Har ni tröttnat på hemmets enfärgade väggar och drömmer om att ta inredningen ytterligare ett snäpp? Satsa då på några vackra mönstrade tapeter. Vi tipsar er om hur ni bäst går tillväga.

Utbudet av tapeter har vuxit de senaste åren och är idag gigantiskt och många tapetleverantörer kommer årligen med nya kollektioner. Genom att söka på nätet kan man leta sig fram till mönster och färger, eller så kan man titta i inredningstidningar och besöka fysiska tapetbutiker. Tapeter finns i alla möjliga prisklasser och de lite dyrare behöver nödvändigtvis inte vara bättre. När man väljer tapet tar man ofta hänsyn till arkitektur och när huset byggdes, men man kan givetvis också bara välja ett mönster som man tycker om och sedan låta tapeten styra inredningen i rummet.

Underarbetet är viktigt

För den som inte är van att tapetsera kan det vara krångligt och det lönar sig verkligen att låta en målare i Uppsala göra jobbet. Precis som när man ska måla om en vägg, så kräver även tapeter ett ordentligt underarbete först. Ytan måste vara ren och slät så att tapeten fäster ordentligt och man måste därför tvätta väggen, spackla igen hål och ojämnheter och slipa.

Har ytan redan tapetserats flera gånger tidigare kan man också ibland först behöva ta ner och rensa väggen från gamla tapeter. I andra fall kan det räcka om man skär bort tapetskarvarna och sedan spacklar och slipar jämnt. Olika tapeter är också olika tjocka och är underlaget mörkt kan man först behöva måla väggen ljus.

26 Mar 2021