Börjar era trägolv se slitna och tråkiga ut där hemma? Har ni tröttnat på den infärgade ekparketten? Att slipa om sina trägolv och efterbehandla dem är ett bra sätt att förnya sitt hem på.

Trä är det mest populära golvmaterialet i vårt land. Kanske har det med vårt nordiska klimat att göra, och att det är skönt att gå och stå på? Trä är också ett levande material som ger ett varmt intryck. Dessutom är det hållbart och bra ur miljösynpunkt då det oftast går att slipa om ett trägolv många gånger och man därmed slipper lägga in ett nytt. Det är golvets tjocklek som avgör hur många gånger det går att slipa. Gamla plankgolv går att slipa många gånger och är ofta över hundra år gamla. En parkett klarar också ganska så många slipningar medan en tarkett går att slipa mellan tre till fem gånger. Det kan vara svårt att själv veta om det går att slipa golvet, men en professionell golvslipningsfirma kommer först på hembesök och gör en bedömning.

Efterbehandlingen är viktig

Ytbehandlingen av ett trägolv är minst lika viktig som slipningen. Den påverkar golvets utseende samt skyddar det mot fläckar och slitage. Några ytbehandlingar lämpar sig bättre i vissa rum. I ett kök där det spills vätska är det inte lika bra att ha oljade golv då man i så fall måste vara noga med att omedelbart gång torka upp; annars blir det fläckar på golvet och det kommer inte ta lång tid förrän det ser ofräscht ut. Vax och lack skyddar desto bättre, och lack finns i både glansig och matt finish. Man kan även välja att luta av och vitsåpa sina golv. Vad som passar bäst beror på vad rummet används till, golvets träslag, arkitektur och när huset är byggt.

Hyra slipmaskin eller ta in hjälp

Självfallet kan man hyra en slipmaskin och själv slipa sin golv men det blir aldrig lika bra som när ett proffs utför arbetet. Dessutom är det ett tungt, dammigt och bullrigt arbete. De flesta golvslipningsfirmor i Stockholm har idag moderna maskiner som samlar upp dammet samtidigt som de slipar. Man slipper alltså torka damm i flera månader efteråt som tidigare varit vanligt. Vill man anlita en golvslipningsfirma kan det vara bra att först höra med ett par olika sådana innan man bestämmer sig. Be om prisuppgift och referensobjekt på tidigare uppdrag. Ofta finns det bilder upplagda på de olika företagens hemsidor.

10 Aug 2020