Drömmer ni om ett vackert trägolv? Trä är ett levande material som ger ett mjukt och varmt intryck. Det är även behagligt att gå och stå på. Ett trägolv går att få i många olika utföranden.

Trägolvet är ett av de mest populära golven. Det är också det mest förekommande golvmaterialet i vårt land och detta beror givetvis på den goda tillgången på skog och bra virke. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och vårda det enligt konstens alla regler. Då man rengör ett golv av trä ska man inte använda starka rengöringsmedel. Ljummet vatten med lite såpa i räcker och en mjuk lätt fuktad trasa. Trä tycker inte om vatten, och spiller man är det bäst att torka upp så fort som möjligt. Ett trägolv av bra kvalitet kan hålla i över hundra år om det vårdas rätt. Det gör trägolvet till det mest miljövänliga golvet man kan ha och det är även en god investering.

De flesta trägolv går att slipa många gånger

Självklart blir golv av trä med åren slitna. Bra att då veta är att så gott som alla trägolv kan få nytt liv igen bara man slipar dem. Om det går att slipa är beroende av hur många gånger det slipats tidigare. För varje slipning blir golvet lite tunnare och till slut måste det ersättas med ett nytt golv. Men ett gammalt trägolv är ofta tjockt och går att slipa många gånger innan plankorna eller parkettstavarna måste bytas. Idag har tekniken också utvecklats, och dagens moderna maskiner och sandpapper är betydligt skonsammare för golven. Vill man fräscha upp sina golv ska man kontakta en golvslipningsfirma som har den senaste tekniken.

Ett parkettgolv går att färga mörkt eller ljust

En professionell golvslipningsfirma kan snabbt se om det går att slipa golven och ger rekommendationer och förslag på hur man kan efterbehandla dem. Idag kan man även färga in golv i olika nyanser från mörkt till ljust. Även glansighetsgraden går att variera från glansig lack till matt eller endast oljade golv. Men vilken ytbehandling som kan vara bäst att välja beror också på slitage och vad rummet används till. Detta kan en golvslipningsfirma ge råd om. Slipningen som företagen erbjuder är dessutom dammfri, så man slipper att plocka undan i övriga lägenheten och tejpa igen skåp. Detta gör att man snabbt kan komma igång med efterbehandlingen av golven, eftersom de inte behöver städas efter slipningen.

21 May 2020