Ska du köpa hus i Stockholm bör du alltid låta utföra en fuktmätning innan du genomför köpet. Det kan vara helt avgörande information för husaffären i fråga.

Om det finns någonting du inte vill ha i ditt hus så är det fukt. Visst, det är mer eller mindre oundvikligt att inte ha någon fukt alls. Men det är viktigt att nivåerna befinner sig under de mest kritiska. Ofta talar man om fuktkvoten. Om huset har en krypgrund ska fuktkvoten i denna till exempel inte överstiga 17 procent.

Man ska förstås ha koll på fuktnivåerna oavsett om huset är gammalt eller nytt eller var någonstans det ligger. Givetvis kan riskerna dock vara högre om det gäller en äldre byggnad. Det bästa sättet att kontrollera situationen är dock förstås genom att mäta fukten.

Underskatta inte värdet av fuktmätning

Den viktigaste fuktmätningen du gör är sannolikt den som görs i samband med att du köper ett nytt hus. Har du hittat ett objekt är det nödvändigt att kontrollera fukten innan du genomför köpet. Anledningen är att du förstås måste veta vad du köper, så att du också vet om du måste aktivera några åtgärder.

Med andra ord ska du alltid låta utföra en fuktmätning i Stockholm om du planerar att köpa hus i staden. Risken är annars att du köper grisen i säcken och drar på dig kostnader som du kanske i värsta fall inte kan betala. Fukt kan – om det är riktigt illa – vara en dealbreaker.

29 Jul 2023