Att använda kakel som material i hemmet är en lång och fin tradition vi har. Modet växlar och nya färger och mönster blir populära men kakel och klinker som inredning blir aldrig omodernt.

Användningen av kakel i kök och badrum är ingen ny trend. Att bränna lera till plattor som sedan målades och användes till väggbeklädnad har gjorts i bortåt tusen år. Till Europa kom denna nymodighet under medeltiden. Som seden brukar bjuda var det först högre samhällsklasser som valde att använda kakel och för den stora allmänheten har det inte blivit vanligt förrän under det förra århundradet.

Kakel är populärt av en anledning. Det är oerhört tåligt mot smuts och fett. Det klarar att blötas ned utan att bli förstört. Därför används kakel ofta i kök och i badrum. Man kan också finna kakel i miljöer där många människor rör sig och där hög smutstålighet och tålighet mot fukt behövs.

Kaklets nära släkting klinker

När kakel hamnat under våra fötter får det oftast heta klinker. Klinker är ett ständigt praktiskt och populärt golvmaterial. Klinker är mycket likt kakel men inte exakt samma sak. Vi har också här en platta i ett mycket hårt material med en yta som ofta färgats eller mönstrats. Det som skiljer de båda åt är att klinker har bränts tills de sintrats.

Klinker är alltså både mer hållbart och starkare och passar därför utmärkt att använda som golv i miljöer där det kan förväntas bli fuktigt och där slitaget bli relativt stort. Vi finner golv i klinker i kök och i badrum men även på utsatta platser som entréer och hallar.

Att vara sin egen plattsättare

Vad gäller när kakel och klinker ska sättas? Många har försökt och många har misslyckats. Att vara plattsättare är ett hantverk som inte är helt enkelt att tillägna sig som glad amatör. Plattsättning kräver rätt verktyg och rätt material samt en säker hand. Att kakla i köket är relativt enkelt om den termen kan användas. Det handlar oftast om en relativt liten yta som befinner sig i ögonhöjd. Dock kan ändå varning för svärord behöva utfärdas.

Klinker rekommenderas definitivt inte för amatörer. Det är otroligt viktigt att ha rätt underlag och slätt underlag därtill. Fel där kan innebära att golvet helt enkelt spricker. En professionell plattsättare ägnar minst en eller två dagar åt underlag och förberedelser. När klinkern är lagd behöver golvet vila i några dagar innan man kan använda det. Slå en signal till proffsen! Lär dig mer om plattsättning på denna sida: https://www.plattsättareistockholm.se 

15 Nov 2020