Inför visning är det många som väljer att städa i flera timmar. Parkettgolvet ska glänsa, nybakade bullar ska skapa en härlig doft i hela lägenheten och allt ska vara perfekt för att köparna ska vilja köpa lägenheten. Andra väljer en hel annan väg – och får mängder av klick på Hemnet. 

I början av 2018 lades en bostad från Stockholm ut på Hemnet. En annons som blixtsnabbt skulle få mycket stor uppmärksamhet. Bilderna var nämligen allt annat är säljande, vilket annars är extremt vanligt vid lägenhetsförsäljningar i Stockholm. 

Är inredningsstilen från 1970-talet tillbaka?

En brun heltäckningsmatta skapade känsla av 70-tal och med en tjock-TV i samma bruna nyans som heltäckningsmattan ser det ut som att tiden stått stilla i minst trettio år. Däremot kunde man inte se större delen av mattan då det låg stora högar av tidningar överallt. På golvet, i fönstret, i fåtöljen och på bordet. Annonsen blev snabbt en viral succé. Detta inom flera olika kategorier. En del spred den på sociala media för att visa hur ovanligt det var med en ostädad lägenhet på Hemnet. Detta samtidigt som vissa inredningsintresserade kunde visa upp hur en klassisk 70-talslägenhet kan se ut i Stockholm idag. 

Fotografen hade helt enkelt blivit ombedd att ta bilder på lägenheten i ”befintligt skick”. Säljaren orkade eller ville inte försköna verkligheten. Ett val som uppenbarligen var lyckat för sällan har en lägenhet i Stockholm fått så stor uppmärksamhet både genom Expressen, andra tidningar samt inte minst via sociala media. Till mäklaren var det till och med vissa som kommenterade att säljare verkligen ”stylat” snyggt. Att man hittat en känsla att förmedla genom att matcha inredning med stil. Men det handlade inte om styling kommenterade mäklaren – utan att spegla verkligheten. 

Ärliga beskrivningar

Mäklarens beskrivningar säger en hel del. Vardagsrummet beskrevs exempelvis med ”Vardagsrummet har en mörk korthårig heltäckningsmatta och ljusa tapetserade väggar” och hallen med ”Mörk korthårig heltäckningsmatta och tapetserade väggar med mönster i hallen”

Mäklaren förstod även att de flesta intresserade köparna skulle göra om lägenheten rejält och nämnde det även i annonsen. Utöver behov av egen renovering väntade även stamrust under samma år. Men med priset på ca 2,7 miljoner och ett lysande läge i Vasastan får priset ändå anses vara billigt i förhållande till vad lägenheter i Stockholm kostar. De som kunde tänka sig ha heltäckningsmattor i de flesta rum, klassisk 70-tals tapet och 40 år gammal köksinredning kunde däremot se framemot ett riktigt ”billigt” kap. Är du intresserad av den nya trenden med heltäckningsmattor med både kort och lång lugg? 

20 Apr 2018