om man bor i lägenhet på gatuplan med fönster ut mot gatan där människor finns. Solens strålar är så starka att de med tiden bleker golv, möbler och annan inredning. Detta slipper man också med till exempel solfilm.

Skyddar mot UV-strålar

När man sätter in solfilm i sina fönster så skyddar den mot UV-strålar samtidigt som sikten blir intakt. Detta gör att butiker, restauranger och liknande verksamheter väljer detta solskydd. Det har också den fördelen att fönstret blir med tåligt och inte går sönder lika lätt. 

Solfilmen har ett effektivt så kallat UV-filter som absorberar det mesta av den ultravioletta strålningen. 

När man har satt in solfilm i fönstren ökar man faktiskt färgens livslängd med minst det dubbla.

13 Sep 2019