Många har storslagna planer för sina bostäder och tyvärr har även många en slags övertro på sig själva då det handlar om att genomföra dessa projekt. Det vi menar med detta är att många verkar tro att exempelvis en lägenhetsrenovering är ett jobb som går fort och som man inte behöver någon extern hjälp för att klara av och visst – tar man bort elektriker och rörmokare som måste anlitas enligt lag – så kan de flesta projekt skötas av privatpersoner.

Men, det är inte särskilt enkelt och det är här många gör fel. I detta ligger att man kanske bestämt sig för att genomföra en omfattande lägenhetsrenovering och börjar med att riva ut hallen. Då man gjort detta så sätter man därefter igång med att riva ut köket, följt av badrummet och där resan sedan slutar i vardagsrummet – och så står man där i ett byggkaos där det inte finns någon väg ut.

Ett proffs skulle här – vid samma lägenhetsrenovering – istället jobba metodiskt och efter ett schema där han inte lämnade ett uppdrag förrän det var slutfört. Börjar man i hallen så gör man också klar denna innan man förflyttar sig till nästa rum. Privatspersoner gör ofta tvärtom och påbörjar något nytt innan de är färdiga med det gamla och ofta är det också det faktum att arbetet börjat bli för svårt. Man sätter alltså igång med en lägenhetsrenovering och så fort det börjar ta emot så börjar man med något nytt. Det här är faktiskt väldigt vanligt och ett tecken på att man tagit sig vatten över huvudet. Som privatperson bör man alltså om man ser att man börja skena iväg antingen avbryta och kontakta ett proffs eller sätta sig ner och i lugn och ro göra ett schema. Det vill säga; man skriver ner allting som ska göras i varje rum och hur lång tid – uppskattat - detta ska ta.

Klarar du av att slutföra projektet

Här gäller det även att man är ärlig och om vi säger att man uppskattar att en lägenhetsrenovering ska ta några veckor så har man nog ljugit för sig själv. Alla typer av renoveringar tar tid – betydligt längre än vad man tror – och det är det som problemet. Otålighet, stress och okunskap leder alltid till att projekt inte slutförs. Vi uppmuntrar alltså inte här till att man inte ska försöka sig på en lägenhetsrenovering, det handlar om att tänka artionellt, inse sina begränsningar, följa det schema man gjort upp och framförallt – inse att det kommer att ta lång tid innan man blir färdig.

Känner man minsta tveksamhet så bör man kontakta ett företag istället och bara njuta av det färdiga resultatet. Allt är inte lika enkelt som det ser ut på tv och som det kan framställas i tidningar. Naturligtvis spelar även en fallenhet för händiga arbeten in samt även vana och vilket typ av projekt det handlar om också – vi klarar alla av olika saker. Men generellt sett så är en omfattande lägenhetsrenovering något som väldigt få privatpersoner klarar av att utföra på egen hand.

28 Sep 2017