Är det dags att renovera hemma? Vad har ni för planer? Ska ni renovera allt i er hem, eller bara delar av det? Det är lätt hänt att när man en gång börjar med att renovera delar av det, ser man skillnaden mot de andra rummen, och bara fortsätter av farten när man väl ser hur slitna tapeter, golv och lister blir efter några år. Bland det mesta som slits ut är golv, och de golv vi går mest på är i kök och badrum. Därför gäller det att satsa på bra material på de golven, såsom klinker, eller riktiga trägolv. Man kan till och med göra så att man satsar lite mer på golven, medan man bara låter måla om väggarna, som ju inte slits ut på samma sätt.

Gör en så realistisk budget du bara kan

Ska ni renovera badrum är det viktigt att lägga upp en så realistisk budget som det bara är möjligt. Hur mycket ska ni renovera? Endast delar, eller hela badrummet? Ska man totalrenovera badrummet, brukar man räkna med några tusen kronor per kvadratmeter. Det är en bra tumregel. Då är det endast byggmaterialet inräknat. Ska ni renovera själva eller ta in hantverkare. Ska ni kakla om, blir det bäst om man avlägsnar handfat, duschkabin eller badkar. Om ni däremot vill flytta handfat, duschstället eller badkaret då behöver man ta in en rörmokare. Ska man flytta handfatet brukar man även flytta badrumslampan. Man brukar vilja ha mest ljus där man står vid handfatet. Gör först en grov budget. Ta sedan in offerter från olika hantverkare, ifall ni ska ta in dem. Det finns ju bra hantverkare – och så finns det sådana som inte är så noggranna och ska man renovera badrum är det viktigt att arbetet blir så noggrant som möjligt.

Redo att hugga in?

Ska ni göra renoveringen själva, kan ni hoppa över offertförfrågningarna och hoppa direkt in på renoveringen. Då gäller det att riva det som behöver rivas. Ska ni flytta på handfat, toastol, duschkabin eller badkar, bör ni ta in en rörmokare. Flyttar ni på handfatet måste ni anlita en elektriker, eftersom man inte får dra nya elledningar själv. Man får endast flytta på elsladdar, men inte flytta på eluttag, till exempel. Tar ni in hantverkare, bör ni ändå ta in rörmokare och elektriker som kommer och drar nya rör och elledningar. De bör ju förslagsvis komma när hantverkarna är färdiga med kaklandet, eller efter att de har lagt klinkern på golvet. För att det ska gå så smidigt som möjligt, bör du göra ett schema då de olika hantverkarna ska komma. Som de flesta vet kan hantverkare vara svåra att få tag i, så välj en som garanterat svarar i telefon eller som ringer upp efteråt.

Annars kan du anlita en hantverkare som tar det totala ansvaret och agerar totalentreprenör. Då slipper du oroa dig för att inte rörmokaren eller elektrikern inte dyker upp när de bör göra nästa del av jobbet.

15 Feb 2018