Alla som har haft sitt golv många år vet att golvet blir slitet och missfärgat. Det kan röra sig om små repor och skador, att solen har blekt golvet eller svåra fläckar. Beroende på material och hur omfattande slitaget är kan man lösa problemen på olika sätt. Det kan bli tal om omläggning när skicket är dåligt, men det går också att slipa om golvet och ytbehandla det på passande sätt. 

Trägolv

När det gäller trägolv som parkett eller massiva trägolv går det oftast att slipa om det. En golvslipning är betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. Faktum är att ett omslipat trägolv i många fall kan bli snyggare än ett nylagt golv eftersom man behöver golvet karaktär på ett trevligt sätt.

Trägolv är mycket populärt i svenska hem. Många faller för trägolvets naturliga och varma utseende. Det är också mycket behagligt att gå på. En nackdel med trägolv är att det är relativt mjukt vilket gör att det lätt blir rispor och repor. När man tillexempel drar tunga möbler över golvet kan det blir fula jack. Även fläckar kan lätt få fäste och tränga ner i träet om man inte upptcäker dessa i tid. Djurägare kan få problem med fula fläckar av urin som kan vara omöjligt att få bort.

Omslipning

Därför passar det extra bra att slipa om ett trägolv, om det inte rör sig om stora skador. Ett massivt trägolv kan man slipa om många gånger. Ett parkettgolv är ju betydligt tunnare så där måsta man säkerställa att det är tillräckligt tjockt för att det ska klara en omslipning. När man slipar ett trägolv finns det olika metoder att använda sig av beroende på vad det är för golv. Generellt sätt slipar man i rummet riktning. Efter slipning kan man välja på olika ytbehandlingar beroende på vilket sorts trä det är och vilket utseende man vill ha. Det är vanligast att man  ytbehandlar ett trägolv med olja eller lack

Betonggolv

Det går även att slipa om ett betonggolv som blivit ärrat av tidens tand. Ett golv av betong går inte sönder i första taget. Efter slipningen är det vanligt att man ytbehehandlar det på något sätt. Det vanligaste sättet är att måla det. Det är relativt enkelt att slipa om betong, men det kräver proffsutrustning och det blir mycket slipdamm som måste tas bort noggrant.

 

Behöver du göra en golvslipning eller lägga en nytt golv i Stockholmsområdet? Läs mer här: https://www.golvslipningnacka.se.

3 Jan 2020