Det är härligt att vara nyduschad och känna sig ren. Men vad påverkar hur vi doftar? Vad bör man undvika att äta och dricka? Spelar typen av tvål någon roll? Hur är ett bra badrum utrustat?

Känner du till att inte bara vitlök utan även sparris lämnar doftspår? Efter en måltid med denna stjälkgrönsak kommer ditt urin att avslöja dig. Det är inget farligt, utan är en effekt av de svavelhaltiga substanser som finns i grönsaken. Forskning pekar på att detta inte drabbar alla människor, vilket kan vara bra att veta om du inte känner igen dig i beskrivningen. Broccoli, brysselkål och blomkål kan ge sig till känna genom huden efter måltiden. Det här är ju saker som går att leva med, men kanske behöver du några tips för hur du kan bli av med exempelvis kräftdoft? Ett trick är att skrubba händerna i kaffesump eller neutralisera doften med citron. Att skölja händerna i kallt vatten och sedan gnugga dem mot något rostfritt fungerar också.

Olika typer av tvål

De flesta tvättar händerna ofta. I många fall väljer vi en tvål som luktar gott och inte torkar ut huden alltför mycket. Ofta väljer vi en pumpflaska från hyllan. Somliga föredrar istället hantverkstvål som tillverkas manuellt av till exempel olivolja och något fettlösligt, plus örter eller vårdande och återfuktande lera. Kokos och lavendel är klassiska dofter inom detta område.

Skapa en trevlig miljö för tvagningen

Precis som för kök så finns några tumregler för hur badrum bör inredas. Självklart begränsas också inredningen av hur vatten och el är draget. Om du har planer för en badrumsrenovering i Danderyd eller Täby, börja med att göra en lista över vad som är viktigt. Drömmer du om att få plats med tvättmaskin? Kanske bör du då skippa badkaret. Är en rymlig dusch din dröm? Ett mindre handfat kan göra den möjlig. Fundera också över din livsstil. Tränar du mycket och behöver duscha ofta eller älskar du att ta långa bad? Hur är det med förvaring? Vad behöver du ha nära till hands och vad kan sättas i garderoben i sovrummet eller hallen? Notera under en veckas tid hur du använder våtutrymmet så att du får bättre koll. Gör en inspirationstavla, digitalt eller på papper, med färger och material du gillar. Tänk på att det går att blanda dyrt och billigt. Prata med hantverkare som kan detta, så att rätt saker prioriteras i budgeten.

21 Jul 2020