Drömmer ni om ett rum att slappna av i? Kanske till och med ett hemma spa med bastu eller ett gigantisk badkar? Badrummet är ett av de viktigaste rummet och där lyxar vi gärna till det lite.

Funderar ni på att skaffa er det där lyxiga badrummet? Eller kanske renovera och sätta in nytt kakel och klinkers? Att renovera ett badrum kan vara dyrt, speciellt om man vill sätta in det där lilla extra. För att få ner kostnaden kanske ni vill sköta renoveringen själva men är osäkra på om ni får? Visst får man renovera badrummet själv. Men bor man i en bostadsrätt ska man först vara noga med att läsa stadgarna så att där inte är inskrivet att badrumsrenoveringar måste utföras av auktoriserade hantverkare med speciell licens för just våtrum.

Blir det fel kan försäkringsbolaget neka ersättning

Väljer man att renovera badrummet själv så är det viktigt att man inte slarvar och utför arbetet på ett korrekt sätt. Annars kan vattenläckor, fukt och mögelskador uppstå. Vill det sig riktigt illa så godkänner inte heller försäkringsbolaget er renovering och kan då vid skada neka er ersättning. Blir det fel kan det alltså bli extra dyrt då badrummet måste göras om och ni själva får stå för kostnaden. Bor man dessutom i ett flervåningshus och vatten rinner ner och skadar även grannarnas lägenheter kan det bli extremt kostsamt. Det har gjorts undersökningar som dock säger att det inte uppkommer fuktskador oftare i egenrenoverade badrum än i de utförda av fackmän. Men är man det minsta osäker så är det ändå bättre att anlita en våtrumsspecialist.

Sätt en budget

Innan man kontaktar en specialist på badrumsrenovering kan det vara bra att ha satt en budget för hur mycket badrummet får kosta. Det finns massor av kakel, porslin och inredning att välja mellan och det är lätt att gå vilse. Det kan bli dyrt om man fastnar för handgjort kakel och specialdesignade blandare. Håll er därför till budgeten och titta på material som kvalar in till den. Eller kanske ni kan välja ett billigare kakel för att istället ha råd med ett finare och större badkar? Bestäm också i vilken stil ni vill ha badrummet. Leta inspiration i inredningstidningar och på nätet. Kontakta sen några auktoriserade firmor specialiserade på just badrum och be om offerter. Ta inte bara hänsyn till pris utan fråga också efter referenser. Gör sedan ert val i lugn och ro.

4 Mar 2020