Om man har stopp i sina avlopp kan man med billiga metoder få bort det som gör stoppet. Antingen kan man själv agera sin egen rörmokare. Du vet, när man skruvar isär rören och rengör dem för hand. Kom bara ihåg att ta en bild på rörsystemet innan du skruvar isär dem, annars är det lätt att man har glömt bort hur de satt ihop och rören får en konstig vinkel, plus att plötsligt när du är klar med rören har flera delar kvar.

Stopp i handfatet

När du tittar under handfatet ser du det rör som leder direkt under det. Under det röret ser du något som ser ut som ett lock. Ställ först en hink under röret när du skruvar av ”locket”. Annars rinner all gegga på golvet. Ta en mjuk svamp med miljövänlig såpa och rengör insidan av röret. Spola sedan med varmt vatten. Går inte stoppet bort, kan du koka vatten och hälla (minst en liter) kokhett vatten i handfatet. Förhoppningsvis har stoppet gett vika och du kan skruva ihop rören.

Stopp i badkar

Har du på samma sätt stopp i badkaret, behöver du ta loss vattenlåset och rengöra det. Ofta är det rester från hår som kan täppa till avloppet, eller rören till avloppet. Tittar du under badkaret, eller på sidan (idag har badkaren olika konstruktion för sitt avlopp) ser du röret från badkaret som går ner i en golvbrunn. Ta loss röret och rengör dem. Sedan bör du ta loss vattenlåset i golvbrunnen. Vattenlåset kan du rengöra på samma sätt som handfatets rör; med en mjuk svamp och lite såpa. Sedan rengör du hela golvbrunnen. Spola varmt vatten i golvbrunnen. Förhoppningsvis har du fått bort alla hårtestar och kan spola vattnet i badkaret fritt.

Stopp i duschen

Även här är det oftast hårtestar som kan orsaka stopp i avrinningen i duschen. Du kan komplettera avloppet i duschen med en hårfälla, som du köper billigt på till exempel Clas Ohlson. Då får du ett mer effektivt stopp för hårrester som gärna täpper till brunne där vattnet ska ta vägen vid dusch. Gör på samma sätt som när du rengör vattenlås och golvbrunn. Rengör med en svamp och såpa. Spola sedan rikligt med varmt vatten.

Stopp i vasken

I vasken kan du inte ta loss något vattenlås och ta bort rör under diskhon är ganska svårt. Däremot kan du så snart du ser matrester i diskhon, hålla borta dem och slänga dem i soporna. Sedan kan du med jämna mellanrum spola med varmt vatten. Hjälper inte det, kan du koka vatten och hälla minst en liter varje dag. Det borde göra susen och få vattnet att rinna till igen. Har du en vasksug, kan du försöka få till ett sug och på det sättet få igång vattnet. Att hälla i starka kemikalier som propplösare är absolut inte att rekommendera. Vi måste tänka på vad vi låter åka i väg i avloppet.

Anlita ett företag som spolar rören

Om du fortfarande inte får avloppsvattnet att rinna undan behöver du inte genast byta rören. Mycket fett samlas i våra rör, vilket orsakar de flesta stopp. Du kan be ett VVS-företag att kontrollera rören. Då går de in med en kamera som de styr med hjälp av en dator. De kontrollerar så att rören inte är för gamla och behöver bytas ut. I stället för ett stambyte kan du göra en relining. Då byter de inte ut stammarna, utan placerar plaströr innanför rören. Det är billigare och du slipper böket med att de river upp golv och rör. Om du har helt funktionella rör, men ändå har stopp i dem kan de spola stammarna så att avloppsvattnet rinner till igen. Det är det klart billigaste alternativet för den som ofta har stopp i sina avlopp.

14 Feb 2018