Drömmer ni om ett nytt badrum? Kanske till och med ett eget hemmaspa? En badrumsrenovering innebär ofta en lite större kostnad som kräver noggrann planering. Här är några saker att tänka på.

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i ett hem och det är även det rum som man helst inte ska renovera själv. Detta då det är viktigt att tätskikt och golvbrunn blir rätt så att fuktskador inte uppstår. Genom noggrann planering av badrummet, materialval och inredning kan man ändå hålla kostnaderna nere. Likaså genom att vara noga med vilken byggfirma man anlitar. Vid en badrumsrenovering i Stockholm och på alla andra ställen är det bra att först sätta upp en budget över vad det hela får kosta. Badrumsinredning, kakel och klinkers finns i alla möjliga prisklasser och utan en budget är det lätt att gå vilse.

Gör en skiss och titta på olika material

Gör en enkel skiss över badrummet och rita ut var badkar, dusch, tvättställ och toalett ska vara. Fundera även på om man ska ändra den nuvarande planeringen och kanske exempelvis flytta på toalettstolen. Detta kostar givetvis mer då avloppsrör måste ändras men det kanske kan vara värt det om det blir mer praktiskt? Leta också inspiration på nätet och i inredningstidningar för att komma fram till vilken stil och vilka färger badrummet ska gå i. Ska det exempelvis vara mer modernt med raka linjer, eller i mjuka toner med trädetaljer som för tankarna till naturen? Kanske mer klassiskt och passa in i den tidsperiod då huset byggdes? Eftersom det inte är så ofta som man renoverar ett badrum kan det vara bra att välja en stil som man tror att man kommer att tycka om länge.

Totalentreprenad brukar vara billigare

När man renoverar ett badrum är det också viktigt att anlita en bra byggfirma. Då en badrumsrenovering innehåller många olika moment som dessutom kräver olika slags hantverkare kan det vara bra att välja en byggfirma med totalentreprenad. Detta blir oftast billigast och man spar dessutom en massa tid då man slipper själv leta efter olika hantverkare och se till att de är på plats när de ska. Kontakta ett par olika byggfirmor specialiserade på just badrumsrenovering och be om ett kostnadsförslag för att kunna jämföra priser. Skriv sedan ett ordentligt kontrakt med byggfirman där alla de olika moment som ingår i badrumsrenoveringen finns med, tillsamman med ett slutpris och när badrummet ska vara klart för slutbesiktning.

17 Oct 2020