Kan man måla på plast? Det går definitivt och det går dessutom att få ett ganska snyggt resultat om man jobbar på rätt sätt.

Många gör fel då det kommer till plast som material. Detta då man ser plast som en slit-och-släng-vara. Plast används - plast slängs då det blir gammalt och nött. Ser man till exempelvis naturliga material så blir dessa vackrare mer åren; detta genom patinering: ett föremål i trä eller en väska i skinn blir bara finare och finare. Plast? Inte fullt lika vackert.

Men, plast går emellertid utmärkt att fräscha upp och ett av de bästa sätten är att måla det. Skulle fler välja detta alternativ snarare än att åka till miljöstationen så skulle också en stor del av problemen med miljöförstöringen försvinna. Man kan ta hand om exempelvis plastmöbler och man kan använda även dessa över flera säsonger. Det går att få dem fina igen - något som man bäst gör genom A) regelbunden tvättning och B) genom att måla dem.

Pensel, roller och burkar med olika färger i står på ett bord

Så målar du dina plastmöbler

Som vid all typ av målning så är grundjobbet väldigt viktigt för hur det färdiga resultatet blir. Plastmöbler som slitits ut av väder och vind kan kräva ett ganska rejält förarbete. Det kan ske genom två stycken sätt: antingen så använder du dig av ett grövre sandpapper och ruggar upp ytan rejält.

Det måste du göra för att den färg du ska använda ska kunna fästa ordentligt. Det andra alternativet är att använda dig av häftprimer. Vi skulle rekommendera det senare då det handlar om större föremål såsom trädgårdsmöbler av plast. Det gör vi av två skäl:

>ul>

  • Du slipper slita ihjäl dig. Det krävs viss teknik för att slipa och handlar det om möbler så är det heller inte ytor som är helt plana. Det tar tid att få till varje liten vrå och det är svårt att komma åt överallt.
  • Du får ett större urval. Genom att slipa så exkluderas du till ett val av färg på plasten: akrylfärg. Akrylfärg är emellertid en riktigt bra färg som står emot väder av alla slag och som är hållbar över en längre tid. Nackdelarna är att du har ett relativt smalt urval av kulörer att välja bland och att du även måste köpa ganska mycket färg då burkarna är små. Akrylfärg passar bättre på mindre föremål, enligt oss. Använder du häftprimer så kan du använda vilken typ av färg som helst och du kan i och med detta också ge din estetiska ådra ett större spelrum genom att matcha möbler mot exempelvis fasad eller mot andra, mer specifika, detaljer i din trädgård.

Måla två gånger och se det färdiga resultatet

Det första steget är att måla dina plastmöbler med häftprimern. Låt det lagret torka ordentligt och var - vid påstrykningen - noga med att allt täcks. Det handlar om grundmålning, men gällande primer så är det också den som slutligen får den färg du valt att fästa ordentligt. Det blir inte snyggt om du missar på en massa ställen.

Då häftprimern har torkat så är det dags att börja måla på riktigt. Det ska du göra i två varv för att det ska bli riktigt snyggt. Använd gärna en roller på större ytor - bord och stolsryggar - och gå med en mindre pensel på de ytor som är lurigare att komma åt. Använd mycket färg och var inte rädd för att låta det flöda. Mer färg på penseln ger ett jämnare, snyggare resultat. Lycka till!

På denna sida hittar du mer tips och information om olika typer av måleriarbeten: https://www.målaresolna.nu

7 Oct 2019