Stenskivor som inredning i badrum och kök är väldigt inne just nu. Den uppmärksamma trendspanaren har lyckats pricka in stenskivorna som blir arbetsbänk i kök eller som handfat i badrum. 

Sten som material i stort har verkligen blivit inne i inredningssammanhang. Och varför inte? En bänkskiva i sten håller mycket länge, är relativt snyggt (gäller att hitta rätt stil som passar i ditt kök) och tål det mesta. Det finns en hel del olika material som man kan välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilka material de är och i vilken prisklass de kan ha. Därför går vi igenom de vanligaste materialen och priserna här.

Kalksten

Kalksten är av naturen vitt (kalk) och är därför ett ljust material som bänkskiva. Det är oerhört vackert, klassiskt och håller länge. Har man en bänkskiva i kalksten måste man impregnera den för att den verkligen ska hålla så länge som den kan. Samtidigt kan kalkstenen vara känslig för hetta, vassa knivar och den är särskilt känslig för syra, såsom vinäger, vin och annat surt. En ordentlig impregnering är därför av största vikt. Kalksten som material till bänkskivor är dyrbara material och har en relativt hög kostnad.

Marmor

Detta är liksom kalksten ett klassiskt material som håller i det oändliga. Även marmorn är känslig för syror i vinäger, vin och sura saker som citron och är därför beroende av en ordentlig impregnering för att hålla länge. Marmor som sten är oerhört vackert. Marmorn är liksom kalksten naturligt ljus, men man kan få den i valfri färg.

Granit

Granit som bänkskiva är ett inte helt vanligt val. Snarare ovanligt, men otroligt hållbart. Det tål hetta och kyla men kan dessvärre göra alla knivar slöa. Det är inte känsligt för vatten, men ska granit behålla sin fina yta, är det viktigt att hålla en granitskiva ren och fin.

Betong

Betong är ett oerhört bra material och håller nästan i det oändliga. Det är överraskande väl fungerande material och mycket snyggt.

Komposit

Kompositmaterial som bänkskivor är även det ett överraskande hållbart material och som kan bli mycket snyggt. Komposit är inte känsligt såsom marmor och kalkstensmaterial. Kompositmaterialet kan du också få i valfri färg.

Det är alltid lättare att välja bänkskiva om du träffar någon som levererar dessa. I Järfälla och Lidingö, utanför Stockholm finns det handlar där du kan gå in, se på materialen och prata med handlarna som kan rekommendera olika material och berätta om vad som är bäst just för ditt kök.

29 May 2018