För att få lite avskildhet i trädgården kan man plantera en tujahäck på gränsen till grannens tomt. Tujor finns i olika varianter, så vad man väljer beror på hur man vill att häcken ska bli.

Gränssättning är viktigt, ibland även mot grannen. Men att vilja gränsa av era tomter behöver inte ha med någon grannosämja att göra. Ni kan komma hur bra överens som helst, och du kan ändå vilja ha något som gränsar av mellan era trädgårdar. Det kan vara av praktiska skäl, och det kan vara för att du uppskattar lite avskildhet.

Om en önskan om mer avskildhet är främsta orsaken till att gränsa av får du satsa på något med lite höjd. Ett lite högre träplank skulle kunna ge bra insynsskydd. Men också en lite högre häck kan vara perfekt som tomtavgränsning om du önskar minskad insyn. Tujor är barrträd med täta grenar, och de passar perfekt att göra en häck av.

Plantera en tujahäck

Tujorna finns i lite olika nyanser, och de kan växa på lite olika sätt. Vad man väljer beror på hur man vill ha sin häck. Exempelvis passar sorten Tuja Brabant bra om man vill forma häcken genom att klippa den. Någon annan sorts tuja kan passa bättre om man vill låta tujorna växa mer fritt.

Glöm bara inte att prata med grannen innan du planterar häcken. Ni båda kommer se häcken från era respektive trädgårdar, och då är det väl inte mer än rätt att ni båda har något att säga till om?

26 Jan 2022