Mycket kan man renovera på egen hand, men trots att man är den händiga typen och kan läsa sig till en hel del om hur man renoverar hemma, är det vissa saker man inte bör göra själv. Badrumsrenoveringar till exempel. Det gäller alla ställen hemma som har med våta utrymmen att göra. Lägger du själv golvet hemma, är risken stor att du bygger in vattenskador och inte får vattnet från dusch och badkar att rinna ner i avloppet och golvbrunnen. Då har du antagligen gjutit golvet i fel vinkel. Det avråder från att göra. I sådana fall, är det mer ekonomiskt att anlita en riktig hantverkare än att bygga in fel i badrum, vilket är lätt hänt. Man vill ju heller inte tappa balansen varje gång man går över badrumsgolvet. En hantverkare vet precis vilken lutning som ska till utan att man känner att badrumsgolvet lutar.

Hur gör man när man anlitar en hantverkare?

För det första bör du be om offert så att du kan jämföra kostnaderna mellan olika firmor som gör badrumsrenoveringar. Be sedan om referenser. Faran är att om du frågar vänner och bekanta om ett företag som de rekommenderar, att de är nöjda med någon som du inte är nöjd med. När du kommit så här långt, kan du ta kontakt med en firma. Fråga då om de tar hand om ROT-avdragen åt dig så du slipper ansökningsblanketter från Skatteverket. Fråga om de är behöriga inom alla områden som rör VVS, elektricitet och våtutrymmen, om du frågar någon som tar ett helhetsansvar för din renovering. Ta reda på om de har garantier på sitt arbete. Det bör de ha om de är seriösa hantverkare, plus att de bör ha egen försäkring på sitt arbete, ifall något skulle hända när de är hemma hos dig och arbetar. Det ska inte belasta din egen hemförsäkring. Du kan förlora din eventuella bonus på din hemförsäkring, och i alla fall kommer du att behöva betala egen avgiften om de inte har en egen försäkring på sitt jobb.

Fråga om de kostnadsfria offerter och hembesök

Svarar de ja, på alla dessa frågor kan du gott och väl anlita dem. Då har du försäkrat dig om att de arbetar som de bör göra. Jo, du kan också fråga om de ger kostnadsfri service efter utfört arbete, och om de gör kostnadsfria hembesök hos dig innan de sätter igång. Det är ju viktigt att de får höra hur du har tänkt dig det hela, och vilket material du vill ha det, om du vill byta plats på handfat, dusch och badkar – och kanske även toalettstolen? Många installera två handfat. Det är väldigt praktiskt om man är flera som ska samsas om samma badrum på morgnarna och kvällarna. Läs mer här om en firma som utför badrumsrenoveringar i Täby: http://www.badrumsrenoveringtäby.nu.

22 Mar 2018