Är du i valet och kvalet mellan att anlita en elektriker eller att fixa och ändra elledningar själv? Du funderar kanske på att be en granne? Läs den här texten först!

I dagens läge finns det stora möjligheter att bygga ut eller bygga attefallshus på sin egen tomt, samtidigt som fler och fler väljer att bygga sitt eget drömhus. Stora delar av byggnationen kan du göra själv om du besitter rätt kunskaper. Däremot om du ska dra eller ändra el-ledningar behövs en behörig elektriker. Om du tänkte att “det där fixar jag själv” kan det vara läge att tänka om. Det enda du får göra själv är att byta anslutningsdon och elkopplare för högst 16A och 400V. Allt annat arbete som behövs göras vad gäller el så behövs det en behörig elektriker. Vilket innebär i princip alltid. Det är sällan en bra idé att göra något själv. Ett fel kan uppstå eller så sker det en olycka, då är det du som husägare som är ansvarig för att elen är korrekt dragen. Försäkringsbolaget betalar troligtvis inte ut någon ersättning om elen inte drogs av en behörig elektriker. Här kan du hitta en behörig elektriker i Bromma.

Vem som får dra vilken el

Det finns flera olika typer av elektriker som gör och besitter kunskaper inom olika områden. Installationselektriker besitter kunskaper om och utför arbeten som gäller nya elsystem och arbetar huvudsakligen med att dra elinstallationer i nybyggnationer. Serviceelektrikern är expert på att hitta och söka efter fel i redan befintliga elsystem. Det finns även andra hantverkare som har en svagströmsbehörighet. Dem utför då svagströmsinstallationer som huvudsakligen innefattar data, tele, larm och passagesystem. Då har dessutom elektrikern innan gått en gymnasieutbildning med inriktning el, samt arbetat i 1600 timmar för att få ett elcertifikat. Trots det så får elektrikern inte arbeta på egen hand och kan således inte kalla sig professionell elektriker - för det krävs flera års erfarenhet.

Innan det är dags

I dagens läge så råder det brist på elektriker. Inom en 5-10 års period kommer det ske rejäla pensionsavgångar, till följd av det kan det vara svårt att få tag i en elektriker. Dessutom när du väl har en elektriker är det lätt att priset skenar iväg. Förhindra detta genom att vara ute i god tid samt be om en genomgång och offert. Sedan glömmer du väl inte att kolla att elektrikern är behörig? Jämför gärna med flera elbolag, det kan löna sig för plånboken.

22 May 2020