När du hör ordet snickare, vad tänker du på då? Någon som hamrar på en spik för att sammanfoga två bitar av trä, eller sågar till en bräda? Det är inte fel, men yrket omfattar mycket mer än så.

Snickare arbetar traditionellt sett med trä. Men om du frågar din lokala snickare i Östersund är det inte särskilt troligt att hen endast hanterar det materialet i sitt arbete. Allmänna snickare kan ta sig an olika former av uppdrag, som renoveringar och nybyggnationer, och i vissa fall även till exempel badrumsjobb, installation av solceller, plåtslageri eller tapetsering. Snickare är i många fall hantverkare med kunskaper som sträcker sig över flera arbetsområden. Förutom den generella snickaren finns det underkategorier inom yrket, utifrån olika typer av specialområden. Finsnickare, maskinsnickare och byggnadssnickare är exempel på yrken där personen har specialiserat sig på ett särskilt område.

Hur blir man snickare?

För att bli snickare i Östersund kan man ta några olika vägar. Om du redan i tonåren känner att snickaryrket är rätt för dig, är det en god idé att välja ett byggprogram till gymnasiet. Efter avslutad utbildning väntar då två år som lärling, varpå du får göra ett yrkesteoretiskt prov. Ett godkänt betyg ger dig yrkesbevis som träarbetare, och du kan påbörja din yrkeskarriär. För den som bestämmer sig för snickaryrket efter gymnasiet finns alternativet att utbilda sig på yrkeshögskolan. Många snickare får uppdrag genom att tidigare klienter rekommenderar hen vidare. Med ett gott rykte kommer folk att vända sig till dig när de behöver anlita en snickare i Östersund.

1 Feb 2021