Att lägga ett nytt tak är en väldigt stor investering att göra till huset. Inte bara gör det huset snyggare, utan är också viktigt för husets allmänna struktur. En god struktur hos huset förlänger livslängden och kan även göra marknadsvärdet höjs, eller att det står lite sig bättre i tider när priserna generellt sett sjunker.

Att lägga tak kan man antingen göra själv, eller genom att anlita en takläggare. För den som är någorlunda händig brukar det dock sällan vara en omöjlig uppgift att lägga taket – så länge man är påläst och planerar noga. Vill man ha ett nytt tak finns det flera olika typer av tak att välja mellan.

Plåttak

Lite längre bak i tiden var plåttak en riktig lyx. Plåttak sattes endast på riktigt stora och fina hus. Man kan tänka sig att det här var mest populärt i Stockholm och dess rikare stadsdelar. Det är dock bara inte stockholmarna som har plåttak idag – idag anses snarare plåttak vara prisvärda och lätta att anlägga.

Metoden för hur man lägger plåttak har förändrats genom tiderna, och förut var det en betydligt svårare process att lägga tak av plåt än det är i dag.

Tegeltak

Tegel är ett väldigt klassiskt och omtyckt byggmaterial – både för väggar och för tak. Tegel är till och med ett av de första byggmaterialen som användes av tidiga folkgrupper och civilisationer. Syftet med att använda tegel idag är ofta det klassiska utseendet, men det har också stora fördelar i och med sin långa hållbarhet.

Betongpannor

Betongpannor förväxlas ofta med tegel på grund av sitt snarlika utseende. Det är en vanlig uppfattning att förknippa betongpannor med nergångna sekelskifteshus – men i dagens läge går de faktiskt att få väldigt snygga. En fördel gentemot tegel är att betongpannor är betydligt billigare. Den största nackdelen kanske är mossan.

Papptak

Papptak är något som är lite ovanligare i storstäderna (Stockholm, Göteborg, Malmö), och istället lite vanligare ute på landet, då de ofta förknippas med sommarstugor, fritidshus och mindre hus i allmänhet.

Dock går det utmärkt att lägga papptak även på permanentboenden, även om det inte görs särskilt ofta. Kanske är papptaket underskattat – papptak av god kvalitet har nämligen en livslängd upp till 30 år. Förutom det är papp ett förhållandevis billigt alternativ, så för den som gärna sparar pengar kan papptaket vara en god idé.

14 Jul 2016