Önskar du dig ett eget spa i hemmet, kanske en plats för relax med dämpad belysning? Du kanske också längtar efter ett varmt, skönt golv och snyggt kakel. Hur planerar du ditt drömbadrum?

En av de största och mest efterlängtade investeringarna i ett hem idag är väl att renovera badrummet. I ett läge av renoveringshysteri i storstäder tänker vi även på klimatförändringar och hållbarhet. För att undvika fuktskador och mögel bör du besikta badrummet och fixa till det när det har nått en ålder på cirka trettio år. Det betyder att de fastigheter många av oss växte upp i, och som var nybyggda på 1980-talet, idag har helt utdömda badrum - förutsatt att de inte redan renoverats. Äldre badrum med våtrumsmattor och badkar ersätts allt oftare med kaklade badrum med vita väggar och duschdörrar - belysta med inbyggda spotlights.

Tänk till före

Oavsett hur du vill ha det i just ditt badrum, vilken stil du drömmer om, bör du tänka till före. Fundera på om placeringen av samtliga möbler och detaljer i badrummet är funktionella, eller om du ska passa på att dra om rör i golvet när det ändå bryts upp. För när du genomför en komplett badrumsrenovering och lägger nya fuktspärrar är det bästa tillfället att passa på - det är då en jämförelsevis liten sak att bila upp golvet för att dra om avloppet eller lägga till rör för tvättmaskin eller annat. Så, vad är praktiskt för dig? Och hur länge vill du bo där? Bör du tänka redan nu på bostadens attraktivitet i samband med försäljning?

Tänk på allt

Innan du kontaktar olika företag och tar in offerter bör veta ungefär hur du vill ha det. Var sedan öppen för diskussioner och expertråd. Har du googlat och vet vilken stil du vill ha? Troligen vill du ha golvvärme och dimbar belysning. Men vilken sorts kakel vill du ha, och har du tänkt på vilken känsla du skapar med stora respektive små kakelplattor, mörka eller ljusa, mönstrat eller enfärgat? Vilken struktur vill du ha, ska det kännas som att gå på natursten eller vill du ha det helt blankt och lättstädat? Vilken typ av förvaring behöver du, öppen eller sluten? Ska där finnas plats för tvättmaskin och torkmöjligheter? Gillar du mest att bada eller duscha? Ni kanske har barn i familjen eller så är det en mindre bostad för en person eller ett par. Det påverkar valen av badrumsinredning. Tänk till före! 

26 Mar 2020