Det finns en tydlig skillnad om man ser resultat av en vägg målad av en målare och en vägg som målats av en vanlig lekman. Naturligtvis så ligger detta i att den förstnämndes vägg är bättre – det finns trots allt en anledning till varför det handlar om en ren yrkeskunskap att vara målare. Men; därmed inte sagt att man som lekman inte kan närma sig ett sådant resultat och ta del av några tips som kan vara användbara.

Vi kan här säga att du äger en lägenhet i Upplands Väsby utanför Stockholm ochs ka måla om i ditt vardagsrum; dessa tips – från en målare – tycker vi att du ska använda dig av för att få ett bättre resultat.

  1. Förbered rummet. Glöm det där med tidningar på golvet. Det kostar inte mycket att köpa täckpapp och rulla ut över golvet och det enda du behöver är en sax för att klippa till önskad längd. Se till att köpa maskeringstejp av två storlekar och var noggrann då du täcker listerna och vägguttagen.
  2. Hur ser väggen ut? Är den målad tidigare så kanske det räcker med att du spacklar igen hål. Handlar det om tapet så spacklar du i skarvarna och slipar till dess att du har en jämn och fin yta.
  3. Provmåla. Det här kan du numera göra virtuellt. Ladda hem ett program och testa dig fram lite innan du köper den färg som passar ditt vardagsrum. Annars får du göra som förr – köp några små färgburkar av olika kulörer och måla lite på väggarna.
  4. Städa! Köp färgtvätt och se till att dina väggar är rena och fria från damm. Då du tror att du är klar – tvätta igen; en riktig målare ser alltid till att ha en ren yta att jobba på.
  5. Måla. Köp en roller och en mindre pensel (den kommer att behövas i hörnen och längs listerna). Här kan du följa en sifferkombination enligt följande – ett beprövat tips från en målare (och från Italien-Vm -90): 1-2. Det vill säga; ett lager med grundfärg och två lager med täckfärgen. Det kan se bra ut direkt, men låt dig inte frestas att avstå från den sista strykningen. Där ser man ofta den stora skillnaden mellan en vägg målad av en målare och en målad av en vanlig privatperson.
  6. Ta bort tejpen. Glöm inte det. Låter du den sitta för länge så finns risken att du skadar väggen. Så fort färgen torkat kan du dra bort maskeringstejpen.
3 Dec 2016