Köket har alltid utgjort en central plats i ett hem. Skillnaden nu mot hur det förr såg ut är att köket numera är allas angelägenhet och inte något som enbart är exkluderat till kvinnan i en familj. Något som naturligtvis är en oerhört positiv och glädjande utveckling; att även männen och barnen vågar sig in och lagar mat är något som verkligen är på tiden.

Utöver att man lagar mat i köket så fyller det också en funktion i att vara en självklar samlingsplats där man dels äter den mat man lagat och dels också sätter sig ned tillsammans för att tala om sina respektive dagar. Kort sagt; köket är förmodligen den absolut viktigaste platsen i ett hem och det är också av den anledningen som det är viktigt att man verkligen trivs. Ett kök är också av den anledningen det första rum som många väljer att renovera efter en flytt och det är just där som man vill sätta sin personliga prägel och touch.

Dock – detta innebär ofta problem då ett nytt kök är något som kostar mycket pengar – oavsett om man sätter upp det på egen hand eller om man väljer att anlita professionella yrkesmän – elektriker, snickare, rörmokare och plattsättare – för ändamålet. En begränsad budget kan alltså stå i vägen för hur man vill ha sitt kök och för de visioner man kan ha gällande detta rum. Även med det frikostiga rot-avdraget så kan en köksrenovering anses som för dyr att genomföra – till mångas förtret. Det som man dock ska veta i allt detta är att man även med små medel kan skapa stora förändringar och detta gäller inte minst just köket.

För att förklara vad vi menar så tänkte vi rada upp några enkla tips på hur man kan förändra sitt kök och få det bättre anpassat efter sin egen smak – utan att det kostar för mycket pangar. Vi säger här att det handlar om att du äger en lägenhet i och vill ändra utseendet i ditt kök.

  • Bänkskiva. Hur ser din bänkskiva ut egentligen? Är det en vanlig modell som varken gör från- eller till? Genom att byta bänkskiva ger man hela köket ett lyft. Har du råd så välj gärna en exklusiv bänkskiva i marmor till köket, till exempel. En ny bänkskiva förändrar verkligen!
  • Bland nytt och gammalt. Köp härliga föremål i vintage och blanda med nyare detaljer från exempelvis IKEA.
  • Öppna upp. Går det att riva en vägg eller kan du riva ut skåpen och välja mer öppna och inbjudande lösningar? Rymd är ofta en bristvara i ett kök och genom att välja en öppen lösning för förvaring så kommer köket också att se större ut.
  • Försök att använda lampor för bättre effekt. Antingen genom golvstående punktbelysning eller en takhängd sådan. Tipset är också att – förutsatt att du rivit ut skåpen – fäster spotlights på de hyllor du satt upp. Både coolt och väldigt funktionellt, särskilt de som riktas mot din nya bänkskiva.
19 Feb 2017