Det är som vid alla slags hantverksarbeten – och måleri är ju ett sådant – att det är arbetet som inte direkt syns, som är det viktigaste. I fallet med måleriarbeten, är det förarbetet som är vitkigast. Många lekmän ser bara arbetet med penselmålning, men innan man har kommit så långt måste man arbeta ordentligt med materialet innan det är dags att grundmåla och sedan måla i önskad färg för att det ska bli riktigt snyggt – och hållbart.

1. Avlägsna all färg

För det första bör man alltid ta bort all gammal färg. Först när man har fått bort gammal färg kan den nya färgen sedan fästa på ytan där man önskar få ny färg. För att få bort färgen bör man avlägsna den genom att skrapa bort den, eller om man så önskar, använda en värmepistol till detta. Det kan ta tid att göra detta, men det är ett så mycket bättre sätt än att använda miljöfarlig lut till detta.

2. Ersätt dåligt material med nytt

När väl all färg är borta från material som ska målas om, är det sedan dags att se över det och ersätta med nytt och fräscht material, om man upptäcker att det finns material som är gammalt och dåligt. Först när man har tagit bort färg och eventuell lack, kanske man ser hur materialet är och i vilket skick det befinner sig.

3. Slipa och sandpappra

När man fått bort all färg och kanske har ersatt med nytt material, är det sedan dags att slipa och sandpappra material, för att det ska få en slät och fin yta, där färgen kan sätta sig och även kunna tränga in i materialet.

4. Grundmåla

När all färg är borta och ytan har behandlats med sandpapper och fått en slipad yta, är det sedan dags att måla med grundfärg. På så sätt, bearbetar man materialet så att den nya färgen träder fram på ett riktigt bra sätt.

5. Måla

När allt detta förarbete är gjort är det sedan dags att måla om i önskad färg. Först efter ett gediget förarbete, kan man sedan få till den färg på renoveringsobjektet. Här kan man helst måla två gånger så att man blir säker på att det blir exakt den färg som man har valt. Om det känns som att detta var ett alldeles för stort arbete som du varken vill eller har tid med, är det bättre att anlita någon professionell målare. Då vet du att det blir ett bra jobb. Läs mer om målare i Sundbyberg på: https://www.målaresundbyberg.nu.

30 Mar 2019